Arhiv UNS — Zabava

šećer, prezlu suvo grožđe koje je prethodno bilo potopljeno ili popareno vrelom vodom pa oceđeno od vode, isečen badem, vanilin šećer i cimet u prahu. Sve lepo izmešati. Odmoreno testo razviti oklagijom na poprašenoj dasci u jufku pa zatim na čistom čaršavu koji je takođe poprašen brašnom. Testo sa svih strana prstima razvlačiti u što tanju koru. Tako razvijenu koru premazati pavlakom, posuti nadev, uviti u rolnu (rudu) pa staviti u pomašćen pleh, poprskati zagrejanim maslacem i peći u prethodno zagrejanoj pećnici na umerenoj vatri dok se pita ne ispeče odnosno kora porumeni. Ispečenu pitu - štrudlu, izvaditi iz pečnice, ohiaditi, posuti prah šećerom, iseći na parčad i služiti za jelo. SAMER TORTA POTREBAN MATERUAL: 140 gr butera, 160 gr šećera, 180 gr strugane čokolade, 8 jaja, 30 gr šećera u prahu, 140 gr brašna, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 200 gr marmelade ođ kajsija, 200 gr preliva od čokolade. PRIPREMANJE: maslac umutiti penasto sa šećerom, dodati omekšalu čokotadu, mešati dalje dodajući jedno po jedno žumance. Belance i šećer u prahu ulupati u čvrst sneg pa spojiti sa čokcHadnom masom, dodajući postepeno brašno pomešano sa praškom za pecivo. Masu izručiti u kalup obložen aliminijumskom folijom ili masnom hartijom. Tortu staviti da se peče u prethodno zagrejanoj pećnici na temperaturi od 170°C oko 1 sat. Ispečenu tortu izvaditi iz kalupa pa je celu premazati spolja sa vreiom i glatko umućenom marmeladom od kajsija pa je zatim preliti glazurom od čokolade i ostaviti da se stegne. Kada se torta stegne gornju koru nožem iseći na 12 parčadi pa na svakom parčetu špricom za torte u kome se nalazi beli fondan ispisati saher. Saher torta nastala je još 1832, godine u poznatoj kuvarskoj porodici iz Beča, Saher.

RECEPT ZA MLADE DOMAĆICE POŠIRANA JAJA U UMAKU OD PEČURAKA POTREBAN MATERUAL ZA 4 OSOBE; 200 gr šampinjona, 50 gr butera, 2 čena belog luka, 400 gr oljuštenog paradajza iz konzerve, 1/2 lista lovora, so. biber 4 režnja hleba, 4 jajeta, vezica iseckanog peršunovog lista, sireće. PRIPREMANJE: šampinjone treba očistiti, oprati pa ncžem Iseći. U šerpu stavitl da se zagreje buter, dodati isečene šampinjone, sltno iseckan beii luk I paradajz oceđen I na parčad isečen, dodati lovor, posoiiti, pobiberiti pa na vatri kuvati umak sve dotie dok se ne zgusne, što Je otprilike oko 45 minuta. U međuvremenu u šerpu sipati 1 iitar vode, dodati kašičicu soli i sirćeta kotiko da se oseća ukus kiseline pa stavtti na štednjak da proktjuča. U vrelu vodu pažijivo stavijati razbijena jaja, jedno po jedno pa ih kuvati 5 minuta. Skuvana jaja izvaditi kašikom I staviti da se na drvenoj daščici ohlade pa ih potom nožem obraditi, oblikovati. Na svaki režanj hleba koji je prethodno malo propečen na plotni štednjaka I natrtjan belim lukom staviti po jedno poširano jaje, poređati na činiju pa sve preliti sa umakom od šampinjona. Posuti sltno iseckanim peršunovim listom I služiti za jelo.

JUGOSLOVENSKI SPECUALITETI ZEUANIK OD KUKURUZNOG BRAŠNA POTREBAN MATERUAL: 3/4 kg kukuruznog brašna, 1/2 I mleka, 6 kašika masti. 5 jaja, 300 gr prevrelog sira, 1 kg očišćenog i na masti isprženog zelja, 1/4 kg užičkog kajmaka. PRIPREMANJE: kukuruzno brašno prosejati, staviti u dubok sud i ipopariti sa vrelim mlekom. Popareno brašno ostaviti 1/2 sata da se odmara pa tada masi dodati 6 kašika rastopljene masti, soli, 5 žumanaca i tvrdo ulupan sneg od belanaca. Sve lepo izmešati. Pleh namazati mašću pa sipati 1/2 mase, a preko nje nadev koji se priprema ovako: sir izđrobiti, dodati isprženom zelju, dodati kajmak pa sve lepo izmešati. Preko nadeva staviti drugi deo testa, zaliti sa rastopljenim kajmakom i peći u zagrejanoj pećnici 45 minuta. Toplo iseći na parčad i služiti za je!o. RECEPT ČITATEUKE PAŠTETA OD MESA POTREBAN MATERUAL: 1 kg živinskog mesa, 2 vezice zeieni za supu, 1 čaša kisele pavtake, 1 čaša majoneza, nekoliko kiselih krastavaca za ukrašavanje, so I biber po ukusu. PRIPREMANJE: živinsko meso oprati pa ga staviti u lonac i naliti sa 2 litre hladne vode. Dodati dve vezice očišćene zeleni, 1 kašičicu soli i 10 zrna bibera. Pristaviti na vatru da se supa kuva. Kada je meso i povrće omeklo, izvaditi ga iz sup'e, ohladiti pa na mašini za mlevenje mesa dva puta samleti. Samlevenoj masi dadati 1 čašu kisele pavlake i 1 čašu majoneza, promešati, posoliti po potrebi, dodati bibera, odnosno doterati ukus pašteti. Na plitkom tanjiru formirati paštetu u obliku kupe pa je dekorisati sa isečenim kiselim krastavcima, staviti da se u hladnjaku rashladi i služiti za jelo. GORDANA PECELJ BEOGRAD, Vladimira Rolovića 35 Šaljite nam svoje recepte na adresu: „BUTZ” za „ŽENU 86.”, 11000 Beograd, Generala Ždanova 28/V.

