Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ПРАВНИ ПРОБЛЕМИ УСВОЈЕЊА

1. Заштита деце je у средишту пажње савременог друштва. Она ce остварује у многобројним облидима у зависносхи од друштвених услова, схватања, потреба и могућности. Један од облика дечје заштите je, несумњиво, усвојење. Усвојење je давнашња установа настала, социолошки, пре настанка државе и права, али ce мењала са развитком друштва. Стога су особине ове установе и њени циљеви различити у различитим периодима И- у разним земљама, (*) na je ова установа различито правно регулисана, мада у себн увек садржи прекид веза које сједињују дете са његовим природним родитељима и стварање нових са Iьеговим усвојиоцима. ( 2 ) Усвојетве у социјалистичком друштву je дубско хумана установа, чији je основни друштвени (па и правни) циљ да обезбеди родитељско старање детету које je тога лшпено, да му омогући чување, подизање, васпитање и образовање у породили у циљу његовог формирања у складно развијену личност и корисног члана друштва. 2. Усвојење у нашем друштву, па и у савременом друштву уопште, има да обави извесне функдије како у интересу појединда, усвојеника или усвојиоца, тако и у интересу друштва. Y односу на усвојиоца обавља функцију замене детета кота нема. Y том случају усвојење je лек за проблеме, па и за патње, настале одсуством деце у браку. Римокатоличка црква je у свом опирању хетерогеном вештачком зачећу жене (оплодним ћелијама не мужа, већ даваоца) препоручивало као најбоље средство усвојење туВег детета. Y односу на дете функдије усвојења су бројније. Оно пре света обавља афективну функцију. Усвојењем дете стиче породицу, мајку и неопходну л>убав. Оно се развија нормално и изграВује у складну личност. Многобројни радови психолога и дечјих психијатара говоре о значају материнске л>убави и бриге у првим годинама живота детета. Материнска љубав

(i) М. R. Marinier: Sociologie de l'adoption, Paris, 1969, p 3, наводи да je обавештавајући ce о овој установи установлю различите врсте усвојења у простору: схватања западног друштва, схватања тзв. призиитивних и архаичних друштава и схватања јапанска (која он истиче по својој оригиналности и значају на социолошком плану).

(2) Buine о овоме: М. Anncel: L’adoption dans les législations modernes, Paris, 1958; P. Poetisch: La filiation adoptive en drodt conparé, Etude de legislations de l’Europe occidentale, Thèse, Lausanne, 1960. Etude sur l'adoption des mineurs. Nations Unies, New York, ST/SOA/17. Проф. A. Прокоп: Породично право Усвојење, Загреб, 1970.