Beogradske novine

20. septembra 1916.

Bcogredske Novine

Srijeda

Broj 218.

Strana 2 .

Hužena je ogorčena borba kod D e n i econrta. Pošto je naša pješadiia zauzeia selo i zarobiia posljednje branioce, istakia je ona svoje predhodnice približno za jedan kilometar unaprijed prenia Ablaincourtu. Jodnovremena borbena pfeduzeca eadobila su nani jedan rov zapadno od Deniecourta a zaposjeii snio nekoliko rovova zapadno od tog mjesta. Broj zdraVih zarobljenika u tom odsjeku prelazi za sađa 1600 Ljudi, medju njima 25 časnika. U Champagnl prilično jaka djelatnost obostranog topništva u pređjelu zapadno ’druma Souain—Somme—Py. Na lijevoj obali Maase zadobili smo jedan streijačKi rov na južnim padinama „Mrtvog čovjeka“, nekoliko zarobljenika palo je u naše nike. Na ostalom frontu dan je proSao mirno. Engleski Izvještaj. K. B. London, 18. septembra. Na 17. ov. mj. u večer preduzeo je neprijatelj južno od A n c r e više pr'otunapada protiv naših novih položaja, ali je odbijen. Neprijateljski napadi, koji su pre'duzeti iz položaja kod Les Beufa i područia sjeverno od FI e r s a spriječeni su našom pregrađnom vatrom, a neprijatelj je pretrpio vrlo veliice gubitke. Izmedju FI e r s a i Martinpuicha sukobila se jedna neprijateljska brigada, koja je nastupaia na napad u otvorenom polju sa dva bataljuna naše pješadije. Došlo je do borbe na bajonet u kojoj smo mi neprijatelja potpuno porazili i odbacili sa velikim gubicima. I sjeverno od farme P o u q u e t ispravili smo naše položaje. NaŠe je topništvo čitav dan uspješno pucalo, pa je neprijateijskom skladištu municije u Grandcourtu izbio ponovno požar. Danas smo zarobili južno od Ancre 6 časnika i 273 neprijatcljska vojnika. Naše su letilice uspješno napale na r.eprijateljskc spojne linije. Jedna je neprijateljska letilica uništena, a tri su se naše letilice izgubile. Poginuo Asqaithov sin. K. B. London, 19 septembra. Prema jednoj vijesti Reutcrova tircđa poginuo je 15. sept. poručnih gardlj. grenadira Raymons A s q u i t h, najstariji sin e n g I e s k o g mindstra p r c d s f e đn i k a.

Eorbe u KcMjL Prvi grčki ranjenici. K. B. London, 19. septembra. ,D a i 1 y M a i 1‘ javlja iz Londona, da su u Kozian stigli prvi grčki ranjenici, koji su se na slrani saveznika borili. Oni pripadaju puku dobrovoljaca, koji je napadao Beu-eksis. Duvan u Kavali. K. B. Paris, 19. septembra. Kako ,,T e ni p s“ javlja, našli su Bugari u Kavali pored ostaloga i duvana za 150 milijuna. Učešće Japanaca na Balkaitu. (Naročiti brzojav »Beogradskih Novina«; Stockholm, 19. septcmbra. Ovdašnji mjer'odavni krugovi obraćaju pažnju na učešće Japanaca u balkanskim operacijama. Mcdjtt blokadnim brodovima sporazuma u Pireju ima tri japanska broda, a kod rusko-rumimjskih četa u Dobrudži učestvuje veći broj japanskih topničkili časnika.

