Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

24 Архив за историју субске православне карловачке митрополије

бда мнЂ бдиному со сокрушенимт сердцемљ кајоцуса, и плодн покачнша доволно показавшу двери покаанја на вћкт затворени останутљ7 — бда не и мене.ради Хртост умрег — бда азљ вдинт паче вобхЂ разврашценихЂ и стропотивихт, разврашценљ и стропотивљ предљ Богом, Церковио, и Народомљ оплеванја и омерзђија достоинЂ рабљ поавлосиг — Да не будетв мнЂ участји со Сатаноко, Ф вчиненја моего рекше Ф 20 лЂтљ до сего часса многа и лота покушенја терпбхт, и мкоже доблественњи Церкве воинт, и твердни Адамантљ вон Хрта ради мирно и без роптанја претерпбхт, да и грЂбхи мол изглажду, и благоволенје и помилованје старђшинљ моихт приобрицу, облакљ свидЂбтелеи моего покаанја одержитњ ма.

На мЂето того облака свидбтелен, совћств Превосходителнишаго Гдина Дшвцезана моего; и паки совћетв ПревосходителнЂИшаго Гдина блкћа Вершачкаго, мкоже первом сосћди монастири моего, мЂето вебхЂ свидбтелеи за свидбтелство моихљ начинанти взимато, втораго Паула и крђпка поборника оних Церкве обрицетљ Ваша Екселенша во мнђ в кови крешцент, и вчинђнљ GCMP, иже со совершенњммљ страхопочитанјемљ изумирагко.

Ваше Екселенце Во Обители Стаго Tewpria 15-о Маја 1818. л'Ђбта

Покорнђиши Рабљ

Пауелљ Кенгелацњ с. р. На крају писма стоји написано: Архјмандриљ.

За спомен lwaHH'b Григорјввичк Парох Делиблатски 15. Тануар. 1865.%)

=

Митрополит Исаија Антоновић и синђео Павле Георгијевић.

Ми смо на 157. стр. „Архива“ за 1911. навели молбу Павлову, управљену митрополиту. Ненадовићу да га прими у дворску службу.

Овде ћемо да наведемо позиве митр. Антоновића, у којима га је позивао да се поврати на своје место. Исти гласе:

TI. Ордејр сингелу ГЉавлу. Сикгеле Павле.

Нити са знањем нити с допушчењем моим удалисте се са свим из резиденцие сие веће више от неделе дана, а знате да сут вешчи њекое вам вручене на собљудение, и ашче что мангирати будет за вашим отсуствием, ви отговору подлежати будете, сего ради понужден јесам сие наше повељение издати да без всјакаго извјета и продолжениа јешче данас здје код нас у Карловци нађетесе, зане ашче би и шчто от сих вручило се бљусти: то без Моего указа недостојаше вам тако без вједјениа изити, и вољу своју чинити.

Дато в Карловије 7/18. Септ. 1748.

Исаиа Антонович.

4) По тврдњи г. пароха Делиблатског Васе Бранковића, парох Јован Григоријевић је био парох у Делиблату од 10/Х1. 1835. + 23./М1. 1883. Родом је био из Темишвара и био је узор свештеник и учен човек, ну није био код народа омиљен — као и данас што такви нису. Уред.