Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске праволавне карловаке митрополије 345

26. Шанац Чента.

Црква: храм св. Георгија, од бусења, 4 прозора стаклена, 2 врата, свод од дасака, покривена даском, тороњ дрвени, звоно, порта ограђена прошћем.

Олтар: св. трапеза од печене цигље, 2 плаштанице, Антиминс осветио Георгије Поповић 1744. Нов. 8, кивот од жутог плеха, св. Миро имају, 4 чирака од меда.

Проскомидија у стени, плаштаница; путир, дискос, звездица, кашика од калаја, аер и дарци од црвеног картуна, 2 иконе на дрвету, умиваоница од печене цигље, петохлебница од плеха, кадионица од меда, ибрик бакарни за теплоту, и велики за прање руку, котлић од бакара.

Фелон и стихар од белог платна; 2 епитрахиља и наруквуце свилене, појас тканица.

Темпло: Распјатије Христово, 12 апостола, 4 престолне иконе, двери просте, 5 кандила од меда, 3 фиранге.

Књиге: Устав, Псалтир велики и мали, Часловац, Ирмологија, 2 Октоиха, Опшчак празднични, Триод постни и цветни, Каноник, Тестамент, Служебник.

При Олтару: 3 чирака дрвена, певница проста, моловата, иконостас прост. Полиелеј са 16 свећа, барјак од црвеног мусула, 23 мирске столице, крстионица од камена, 8 икона разних праздника.

Гробље неограђено. Епитроп Лазар Савић. Домова 68.

Ексамен свештенички:

1. Поп Теодор Остојић, р. из Суботице — бачке, 29 год. учио се у Варадину, оженио се од 16 год. има 2 кћери, зађаконио гаи запопио Георгије Поповић 1753. Јулија 3., правила свештеничка има.

Сидоксије даје 12 фр. 36 кр. Репартиције 3 фр.

2. Поп Јован Вученовић, р. из Аде — у Бачкој, 22 год., учио се у Ади код магистера Теодора, оженио се од 16 год., има кћер, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1756. Авг. 15., дао за синђелију 10 дуката, а није је добио.

Сидоксију до сад није давао. Репартиције 1 фр. Протоколе имају.

27. Село Варкаждин.

Црква: храм покров Богородици, од черпића, постављена цигљом, свод од дасака, 2 прозора, 2 врата проста, покривена шиндром растовом, звона немају, порта ограђена кољем.

Олтар: св. трапеза од печене цигље, плаштаница, Антиминс осветио Георгије Поповић, но незна се кад, кивот од жутог плеха, св. Миро имају, 3 чирака од меда.

Проскомидија у стени, плаштаница; путир калајни позлаћен, дискос од калаја, звездица од плеха, аер и дарци од плаветног картуна, умиваоница при стени од камена, кадионица од меда.

Фелон од белог платна; појас тканица.

Темпло просто. Распјатије, 4 престолне иконе, двери просте, 5 кандила од туча, певница, иконостас прост.

Књиге: Псалтир, Пентикостар, Часловац стари, Служебник српски.

Барјак од ал свиле. Гробље неограђено. Епитроп Јовица Комлошки. Домова 54.