Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

+

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 255

Бакош Марко фелерова у 60 фор. глобе да хоће у поштења своју кћер држати докље диак ради свог потребе буде хотил.

Код села Шилиндиа: Безакони Далка Михаилов син, наиме Андрејка, бјежала му перва жена трикрат, и доводио је свекар. Потом- паки побјегла у Абруд и тамо се удала и има двоес деце са шним, а више речени Андрејко 5 година дана био је брез жене, потом оженио се с девојком с којом има једно дете. Питасмо Далка Михаила гдје се вјенчао његов син, он каже поп из Арада вјенчао га.

Код села Тацу тужба: Жућа Јоан удао сестру у Комлош за Рош Николу с коим била две године дана, потом је отеривао двапут

И брат је пак одвео. А трећи пут кад је одвео он говорио, ако

неће узети свјет, неће шним хлеба више јести. И тако је пак отерао Година дана како сједи код свога брата. Дрик Јоан и Брану Џурка били су онде, кад се хвалио да ће је убити.

Друга тужба. Бока Џурџова кћи наиме Симзиана која је била удата у Канум за Пајшан Тодина сина, коју отерао Пајшанов син говорећи да је неваљала и код својега оца затруднила, кое се апробировало да је истога Пајшанова сина дете, и тако млада и данас код своего оца. Суд иште себи.

Код Талпоша села тужба: Тривон од месеца Маја држи своју

"кћер младу Франу ЏМурџеву код себе, а неда мужу, за кое питасмо:

зашто држи кћер код себег Он каже да свекрва младина с врагови Ходи, за то не смем да је дам у нину кућу. Ваповедисмо да дођу у Лишку за нами, и не дођоше. |

Код Секудвара села: Безаконие Алексе великог кћи наиме Ануца котора перви крат удалила се била у Варад, и оставила свог мужа првог и седила код оца 6 година, а кад ние муж дошао за њом, удала се за Негру Петра у Секудвару, с коим била две године. Потом свадио се с тастом и таст узео кћер к себи, говорећи да ће послати првом мужу, и тако седила код оца Једну годину, потом

удала се за Крстуц Пашкула кои седи код Алексе у кући,

Код Вершанд села: Здје кћи Чурса Николе наиме Ануца котора има мужа у Кетићхазу наиме Ђиту, син Григориев, тужи се да је отерао муж ово четврта година, говорећи да је болесна од велике бољести. Млада каже, тако и прочи сељани да је здрава отишла у нину кућу и једну годину здрава била код них, потом муж је отерао ноћом из Кетићхаза до Ђула Вершанде, и тогда младу болест нашла, и од тога времена на сваки месец пада од болести.

Код Шандрлока села: Злдје преказует Рака Рекећаш, како имавши кћер своју Живану, удал за некоего Кара-вла Јоана Николина, ком живил са женом 6 година и имет трое деце, и после тога оставил своју жену код таста сего Раке, отишал у Кара-влашку са оцем своим Николом, за кое потребно писати Г. владики римничком, а и сеј Јоан сказују да је из сего мјеста.

Код Глоговаца села: Здје обтужуесе баба Смиљана бивша у Печки вадовицом, после удала се у Семлак за старца Кепана, и с ним бивши непуно две године, и старац преставил се, от именија јего что било все узел син његов калугер Мојсеј из Бездина, а овој старчевој жени ничто не дал, но все прибрав себје отнесал. Јеште