Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

њем) и лица које намерава да га узме за налогопримда, ћутање на понуду налога не сматра ce прихватањем и због тога међу њима нема уговора. Али, ако услед тога несуђени налогодавац претрпи штету, лице које ce бави вршењем туђих послова (коме je била упућена понуда налога) дужно je да je накнади. Овај случај je јасно и недвосмислено уређен y члану 750. Закона. Најважнији разлог оправданости поменутог правила je што ce уговор о налогу заснива на обостраном поверењу двеју страна. Тешко je замислити правни однос из овог уговора, a да налогодавац нема поверења y налогопримда. Тако посматрано реч je несумњиво о уговору iniuitu personae. Отуда, налогодавац може опозвати налог y сваком тренутку. Али, однос поверења треба да постојп и кад ce посматра са друге стране. Ако ce y начелу може рећи да je налогопримцу мање важно него налогодавцу, каква je личност онога ко му даје налог, њему нпак није свеједно ко he бити налогодавац, и како he изгледати налог. Може ce догодити да његову помоћ затражи лпце, које он из неког разлога не желн да прихвати као налогодавца, или да y налогу има елемената на које он не може да пристане. Стога и налогопримац може отказатн већ заснованн уговорни однос налога кад хоће, само не y невреме.

Уговор о налогу и када je закључен подвргнут je могућности једностраног раскидања и са једне н са друге стране. Налогодавац може опозватн налог кад хоће, 73 налогопрпмац га може отказати увек само не y невреме. 74 Крхкост правног односа којн настаје по закључењу уговора о налогу објашњава ce осетљивошћу који уговор о налогу има за оба уговорника. Због тога y овом случају ннје неопходно, a није ни препоручљнво да ce законом форсира претпоставка о закључењу уговора y случају ћутања професионалног налогопримца (лнца које ce баве вршењем правних послова y туђе име и за туђ рачун). Favor negotii , аргумент који швајцарско право ставља изнад осталих разлога, y случају уговора о налогу нема велико оправдање. Зашто форсирати закључење уговора, ако и једна и друга страна могу да му учине крај y еваком тренутку па и непосредно по закључењу. He заборавимо да п тако крхка творевина, као што je тек закљученп, па одмах потом отказани уговор о налогу, производи

73 Члан 765. ст. 1. Закона о облигациошш односима, Упоредити: чл. 790. ст. 1, Скице за Законнк о облигацнјама и уговорнма.

74 Члан 766. ст. 1. Закона о облигацноним односнма.

44

М. Орлнћ, Ћутање понуђеног као знак присггајања према ЗОО (стр. 5-54)