Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије – 137

со оружиами держали, крови и убиства и многе штете биле, како ћете из приложенаго екстракта видјети под словом :'/. „А “ (Штета што Витковић,.ако је имао и исти екстракт, није навео.) Види „Летопис Матице Српске“ 113. стр. 195.

Сад кад ово знамо, јасно нам је зашто је митр. Вићентије јашчанима одговорио, да ће облигацију њихову — да су примили натраг св. моћи Урошеве — предати на аманет у ман. Крушедо, одкуд су их узели.

= ДО

о

УНивотне намирнице и разне потребе у првој половини ХМ! века.

У патријарашкој се библијотеци налази протокола с насловом: »Книга памјатночислителна, в нејже по повељенију, нарежденију и заповјести Них Архипастиргтва Г. Г. Викентиа Јоановича прав. Ми-

трополита Бјелградскаго — — мње прздали да расположителње раздјељу потребни и нуждни трошак различна, на что походит. —« Карловци 1. Апр. 1788. Стефан (Стојков ексарх).

На 1. листу стоји „Тефтер кухинскиј двора карловачког“.

Првих 9 листи исечени су, и почиње на 11.

У зачељу стоји: „Днешнаго дна 10. Авг. 1783. како ја Андреј Јоаћимовић А. М. сингел примио трошити на кухињу камо и что куд походи здје вписато колико от ексарха Стефана Стојкова примам новаца по квитанција, да имам чисто во времја хесапа предати свој хесап.“

Треба знати, да и митрополит Вићентије Јовановић није јео меса, него се већином јела риба. Само кад би у двор дошла каква световна господа, јело се месо.

С тога се не треба чудити што се скоро сваки дан узимала риба.

А пошто је била у то време риба, види се из следећих цена:

15. Авг. ока рибе моруне . . . . .14—25 нов.“) "796 » шарана и смуђа :..: >. (аи О О о илрике. ари 2 ВОЗОВИ у ЈЕвЕКРе 4 Бе њи, 16 »

(ал та је била тешка 20 ока, а по то су биле и од 16 ока, а за тешку од 26 ока по 20 нов.)

8. Окт) ока-кечиге . . ,.:.... . -15>=80 нов; 12 Нов Гока сомеке 5. <= + ПОРЕ 94 -600 јељна пасгрма | = с. Зд и 24. дрСштоксиша фунта... _.... : 14-%

Ајвар се много трошио, али се не наводи шта је коштала ока, него су онако узимали а тако исто и раци. А у Бечу је 1781. Г. Фунта ајвара коштала: ! фор. У Карловцима за извесно много мање.

Месо је било:

свивакр ока А о о ЕН 9 нов. СТОЛОВИ 1 Кеа Она (а теле целој ам нос етко нелон со о О > товеђина ока == с 185

_) У ово је време једна фор. имала 100 новаца; 1 потура 15 нов, 1 грошић — 5 нов. 1 марјаш 28:/, нов. 1 дукат 4:30 нов.