Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

304 _ Архив за историју српске православне карловачке митрополије

оброком моим; убо и их св. монастиреј должност јест поред оноликаго моега подвига, труда, служби и усрдија мене в тшчетје неоставити, но свој будушчи у високих патронов кредит чувати, и објешченое им и на кредит узетое наплатити. А понеже ниње всјех монастиреј предстателие здје обрјетајутсја:

Того ради смирењејшее мое прошение походит к П.вВ.

Синодом просехапимо се и должное издадут.

Уповаја в том милостиво услишан бити, мене наредбје, промотренија и милости себе всего отдају, и јесм

Вашего Преосвјашченства Нижајшиј смирињејшиј служитељ

Синесиј јеромонах цјелују св. десницу Поменутих прилога нема уз ову копију Меморијала.

ХМ.

Писмо Синесијево писано једном владици.

Преосвјашчењејшиј и Словесњејшиј Г. Г. особно милостивјејшиј Благодјетељу.

јешче из Карловаца хотјех П. В. за мое овамо пошествие јавити, но разумјех да В. П. и тако на позвание Г. Пр. Бачкаго (Висоријона Павловића, који је у то време био администратор Митрополије в Карловац (Карловце) прити имјеете, а ја будући с великоју скорбију приготовљахсја на пут, како уповају да сте и разумјели, и того ради моју должност исполнити возбранен бих. Нињеже с покорностију П. В. извјествују, что при помошчи Боживј здраво и мирно до здје придохом инашу должност гдје потребало јавившесја учинихом. Но јешче дјелати не зачахом, мњу ашче не сеја, то грјадушчија седмици дјело начнетеја, и что будет пасирало, ив. П. от части сообшчивати непропушчу.

Прошуже смирено, јегда бисте в Карловцје что тамо дјелалосја, и бил би разговор и за нас, какоју сотворше милост, јавите ми:а ја П. В. такожде на заповјест служити всегда буду.

ЛИ с тим за њиње служу, и мене милости отеческој препоручују, пребивају

Вашего Преосвјашченства Милостивјејшаго Благодјетеља

всепокорњејшиј слуга

Синесиј јеромонах с. р.

В Виење 7. Јунија 1749. цјелују св. десницу. Ово се писмо сачувало у оригиналу.

ХУМ.

Писмо Синесијево владици арадском Павлу Ненадовићу. Преосвјашчењејшиј и Словесњејшиј Г. Г. особно милостивјејшиј Благодјетељу. - Из Арада от 17. сего писание П. В. получих и за скорб моју в пошествии моем у Беч не треба писати, вједају и тамо можетесја П. В. извјестити: Код грофа Коловрата два крат бјех и прежде с Г. обрстлајтнантом и нио чем нас вопрошал, кромје что дјела имјехом

то говорихом. А за Оренга“) невјем како за вас дишпонират, једин ·

#) Народни пленипотенциал.