Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

таквих споразума аутоматски суспендована. 1 У погледу ИСДС механизма, Комисија предлаже да се уведе нови међународни судски механизам заштите који би заменио постојећи.

С обзиром на то да се прва примедба Комисије односи на материјалну садржину БИТ-ова и на опасност да би примена таквих одредаба довела у неравноправан положај такве инвеститоре у односу на инвеститоре из осталих држава чланица, треба нешто рећи о сврси и садржини БИТ-ова и у њима предвиђеног механизма заштите. Основна сврха билатералних споразума о заштити инвестиција је да дефинишу стандарде материјалног третмана страних инвестиција на домаћој територији и да омогуће посебан механизам заштите који ће стране инвеститоре осигурати од штетних последица настанка политичких ризика у држави домаћину. 2 Отуда су БИТ-ови слични, без обзира на извесне разлике, 3 закључују се према унапред предложеном моделу 4 и углавном регулишу следећа питања: појам инвестиција и инвеститора; приступ и услови за страно инвестирање; механизам решавања спорова; одредбе о фер и правичном третману инвеститора и њихових инвестиција и правила о накнади штете у случају експропријације. Међутим, новији модели, као што је предлог индијског модела, рестриктивнији су у погледу „покривених“

1 У Извештају под називом The Free Movement of Capital, Note for the Economic and Financial Committee , 2627, Комисија je навела да je највећи број БИТ-ова замењен, али и да њихов правни каракгер након пријема није јасан. Јаснији је био Економски и финансијски одбор, који је у свом Извештају за 2006. годину позвао државе чланице да испитају потребу за таквим БИТ-овима и информишу Комисију о предузетим акдијама. Вид. Annual EFC Report to the Commission and the Council on the Movement of Capital and the Freedom of Payments, 15 November 2006, 7.

2 Више вид. Мирко Васиљевић, „Страна улагања у српску привреду и одговорност државе“ Усклађиеање послоеног праеа СрбиЈе са правом Европске уније (ур. В. Радовић), Београд 2014; Aleksandar Cine, Predrag Cvetkovic, „Karakteristike pravnog rezima stranih direktnih investieija u pravu EU“, Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nisu 68/2014, 678-696; Марко 3. Јовановић, Одговорност држаее за заштиту страних директнш улагања, докгорска теза, Правни факултет Универзитета у Београду Београд 2014.

3 Carrie Е. Anderer, „Bilateral Investment Treaties and the EU Legal Order: Implications of the Lisbon Treaty“, Brooklyn Journal of International Law 35/2010, http:// brooklynworks.brooklaw.edu/bJil/v0135/iss3/9, 859, 20. децембар 2016.

4 Модели постоје у великом броју држава. У САД је први модел БИТ био сачињен 1981, који је касније више пута мењан; на пример, 1994, 2004, 2012. У Француској од 2006, Италији од 2003, Немачкој, од 2008, белгијско-луксембурппси модел, у Канади од 2004. године. Вид. www.italaw.com. Више вид. Martin A. Weiss et al.. International Investment Agreements (IIAs): Frequently Asked Questions, Congressional Research Service, May 15, 2015; https://fas.org/sgp/crs/misc/R44015.pdf, 24. децембар 2016. За Републику Србију вид. http://mtt.gov.rs/sektori/sektor-za-multilateralnu-i-regionalnu-ekonomsku-i-trgovinsku-saradnju/sporazumi-o-uzajamnom-podstican- ju-i-zastiti-ulaganja.

52

Анали Правног факултета у Београду; година LXV, 3/2017