Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

сацасавве

Архив : за историју српске православче карловачке митрополије 359

Олтар — прост, несвршен, св. трапезе немају.

Проскомидије — немају, нити шта у олтару.

При Олтару: темпло просто, 12 апостола, 4 престолне иконе, 6 столова. Књига немају.

1. Село Ђала.

Црква: храм св. Архистратигов, од плетера, обељена изнутра, 3 прозора, 2 врата, свод од дасака, покривена рогозом, тороњ прост од дрвета, на њему звоно, порта заграђена даскама, гробље неограђено. |

Олтар: прост, св. трапеза од цигље, на њој 2 плаштанице. Антиминс не зна се од кога је освећен, св. Миро имају, кивот од жутог плеха, тестамент и литургијар, 2 крста од дрвета, чирак од пиринџа..

Проскомидија од дасака, икона св. Николај; путир од плеха, дискос, звездица од пиринџа, кашика од сребра, копље-нож прост, аер од полдупле свиле, дарци од картуна, звонце од туча, кадионица од пиринџа и чирак.

Фелона 3 — од свиле плаве и платна; 3 стихара од картуна и платна; наруквице од полсвиле; појас од свиле.

При Олтару: темпло просто од дасака, 12 апостола и Христос, 4 престолне иконе, барјак од платна, 5 кандила од плеха, тас од бакара, 25 столова, певница од дасака, полиелеј од пиринџа.

Књиге: Октоих, Општи Минеј и празднични, Псалтир мали, Часловац, Ирмологија, Триод постни и цветни, Апосто.

У Паперти: 6 разних икона, крстионица у дувару сазидана. =.

Ексамен свештенички:

1. Поп Атанасије Јанковић, р. из малога Сентмиклуша, 28 год., учио се код Стојка магистера, оженио се од 16 год., 3 сина и 2 кћери, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1751. фебр. 22., има 4 књиге.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр.

2. Поп АН Стефановић, р. из Русије, 33 год., учио се код Григорија магистера, оженио се од 20 год, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1749. нов. 21., св. Тајне зна, има 5 књига.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр.

12. Село Нањина.

Црква: храм Арх. Михаила, од цигље, окречена, 3 прозора, 2 врата тишлерска, свод од дасака, покривена трском, патосана даском, тороњ прост од дрвета на њему звоно, порта заграђена даском.

Олтар: св. трапеза од цигље, на њој плаштаница, Антиминс осветио Никола Димитријевић 1732., св. Миро имају, кивот од жутог плеха, Јеванђеље московско ново, литургијар, крст од дрвета, 2 чирака од пиринџа.

Проскомидија од дрвета узидана у дувару, на њој покров,

· чирак од пиринџа, ибричић, путир и дискос од цина, звездица и

кашика од пиринџа, копље — федермесер, аер и дарци од свиле, звонце од туча, кадионица од пиринџа.