Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

УСМЕНЕ КЛАУЗУЛЕ УЗ ПИСМЕНЕ УГОВОРЕ

111

кав уговор потпунб извршен a облигације међу странкама угашене. Још лакше je претпоставити и већу неизвесност када je уговор закључен a није извршен. На тај начин би изгледало да би став изражен у -начелном мишљењу којиполази од сигурности правног промета „довео до потпуне несигурности у промету земльишта и зграда, иако je била управо сврха одредбе, да уговор на темељу којег се преноси земл>иште или зграда мора бити начињен у писменом облику, како би се остварила сигурност тога промета“ (31). 7. У низу изнетих идеја изгледа да се намеће закључак да усмени споразум странака о висини цене у уговору о купопродаји непокретности у с луча ј у да се он не поклапа са привидно назначеном ценом у писменој исправи не противречи евреи форме овога уговора. Јавни интереси који представљају првенствену еврху постојања ове форме нису повређени ако се правно дејство призна стварној вољи странака о висини цене. Због тога би можда било боље усвојити становиште врховних судова HP Словеније,, HP БиХ и АП Војводине у овом питагьу. Међутим, и решење сутерирано начелним мишљењем Савезног врховног суда имаће не мало позитивног утицаја на расправљање овога питања у нашој судској пракси. И поред помало сколастичког решења (оно што je у писменом уговору не важи jep не одговара стварној вољи странака а стварна воља странака не важи јер није унесена у писмено), оно ће позитивно утицати pro future у смислу учвршћења уговорне дисциплине у области промета земљишта и зграда. Странкама ће унапред бити позната чшьеница да гьихов уговор неће производити никаква правка дејства ако у писмено не унесу стварни споразум о битним елементима уговора, што ће несумњиво утицати и на учвршћеше одређене правке свести странака ко je закључују овакве уговоре. Доношење начелног мишљења значајно je и због тога што. се у овој материји, која je дуже времена предмет различитих схватагьа, уноси више извесности у погледу оријентације судске праксе у конкретном решавању ових односа. Међутим, да се о питању ипак још може дискутовати показу) е нам, између оста лог, и последња реченица начелног мигшьеша која донекле ублажује врло енергичан и чврст став који се примећује у целом тексту.

Др.

Слободан Перовић

RÉSUMÉ Effets juridiques des clauses verbales dans les contrats conclus par écrit Quand on prévoit pour la conclusion du contrat, en vertu de la loi ou de la volonté des parties, l’accomplissement de la forme écrite (forme ad solemnitatem), en même temps s’imposent aussi les questions suivantes: la forme prévue doit-elle comprendre tous les éléments du contrat; pour modifier ultérieurement le contrat écrit, est-il nécessaire d’accomplir la forme prévue pour

(31) Б.ранко Базала: Правки учинак приви;Що назначене куповне цене у гшсмено закљученом куполродајном уговору, „Одвјетиик“. бр. I—2,1 —2, 1961, о. 29.