Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

92 Архив за историју српске православне

карловачке митрополије

Моусеи Божјео милостно Архјепископ и Митрополитђ Бблградски и всего хрстанскаге народа под властпо пресвђтлагк рмскаге Цесара, и его величествја совфтник и прочаа.

Смирћннје наше пишетљ Боголобезнћишем Ешскопв Бедимском5 кур Василпо, намже вљ Хргстћ братв и сослвжителро, такожде поштенороднем Господаремљ жителем вароши Бедимскје и св. андреискје и пештанскје, о Господћ Бозћ здравствовати вам желајо.

По еликв всегда Архипастрскос бивши наклоненје Хртстолобно вашем, утћшенјем и објавленјем, радостинем посћштенјем возвђштивати, о благимљ обрбтенпо нашем, сице толике жалостнина и прискорбнња, а наипаче тишчаћша, приходатђ нвић, етажчанши и нежднђишта болфзни нашеал, из одра со жалостио отеческоло возвђстити вамљ, како вамогвштји Богљ посЂтилљ насљ болђзнћо, и никакова облакченја на себћ непознаемо, развђ да еште приклонлетса и вљноситса все тажчаишал и неждима мбка и немоштђ. Что всаког упованје мое код творца и Бога моего о помошти чаем. А за садђ ниже Ф докторевђ помошти вижв,

Сего ради Христолвобје ваше аште хоштете нам милост, и лобовљ чиство показати, да нам желанје исполните, да се за живота видимо и лобови насиштемо и утћшенје примимо.

Тако ходите и что скорје поспшитеса к намљ прити наипаче и за они 2000 фор. хоштете увћдети, коесте на опште народна о потребв позаимили. За кое све три више именовате вароши по еданђ или по два господара и боголобезнећши Господинљ Етшскопљ да придетћ. |

С коимљ остао вам всех благи желател.

Вљ Бблградћ 22. Иола 1730.

– Миеусен Петрович с. р.

(Само је потпис Мојсијев и види се по њему да је друкчији од других — пређашњих његових потписа).

НЕ ш:

Ваше братство да поспешите что скорге и нашв сестрв госпож8 Граца приварбчаемђ собоо са дрджствомђљ поведите да бисте насђ живе еште затекли.

ДГ ХАВОСМЋ ~

ЕКСАРХ АРСЕНИЈЕ РАДИВОЈЕВИЋ

администрирао костајничку, бачку и темишварску епархију.

У 12. бр. П. „Архива“ навели смо како је патријарха Арсенија Јовановића ексарх Синесије Живановић — потоњи арадски владика — администрирао темишварску епархију од 26/6. 1744.—18/8. 1745.

Овде ћемо да наведемо да је и ексарх митроголита Павла Ненадовића Арсеније Радивојевић — потоњи владика славонски а потом будимски и напослетку бачки — администрирао:

[. епархију костајничку по смрти Арсенија Теофановића (| између Маја — Јунија 1753.) од 14. Авг. 1753. до 26./2. 1754., ког је дана инсталисао новог владику Јосифа Стојановића, који је 7Л.

1754. посвећен био за владику.