Beogradske novine

Strana 4.

Beograd, četvrtak

Beogradske Novine

27. januara 1916.

Broj 12.

Kraljevsko ugarska Klasna lutrija glavni zgoditak MILION KRUNA Daljii zgoditci po kruna 600.000 400.000 200.000 100.000 90.000 80.000 70.000 60.000 50.000 i t. d. vučenje je 1. i 3 februara 1916. Cijena lozova: osmina četvrtina cio loz 8 kruna 16 kruna 32 krune. Poručite lozove odmah poštanskom kartom. Svakoj porugjbini biti će priložena od strane banke položnica za poštansku štedionicu, kojom može svako besplatno poslati novac. — Bliže izveštaje šalje besplatno Bankovna kuća GAEDICKE Veliko-kolektor lozova ugarske Klasne Lutrije. BUDAPEST, IV. Kossuth Lajos-u 11. 22

Mali oglasnik.

Konfekcija za gospoje, svilene bluze, žipone i finih svilenih haljina u velikom izboru, — preporučuje Stanoje Obradović, Kralja Milana ulica br. 6. 17

Gertruda Brašel javlja poštovanim gospojama i gospojicama, da se njen Damen-Mode-Salon za sada nalazi u Studeničkoj ulici 12., i da prima na izradu sve vrste haljina, kostima i mantlova. 12

ŽENA vična domazluku traži nameštenje za kuvaricu, Kralja Milutina uiica br. 8. pozadi u dvorištu. 16

Kome je potreban dobro ispitani mašinista neka se javi administraciji ovog lista pod šifrom „mašinist 103". 13

Traži se za kupiti pirotski ćilim, ponude sa cijenama pod „Cilim 103* na upravu ovog lista. 14

Gjura Ivančić, plete i opravlja stolice. Beogradska ulica br. 15. 19

Djevojka, činovnik, vična poslu na pisaćoj mašini, traži mjesto pri kakvoj kancelariji. Obratiti se upravi ovog lista pod: „Djevojka 105“. 18

Radionica knjigovezačko - kartonaških izradjevina i zavod za rastiranje Save Milanovića Brankova ulica 20. prima sve poslove na izradu.

Traži se kuvarica, Djevojčica, ozbiljna od 15—16 god. koja prilično vlada njemačkim jezikom, za posluživanje u jednoj većoj poslastičarnici. Stan hrana i plata prema sposobnosti. Za adresu obratiti se uredništvu ovog lista, pod „valjana 100".

Više se lijepih, stanova izdaju sa i bez namještaja. Beogradska ulica 31.

Kuvarica, ili djevojka za sve traži se u jednoj oficirskoj porodici koja kuva njemački ili austriski. Čubrina ul. br. 8. 9 c.

Na prodaju, velika količina raznili srpskih i stranih poštansklh maraka. Za cijenu i pregled obratiti se Kursulina ulica 26 svakog dana od 2—5 časova po podne. 11 c.

Inteligentna djevojka, iz bolje kuće, vešta u svima kučevnim posiovima a naročito u srpskoj i češkoj kujni, koja je izučila i sve veštačkc ručnc radove, govori, srpski, češki i po malo njemački, traži nameštenje bilo kod djece, bilo kao pomoćnica gospodji ili da vodi kuću u porodici. Ponude slati ovom listu pod šifrom „1913". 8 c.

Nestali. Tražim, moga sina Dragića Sremčevića i inoga brata Rajka Todorovića, kome je njihovo mjesto bavljenja poznato moli se, da javi administraciji „Beogradske Novine".

Javljam cijenjenim mušterijama, da sam započeo radnjom u svom modnom salonu za gospojinske haljine.

15

Milan Josifović, Dečanska ul. br. 3. I sprat.

CAflO IJELLINEK DR. S. 0. JAMSTVOM Beč I., Deutschmeisterplatz 4. rodužnice: Bodenbach, Budapest, Halbstadt i Trst preuzimaju prevoze sviju vrsti u balkanske države.

Upute badava.

Moja kemička čistiona i bojadisaona odijela, opet je za moje mušterije otvorena. Anton Kellner Bojadisar i kemički čistilac. 3E0GRAD, Zeleni venac br. 14. Tvomica: DUŠANOVAC. KRALJEVA UL. 16.

Berthold Goldstein BEOGRAD, Simina ulica 16 koji po naročitom odobrenju c. i kr. vlasti :: otvorio u Beogradu :: izvoznu i uvoznu trgovinu preporučuje za sada svoje usluge za uvoz životnih namirnica i konsumnih artikala sviju vrsta. Docnije će početi rad i sa izvozom. Za sada treba brzojave i pisma upućivati na adresu Berthold Goidstein, Zemun

m Tvornica kišobrana U Moše A. Mazze 'M' Dobračina ulica broj 4., — biizu Pozorišta, EjČs otvorena je svakog dana. Prima sve opravke 8K i preporuča svoje stovarište. 2

Obiava

Ovim se objavljuje da je glavnoj agenturi kraljevsko ugarskog monopola soli povjerena monopolna prodaja soli za krajeve Srbije, lcoje je posjela carska i kraljevska vojska, Organizacija ove prodaje soli već je provedena u djelo u najvećem broju mjesta. Do sađa su otvorena velika stovarišta soli u Beogradu. Šapcu, A 7 aljevu, Kragujevcu i Arangjelovcu. Ured i blagajna beogradskog glavnog stovarišta nalazi se u Knez Mihajlovoj ulici 53., gdje svako lice može kupiti proizvoljnu količinu soli preko 50 kilograma, po slijedećoj po vlasti utvrgjenoj cijeni: Kamena so . . . . Kruna 40-— za netto 100 kgr. Kuhana so .... Kruna 41 - 20 za netto 100 kgr. Mlevena so . . . . „ 41'20 „ „ 100 „ Astalska so . . , . „ 41‘50 „ „ 100 „ / Cijena džakova u kojima se so nalazi utvrgjena je sa kruna 1-80 od komada. Od budućeg dovoza može se so kupiti u velikim stovarištima samo za zvečeće zlato, koje će se obračunavati po kursu Austro-Ugarske Banke. U malo-prodaji soli, u Čika Ljubinoj ulici broj 7 prodaje se ocl 1 do 50 kilograma, sa ovim utvrgjenim cijenama: Kamena so 44 helera kilogram Kuhana so 46 helera kilogram Mlevena so 46 „ „ Astalska so 47 „ „ Ove cijene važe i za sve ostale malo-prođaje soli, i njih se svaki mora tačno pridržavati. Lica koja žele da dobiju malo-prodaju soli u Beogradu imaju se obratiti za koncesiju carskoj i kraljevskoj kotarskoj oblasti za grad Beograd (k. u. k. Bezirkskommanđo Belgrad-Stadt). Ko pokuša uvesti so sa strane u zemlju, kao i nedozvoljena trgovina solju, strogo će se kazniti. Gospodarstveni odsjek carsko i kraljevskog vojnog generalnog gouvernementa.

> ■* /|v/:yiv* /jv * t7|yj( /|\ i /(\ »7|\ / /|\ a /j\ a /jv « /|\ « /|\ a / ( \ * /|\ i /|\ */|\ 47|V* /|\ 47j

/(X 4 /|\ * /|\ » /)\ 47jC

m mmamm

Odgovoran za urcdništvo: JURAJ GROF ORŠIĆ-SLAVETIĆK 1