Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 355

Олтар: прост, св. трапеза од цигље, на њој 3 плаштанице, Антиминс осветио Никола Димитријевић 1733. Нов. 3., 3 чирака од пиринџа, св. Миро имају, Јеванђеље московско.

Проскомидија узидана у дувару, икона Богородичина — стара, путир, дискос од жутог плеха, звезда од тенећета, кашика од цина,

копље — прости нож, аер и дарци од црвене свиле, звездица од туча, кадионица од пиринџа. Фелона 2 — од ћенара и простог платна, стихар од венара,

епитрахиљ од зелене свиле; наруквице од дамашке свиле, појас тканица.

При Олтару: темпло просто, горе Распјатије, 12 апостола у среди Христос, 4 престолне иконе, двери просте, 4 чирака 2 од дрвета а 2 од гвожђа.

Књиге: 2 Соборника, Опшчак, Октоих, Осмогласник, Тестамент, Псалтир мали, Триод цветни, Часловац.

У Паперти: 2 иконе велике.

Ексамен свештенички:

1. Поп Наум Божић, р. из Чанада, 52 год. учио се код попа Петра Матића, оженио се од 20 год. има 2 сина и 2 кћери, зађаконио га и запопио Никола Димитријевић 1732. Нов. 13., св. Тајне новога завета зна, има правила и 6 књига.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр.

2. Поп Теодор Лаборски, р. из Русије, 28 год., учио се код Јована магистера, оженио се од 26 год. има 3 сина и кћер, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1751. Апр. 23., зна св. Тајне новога завета, има 4 књиге.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр.

3. Поп Стеван Стефановић, р. из Чанада, 27 год., учио се код Јована магистера, оженио се од 23 год., има мушко дете, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1755. Феб. 2., има 4 књиге.

Синђелије даје 12 ф. 36 кр.

4. Поп јован Савић, р. из Чанада, 30 год., учио се код Јована Чонградца, оженио се од 26 год., има 2 кћери, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1755. Феб. 3, има 4 књиге.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр. Имају школу, магистер Јован, школске деце. 16. Црквени син Јован Петровић.

Епитропи постављени протопоп Максим, мали ишпан Марцика, обркнез Која, Грк Риста, Стоић, Аврам вла и кнез местни.

5. Село Вапнан.

Црква : храм св. Параскеве, од плетера, 4 прозора, 2 врата проста а 3 тишлерска, свод од дасака чамови, покривена рогозом, тороњ од дрвета на њему 2 звона, порта заграђена прошћем.

Олтар прост, св. трапеза од дрвета на њој 2 плаштанице од белог платна немачка, Антиминс осветио патријарх Арсеније ТУ. 1743., 5 чирака од лиринџа, кивот од плеха, 2 Јеванђеља московско и влашко.

Проскомидија проста од дрвета; путир, дискос, звездица од цина, копље од гвожђа, аер и дарци од труковатог платна, кашика од цина, звонце, кадионица од пиринџа и чирак.

%