Aiistro-Usarska. Nadvojvoda-prijestolonasljednik i Euverpaša. K. B. Beč, 19. septembra. Prilikotn svojq posjete kod turskih četa, koje se hrabro bore u Gaiiciji turski je podgeneralisim E u v e r-paša sa svojii» stožerom prilnljen u dužu audijenciju kod uadvojvode-prijestolonasljednika Karla. Ova posjeta Enver-pašina dala je povoda živoj razmjeni misli sa Enverpašont. Za večerom bili su turski časuiei gosti nadvojvode-prijestolonasljednika. Izjava grofa Tiszc. (Sfaročiti brzojav »Beogradskih Novina<0 Budimpešia, 19. seittembra. Danas je grof Tisza u saboru za vrijeme odmora dao jcduoj velikoj grupi poslanika vrio optirnističku izjavu o položaju; rekao je, da se može očekivati, da če Rurnunjska biti pregažena. Raspuštena trgovačka komora ti Zađru. K. B. Beč, 19. septembra. Trgovačka i obrtnička kotnora u Zadru raspuštena je zbog prekoračenja svoga zakonskog djelokruga. Naredboni ministra trgovine postavljen je radi otpravIjanja njenih poslova vladin povjerenik, kome jo pridodat stručnjački savjet sactavljen iz zastupnika zainteresovaullt krugova.

Italilo. Taiijansbf izvještaf. K. B. Rim, 16. septembra. Jučer smo u suganskoj dolini potpuno ođhill napade manjih neprijateljskili od.ieljemt na naše položaje izmedju potoka Coalba i Maore. U F1 e l n: s k o J dolini kod A v i s i a naši lirabf* alpinsk' bataljuni popeše se na Monte Rosu, strmu stijenu sjevero-lsiočno od C a r i o 1 a. Zauzeše položaj na grebenu vlsokom 2318 metara. Posada, koja »e sastojala'iz tirolskln pUniazArifc određa dijelom je rastu-

rena, a cko 100 Ijttdi je zarobljeno. Na izvoru potoka F e 1 i s o n a u dolini Bojte neprijatelj je pokušao nov napad na grebetl Forama, ali je sa gubieima odlijtn Na julskom frontu u oblasti P1 a v e i IsroČno od G o r i c e vladula je intc-rzivna topnička djelatnost. Na visoraviii K r a s a naša je pješadija nastavljala svoje napade na položaje na visu kdd S a n G r a d e, i jalijevom krilu naše čete posjedoše poolžajc na visu kod S a n G r a d e, i jako poseduul od neprijatelja. Dalje na jug kod L o k v i c e i istočno od O p at i j a S e 1 a. zauzcsmo sjajnim napadom na nt’ž prosfrana utvrdjenja, zarobismo 1077 ljudi medju kojima dvadeset i njekoliko časnika. Na<e letilice tipa Farman i Voisina juče su sa očiglednim uspjehom tukle bombama željeznička postrojenja kod Komena i vratiše se nepovrijedjene, Nefačnostl u talljanskosn Izvještaju. K. B. Beč, 19. septembra. Iz glavnog stana za ratnu štampu javlja se: Talijanski Izvještaj od 14. ov. mj. javlja medju ostaiim, da je noću u oči 13. ov. mj. odbijen pod velikim austrougarskim gubicima austrijski pokušaj napada, potpomognut jakom topničkom vatrom, na talijanske poiožaje na S 1 ateniku u gornjoj dolini Soče. Ovo je tvrdjenje potpuno izmišljeno. Tobožnji veliki napad nije bio ništa drugo nego’ li preduzeće jedne austro-ugarske izvidnice radi razorenja neprijateljskog logora na Slaieniku. Talijanske nađe. K. B. Lugano, 19. septembra. Prema pisanju talijanskih listova, u Italiji mnogo očekuju od sadanje n.iihove ofenzive. Smatra se da sporazum po svaku .cijeuu mora izvojevati odluku prije zime. Obolio Titfoni. K. B. Lugano, 19. septembra. Talijanski pbslanik u Parisu gospodin Tittoni ozbiljno je oboiio tako da nije mogao učestVovati u pregovorima što ih vode talijanski ministar trgovine i ministar saobraćaja u Parisu. Isto je tako inorao odustati od namjeravanog puta u Rim.

