Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

65

ПОЛОЖАЈ СТАРИХ ЉУДИ Y ПОРОДИЦИ

живи са рођацима у 7%. Потпуно самих старих лица je 19%, a заједно ca брачним другом без деце и сродника 29% ( 15 ). Y нашој земли, број трогенерацијских и четворогенерацијских породица у сеоској подкултури je чак много већи, али je доста висок и проценат „старачких домаћинстава" напуштених старих родитеља. Сасман (Sussman) у својој студији о породици у Кливленду, тврди да je 85% домаћинстава интегрисано у проширену породицу због близине становања ( 16 ). Према Јумансовој (Youmans) студији о селу у држави Кентаки, САА, (627 старих са сеоског и 609 старих са градског подручја), 44% старих лица живи са децом у истом домаћннству ( 17 ). Е. Шанас (Shanas) je у истраживању положаја старих у САА дошла до сличних резултата; 36% старих родители изнад 65 година живи заједно са децом у истом домаћинству ( 18 ). Резултати упоредног истраживања за пет земаља, у коме je учество вала и Југославија (Институт за соцнјалну политику у Београду), у основи се не разликује много од наведених. Укратко ћемо дати приказ за Данску, В. Британију, САД, Пољску и Југославију. Приказ ће обухватити две категорије старих луди: а) који имају живог брачног друга и са њим живе у заједници; б) удовци (удовице) и разведени. Перед ове две категорије, праћена je и трећа: неожењене односно неудате старе особе. Ожењени стари људи (изнад 65 година) живе: а) Аанска: само са брачним другом —l%; са дететом које није у браку 18% стари брачни пар живи са неким у домаћинству) ; б) Велшса Британија: само са брачним другом њеним сином —l%; са дететом ко je није у браку лицима —6% (у 32% случајева стари брачни пар живи са неким у домаЬинству; в) СДД; само са брачним другом 1%; са ожењеним сином —l%; са дететом које није у браку другим лицима —7% (укупно 21% старих брачних парова живи са неким

(15) М. Живковић, исто, стр. 118, табеле 2.

(1б) М. Sussman, „Intergenerational family relationships and social rôle changes, in middle age”, Journal of gerontology, 15 (1) 71—75. Sasrruan je о овом гштању објавио још неколикс радова у 1962, 1965. и 1968. юдини у којима je износио резултате својих истраживања о старој и средњој генерацији у Кливленду 1961—62. године.

(17) Е. G. Youmans, Aging Pattems in a Rural and Urban Area of Kentucky", University of Kentacky Agricultural Experiment Station, 1963. Према резултатима овог истраживања извршеног 1959., a објављеног 1963. и 1967. 80% старих људи има живу децу, 92°/о има живе крвне сроднике (у чистим сеоским подручјима чак и више).

(18) Е. Shanas, je са трупом истраживача истраживала положај старих л>уди у три развијене индустријске земље: Данска, Б. Британија и САД. У ствари у овом истраживању учествовале су још и Пол.ска и Југославија, али су резултати истраживања у овим земљама тек касније објав.\зени. За Југославију они још увск нису потпуно обрађени. Предстоји обрадэ студије под називом: „Остарели у Југославији" (Институт за социјалну политику у Београду, руководилац југословенског пројекта др Ив Недељковић, научни сарадник Института). Засада су обрађене само аналитичке табеле, Књига I и Књига II у којима су дати подаци за Југославију (Књига I) и Упоредни приказ за пет земал>а; Данска, В. Британија, Пољска и Југославија (Књига II). Ми смо у овом раду користили неке податке из наведених табела, упоређујући положај старих у ових 5 земаља. Студија коју je обрадила E. Shanas, носи наслов „Older People in Three Industrial Societies" New-York, 1968. Поред тога, E. Shanas je објавила сама или у сарадњи са другима од 1960. до 1965. године всћи број радова о старима и о односу породице и старих у САД.