Beogradske novine

Strana 4. Beograd, četvrtak

Beogradske Novine 20. januara 1916.

Broj 9.

đravljao je po tri puta svaki momenat osvjećenja. Istom se je ulicom iitija vratila k Sabornoj Crkvi, gdje je Visokoprečasni prošavši pored pravoslavnih ruskih zarobljenika, blagoslovio iste, i zatim pred samom Sabornom Crkvom blagoslovio našu paradnu četu, koja je za sve vrijeme odavala vojničku počast ovoj crkvenoj svečanosti. Pred crkvom se je Preuzvišeni gospodin generalni guverner oprostio sa Visokoprečasnim, primivši najtopliju zahvalnost od strane srpske crkve ij naroda, na učinjenoj premilostivoj pažnji. Litija je ušla u crkvu, gdje je narod gomilama prilazio krstu i svetinjama cjelivajući ih, i toplo se zahvaljujući svojim crkvenim pastirima na ovako lijepo priregjenoj crkvenoj svečanosti. Nastojanjem revnog redarstva vladao je tokom cijele svečanosti uzoran red. Dnevne vijevSti. Važno za umirovljenike. Jučer je odbor za primanje prijava državnih umirovljenika i udovica radi dobijanja pomoći zaključio spisak prve partije prijavljenih i sa prijavama i svojim mišljenjem uputio ga nadltžnoj vlasti na riješenje. Prijavljenih umirovljenika ima u prvoj partiji oko 1200. Prijava ostalih pensijonera i pensijonerki primati če još kratko vrijeme. Isplata pomoći odpočeti će uskoro. Zasijavanje polja. Odbor opštine grada Beograda objavljuje: „Naredbom carskog i kraljevskog kotarskog zapovjedništva za grad Beograd, moraju se sva polja o d m a h zasijati. Radi toga pozivaju se svi sopstvenici njiva i vrtova, da svoje vrtove i njive prijave opštini, gdje će dobiti dalja uputstva za rad. Svi vrtovi i njive onih, k'.ji se ne budu do konca ovog mjeseca javili, opština će sama obraditi i ph d za ishranu siromašnog stanovništva upotrebiti. Sopstvenici imanja, ^oji nemaju sjemena, dobiti će sjeme od carsko i kraljtvskog kotorskog zapovj. dništva. Povodom slave vodoosvećenja. Povodom slave vodoosvećenja priredilo je ces. kralj. Dunavsko parobrodsko društvo na svom okićenom pontonu uz beogradsku obalu malu slavu, kod koje su bili prisutni upravnik car. i kralj. brodarskog grupnog zapovjedništva nadporučnik G a 11 i a n sa kapetanom Szimkovitsem, zastupnik car. kralj. ministarstva trgovine Lukšić, centralni inspektor Biegler, direktioni ing. nadinšpektor S c h i a \ o n, inspektor pl. D r 3 g e r i drugi. Kažnjen mesar. Mesar G. P., koji je klao marvu u staji. u kojoj je ležao i j.dan bolesni konj, kažnjen je redarstveno globom cd 150 K. Prve srpske čete u Africi. Prema viješti „Agenzie Stefani“ iskrcane su na 15. januara u Bizerti prve srpske čete. Talijanski je admiral pczdravio srpske časnike. Kako je srpskim bjeguncima u Italiji ? Ovih je dana stiglo iz Geneve u Švicsrskoj u Beograd pismo srpskcg bjegunca M. B. na njegovog oca. U tom pismu piše on o saveznim Talijanima slijedeće: „Sinoć stigoh ovde zđrav iz Italije, zemlje ,,Kotzera“. lopova irazbojnika. Posle lečenja u majmunskoj i lopovskoj Italiji stigoh ovde, da produžim školu...“ Ovaj je siromah morao dobrano na svojoj koži osjetiti ljubav saveznika Talijana, jer inače ne bi tako pisao.

Spomenik junacima „U 12“. Umoljeni smo, da objavimo slijedeći poziv: „Naš podvodni brod „U 12“ nije se više vratio sa jadnog krstarenja po Jađranul" Tako je skromnim riječima saopštilo carsko i kraljevsko flotno zapovjedništvo. Mi smo se tada potrešenim srcem sjetili dana kada nam je isto zapovjedništvo javilo, da je zapovjednik istog podvodnog broda, linijski poručnik Egon L e r c h, u sredini neprijateljske eskadre od 16 jedinica dva pula napao i pogodio admiralski brod. Nikakav spomenik neće krasiti grob Egona Lercha i njegovih momaka. Oni mirno počivaju u studenim valima Jadrana. Sadanji svijet n e ć e i h zaboraviti, a potonji svijet ne treba, dc ih zaboravi. Mi smo se s toga sastali i dogovorili, da se tim junacima podigne skromni spomenik, ali vrijednost njegova bila bi u tome, da potiče sa svim malim, ali iskrenim srcem datih priloga domovine, i da svi oni, koji našu flotu Ijube, radi njegovog stvaranja prinesu svoju poturu. Dobrodušne prihode molimo, da se upute na Kreditanstalt fiir Handel und Getverbe in Wien, I. Am Hof. Odbor za spomenik Egona Lercha.

