Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

306 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

Р. 5. Препоручихеја в милост Г. П. Бачкому да ме не заборавит в садашних случајах и за мене что пристарати, а и В. П. препоручавајусја не забуди настојати и кои будет Архиепископ препоручити мја, ашче ли срећа будет и жребиј падет на В. П. то и тако ја сам тим препоручен. 24 љето настало уже како Архиепископију познах, а все в бједје и нуждје.

И пишите ми како Г. Славонијски В. П. и кому склонен и что тамо пасирало будет. Кад ли ће се сабор отворити2

Ово се писмо сачувало у оригиналу.

ХМ. Писмо Синесијево постфервалтеру Андријевићу. Благородниј и благозрачниј Г. постфервалтеру мој сладкиј Пане. На ваше писание под 21. сего ко мње отпушченое сим отвјетом · служу да за Г. постмајстера Јозефа Јоановића Бог ми свидјетељ онако сам рад послужити, колико рад једноверни друг и пријатељ, и днес

рано бих код Г. Матулаја и молих јего да би колико может настојал и дјело јего освобожденија ургирал, а јего труд с благодарением намиритисја будет.

Он толико ми отговорил, да он от свега сердца рад, али что да чинит кад цјело незна гдје се дјело загребло и задержало, а ја како познаем да и боитсја. Незна человјек от куд започети, ни код кога тражити. Бог вјест јест ли и код Манагетија или код кога другога. А ако буде код Коха, то ја к нему ити несмјем, ја знам њега добро.

И кад тако сказует Г. Енгел, он. ваља да зна код кога је, зашчо га не молите да скажет гдје је. И скажите Г. постмајстеру Авраму да сам примил јего писмо друго, незнам за сад что отписати, кромје сего что и вам пишу. Г. владики Павлу (Ненадовићу) с цјелованием св. десницу изволте сказати, да за дјело монастира Ходоша говорил Матулају, и сказал ми что он веће удјелал за монастир, что от мађарске стране будет напредовати и реамбулација учинитсја. Само что монастир на банатској страни имјел грунта, да би гледали код генерала Енгелсхофена настојати и око монастирја коншие переводирати что би небили противни, но помошч би јешче по правицје учинили.

За инструкција что изволисте напоменути комисарску, мњу что

вчера онују примил; како разумјех и Оренги клео ми се ако не лаже, да между кандидати первиј Г. Ненадовић, пак темишварски (Георгије Поповић) пак бачки (Висаријон Павловић). Али Пане, окром Г. владике Павла да ти ние просто ако ћеш кому казати.

Овдје има из великаго Варада један депутирт лајднант коего зна Г. владика Павле (на сабору 1749. није било посланика из В. Варада. Било је само двоица из брашовског диштрикта, једо:: прота и један трговац) и ко мње два крат уже приходил, днес ми сказал да пак их свјашченика у арест противници нашего закона вајали, и обшчина их мемориал послала овамо да предаст јЈеја величеству. Незна се какав конец от их нужднаго процеса будет.

Прочее јесм мојего љубезнаго Пана Смирениј слуга и богомољац В Виење 28. Јунија 1749. Синесиј јеромонах с. р.