Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

+ % 376 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

Пишите на скоро. Адресирајте

рег Мпкоус!, Меп Отафзка, Козгантха, Капзтад! јп Р1азку.

Борићу сам по(слао) о журном мом путе(шесјтвију т. |. саме конаке, свако боговетно место. Он ће, вам дати.

Шиљем вам буренце смокава: вашој госпоји и деци. Госпоју поздрављам. ј

Овај час каже ми спутник мој, да се сестра Архимандритова,

која је за мјестним протом, срди јако, што сам ја дошао. Ваш Л. Мушицки с. р. Поздравите Стеву Хажића,

Ш. У Плашком 15. Дек. 1824.

Друже !

Како год што сам ти у несрећи тајно долазио, тако ти сад с овим писмом тајно долазим. Чисто ми се тако чини, да ти тајно доћи морам, а то зато наипаче, што ти с важним и тајним предметом долазим, и што много с тобом говорити не могу. Већ је 12 сати ноћу. Ово нек те увјери о бремену положенија и дјела мои, чрез кои ти не мого писати, кад ти у важном дјелу у глуво доба долазим. Дјела су ми здраво поколебала здравље, требам помоћ у дјели. Така су ми отношенија сва, да јаку помоћ требам. Ако сва дјела, која сам овде до сад посвршивао, постојано учиним, и друга свршим, која намјеравам, епоху ћу овде учинити у изображенију клира и народа. На то су ми нуждна два вјерна, ближајша постојана сојузника: Секретар и Нотарии. Ја ћу их плаћати от уречене мени мзде. Ту жертву морам поднети благу овог народа, слави мојој, здравију моме.

Секретара већ имам у Пешти. Витковић ми га је нашао. Готов

је у сваки час амо поћи. Протестант је. Ја сам Витковићу аси-.

гнирао и авизирао за путни трошак овом 125 фор. у шајнама. Совјетуем му, да га по Делижанцу пошље. Он ће проћи кроз Варадин. А где ли је Нотариј2 Њега немам! Нас Табог, 1 ориз! Не би ли мити овде могао помоћиг Не би ли из твои учитеља за ово звание наћи могао2 Не ће сав Нотариат на њега пасти. Он би протокол водио, и мање славенске концепте правио. Теркуља може остати Нотариј, а овај за време бити пристављен. Теркуља мора клирикалниј учитељ бити. Михајловић се јошт Септембра разболео и сад болуе. Тај би твој учитељ овде код мене ону своју тамошњу плату имао и кост и квартир. Могао би доћи са Секретаром от Петроварадина.

Ја пишем Витковићу, да теби таки, како Секретар пође, или поћи намери напред јави, да би ти с твоим учитељем у онај дан — кои би требао — у град дошао и предао га Секретару. Еј Брате! да ми _је способан, млад — даље нема. ,

повео ао о аса. ашасна:

#