Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 85

отправљал или јавно и тајно невјерен обрјехсја, сам себе сим осужлују, да лишен буду званија моего и чина, милости и мзди вејакија, от Богаже и Матере Божије и вејех свјатих ихже здје ва свидјетелство клетви моеја наведох, вјечно попираем да буду и невижду слави их, но отлучен буду со всјеми невјерними на 06личение моеја невјерности. Амин. Октом. 4. в' Карловцје 1749. Мосећ Пвтникљ с. р. Арх/епископо-Митрополтскти Архуџаконђ. На полеђици стоји својеручни запис Ненадовићев:

ЈОраментђ Васила се проименованђљ Мт'усел Пбтника нашего архидакона преднами у Карл. 5. бдкт. 1749. положенаа. (Оригинал у патријарашкој библијотеци).

зен не вв

Писмо владике бачког Софронија Томашевића.

Добротом нашег пријатеља проте Васе Николајевића из Ирига, добили смо једно писмо владике бачког Софронија Томашевића, које је писао једном владици.

Софроније је био бачки владика од 1718. + 1780. 1611. Исто је писмо знаменито с тога што се из њега види да је тек 1724. предан Даљ митрополиту Вићентију Поповићу и како му је предан.

Писмо гласи: „Преосвјаштени Господине владико!

Мне господин брат возделени и љубезни.

Писанив 6. вашего Маја 14. писато јесам љубезно воспримел, и наипаче разумевши о здравију 6. в. драго нам јест било слишати; такожде и ми слава богу јесмо се освободили болезни кожне, и ва здравии находимо се молитвами 6. в, за их преосвјашченство г. архиепископа знамо да сте ради слишати како се сада находит'. Јест доста дни у Осеку болезновал у дому них Ексцеленции г. генерала Одвира и сада хвала богу јест прехватио се и здрави се находет, и ми јесмо били у Осеку по заповести јего п. ис господином обркапетаном Зорићем ишли јесмо ради доминиума далскаго. Како је декрет дошал ради ишталацие и како јест зактевано било да вечито буде, тога у декрету невозметили него за живота негова п. да буде и јест мисал имал јего п. ако би вечито било, да сам на ишталации буде, и већ како видевши и како је издато није јего п. хотео сам ићи него нас послао како пленипотенциала, која ишталациа јест била с протишталациом, у напред пак да се може вечито просити и Борово јесу саединили цело да буде и с тим јесмо свршили и дома пошли, и после нас на три дни јесу и његово п. от Осека дошли зде и пак от зде пошли Белиграду и тамо дошал декрет опак, јешче горши него онај что беше у Сегедину, и јесу досад два крат термин учинили да приде јего п. на отговор, кое јесу с болезнију задржати били. И сада тамо отишли бог вест что буде, от други страна никому недаду тамо поити само кои су во Сервии да они