Balkanski rat

У СЛИЦИ И РЕЧИ

Страна 573

ћрој 36

нити губио присуство духа. Био је јунак коме су се његови војници дивили, али му то нису признали претпосгазљени, јер га нису могли видети... То њему није сметало, да се у рату с Бугарима 6"ори снагом лава. У крвавој борби на Говедарнику тешко је рањен, но чим је к мало прездравио вратио се у команду не тражећи поштеде. Поручник Вуле је један од оних скромних српских официра, о коме се мало зна, али који је своју српску и официрску дужност вршио како је најбоље било могуће.

Всветнм Ккен и Оливнице

РИЗЕРВНИ ПЕШАДИЈСКИ ПОТПОРУЧНПК ј Јордан Поповић водник у I. батаљопу 111. пука II. позпва ПОДЛЕГАО РАТНИМ ТЕГОБАМА Потпоручик Јордан је један између мвогих учитеља, који су се у овоме рату одлично показали, који су исто онако добро водили чете убојника, као што су вешто децу тих ратника учили књизи. Као водник у славном трећем пуку другога позива, у батаљону пок. потпуковника Косте Михајловића-Руса потпоручник Јордан се борио на челу својих земљака Пироћана, у чијој се средини родио, међу : којима је радио, и пред којима ]е смело у смрт срљао, претходећи им свакад примером. Учествовао је у”свима борбама Недићеве дивизије од Мердара до Облакова и свугде се као јунак показао; те ]е одликован сребрном медаљом за храброст у рату с Турцима. У рату с Бугарима на Реткл Буки и даље такође се као прави јунак понео. Бно је у небројено крВ.авих окршаја, али му не би суђено, да погине од кур-

шума неиријатеља, пред којим никад није задрхтао. 0пака колера захватила је и његово већ дугим ратним тегобама изнурено тело и он јој је подлегао 13. јула у Кочанима, срећан што је доживео победу и пац Бугарима. Јордан је родом из Великог Боњинца, у Лужници округ пиротски, где је и учитељевао. Б то је одличанучитељ и одушевљеп Србин, кђи је свој род л>убио. Слава му! «2- о* Косовскн осввтннцн

РЕЗЕРВНИ ПЕШАД0ЈСКИ ПОТПОРУЧНИК т Ерошб боронијашБвић ВОДНИК 1. ЧЕТЕ, 2. батаљона, X. пукл ТАКОВСКОГ СЛАВНО ПАО 17. 1УНА НА ДРЕНЕКУ У опису борбе на Дренеку, на сграни 362, ми смо забележили херојску смрт овога младог јунака. Потпоручник Бранко са својим пуком учествовао је у ослобођењу Косова и умирењу Арнаута. У борби с Бугарима пао је првога дана борбе, када је на челу свога вода јурнуо у најгушће непријатељеке редове. Својом смрћу допринео је српској победи на Дренеку. Тело му је изнето из ватре п пренето у родно му место Чачак, где је с великим почастима погребен. Пок. Бранко био је иптелигентан трговачки помоћник у Београду, ревносни члан „Душана Силнбг", који се одушевљ?вао да падне за Српство.

Жртве сзвје дужиости | Јован В. Богдановић студент МЕДИЦИНЕ На дан 4. септембра 1913. преминуо је у Нишу Јован ‘В. Богдановић, студент медицине на бечком Универзитету, у 22. години своје младости. Пок, Јован је каб медицинар за све време рата био на раду при војној болници у Нишу, где га је напоран и тежак посао, који је он савлађивао са највећом савесношћу, оборио у постељу из које се више није ни дигао.