Balkanski rat

Број 34:

У СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 531

Стара Србија ће за Србију и за Српство тек омда бити прави и велики добитак, кад ми извршимо овај нови, исто тако напоран и тежак задатак Онда ће се тек и војничка и политичка моћ Велике Србије успети на достојну висину, потребну за одржање и даље напредовање наших народних и државних тековина. Ја се уздам, Господо народни поспаници, да ћа Кралзевина Србија и овај други задатак извршити и брзо и сјајно, а све жртве које се у то уложе биће поуздано богато награђене. Ја сам уверен, да ће наш витешки и крепки народ, који је могао извојевати слободу Старој Србији, моћи исто тако да своју Сгару Србнју по дигне материјално, морално и културно. Прегаоцу Бог помаже. Госпвдо народно поспаницн, Од овога великога програма и за датка Моја ће взм влада сад изнети тек један мали део, онгј којим се мора почети Она ће вам на првом месту поднети законски предлог са јачу и ширу потпору инвалида и породица оних ратника, који падоше за слободу браће и напредак Србије. Оп у дуз 1 /аше захвалиости према изгинулим Јупацима треба одмах из■ мирити и из пажње према велигим државним иитересима. Уз то и једновремено с тим Моја ће вам влада предложити финансијске мере за ликвидацију ратних трошкова и поступно враћање државних финан сија у редован ток. После тога ће доћи главни посао свакога сазива, решавање државног буџета, који због тгх мера и досада њих прилика није могао бити готов на време. Исто тако ће доћи предлог за постављање законске основе о уређењу и управи Старе Србије, који се у првим год нама нешто мора ју ['азликовати од у. еђењаи управе досадашње Краљевине Србије. Са посећаном територијом са свим је природно да ће се морати пов^ћа ти и војна снага. О том ће вам Моја влада такође у своје време поднети предлог. Желећи Вам срећан и плодан рад^ Господо иосланици, мени је особиго драго,4што вам могу саопттити, да су наши непрекидани односи са другим државама добри и пријатељски. Надам се, даћемо ускоро моћи обновити добре и пријатељске односе са турском царевином и бугарском краљевином. Објављујем да су седнице Народне Скупштине отворене.

Вугарсни пучки препад — НоЋ изпеђу 10. н 11 јуна 1913 код III пешадијског пука и 3 брдског днвизнона 14. Јуни. Од данас је VI пук на предстражи заменио IV. Он осигурава цео-одсек непосредно пред Шти пом. Батаљон мајора Милана Васића је на предстражи, а у прихватници. Л" 1 иа коти 256 је чета мајора Боже

Стојковића. Дее брдске батерије (8 и 9) и пук у главном су на сушевским косама, јужно од села Сушева. Пред нама се беле разбацани логори бугарски по косама које се завршују на Брегалници и губе у заклоњеној коти 256 и градићу Штипу. Одсеци се утврђују. Живи се до душе под осигурањем, логорским животом и посведневно третира ново стварено сгање нелојалним понашањем савезника Бугарз, и закључује — претпоставља могућност излаза из створене ситуације Монотонија, коју ствара поред овога и осмомесечно ратовање, појачава се још и оним досадним сунцем, које пече чак и изпошумљене овчепољске таласе, начичкане логорима наше треће армије. Колера сатире Бугаре, у Брегалници гледамо другог непријатеља! Воде нема довољно. Кајсијом начичканом по сушевачким виноградима, гасимо жеђ и кувамо компоте. Пушке су одавно умукле, топовску грмљаву већ смо заборавили. Да ли ће се то све поновити? Разговарам са Васићем, одушевљенпм, усхићеним, што му је батаљон одређен баш на овом месту. Његова патриотска душа исказује ми искрени бол, што није имао прилике да у рату са Турцима командује. „Вгруј ми, да ме је срамота од водника у пуку, кад одушевљено причају о Куманову, Прилипу, БакарншГ Гувну и Битољу“. Тешим га, да је његовим радом и учешћем можда много више допринео, но да је командовао батал>оном. Његова организација комитских чета, летење са њима и упућивање где многи од нас није могао доспети, допринело је општој ствари, општој победи!. У осталом ево ти прилике, рекох му, да командујеш сада, твојим шестацима, о којима си ми толико одушевљено и поносно говорио последњих 15 даиа у Топфзни! 15. Ј у н и. По одсецима рекогносцирају се положаји Шестаци и брђани се утврђују- Разлежу се две сасвим супротне мелодије: веселих и ситних мачванских и оних отегнутих настављајућих се ужичких песама. Командант дринске дивизије са целим штабом обишао је све одсеке. Набугарској страни исто стање, И они се утврђују, преносе профијант и са рањују колеричне. Код регрута се изпешадијски мајор ђ Милан Васић води настава, чисти материјзл и урекомандант 1. батаљона^У]. пука 1. позива ђУЈУ ПОДЗТЦИ И3 рЗТЗ СЗ ТурЦИ ЛЗ. ЈОШ Славно пао 17. јуна код ^Сушева. Се Не ВИДИ КЗКО ће Се СВрШИТИ СПОр са Бугарима. 16. Ј у н и. 8. брдских топова су већ у ампласманима. Пешаци шарају са својим ровићима по целом одсеку и.запушавају све пролазе. Отимамо се о новине и залажемо неким Добрим тиквешким вином, које нам шаље поп Драгомир из IV пука. Легли смо око 8 и по сах. а једва да сам око 9 1 Д заклопио очи, после уобичајеног ћеретања у шатору са мојим официрима. У 10 сах. пробуди ме стражар код топова, испод којих бејасмо у биваку. Јавља да се чуло неколико пушака око Брегалнице. Вратих га и упозорих, да и у будуће јавља за сваки такав случај. У 11 и по сах. опст то исто, само сада јавља да је испаљено 6—10 пушака; и да се пушкарање наставља тамо доле око села Балвана. На ово се навикло ових даиа. Окине се пушка, стражар задрема или се тргне.

У 1 по поноћи опет буђење, но са извештајем да се