Krlzt! u firfkoj. Novl grčki kabinet. Nenia ni jednog pristalice Ven i z e 1 o s a. (Naročiti brzojav „Beogradsklh Novina“.) Berlin, 18. septembra. Bcrlinski listovi upozoruju na jednu vrlo važnu činjenicu, da u novom grčkom kabinetu ne sjecii ni jedan pristaca Venizelosa. Svi su ministri izraziti konzerVativci i v j e r n i pristalic e k r a 1 j a. Ni jedan od novih ministara ne podržaje bilo kakove veze s;i Venizelosorn, dapače ministar unutranjih djela Rufos važi kao otvorpni neprijatelj Venizelosa. Svi čianovi novog kabineta pripadaju najuglednijim porodicama u Grčkoj, pa su svHzuzev Karatanosa pristalice Teodokisa. Rdf ss Rumufljsim Jedno bukareštansko utvrdjenje odletjelo u vazduh. (Naročiti brzojav ..Beogvadskih Novina“.) Berlin, 19. septembra. Sa ruske granice javljaju „Lokalanzeigeru": Tvdrjava Saint Capel, jedno od bukareštansklh utvTdjenja odletjelo je iz dosada još nepoiznatih razloga eksplozijom u vazduh. Uništen je cio sklad munjcije. 72 vojnika je ranjeno, većinoin teško. Uslijed eksplozije srušiše se i šančcvi. RflHio mom l pofl morem. Dop -riski izvjcš-ai o radu pođmornica. K. B. Beriin, 19. septembra. Wolffov ured javlja: U dopunu izvještaja od 16. ov. mj. o potapanju -nepiljateljskih trgovačkih brođova, kao i onili neutralnih brodova, koji su nosili ratnu kontrabandu za neprijatelja. Valja zabilježiti, da su naše pođmornice osim javljenih brodova još potopili ođ 3. do 13. septembra daljih 20 neprijateljskih neutralnih trgovačkih brodova u uktipnoj zapremini od 36.909 tona. Neutralni brođovi potopljeni su kao što se zna zbog prenašanja ratne kontrabande za neprijatclja, a pošto je iz tehničkih razlog^ bilo nemoguće njihovo dovođjenje u njeinačka pristaništa. Prema tome su naše podmornice od 3. đo 13. septembra u Atlanskom Aceanu i kanala La Manchu potopije ukupno 53 broda sa ukupno 74.000 tona. Povodom eugleskog izvještaja. K. B. Berlin, 19. septembra. WoIffov ured javlja: Prenm zvaničnom izvještaju britanskog admiralitcta tvrdi se, da je 16. o. mj. prije podne jedna eskadra engleskih poinorskih letilica bombardovala njemačke baterije kod O s t e nde. Kako nam javljaju sa nadležnog mjesta, takvog napada' nije bilo, ali je zato noću u oči 17. o. mj. jedan neprijateljski letač pokušao da napadne na Zeebrugge uo nije uspjeo pričiniti nikakvu štetu svoiim bombatna, koje su sve be>z raziike pale u more.

