Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 83

би било, аште би јеште в' диаконствје поучалсја, понеже не весма в' том дјејствии искусен.“) В Карловије 13. Јан. 1748.

Патријархов запис: преосвјаштењејшиј нишки више писатаго изволте рукоположити в' свјаштеника.

Дијакон (треба дијак)

Теодосиј Николић (патријарх Арсеније ЈУ. написао са стране: биви магистр у Иригу) родом и воспитаниесм из Ирига. Стар 25 љет. Родители јего: отец Никола преставилеја, мати Теодора жива. Училоја прежде у Иригу код протопопа Остои 10 љет, потом њекое времје в далској шкоље. Читает от части добрје, пјети что треба в церкви вједает (види се да су још у ово време Ирижани били добри певци), пишет средствено. О тајнах церковних да их 7 јест числом вједает. За дијаконство на препоруку протопопа иришкаго проситсја аште Г. Блажењејшиј благословит.

В Карловцје 16. Јан. 1748.

Патријархов запис: „И сеј препоручен г. Нишкому (Георију Поповићу, потоњем владици темишварском) Јан. 18., обаче ако се добро не научи, протопоп каштигу примит.

Дијак

Станиша Драгићев родом и воспитанием из Ваљева, нињешњим же жителством из Ирига. Стар 22 љета. Родители јего отец Драгић, преставилсја, мати Стана жива. Училсја в Ваљевје у јрм. Василиа магистра 6 љет; потом њекое времја узИригу обучалоја. Читает сред ствено, пјети что треба в церкви от части вједает, пишет от части добрје. О тајнах церковних да их седм јест числом и названиесм вједает, а их форми неразумјеет. За дијаконство на препоруку протопопа иришкаго проситеја, аште Г. Блажењејшиј благословит.

В Карловцје 16. Јан. 1748.

Патријархов запис: Јан. 17. свјатому нишкому предат и в дијакона рукоположен ктому протопоп иришки за њега подватилеја да

се совершено изучи. (Свршиће се.) 5605

КАКВИХ ЈЕ БИЛО НЕКАД КАЛУЂЕРА!

Какву су муку и невољу имали карловачки митрополити у ХУШ. веку с појединим калуђерима и манастирским управама; о томе смо и ми, а и иначе много писано и примера изнашано.

Овде ћемо да наведемо званичан спис из 1723. из ког се види, какво је стање у то доба владало у манастиру Јаску.

Исти гласи:

Ми ниже подписани жители иноци монастира Јазка сви от мала до велика обештавамо се г.г. прјеосвјаштењејшему Митрополиту

#) А колико их данас има искусних у ђаконској служби, те се не треба чудити што многи млађи свештеник не научи никад правилно служити.

Не би требало никог пре запопити док не научи добро као ђакон служити и кад се запопи, да бар 3 недеље служи у двору патријарашко-епископском.

ж