Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

404

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

интерес једне земље на плану привреде“ (29). Још уопштеније дефинише привредно кривично право Ж. Леоте (Ј. Léauté) као „скуп кривичних закона одређених да штите интересе земље у области привреде“ (30). Совјетски аутори не дефинишу појам привредног кривичног права ограничавајући се више на одређивање појма привредног кривичног дела, (31). Наведене дефиниције углавном на уошптени начин одређују појам привредног кривичног права не упуштајући се у прецизније одређивање његовог садржаја што би било и тешко да се учини, нарочито са аспекта упоредног права, с обзиром да баш у овој материји постоји далеко већа разноликост у правима појединих држава него што je то случај у другим областима кривичног права и да je садржина привредног кривичног права у једној земљи условљена не само друштвеним уређењем и привредним системой већ и многим ситнијим променама у привредном животу и економској политици дате државе. Имајући то у виду при одређивању општег појма привредног кривичног права и не може се ићи даље од широких и уопштених дефиниција. У том смислу привредно кривично право можемо да дефинишемо као скуп правних прописа којима се путем казнених мера заштићује привреда једне земље кроз заштиту њене основе као и постојећег привредног система и привредне политике која се у шој спроводи, чиме се указује на његове основне карактеристике: да je грана кривичног права и да je његов задатак да щтити народну привреду како у њеним основама тако и у динамици њеног развоја у правду који je одређен економском политиком дате државе.

X. Постављени задатак привредног кривичног права који се изражава кроз специфичност објекта кривичноправне заштите у случају привредних деликата основна je и најбитнија карактеристика привредног кривичног права. Све остале одлике које карактеришу ову грану кривичног права произилазе из ове основне специфичности. Ипак све оне заједно довољно су значајне да се привредно кривично право све више издваја из општег кривичног права и утврђује као његова посебна грана (32). Иако je у том погледу ситуација различита у законодавствима појединих земаља а и у теорији су подељена мишљења о степену аутономије привредног права (33), неоспорно je да привредни деликти представљају једну специфичну трупу деликата и да се у односу на њих постављају у мањој или већој мери посебни проблеми који често захтевају извесна одступаньа или се тешко уклапају у решења прихваћена у општем кривичном праву. Стога се она

(29) J. Oansea: Sanctions pénales en matière de droit pénal économique roumain, реферат на V међународном конгресу за упоредно право у Брислу 1958, с. 9 и сл. (цитирано према J. Constant: ор. cit., р. 7). (30) J. Léauté: Le système d’incrimination des infractions économiques (Faculté internationale de droit comparé, Luxembourg, 1959, p. 1). (31) ГГ. T. Некипелов: н. д., с. 127 и сл.; М. А. Гелфер: н. д., с. 7.

(32) P. Vriij: ор. cit., р. 726. (33) М. Ancel: ор. cit. р. 2.