Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

28

УДК 342.72/.73

321.01

CERIF: Н250, Н3OO, Sl4B

Др

Марко Павловић

Канцел параграф Видовданског устава

Канцел параграф је пропис о забрани злоупотребе предикаонице. Он се као §l3oа налазио у Криеичном законику Немачке царееине од 1871. године. Канцел параграф је унет у Видовдански устае као став 7 члана 12. Између њега u немачког узора било је разлика на које се указивало у Одбору Устаеотеорне скупштине Краљевине Срба, Хрвата и Слоеенаца. У Пленуму и Устаеном одбору наведени су бројни случајеви злоупотребе предикаонице. У једном случају свештеник је изашао из олтара „да прозбори с Господом“ , a кад се вратио, рекао Је верницима: „Господ еам препоручује да бирате оеога!“ Посланици Устаеотворне скупштине су изнели бројне разлоге за и против канцел параграфа. Међу разлозима против уношења у Устае оеог института навођено је да је у проповедима немогуће заобићи политичка питања; да цркеа има сеојеерсну екстериторијалност и да свештеници подлежу суду сеоје организације; да би канцел параграф предстаељао основ за уеођење полиције у цркву. Глаени разлог за канцел параграф био је тај што су свештеници имали статус држаенш чиноеника sui generis. Без канцел параграфа, појединац који би био нападнут са предикаонице остао би незаштићен и без праеа на одговор. НаЈвећа историјска ередност канцел параграфа лежи не у искустеу његоее примене, него у његоеом стварању у сеестраној распраеи у којој су изнети бројни ставоеи за и протие оее устаноее.

Кључне речи; Слобода еероисповести. - Однос цркее и државе. -Злоупотеба духоене еласти. - Канцел параграф. - Разлози за и против.

1. УЗОР

Немачка реч Kamel означава предикаоницу (проповедаоницу) у римокатоличким црквама. Канцел параграф је пропис којим се забрањује злоупотреба предикаонице. Захваљујући Бизмарковом

Аутор је редовни професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, mpavlovic@jura.kg. ac.rs