IfoinovUe Brznjovne vijeitf. Sven Hedin u Carigradu. K. B. Carigiad, 19. septembra. Ovamo je iz B a g d a d a prispjeo poznati švedski istraživački putnik i knjižcvnik Sven Hedin. Portugalske čete za Franeusku. Španija ne dozvoljava prelaz. (NaroSti brzojav »Beogračfsk'ih Novina«; Kčln, 18. septembra. Pronio se bio glas, da na portugalskošpanjolskoj granici stoje spreinne portugalske čete, koje će preko Španiie krenuti u Francusku. Na ovu vijest doznaje ,,K o 1 n i s c h e Z e i t u n g“, da je Španija sa svoje strane zabranila prolaz portugalskim četama kroz svoje zemljište i da to spiiječi poslala svoju vojsku na portugalsku granicu. Jednako se saznaje preko Španije, da su u Portugalskoj izbili nem i r i, jer je n a r o d p r o t i v a n s v ak o m r a t u, jeđinO se vlada prodala Engleskoj. ^ Švedska i engleske provokacije. (Naročiti brzojav »Beogradskih Novina«; Beriin, 18. septembra. Najveći utisak čini na sve neutralne države, što je švedska vlada objavila izmienu svojih nota sa Engleskom. Dostojno držanje švedske vlade prema Engleskoj učinilo je dubok dojam i u Njernaćkoj. <smd i fiKalica. fifiks tete u BeoSfKflu. Prije od prilike nedjelju dana, pod 14. septeinbrom donijeli smo senzacijoni brzojav Wolffovog ureda, kako je četvrti grčki vojni zbor u Kavali, nalazeći se u bezizlaznom položaju, odsječen od domovine riješio da apeluje na gostoprimstvo Njemačke. 12. septembra bio je zaključen sporazum potpisat izmedju predstavnika i njemačke vojne uprave i zapovjednika pomenutog grčkog zbora. Odmah su po propisanom sporazumu učinjene pripreme za transport ove vojske, tako da je već sutradan prvi transportni vlak krenuo iz grčke Maćedonije. Juče je stigao prvitakav vlak u Beograd. Radi očekivanja voza, koji, je bio javljen za 10 sati,$9 minuti, izišao je na stanicu zapovjedniji mjesta pukovnik Rendulić sa svojirn pobočnikom, a osim njega najstariji po rangu časnik njemačke vojne stanice. Voz je tačno u označeno vrijeme stigao na stanicu. Odmah posiije lokonrotive nalazio se otvoren vagon sa osam šnajderovih topova, a poslije došao ie čitav niz putničkih koia riajraznovrsnijeg porijekla. Lz sviju prozora virili su vojnici, koji su ugledavši časnike na peronu zauzeli stav i pozdravljali. Na to je rz voza izašao zapovjednik sprovoda, jedan njemački poručnik, koji je izašab na raport zapovjedniku mjesta. Za rijirii je izašao jedan stariji grčki časnik u zagasito-zeienoj pohodnoj uniformi. Pnšao je grupi austrougarskih i njemačkih časnika zauzeo stav i predstavio im se na njemačkom jeziku. Zapovjednik mjesta pukovnik Rendulić saopštio niu je naredjenje dispozicije. U medjuvremenu bili su izašli iz voza i ostali grčki časnici i stali su u polukrug očekujući svoga zapovjednika. Ovaj irii je saopštio dispozicije. Vojnici koji su u međiuvremenu rslcrcani sa očiglednim su zadovoljstvom pnmili ručak, koji im je izdat na stanici. Posiije ručka krenuli su ka Kaiemegdanu, gdje očekuju dalje naredbe za prelaz u Zemun, odakle če produžiti željeznicom put za Njemačku. Ovim prvim transportoin stigao je jedan bataljun 23. pješadijskog puka sa 24 časnika. Najstariji časmk, pukovnik Karakalos, zapovic«.'. r ik kavalske tvrdjave primio jc riiseg saradnika i bio je iako Ijuoazan, da mu dade slijedeće podalke: ,,U mirno doba naš vujni zbor. čije je zapovjedništvo biio u Kaval', bio jc rasporcdjfn u Drami, Serezu i Kavali. Zbor cmhvata 5., 6. i 7. diviziju. Svjetski r.as je rat zatekao u mirnodobskim.pof.adaina. Prilikom najnovije njemačko-bugarske ofenzive mi sino stajali, da se poslužim vojničkim izrazom, sa pnškoni ..k nozi“. Pošto je biia čvrsta odluka našeg kralja, da održi neutralnost to jc naša odluka bila jasna: Imali smo / prema Bugarima i Nijemcima da zauzmemo isto držanje kao i prema četama sila spcrazuma. Ja sam prema tome dobio sa nadležne strane naredbu, da bez otpora predam njemačkim i ’migarskim četama kavalsku tvrdjavu. On : su kao što je poz’rnto posjeli i satn grad. Mi smo zapali u potpuno bezizlazan položaj. Sporazumna blokada nas je na moru odvajala od Atene još od ranije. a sada nam je i na suhu bila odsječena veza sa Solunotn. Nijesmo mogli ni primati zapovjesti ni slati Izvještaje. Uskoro su nastupile teškoće u opskrbi, tako da nam nije ostalo ništa drugo nego da zaključimo poznati sporazum sa Nijemcima. Sad nas vidite na putu za Njemačku, na keji smo se krenuji prije sedam dana“. Na pitanje naše’g saradnika je su li mu pfznat: važni događjaji, koji su se deslti u tcku zadnje sedmiee u Grčkoj, rekao je pukovnik: ..Znam samp ono što sam čitao u vašim listovinra. Žnam, da je Zaimis dao os-

