Balkanski rat

Број 10

У СЈ1ИЦИ И РЕЧИ

Стр. 155

који је осигуран лепим кејом исто тако Драгор пресеца Битољ, само што је трипут ужи од Вардара, II овде је леп кеј, на ком је маса дрвепих мостова, који везују један и други крај вароши. Упутих се уз Драгор, левом обалом, ][ после кратког хода нађосмо се иред ућуматом, То је врло велик! двокатпа зграда, у којој је окружно панелство; мало нпже, налази се још лепша, модерна двокатница, у којој је општнеа, у ту зграду је одсео султап Мехмед, кад је у Битољ долазио. Преко од ућумата, у једној страћари налази се поштз, а пред. општином је велика тријумфална капија, која је подигпута у часг доласка Мехмеда V а са друге стране Драгора је главна војна станица. Ово је леп део Битоља, улица широка и са једне и са друге страпе Драгора, куће све лепо, двокатне,лепи ресторани, и кафане. Но ни Битољ, као ни све остале вароши у старој Турској царевини, аије ипшта бољи, прљав, јадаг, жалостан, без икаквог плана, и ако је на див ном месту. Ои има све услове, да буде центар свог краја, да се у њему и трговина и просвета и уметност шири к развија. Огромна битољска равница, која се пружа са једне стране од Прилепа, Флорина с друге ка 1'есну, представља праву житницу, са које би сс могла цела Србнја изхраиити. II раније сам напоменуо, да се овде у онштеземља није обређивала, а и оно што је обрађивано, рађено је веома прпмитивно, па је ипак ова раван давала много; колико ће тек дати сада, када све буде обрађивано новим модерним справама и нашим вредним рукама. Ова равница са Битољем, вреди више него све остало што смо освојили у овом светом рату. Озде је живот и даље продужен као иранцје;већ је оспован и одбор за прикупљање помоћи сиротињи, ксме ,је на челу председник г. Продановић. Приређено је већ II две забаве, које су донеле доста користи тако

да се сиротињи давно почео хлеб раздавати. Ошитииа се постарала и за санитет, те је шеф санитета д-р Мил. Живковић, санитетски канетаи I класе, секретар М. Дедипац, а општински лекари; д-р Аврам Балабановић, д-р Ђорђе Чкатров и д-р II. Христовић. Па није Битољ остао ни без правде, образоваи је и првзстепени суд, коме је председник Мил. Јовановић, судија. Још 17. јануара, допутовао је овде Драг. Андри* јашевић, цариник ристовачке царинарнице, који је постављен за управпика овд. царинарнице, те је и тиме задовољена једна државна потребз, која ће из овог краја доаети доста користи. Андрцјашевић је образовао царииарницу и посао је у велико почео. Док је у Солуну правп хаос од силпих торбара, да се улицом од њих и њихове ларме неможе кретати, наше власти, како су у Батољ ушле, одмах су забрапиле торбарење, те кад у Битољ из Солуна дођете, данете душом, јер се налазите у месту, које сада, по уређењу, не уступа пи са мом Београду. Хлебарнице морају бити чиете, цене иојединим артикколима, као и вожњи на колима прописане, ко се тога не придржава, биће најстрожије кажњен. Не мало сам се изненадио, када сам видео, како је Битољ дивно осветљен великим лампама систем „Вапишгтоп*. Општинска управа није се само на том задржала, она је почела да истражује начин, на који би се могло доћи до електрпчпог осветљењз, те је испитала околину, која обилује водом, и тражила згодан пад, који би могла искористити; одбор је решво, да се добави и стручњак, који ће моћи ово да испита, и радујмо се, јер ће и Бптољ, вероватно у најкраћем времену имати електрично осветљење. (Наставиће се.)

Битољ: Мост на Драгору.

Од већих и истОрИСкИ ЗНаменитих места у овоме рату српска војска је заузела прво Милутинову престоницу Приштину. Српска војска је одушевљено дочекана од оспобођенога Српства, које је варош од мах украсило српским заставама. Сва околина тих дана сЛегла се у Приштину, да види своје ослободиоце. Наша слика представља онај део Приштине пред Ућуматом турским, у који се одмах првог дана усели ло српско окружно начелство, које је организовао 'Годор Станковић, народни посланик, пређашњи приштински конзул, који је и снимио ову слику оних дана када се силан српски свет тискао по овом главном и најлепшем месту Приштине. Приштина је један од највећих нсвоослобођених градова, коме под српском управом и у слободи предстоје дани напретка и лепе будућности. У толико пре, што су становници овог иначе богатог краја, врло вредни и предузимљиви људи.

Приштина; прод У&уматом.