Arhiv UNS — Zabava

FINESE ZA GURMANE

Piše:

evropska šampionka kulinarstva

Marija Čolić,-

AUSTRUSKI SPECUALITETI Austrijska kuhinja je pre svega kuhinja u kojoj su usklađeni jednostavnost i najrafiniraniji kulinarski dometi, porodična prisnost i uticaj raskošnih gozbi. Ona je odraz skiada raznih uticaja kao što je italijanska maštovitost u pripremanju testenina, mađarska oštrina jeia, siavenska sklonost u pripremanju sočnih jela. a!i pri tome nisu izostaii ni uticaji francuske kuhinje i nešto udaljen uticaj iz orijentalnih zemalja. Pored jakih čorbi. iza kojih siedi bar jedno jelo od krompira, uz sočna pečenja, jela u umacima. raznim prilpzima od testa. obiiat jelovnik vodi ka samom vrhu - kolačima. koji su po mnogo čemu ono najbolje što se može naći, Najzad. zar nisu iz kafana, austrijski pronalazak poslastičarnice! U njima se nalazi neverovatan izbor raznovrsnih poslastica kao što su razni šnitevi. rolati, torte, kremovi, krofne te širom poznata pita od jabuka. Svakoj austrijskoj domaćid je pitanje časti da rastegne što tanju koru za savijaču. One kažu da je kora dovoljno tanka tek onda kada se kroz nju može pročitati staro Ijubavno pismo sa jednakim uzbuđenjem kao i u momentu kada ga je poštar doneo. i

BEČKA ŠNICLA POTREBAN MATERUAL: 4 teleće šnicle. so. Drašno, 1 jaje. 1 limun, prezle. fileti, sardele. masnoća za prženje. PRIPREMANJE: meso pažljivo tučkom izlupati sa obe strane. posoliti, uvaljati u brašno. zatim provući kroz umućeno jaje pa uvalfati u prezle. Šnicle pržiti u većoj količini zagrejane masti dok ne porumene sa obe strane. Na zagrejanom ovalu poređati šnicle na svaku staviti po 1 kolut isečenog limuna. a na kolut limuna po jednu filetu sardele. Uz bečke šnicle služiti bareni krompir i zelenu salatu. Bečka šnicla se može dobiti gotovo u svim kafanama u čitavom svetu. kao neka vrsta simbola bečke kuhinje. ČORBA OD GOVEĐEG REPA POTREBAN MATERIJAL: 1/2 kg goveđeg repa, 1/2 kg goveđth kostiju, 80 gr korena peršuna, 80 gr korena mrkve, 40 gr korena celera, 1 glavica cmog luka, 10 zrna btbera, 30 gr masti, so, 2 belanceta; dodaci; 60 gr graška u zrnu, 2-3 mlade mrkve, 100 gr karfiola, 50 gr vrhova špargli. 40 gr pečuraka. 20 gr maslaca. PRIPREMANJE: zagrejati masnoću pa na njoj propržiti očtšćeno i iseče.nc korenasto povrće i govede kosti. Pržiti 15 minuta pa dodati isečen

goveđi rep, naliti sa 3 I vode, posoliti, dodati biber i na vatri kuvati. Kada je meso omeklo supu treba procediti u drugi lonac, a meso odvojiti od kostiju, iseći pa dođati supi. U međuvremenu očistiti i oprati povrće za dodatak pa svaku vrstu povrća posebno skuvati u slanoj vodi, a pečurke u šerpici propržiti da omeknu. Ohlađenoj supi skinuti masnoću sa površine, zatim ulupati 2 beianceta pa sipati u supu. Sada lonac sa supom stavrti na vatru pa je mešati sa žicom. Kada provrije procediti je u činiju za.služenje. dodati isečeno meso i skuvano povrće za dodatak kao i pirjanjene pečurke. Izneti na sto i služiti za jelo. GRENADIR MARŠ POTREBAN MATERUAL; 1/2 kg prosejanog brašna, 2 jajeta, so, 1/4 kg krompira, 2 glavice crnog luka, mast. PRIPREMANJE: na dasku za mešanje staviti prosejano brašno. U sredini napraviti malo udubljenje pa razbiti 2 jajeta, posotiti i sa hladnom vodom zamesiti testo. Potrebno je oko 1/8 I vode. Testo dobro sa rukama izmesiti pa ga podeliti na 2 - 3 hlepčića. Od svakog hlepčića na

dasci poprašenoj brašnom razviti kore debljine tupe strane noža i ostaviti ih da se prosuše. U međuvremenu krompir skuvati. U lonac sipati vodu oko 3 I da se zagreje do ključanja. Dodajte 1 kašiku soii i 1 kašiku uija. Kada voda proključa staviti da se u njoj kuvaju rezanci. Rezanci se kuvaju 15 minuta, zatim se procede. U šerpi zagrejati masnoću pa na njoj ispržiti sitno isečen crni luk da porumeni i omekne. Isprženom luku dodati oljušten i na kocke isečen krompir i skuvane rezance. sve pažljivo promešati, po potrebi posoliti i pobiberiti pa služiti odmah dok je topio za jelo. BEČKA PiTA OD JABUKA POTREBAN MATERIJAL: 1/4 kg brašna, 3 kašike zejtina. malo soli, 1/8 1 mlake vode, 1 1/2 kg nakiselih jabuka, 80 gr prezli, 150 gr šećera. 100 gr suvog grožđa, ICK3 gr isecka-

nog badema, 1 kesica vanilin šećera, 1 kavena kasičica cimeta u prahu, 1/8 I paviake, 40 gr butera. PRIPREMANJE: brašno prosejati na dasci za mešenje. U sredini razgmuti napraviti udubijenje pa dodati zejtin i so pa sa mlakom vodom zamesiti testo kao za svaku pitu. Dobro umešeno testo oblikovati u hiepčić pa ga pokriti sa zagrejanom šerpom i ostaviti đa se odmara 20 minuta. U međuvremenu dok se testo odmara pripremiti nadev. Očistiti jabuke od fjuske i semena pa nožem iseći na tanke iistiće. isečene jabuke staviti u činiju pa dodati

76