tavku i da je na njegovo mjesto došao Kalogeropulos. Novi je ministar v r! o u g 1 e d a n č o v j e k, p o l i t ičar odan kralju, a simpatiše s r e d i š n j i m v 1 a s t i m a“. Zatim ga je naš saradnik rbao kako stoji sa lojalnošću čcta prema kralju. Ojigovor je glasio: ,,S v i s u vierno u z k r a1 j a . . . Mogu reći, da se devedeset na sio od cijele vojske i u svakom pogledu slažu s kraljem za koga bi pošlo kroz vatru i vodu. Pcret na sto su Venizelisti. Ali bila rii zabluda vjerovati, da je i kod ovih deset ra sto sumnjiva lojalnost prcma kralju. 1 ovi su vjerni kralju, samo šio bt htjeli, da Venizelos dodje na vladu“. Pukovnfk hvali hrabrost njemačKih i bugarskih četa i ne vjeruje u kakovu promjenu na tamošnjem bojištu, ako snage ostanu istcTime je razgovor bio završen. Pukovnik je sa nstnlini časnicima otišao *’ menažn etapnog zapovjedništva. Nabavka šećera. Opština grada Boegrada izvršila Je nabavku još dva vagona šećera. Šećer se već nalazi u prodavnicama životnih namirnica opštine grada Beograda i prodaja istog otpočela je juče. Šećer se prodaje sada u dvijema prodavnicama životnih namirriica u Bitoljskroj ulici i Cvjetnom trgu i daiie po cijeni od 2.50 kruna po kilogramu. Šećer je vrlo dobre kakvoće u kockama. Prilog. Gosp. Josif Kanarik (nc Kanarich, kao što je juće pogriješno bilo pisano), za čiji snro jedan prilog javili već u jučerašnjem broju, priložio je još (četiri) 4.— K za erdeljske bjegunce. Saobraćaj na pontonskom mostu. Od 20. septembra pontonski („traunerslci") most za Zemun biće svakog dana otvoren. za propust Jadja od 7 do 8..30 prije podne, a od 12 do 1.30 poslije podne. Za to vrijeme saobraćaj na mostu biće obustavljen. Kažnjena zbog prenošenja pisama. G-dja Leposava Obradovie iz Beograda, sa stanom u Novo-Pazarskoj uiici 22, bila je tllobila putnicu za Varvarin, koji spada u bugarsko okupacijono područje- Na molbu nekolicine poznanika g-đja Leposava ponijela je nekoliko pisama za rodbinu tih prijatelja, koj.a .živi na bugarskom zaposjednutom području- Pisma je sakrila pod svoju bluzu, ai'i je prililciom revizije putnice podvrgnutai iSičnomjjnetresu, pa su sakiivena pisma na'djena- Predata je redarstvenoj vlasti, koja ju je po izveđenoj raspravi osudiia na mjesec idana posebnog zatvora- Presuda je poslala izvršna i osudjena je već otpočela izdržavanje kazneZatrpao ga ziđ. Prilikom rušenja jeclnoga zida na kući u Dalmatinskoj ulici br. 21. jedan se dio zida iznenada srušio na radnika Iliju Školu, pa mu je smrvio cijelu lijevu riogu, koja mu je docnije morala biti ampatirana. Nesretni slučaj desio se Lrivicom same žrtve.

hsflfiičiis ofijfloe. Naređba. Gradjanstvo se najozbiljnije opominie, da će svakom onom, koji potpomogne bjegstvo vojnih zarobljenika, bilo davanjem odijela, hrane, skloništa ili na drugi koji način, bezobzirno suditi prijeki vojni s u d. Beograd, 15. septembra 1916. C.i k. zapovjedništvo mosne brane i grada Beograda, , kao okružno zapovjedništvo.

