Balkanski rat

ј 21

У СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 327

1аи ј?нац(

мајор Васнпнјв МаџарБвнћ командант 3. батаљона XII пешадијског пука „Цара Лазара“. Трећи батаљон Цар Лазарева пука, под командом мајора Маџаревића, за сво време рата, добијао ја специјалне задатке, које је одлично извршавао. Учествовао је у борбама 5. 6 и 7. октобра на Дуб ници и Низамском логору; 9 октобра на Тенеш долу; 10 октобра остављен је на Бариљевској коси испред Тенеш дола, да штити оозадину III армије; 12 октобра узео је Вучитрн; 13 Мвтровицу у коју је ушла Ибарска војска 14. октобра. Из Митровице је ноћу између 14 и 15 упућен у Скопље, где је стигао 18. у подне и ушао у састав свога иука. Цео овај пут у износу око 220 километара, издржали су војници са огромним наиорима, нрелазећи дневно, по раскаљеним путевима а при том са сдабом раиом. по 30 километара просечно. Из Скопља се цела Шумадијска дивизија 19 октобра кренула за Призрен где је стигла 23. Ватаљон је био у сасгаву ново формираног Шумадијског Албанског одреда, који се је 26 октобра у подне кренуо, кроз беспутне и снегом нокривене Албанске планине, на Јадранско море, на које се избило 5 новембра, после сграшних и нечувених маршева, Овог дана батаљон је учествовао у борби код Љеша, у заједница са дринском дивизијом II иозива, 17. новембра шумадијски одред иосле веома напорног шестодневног марша, стигао је у Драч, маршујући ло безпутном земљишту, поплављеном водом из разливених планинских потока и река. 5. Децембра батаљон је упућен у Љеш, да нојача дринску дивизију II позива, јер су тих дана Турци вршили јаче испаде из Скадра. Поеле 10 дана, када је престала потреба, батаЉон је враћен у Драч.

капетан Ристо Бранковић КОМАНДАНТ БРДСКЕ БАТЕРИЈЕ Сразмерно, Црногорци су у овом савезничкоме рату противу Турске, имали најјаче губитке. Нарочито су код њих осетни губитциу официрском кору, који је изгубио ве лики број својих најбољих чланова. Међу славно палим црногорским официрима налази се и капетан Ристо Бранковић, чију слику горе доносимз Као командир брдске батерије он се славно показао и са својом батеријом постигао је знатне успехе, као достојан син својих јуначких предака. У крвавој, ал’ успешној борби на Барбалуши капетан Ристо је славно пао у 40 години 22 октобра 1912„оставивши за собом славно име јунака Слава му!

19. Јануара батаљон је понова упућен у Драч. 23. јануара од8 — 12 сати ноћу, заузео је велико арнаутско село Барбалугау, које су бранили сами становници. Батаљон је узео село са ножем на нушци, не испалив ни један метак. 26. Јануара, послз оЧајне борбе, која је трајала 4 сата, батал,ои јв, погпомогнут једном брдском брзометном батеријом и једним батаљоном Црногораца, заузео вис Бушати, веома важан нологкај у одпосу на Скадар. Овом ирилнком заробљено ;је око 40 Т) рака са једним официром. Моћу између 26 и з7 јануара, батаљоп је учествовао у страшном нападу на Брдицу. Благодарећи присебносги свога команданта мајора Мзџаревића, батаљон је спасен од страшне погибије. Пред Скадром је батаљон био 40 дана, одакле је уцућен у Драч а одатле на Шкумбу. За сво време рата, мајор. Маџаревић је својнм радом стекао симпатије сбих официра и војника, који еу имплн толико љубави и вере према своме команданту.