Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ОПШТА ДР УШTBEHA, ОДНОСНО JABHА КОРИСТ, JАBHO ОВЛАШЋЕЊЕ И УПРАВ HA CTBAP

Y нагшсу поменути појмови код нас у садашњвхМ тренутку ванредно су актуелни a уједно у садржинском погледу нису довољно одреВени што je разлог к за овај мој сигурко сумарни чланак. Ови појмови у неким законским текстовима имају значај полазног појма и ако њихова правна суштина у њима није прецизирана. С 1 ) Ни у теорији ни у пракси нису довољно објашњени, па су ради тога стварали многе потешкоће. На другој страни треба поменути и становиште, да на пример појам општа друштвена или јавна корист у нашем друштвеном систему самоуправл>ања нема правый друштвени знача], па се он некада као излишан ни не помине. ( 2 ) Разумљиво je дакле, да je посебиа комисија савезне скупштине, која се бави тражењем ыачела за будући општи управни поступак, која би одговарала нашем друштвеном систему, желела да разјасни суштину ових појмова. Ради тога je члановима комисије, који су познати научници и стручгьаци, наложила, да покушају образложити своје схватање о суштини тих појмова ( ? ). Од одговора на питање о правној суштини ових институција зависи и то, каква систем ска решења je могуће бранити у погледу неких решена ко ja су била досад усвојена a KOja су била спорна и до којих je дошло примарно из практицистичких разлога. Међу таква питања спада спор, да ли je у нашем друштвеном систему могуће допустити, да неке наше радне и друге друштвене организације које нису инкорпорисане у наш државни организам, a које обављају међу осталим и задатке од посебног друштвеног знача] а, могу код оствариваньа тих задатака издавати конкретне управне акте, дакле акте државне власти те морају код њиховог издавања применит и одредбе општег управног поступка. Правилки одговор зависи од научно прихвахљивог као и јасног става о томе, каква je код нас суштина појма јавног овлашћења да би одговарала читавом нашем

(i) Впди Закон о огаптем управном поступку чл. 1 и упоредн на пример Б. Мајсторович: Коментар закона о општем управном поступку, Београд 1961, 111. издање, на страни 18 к 19.

(2) Тако па primer Teze о temeljnih in splošnih določbah Zakona о civilno pravnih razmerjih z obrazlcžitvijo in opombami. Knjižnica zvezne skupštine, VIII., Ljubljana 1971.

(з) Закључак одбора за правосуђс друштвсно полигичког већа Саиезне скуиштине (стручка трупа за општи управни поступак) од 15. 2. 1972.