Sazne vijssli. List za pomorstvo »Jedro*. Izišao je već t deveti broj ,Jedra“, što ga izdaje bosansko-hercegovačkl savez austrijskog pomorskog društva u Sarajevu. I ovaj je broj đostojan drug ostalih brojeva, što su izišii u prvom godištu opstanka ovog lista. Na čelu broja je pozdravni ćlanak uredništva najvišem protektoru pomorskog društva _ prijestolonasljedniku nadvojvodi Karlu FranjiJosipu u povodu njegova imenovanja admiralom c. t kr. ratne mornaiice, te u povodu navršene triđesete godine nadvo,vodine (17. avgusta). Antun Pilepić (Krk) donosi poučan članak ,Za gospodstVo na mcru“, a Vicko Jakulić iz Orebića na Peljtšcu nastavlja svoje zanlmive crte o.Pomorstvu na poluotoku Pc-lješcu*. U nizu ovih čianska su izneseni krasni pođaci o pomorskom piegalaltvu I vrlinama našeg naroda, koji od vijekova stražu straži na Jadranu protiv latinske najezde i pohlepa, prisllivši dapače i gorđe Mietke, da danak plaćaju narodnim vladarima. Jakulićev članak je pun lijepih podataka, a kako čujemo, uredntštvo će iista u normalnlm prilikama naročitu brigu posvetiti ovoj grani istorije našeg pomorstva, a preduzeće takodjer i tu brigu, da radi o tome, kako bi se taiijanštioa isturila posvema iz pomorske službe i zaraijenila narodnim nazivljem. Daljnji Su članci o ,Nautićkoj školi u Dubrovniku*, te nastavak putopisnog prikaza profesora Luke Dobrilovića (Mali Lošinj) ,Iz spisa mojih putovanja*. U ovom odsjeku ptsac piše vrlo zanimivo i inštruktivno o Keopsovoj piiamidi. Za tim dolazi obilan listak. „Konjska snaga". Radnn sposohnost svakog stroja označujemo po konjskoj snazi. Mi naime usporedjujemo snagu jednoga konja sa snagom

stroja. Radna snaga, koju popriječno jedan konj raože da izvršf, jest, da može težinu *od 50 kg. dignuti 1 metar visoko u 1 sekundi. Ako mi tjeramo ili tučemo konja, onda on može Jzvriiti više radnje. Tako se je baš dogodilo mjetom konjske snage, koia je ušla u telinićki i strojni rad. To se zbiio ovako: Englez James V/att, usavršitelj parnoga stroja, primio je od vlasnika pivare u Witbaeadu nsrudžbu, da sagradi jedan parni stroj, koji onda bijaše velika rijetkost. Taj je stroj morao tjer.iti jedan šmrk (pumpu) za vodu. Aii pogodba je s pivarom glasila, da taj novi stroj mora imati najmanje snagu konja, koji je do tada tjerao šmrk. Watt je na to rado pristao Nego pivar, tipični Er.glez, hotijaše, da za ugovorenu cijenu dobije stroj od veće snage, nego je obična jednoga konja. Stoga on izabere svoga najboijega konja, kojega je čitavih osam sati gonio neprestano bićem, Tako je konj izvršio mnogo veči posao, gotovo 70 kg. u jeđnoj sekunđi. Stoga pivar stavi uvjet Wattu, da stroj mora imati barem 70 kg. u jećnoj sdkundi. Watt dapače poveća tu snagu na 75 kg., da može lakše računati. I tako snaga, koja može dignuti teret od 75 kg. 1 metar visine u jednoj sekundi, postala je trajna mjera svih strojeva. Nov Edisonov ratni pronalazak. Senzacijonalni pronalazak, kojim bi se u buduće onemogućilo svako ratovanje dolazi naravno iz A m e r i k e. Izumitelj je E d i s o n, koji je novom svom pronalasku dao ime eiektričnog rata. U goiemim krugovima oko utvrdjenih položaja postavili bi se jaki eiektrićni akumulatori, koji bi razvijaii neprestanu struju od vrlo velike napetosti. Posebnom jednom mašinom, u kojoj leži čitava tajna Edisonovog pronalaska, spojile bi se sve tačke u bedetnu ove električne obranbene linije. Ko bi se usudio približiti ovoj zoni, bio bi s mjesfa ubijen. Ovaj se izum E d i s o n o v proteže takodjer i na zračne ‘ bojeve. Aeroplani biii bi snabdjeveni posebnim aparatima, koji bi razvijali sruju u stanovitom okrugu. Neprijateljski lijetač, koji bi se nepprezno približio ovoj zračnoj zoni, strmoglavio bi se s mjesta na zemlju. Jedino je žalosno u ovom poduzeću, što je Edison izjavio, da će staviti ovaj izum na upotrebu tek posiije svjetskoga rata, pa i nećemo imati prilike da ga vidimo na ajelu. Zanimljivo bi bilo -znati, je li ovaj izum opasniji pc jieprijatelja, ili onoga, koji ga upotrebljaval Svakako je savršenstvo tehnike i onako moderni rat već ućinilo dovoljno strašnim i bez ovakvih pronalazaka.

