Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 25

ТТ. Ордљер јему. Сингеле Павле.

Понеже издани и послани вам указ вчера, продрзливо преслушао јеси, и вазвратити се в двор Наш нехотјел; тако пак и вториј и посљедниј крат повељеваем и позивам тебе, да без далшаго продолженија и абие по пријатии сего указа сјемо пријдеш.

Дано в Карловцје 8. Септ. 1748.

Исаиа Антонович.

ТЕТ. Ордер сингелу Ггављлу., Сингеле Павле.

Понеже познати дал јеси, како о двократном Нашем указу и позвании небрежеши продрзливо, тако се третицеју повељеваем тебје, да сутра у осмом часу рано здје код Нас обрешчеши се и слово и отвјет воздаси о кијх вопрошаем будеши, иначеже, ашче и сеј указ преслушал би јеси, принуждени будем и нехотешче асистенцију власти мирскија на вас употребити. Тако знај.

Дано в катедрје Нашеј Арх. Митрополитској в Карловцје 12. Септ. 1748. Исаиа Антонович.

* Ž %

Из ових се позива митрополитових види не само да је он поштовао сингела Павла и да му је Павле потребовао у двору, него и да је Исаија морао бити блага срца.

Да је оно учинио синђео Павле за време митрополисања не Ђорђевићева, него и Ненадовићева или ког другог митрополита; знао би!

Да л' се синђео Павле на трећи ордер митрополитов повратио ма и само да даде „слово и отвјет“, не знамо, или га је на послетку Исаија оставио на миру код бачког владике Висаријона. # x ж

Кад смо већ код синђела Павла, навешћемо овде и решење митрополита Исаије Антоновића — управо синодско — на молбу попа Јована и попа Атанасија, који су молили да их отпусти из дворске службе.

Иста резолуција Митрополитова гласи: „Молителие да вјерно и право далше свое служение исполњајут и од дворскија служби им неудаљати се, дотоље, докуду весја вешчи и хесапи от Блаженопочившаго Предцесора Нашего (т. ј. патријарха Дрсенија Јовановића Шакабенте) неизвидетсја, и не пријмим, а потом за вејакаго милостивое промишление Наше или отпушчение сљедовати хошчет.

Издадесја из Синода Нашего Арх. Митрополитског.

В Карловцје 2. Септ. 1748. Исаиа Антонович. % + + | Све се ове ствари налазе у једној протоколи — у патријарашкој библијотеци — међу осталим дописима, што их је митрополит

Исаија после одржаног сабора 1748. писао појединим лицима.