Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

322 Архив за историју српске православне карловачке митру полије

година, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 175:

Има 5 прописаних књига ставио свога Сидоксије даје годишње 12 фор. 36 кр. На школугратора исте У. Поп Теодор Гавриловић, р. из Кањиже, 27 гоју

Кањижи код попа Андреје, оженио сесед 202 год. ИМу кности адми-

конио га и запопио Георгије Поповић 1753. Окт. ГА нију (ВБ ДЕ -св

синђелију. А Сидоксије плаћа 3 дуката кремничка. На школу 0Имају протоколе и правила свештеничка,

га, који је +

""едовићеву

е тада рицири: 6 ктар: Георгије Закић. Рр:- Ивњат ~ 7

Воинств

Капетан: Сава Ракићеви јактар: Игњат Поповић, Стра

Екетр акт: У готовом новцу нашло се 22 ф. Надугу 580 ф.

2. Шанац Велина Нининда.

Црква: храм св. Николаја, од плетера, има 6 прозора од стакла, нема свода, 2 проста врата, порта неограђена, покривена трском, тороњ од дрвета и у њему 2 звона.

Олтар: св. трапеза од дрвета једноставна, 2 плаштанице од белог и везеног платна; Антиминс осветио Георгије Поповић 1749. Јунија 14., 2 Јеванђелија, 1 оковато сребром а 1 позлаћено с труковатим празницима, кивот од белог плеха, 4 чирака од меда, служебник на средњем колу, имају св. Миро.

Проскомидија од дасака, на њојУдве иконе — богородична и разних праздника —, 2 плаштанице ојевл од сребра и позлаћен, кашика од ср лаја, аера 2 од зеленог и плаветног“ свиле и зеленог кредитора, кадионица од тучг МЕ У ибрик за Сојединение од калаја, петохлебница лежи.

Фелона 6 од разне свиле; стихара 6 — од пруторасте турске“ свиле, 6 од коприне свилене, а 3 од белог платна; наруквице 4 пара од разне боје свиле; петрахиља 5 од жутог рајхцајха и морасте кадифе; појаса 3 — од морасте кадифе, од сребра позлаћеног и зелене свиле.

Темпло просто, на њему Распјатие Христово и образ Богородичан и Јоана Богослова, 12 Апостола, 4 престолне иконе: икона Христова, Богородичина, Николаја и св. Георгија; 4 сребрна кандила и 1 од туча. Е НОЛЕ

Књиге: Псалтир, 2 Октоиха — свих 8 гласова —, Празднични минеј, Триод постни и цветни, Апосто, Полуустав — на велико коло; 2 Пролога од свих 12 месеци.

Певнице 2 просте, иконостас и на њему 2 чирака од дрвета различном бојом моловато, 2 од дрвета што клирици носе.

Столова (столица) 15 простих. | |

Барјака 2 од зелене свиле са праздником Богојављенија и св. Николе, а на другом живоначалнаја Тројица, около ресе од црвене свиле.

ша.