Mali oglasnik. OPERATOR Dr. Slavka Mihajlović, specialista za ženske bolesti, prima svakog gana od 2—4 sati po podne. Stan Kralj Milanova ul. br. 37.

Radionica knjigovezačko - kartonaških izradjevina i zavod za rastiranje Save Milanovića Brankova ulica 20., prima sve poslove na izradu.

Stolarske izragjevine komc treba stolarske izragjevine, kako za kuće tako i za sobne nameštaje kako novo tako i razne opravke, — neka đodje kod Pere Posteckot, Katanića ul. 12. kod Savinca.

Snažan i zdrav čovek 41 god. star traži mjesto kao magacinar ili kućni nadzornik ili opšte kakvo mesto adresa Dušanova ul. 31. kod kućnog nastojnika.

Iz francuskog jezika daje časove gospođja po umjerenoj cijeni. Vidinska ulica 17.

Na prodaju fini zimski postavljen kaput, jevtin, podesan za srednjeg čovjeka. Ratarska ulica 38.

Nestali. Flora Malenić, neka javi svoju adressu administraciji „Beogradskih Novina'. Ozbiljna Gospoja sa apsolviranom trgovačkom školom, perfektnim znanjem nemačkog, srpskog, francuskog i češkog jezika, dobro izvježbana na pisaćoj mašini, lepim rukopisom i višegodišnjom kancelariskom praksom traži namještenje. Prima i prevode. Ponude slati na ovaj list pod, ..namještenje 1916."

Tražim moju djecu, Dragoslava i Boška, molim prijatelje, koji znaju gdje se nalaze da ih upute kući, Dimitrije Stojković, Beograd, Ratarska ul. 109.

Zbog zločina veleizdaje uapšen.

Ovdašnje je redarstvo uapsilo Dušana Peršića, 32 god. starog, rodom iz Tisza-Szent-Miklosa u Ugarskoj, koji je kao ugarski državljanin došao prije nekoliko godina u Srbiju i služio kao kočijaš u Beogradu. Za balkanskoga je rata I’eršić stupio u dobrovoljački bataljon i borio se protiv Bugara, gdje je bio i ranjen. Za sadanj- g je rata do nedavno bio komoraš, pa se je prije mjesec dana iz Kuršumlije vratio u Beograd. Tu je n n smetano živio u Stamcukovićevom vinogradu na Topčideru, gdje je otkrit i uapšen. Peršić priznaje sve, pa je predan vojnom ratnom sudu, koji će mu suđiti radi zločina veleizdaje.

Drzak zločinac. Prije je nekoliko dana oko 6 sati u večer u Resavsk' j ulici napao s legja mesarski pomoćnik M. Petrović gospoju Idu L evay i pokušao joj oteti iz ruku torbu sa novcima. Na njezino zapomsganje priskočila su joj u pomoć dva vojnika, koji se dadoše za napadačem u potjeru, pa pošto su ga uhvatili predali ga redarstvu. Petrović je predan suđu.

Berthold Goldstein BEOGRAD, Simina ulica 16 koji po naročitom odobrenju c. i kr. vlasti :: otvorio u Beogradu :: izvoznu i uvoznu trgovinu preporučuje za sada svoje usluge za uvoz životnih namirnica i konsumnih artikala sviju vrsta. Docnije će početi rad i sa izvozom. Za sada treba brzojave i pisma upućivati na adresu Berthold Goldstein, Zemun

U RADNJI Russo i Kalmića

Uhvaćena tatska družina. U Beogradu su sc u posljednje vrijeme dogagjale posvednevno silne kragje. Napokon je redarstvu pošlo za r ikom uapsiti čitavu tatsku družinu. To su t. zv. beogradski „mangubi“ besposlene gradske skitnice, koji su živili isključivo od kragje. Vogje su ove družine bili Alekšandar Stović, Marko Alkaly, i Miloš Rakić. Jedne je noći poduzeta racija, pa su uhvaćena 22 člaua ove družine. Trin ae s t ero ih je predano sudu, dok su nekoji predani u tabor inti rniranih na Topčideru, a nekolicina puštena radi nedoraslosti na slobodu. Nijesu se prijavili. Poslednjih su dana poduzeli radarstveni organi po gradu oštru kontrolu, da li su se svi beogradski stanovnici prijavili. Tom je prilikom pronagjeno više neprijavljenih osoba, makar su se one vtć pr> d dulje vremena povratile u Beograd. Svi su ti kažnjeni zatvorom do 14 dana, odnosno gl bama od 1C0 do 150 k.

Beograd, Vasina ulica 5. — preko puta Narodnog Pozorišta ima na prodaju jedna velika količina obuća-đpela muških i ženskih ROBA ODLIČNA, cijena niska, — prodaja na jedan par na više.

Prva Hrvatska tvornica cigaretnog papira i tnljaka iz Zagreba imade tvorničko skladište svojih proizvoda iz najboljeg materijala u Kralja Milana ul.,17.

Odgovoran za uredništvo: JURAJ GROF ORŠIĆ-SLAVETIĆKI-

Naklada: Beogradsko novinsko društvo, Beograd.