Balkanski rat

Број 21

У СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 323

тељима, причати о српским, својим победама. Деца ваша, синови ваиш, поносиће се јуначким дедима вашим. А дела су ваша сунцу равна, виша од Алпа и Пиринеја, јача од Наполеонових победа. Али авај! Неки ће од ваших др/гова најзад изићи из болнице са болешћу у грудима. неки ће бити без руке, неки ће и без ноге. Али Србија, Велика Србија, неће, дакако неће, оставити ни те своје синове милости пролаз ника. Тим унесрећеним херојима несме бити јаднаутеха „Све ће то народ позлатити“. Они се постидни и жалосни не смеју доцније виђати, да стоје на живљим прела-

зима по варошким улицама; ни при изласку домова божијих и дворница где одјекују песмз Богу упућене, концертни звуци, шала жагор и смех пресићених људи. Велика Сроија не сме трпети худе богаље; она их не сме оставити милостињи милостивих и болећивих људи. Велика Србија неимарима својим, неспособним за рад, неће дати само венце славе и захвалности своје на великом раду и силном пожртвовању; она ће им дати и пристојна и довољнг срецства за преостали живот, јер су је и они стварали и створили. X.

. Н»| дрзги

И>. В. Крал> Јеладе Константин, са краљицом Софијом, престолонаследником Ђорђем, принчевима и принцезама.

'ВЕНБРАЛ ж И В 0 ј И Н Р. Пмшнћ ПОМОЋНИК НАЧАЛНИВА Н1ТАБА ВРХОВНЕ КОМАНДЕ. Оперативно оделење наше Врховне Команде у овоме рату, имало је на челу ђенерала Живојина Мишића. Тиме је казато много, о спреми природи и карактеру Мишића, јер, имати под командом 3 армије и многе друге одреде, наћи се сваки пут спреман, да се свакој армији и одреду да упут, одговор, наређење — диспозиција у опште, они, који разуму значај и тежину вођења војске, могу проценити тај велики и мучан положај данашњег војсковође, односно положај, спрему и карактер ђенерала Мишића, који је имао да руководи свима операцијама наше војске у овоме рату.

Ми се можемо радоватида, је Србија могла да покаже Европи, какве она синове има, и, да покаже, какве су војне школе у Србији. Мишић је свршио основну наставу у своме селу Струганику, гимназију у Крагујевцу и нашу Војну Академију од 5 година курса у Београду. Српска војска у Мишићу гледа свога будућег војводу, а ми му желимо да дуго, срећно и задовољно живи, те да и стеченим искуством својим у овоме рату, будућој нашој војсци створи јаку и непробојну основу, са које ће она моћи снажно и јуначки тако ист 0 да крене у смрт за свете српске идеале, као што је под његовим вођством извршила ослобођење иујединење Српства у Турској.