Arhiv UNS — Stari listovi — Bivša Jugoslavija

Hrvatska pčela.

Ljekovitost meda.

ljekovitosti meda pisao sam te^a J em g°dina već mnogo ||p| toga, ali uvjeren sam, da nije 3 nikada bilo previše. Naumio sam i ovaj put navesti njeka istinita takta, ne samo, da potkrijepim sve dojakošnje nazore o ljekovitosti meda, nego da i naše čitatelje o tom uvjerim. U njemačkim pčelarskim novinama »Leip. ziger Bienenzeitung« čitam slijedeću izjavu njekoga Dra - K Krebsa : »Već je tome godina dana, što mi se je uvukao u kuću nemio gost bolest. Uslijed teške vratne bolesti, koja se je morala podvrći i opasnoj operaciji, poslaše mi liječnici suprugu moju u tirinško gorje. Sa dva sinčića i dvogodišnjom kćerkom ostadoh kod kuće. Već za nekoliko dana, poslije odlaska matere, oboli jedan sinčić na ustobolji (Mundtaule). Prizvani kućni liječnik odredi, da dijete jede Vrcanog meda sa cvijeta repice, pa da tom medicom češće ispira usta i sinčić mi za par dana ozdravi.

Slijedećega tjedna opazim opet po tijelu moje kčerkice same crvene mrlje, a to su bik jasni znakovi skrleta (Scharlach). Međutim možete si pomisliti, kakva me je strava spopala, kada mi je prizvani liječnik saopćio, da dijete ima zaista skrlet, ali uz to i »diphteritis« u najvećem stepenu. Lijek (modra tekućina), što ga je liječnik prepisao, bio je tako odurnoga teka, da ga dijete nije htjelo, ma, podnipošto, uzimati. Difterija je očevidno napredovala tako, da sam već pomišljao, dijete će se svaki čas zagušiti. U tom se strahu sjetim slučajno, da je zaostalo još nješto onoga repičinoga meda i zapitam malu bolesnicu, nebi li malo meda. Ona odvrati, da hoće i ja joj pružih pun tanjirić meda, pa da joj bolje godi, lizao sam i ja s njom. Bolesnici je taj med upravo godio, a za par časaka bio je tanjirić prazan. Poslije toga se je bolesnica malo razvedrila i odmah je laglje dihala. Ovo uspješno djelovanje me je malo osokolilo i ja htjedoh tim liječenjem i nastaviti, ali djevojče neće, pa neće više meda,

Ovomu je društvu pokroviteljem Presvijetli gospodin dr. TEODOR prof PEJAČEViG veliki župan županije virovitičke

Izlazi svakoga mjeseca na cijelom arku (8 strana). Članovi društva dobivaju list besplatno. Ako bi koji od nečbnova taj list želio, može ga dobiti za godišnju pretplatu od 6 kruna. Oglasi se primaju, te se izirn erarne pristojbe plaća za petit-pismeni redak 16 fil. - Za inače tiskane oglase prama veličini prostora. Pretplata, članci, dopisi i razna pčelarska pitanja šalju se na Uredničtvo Osijek dolnji grad. Društveni član, ako se obveže, da će svake godine priposlati izvoran dopis od najmanje 3 tiskane strane u opsegu u društveno glasilo, može biti po odboru imenovan dopisujućim članom, a kao takav ne plaća godišnjega prinosa.

Br. 10. U OSIJEKU, za mjesec listopad 1900. Tečaj XX.

\Jredt-uoe - Bogdan 3Pe:n.jić.