Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

нашег права, постоји и једно специјално правило са другачијом садржином предвиђено y § 362. Немачког трговачког законика. Према том правилу трговац којн ce бави вршењем туђих послова као занимањем дужан je да без одлагања одговори на понуду лица са којим ce налази y пословним односима уколико je реч о послу из оквира његове делатности. Ако не одговори, његово ћутање сматра ce као прихватање. Као што ce може видетп y овом случај y потребно je да ce два лица налазе одраније y пословним односима, али тада излазимо из хипотезе y којој ce примењују § 663. НГЗ и правило из члана 750. Закона о облигацио ним односима, a то ће рећи из ситуације када ce први пут ангажује лице које ce иначе бави вршењем туђих послова.

ЗАКЉУЧАК

У обичном говору каже ce да je ћутање знак одобравања. Алн y праву, бар кад je реч о Грађанском и Привредном праву важи супротно. Тако je и y нашем Закону о облигационим односима речено да ћутање понуђеног не значи прихватње. Уз ово, опште правило постоји низ изузетака, од којих су неки предвиђени y општем делу Закона, a неки други y одредбама које ce односе на посебне уговоре. Најважнији изузетак предвиђен je y чл. 42. ст. 3. Закона о облигационим односима y којем je речено да ће ce ћутање понуђеног сматрати као прихватање, (кад je понуђени y сталној пословној вези с понудиоцем y погледу одређене робе), ако понуду која му je учињена није одмах или y остављеном року одбио. Исто тако, сматраће ce према чл. 42. ст 4 да je лице које ce бави таквом делатношћу, ћутањем прихватило понуду да обави налог за лице које од њега то тражи. Истина, овај други случај je због недовољно јасне формулације y Закону изазвао недоумице y правној теорији, али je и овде пошто je реч о истој ситуацији, правило исто, као и y првом примеру.

Што ce тиче посебног дела Закона о облигационим односима изузетак je предвиђен код уговора о осигурању. Наиме, када будући осигураник (или уговорилац осигурања упути писмену понуду за закључење уговора осигурачу, a овај не одговори y poxy од осам дана (односно y року од тридесет дана, ако je потребан лекарски преглед), сматраће ce да je уговор закључен, ако понуда не одступа од услова под којима овај врши предложено осигурање.

51

М. Орлић, Ћутање понуђеног као знак пристајања према ЗОО (стр. 5-54)