Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

_ 868 о Архив за историју српске православне карловачке митрополије

Ексамен свештенички:

1. Поп Јован Томић, р. из Ердеља, 30 год. учио се код магистера Јована, оженио се од 18 год. има сина и 3 кћери, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1746. Авг. 6. има 4 књиге.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр.

2. Поп Васа Бебечевић, р. из Серћана, 23 год. учио се у Мехали код магистера Јована, оженио се од 17 год., има 2 сина и кћер, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1754. Маја 9. има 4 књиге.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр. Црквени син Георгије Ћурић.

10. Село Јармад.

Црква: — храм св. Николе, од платина, 3 прозора, 2 врата проста, покривена пердом, тороњ покривен даском, порта издрта, гробље незаграђено. ;

Олтар: прост, св. трапеза од цигље, плаштаница од платна, чирак од пиринџа, кивот кутија проста, св. Миро имају, Антиминс осветио Георгије Поповић 1747. Јеванђеље влашко, литургијар московски, крст од пиринџа.

Проскомидија — у дувару узидана, путир, дискос, звездица, кашика од цина, копље од гвожђа, аер и дарци од картуна, звонце, кадионица од пиринџа.

"Фелона 2; стихар, епитрахиљ и наруквице од платна; појас дизга.

При Олтару — темпло. од дасака, горе Распјатије, 12 икона __разних на папиру молованих, 4 престолне иконе, 4 кандила од _ пиринџа, певнице немају, 3 чирака велика, 2 од дрвета а | од гвожђа, барјак од мусула црвеног, 24 проста стола.

Књиге: 2 Октоиха, Минеј празднични.

У Паперти — 6 стари икона, крстионица од цигље.

Ексамен свештенички:

1. Поп Арсеније Нинковић, р. из Јармада, 27 год. учио се у Фабрици код попа Томе, оженио се од 16 год., деце нема, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1749. Нов. 13., има 5 књига.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр. =

2. Поп Лазар Козмановић, р. из Јармада, 23 год. учио се у Махали код Јована магистера, оженио се од 18 год., деце нема, зађаконио га и запопио. Георгије Поповић 1753. Дек. 6., има 4 књиге.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр. -

1. Село Печкерен.

Црква: храм св. Николаја, од цигље, 5 прозора, 2 врата, покривена пердом, свод од дасака, тороњ покривен даском, на њему (њему) звона, порта и гробље незаграђено.

– Олтар — св. трапеза од цигље на једном стубу, на њој 2 плаштанице — од картуна и платна, 2 чирака од пиринџа, Антиминс осветио Мојсије Петровић, митрополит карловачки, (између 1726 —1730.), кивот кутија, св. Миро имају, Јеванђеље и литургијар московски.

Проскомидија — проста од дрвета, путир, дискос, кашика од цина, звездица од пиринџа, копље од гвожђа, аери дарци од картуна, звонце, кадионица од пиринџа, петохлебница од цина.