PojJijeđnje Brzojai/necljesB. Izvještaj njemačkog vojnog. vodstva. K. B. Berlin, 19. septembra. Zapadno bojište: Front prijestoIon3sljednika R u pp r e c h t a bavarskog: U oblasti Somrne uslijed rdjavog vreniena nije bilo jače borbene djelatnosti. Topnička borba mjestimično je bila vrlo živa. Istočno od G i n c h y i C o m b 1 e s a ostavismb neprijatelju nekoliko potpuno razorenih rovova. Odbijeni su dielomični napadi kod B e 11 o y-en-S a n t e r r e i kod V e rm a n d o v i 11 e r s a. Front njemaekog prijestolonasIječD nika: U oblasti Maase, na zapadnim padinama „Mrtvoga Čovjeka* 1 , Francnzi prolazno prodriješe u jedan od na« ših rovova. Istočno bojište: Front maršala pritica L e o p o 1 d a bavarskog: Njemačke i aistro-ugarske čete generala B e r n h a r ci a, pod zapovjedniš'.vom generala C I a u d i u s a zauzeše na juriš jako izgradjeni mostobran na Stochodu «jever no od Z a I osza i gonile su net rijatelja do na istočnu obalu. Zarob : jcn je 31 časnik I 2515 Ijudi. Zaplijenjeno je 17 ntašinskih pušaka. Kod Perepelnika izmedju Sereta i Strvpe jedna je njemačka lovačka patrola za.obila dva časnika I 80 vojnika. Front konjičkog generala nadvojvode K a r I a: Protivnapad kod Najaro wke dao ie novih uspješnih rezultata. Broj zarobljenika popeo se r.a 1320. U Karpatima cd S m o t r e w a do K i r I i b abe živahne bmbe. odb'jeni su ruski napadi od razhčite snage. U oblasti Lud o w e nepriiafelj je pcstigao omanji uspjeh. Obostrano od Dornawatre Rusi i Rumunii ori svojim uzaluđnim jurišima pretrpiše z.nainih gubitaka. U F r d e 1 j u jugo-istnčnn od H 6 t z i ng a čete generala S t a b e-a potukoše Rumunje. Gonirno protlvnika. Pafkansko boffšte: Frout maršala pL Mar’cens e n a. U sjevernoj D o b r u d ž ' savezničke čete na r.ekoliko mjes*a prodriješe u novopriMfmljene pob>žaje potučen : h Rusa i Rnmunja, u ’ oje su se ovl jučer fcili povnkli. Maćedonsko boffšte: L 7 Ierinskoj d'Ii • razvijaju se novc borbe. Prvl zapovjeđi k gljvnog stana pl. L u d n d o r ff.