Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

299

ТРАНСФОРМАЦИИ ПРИНЦИПА КРИЗИЧНОГ ПРОЦЕСНОГ ПРАВА

je и значај свечаног и јавног одридања од таквих поступака у будућности, које je политички обавезивало ( 4 ). Конституисани да послуже остварењу једног великог циља или заштити од једне велике и иманентне опасности, ти су принципи губили свој првобитан практични значај, кад би током времена дошло, углавном, до постизања тога циља или до смањења те опасности. Идеје садржане у овим принцгшима постају са еволуцијом друштвене свести и развојем културе урођене и грађанима и државним органима. Y консолидованој правној држави, напади на основна права грађана постали су практично немогуђи или су највећа реткост, но ти се принципи ни данас не могу сматрати погрешним да би их требало мењатн, ни сувишним да би их требало укидати, али je њихов практични знача] током вре!мена смањен, заштита коју они треба да пруже мало долази у обзир, јер мало долази у обзир и опасност од које они штите. Принцип остаје формално недггрнут због значајне улоге коју je одиграо у прошлости, као симбол и спомен ( 4 а), а тек у некој, сасвим незнатно]' мери, као заштита од једне потенцијалне али потпуно хипотетичне и веома удаљене опасности без драктичног значаја, као последња резерва за коју je мало вероватно да ће се икад корнстити. Грађанин данас врло мало пати од повреде личних права у току поступка, а много више од незнања и неспособности судије ( 5 ) уопште, од спорости суда, лоше организације судског рада и застарелог метода судског рада. Y r MecTO заштите преко прокламовања великих процесних принципа политичке природе, грађанину je све више потребна заштита путем принципа који ће се односити на организацију судова, методе рада судова и процесну технику. Он не страхује више од незаконитог хапшења, али тешко трпи кад своје право оствари тек после низа узастопних доношења и укидања пресуде, после неколико година. 5. Уошитено говорећи, до промена постојећих процесних принципа и стварања нових долази услед измењених друштвених прилика током времена, и потребе да се заштите нови интереси или остваре нови циљеви ко je ново доба поставлю. Утицај измењенггх друштвених прилика на процесне ггринципе запажен je одавно, но пажња се задржавала на економскнм и поЛИТIГЧКИМ променама, мање на другим друштвеним струјањима која немају ништа мањи утицај ( 6 ).

(4) О ефикасности заштите права граћана проглашавањем ових уставних односно процесних принципа, не треба имати много илузија. Ти принципи штите док иза њих своје довољне друштвене снаге спремне да по потреби и изнуде њихово поштовање, или у једној повол,ној друштвеној клими када велике опасности за права грабана нема, и кад су саме те друштвене снаге, односно сама таква Клима, доводит заштита. Y случају стварне опасности, принципи су недоволши да пруже заштиту, и преко њих се прелази, или се формално укидају.

(4а) Такав je знача] данас одредбе § 18. ГраЬ. законика Србије од 1844. године „Ропства у овој земљи нема. . .”

(5) Чињеница да су сви наши ирвостепени судови фактички појединачни, чини ову заштиту још пужнијом.

(5) Bonnecase je написао књигу о романтизму у грађанском праву. Белетристика писаца содијалиста крајем 19. и почетном 20. века (нпр. Анатола Франса) била je израз критнчког става према постојећем кривичном праву и кривичној процедури, и није остала без утицаја на промене у овој области права. Постоје чак и докторске дисертације на тему Анатол Франс и право.