Arhiv UNS — Kultura

Молим вас, прочитајте овај телеграм!

~Ап Леп (тетет(lегаШ уоп ТАlеп 211 Нап Леп Нез Бпг§;егтеlбl;егB Нг. ГеИег. Баз ИеМе ВеИехЛ 211 сlет бсlг\уегеп Уегlпбl, сlеп ТУlеп сlпгсћ (Iеп ТоЛ беl- Бlсћlегб НпИраггег егИБеп. УотИепИ бсћеп ll б Уегехп 1п Рапсбоуа. *)

Молим, прочитајте га још једаред! ~Ап (Iеп С-етеlп(lегаlћ уоп IУlеп 211 НапИеп Иеб Нг. РеИег. Наб ИеГбlе Ве11е1(1 211 Тет бсћ\уегеп Уегlпбl, Теп IУlеп сlпгсћ <lеп ТоИ бехпеб I)lсћlегб С-гШраггег егИИеп. Уот с!епС бсћеп Себе 111 §ке 11 б-Теге Iпе 1п Рапсбоуа.*)

Неправо вам је, јелте, што сте морали овај телеграм двапут читати? Ал сад бар можете појмити како је било бечком градоначеонику Дру Фелдеру, кад су га у један сат по поноћи из најтврђег сна алармовали. Он је сирома зацело држао да је већ Дунав излио и по Беча потопио, ил да се какав страшан пожар догодио, ал не, морао је устати да овај хитни телеграм прочита. Овај телеграм имао је то лепо својство да је др. Фелдер прочитавши га таки сместа заспао. Ал јесте, после по сата куцају опет на прозору; опет стиже овај исти телеграм од истог веселог друштва панчевачки немаца. Др. Фелдер мора опет да устане да га чита. После није више ни легао у надежди да Бе то сад тако све до зори иФи. Бадава, види се да су браБа Немци на опрезу. А ми Срби, баш као и др, Фелдер, зиамо само спавати и ркати. (Види N. Гг. ЕгетДеиМаН. од 27 р. Јануара.)

Новости.

Прва благородна населбина, која би се у банатскеј граници на дивљи српски изданак накаламила, зваће се , као што чујемо: Ох, како је жељно очакујемо!

Ови дана донеће дотични министар у мађароком сабору предлог, да се у Н. Саду подигне још једна владина Српска Матица и још једно владино српско позориште.

Брат Светозар Марковић шражи се у Београду а налази се у Новом Саду. Де ли се боже тражи, де ли се налази лична слобода?

Молим

на јавно питање које је светла „Жижа“ у 8 броју запитала ја знам да рачунам. Кад се учитељу који на јутрење не дође 5 Фор. от плате одбије, то треба по мом црквењачком рачуну оном погш који у пола вечерња расрђен одежду збаци и кући оде, забранити да за 40 година о великкм и о малим празницима не узима крајцаре од мироносања. Један пензоннрах црквењак воји не ужива пензију. *) „Општинском већу у Беч преко градоначеоника дра Фелдера. Наше највеће саболовање ради тешка губитка, који осети Беч смрћу свога великог песника Грилпарцера. Немачки геселикајтсферајн у Панчеву".

П О3ИВ.

Овим позивамо све Србе, који под нашим благословом стењу, да нам назначе шта им све треба, како не би у погрешку пали, да им и ноотице жељу изпунимо. Уједко нек нам најтачније назначе: шта им не треба, шта би им де на штету бити могло, па ће се ова влада поотарати, да им то све о владином трошку (ал њиовим новцем), што пре подигне.

Когтапу.

Тута (Чита немачке новине) I)аз Еезепрз Iаз Вашшб Ве(lекотlс пи! Iзесlескlеп Нанрlе. Фура. А да је место Бедековика Раух бан, онда би ваљда морало стојати : шР ганске н с1 е т Нанрlе !

Т. Дојакошњи комесари с којима су Срби имали посла мора да су били све арабићи. Ф. Како то ? Т. Тако то, јер сад Кемо први пут добнти Без-арабиба.

Т. Андрашија је говорио : Моја је политика према Хрватима у једној руци држати бич а у другој зоб. Ф. Па лепо. Кад Андрашија умре онда може његов кочијаш на његово место доКи, па неКемо никакву разлику приметити. Тако Ке и он знати

Т. Бога ти, шта су то магнати ? Ф. Магнати или боље речено магнети, то је тако нешто што гвоздене ствари себи привлачи. Т. А ? Зато даклем маКароке жељезнице кривудају и иду куд не треба , што и’ мађарски магнати на своја добра привлаче. Ф. Свј ачески.

ПОШТА.

I. УРЕДНИШТВ А. Дон бубета. Опет из ВlаИег“, и то још из последвБи бројева, који су сваком познати ! Та ми добре прераде и преводе радо иримамо. ал о чему држимо да је веТини читалаца позиато, не можемо примити. Зато од XVI. цослатм ситница улази само једпа. Покушајте што и сами написати; можда ће вам поћи за руком. Чичкија и Петља. Да је етбег" и најпознатија личност у српству, па опет не би више од две-три отроФе, - —■ аса вашим придогом изпунили би две пуне стране. Пудимо се како силни (тма тем) наши дописници не сватају какву гаалу и сатиру ми држимо за умесну. Б-у-К-И. Ви сте канда млад човек и гимназиста у НС. А бога вам, дал ви заиста држите да сте дорасли да вређате Л. К., Т. X. и т. д. ? Остављамо вам да после 3—4 године сами пресудите јесмоли имали право што нисмо примили. 11. АДМИНИСТР АЦИ ЈЕ. У КрагуЈевац. Примилисмо накпадно 36 гр. Ј. Б-у шаљемо још једаред све бројеве које имамо. Не знамо како сте ви иашли у нашој опомени „подсмеја"; админиотрацију Жижинј г сматрајте као озбиљиа привредника, која со не подсмева, већ вам заФаљује на труду. = Спир. Бо гдановићу у Книни. Ми смо послали 1 Фр. уредништву Буњевачки новина.

ГГ. који су преко уредн. овог листа подпомегли брата ЈБ. М. у невољи, зиФаљујемо овии у име његово. ЈНбвце смо дотичном послали и то: од г. Бр. Рајића 1 Фр., Саве Леовића 1 фр., Ил. Тишме 1 Фр., Ст. Јанковић 50 новч.. Н. Павловића 50 новч., Јов. Павловића 5 Фр., К. Максимовића 1 Фр. Др. ЈБ. Ненадовић 1 рубљу.

издаје и одговара ЗМАЈ ЈОВАН ЈОВАНОВНЋ.

36

шиЧшауијд ЈОВАНОВШкА х ПАВДОВИЋА.