SPECIJALITET RESTORANA „TAŠ”, GEORGI DlMITROVA br 7, BEOGRAD KUVARICA: MILADA JURIŠEVIĆ TELEĆA GLAVA U ŠKEMBETU POTREBAN MATERUAL; škembići (celi u komadu), teleća glava, 1 kg govedine, veza zeleni, 250 gr graška iz konzerve, so, 150 gr slanine, 2 glavice crnog luka, 1 veza peršuna, aleva i tucana paprika, beli luk, vegeta. PRIPREMANJE; Teleću glavu u škembetu najbolje je pripremiti dan ranije, jer se oni kuvaju gotovo ceo dan (otpriljke od 11 h do 18h). Ako hoćete da übrzate postupak, možete ih kuvati i u ekspres loncu. Škembići se očiste pa se stave u hladnu vodu da se kuvaju, a teleća glava se stavi u vrelu posoljenu vodu. Mogu se istovremeno kuvati u velikom loncu i škembići i teleća glava. U tom slučaju se umota teleća glava u škembe. U posebnom

jloncu skuvajte govedinu zajedno sa Ivezom zeleni i posolite vodu. Kada se govedina skuva, izvadi se zelen i govedina i sitno se iseckaju. Kada |se skuvaju škembići i teleća glava, jmeso sa glave se očisti od kostiju a voda se ne baca. Sve se isecka i dobro izmeša u šerpi. Tome se doda jaleva i tucana paprika, zatim vegeta, iseckan beii luk i kada je masa gotova, dodaju se grašak, zelen i govedina, isprži se 150 gr sitno jiseckane slanine i 2 glavice crnog iluka i stavi se sitno iseckana veza peršuna. Sve se razastre po škembetu, urola se i stavi u đuveč u koji ste prethodno stavili mast i potom se đuveč stavi u vrelu pećnicu. Dok se peče, stalno se zaliva vodom u kojoj su kuvani škembe i teleća glava, Voda u kojoj su se škembići kuvali može da posluži da se u njoj skuvaju škembići u sattu.

MALE KULiNARSKE TAJNE * Goveđa supa biće jača ako na poiovini kuvanja dodate supi koricu tvrdog sira. 9 Ako se žumance sa kojim začinjavate čorbu zgrušalo zato što nije pažljivo odvojeno od belanceta, treba ovlažiti čistu retku krpu (gazu) u vreloj vodi, dobro je iscediti pa čorbu jednostavno procediti. Komadići zgrušanog žumanceta zadržaće se u krpi, tako da se čorba može ponovo začiniti svežim žumancetom, kao da se nije ništa dogodilo. ® Supa ili čorba biće mnogo jača ako se meso naiije hladnom vodom i kuva na tihoj vatri. Laganim kuvanjem iz mesa se izvuku sve hranljive materije i supa dobija boiji ukus. 9 Ako se u presoijenu supu stave dve kašike istruganog krompira, ili 2 manja isečena krompira na pola, ona neće više biti preslana. 9 Ako je povrće presoljeno jednostavno ga treba isprati vodom. 9 Ako je umak presoijen stavite u umak koru hleba.

ŠKEMBIĆI U SAFTU POTREBAN MATERUA: škembići, lorber, biber. so i aleva paprika, 5 češnja belog luka. PRIPREMANJE: Najbolje je pripremiti ih dan ranije, jer se kuvaju od 11h do 18h, a možete ih skuvati i u ekspres loncu ako želite da budete pre gotovi. Škembići se kuvaju u hladnoj vodi i ne sole se jer bi inače pocrneli. Prethodno se dobro operu. Posle kuvanja se ocede i stave u šerpu. Zatim se napravi zaprška od brašna i slaninice i u nju se spusti lorber, biber, so i aleva paprika, zatim se u zapršku stavi sitno iseckan beli luk (5 češnjeva), pa se u sve to stave škembići i voda u kojoj su se škembići kuvali. Kada se sve to prokuva, škembići u saftu su gotovi.

77