Beogradske novine

Beogra'dske Novlne

Subota

Strana 2. ~ ~ ~ 30. septembra 1916.

ma podignuta zjrrada naše države. LJubav za otadžbinu, kojom su prožeti svi njiliovi sinovi daje nam snagu, da izdržimo borbu protivu gotovo cijeloga svijeta. Ono §to se za vrijeme rata tako sjajno pokazuje, rnora dati svojih plodova i u mirnom životu. Ogromni zadaci, kojl na nas Cekaju IziskuJu za svoje riješenje vaskoliku snagu, koja živl u našem narodu. Naša lozinka biće, da se otvori put s\1ma sposobnim ljudima bez ikakve razlike. Mi ćemo tu lozinku provesti slobodno od svakih predrasuđa, tada će naša carevina čvrsto sagradjena poći u susret zdravoj budućnosti. (Burno odobravanje u dvorani i na galerijama). Po Spahonovom prjiedlogu sjednlce Reichstaga odlažu se do 5. oktobra.

Krlzn u Crtkoj. Grčka vlada rlješila rat ? K. B. Lugano, 29. septembria. ,,S e c o I o“ saznaje iz A t e n e, da je grčka vlada odlučila rat protiv BugarskeiNjemačke. No po>zno u večer niti je grčko poslanstvo u Rimu, niti talijansko ministarstvo spoljnih poslova nijesu bili u stanju da potvrde tu Vijest. 500 časnika za rat. K. B. Rim, 29. septcmbra. Agencija Stefani javlja iz A t e n e, da |e 500 časnika sa generalom M o s k o p ulosom na čelu uputilo predstavku kralju Konstantinu, kojom se on moli, da momentalno napusti neutralnost. Moskopulos za sada još nije dao ostavku na zvanje načelnika glavnog stožera. Odmetnuo se još jedan brod. K. B. Atena, 29. scptembra. Reuterov ured javlja, da je krstarica ,,H i d r a“ napustUa svoje opredijeljeno mjesto i prišla sporazumnoj floti. Krunskl savjet. Zaključcijoš nijesu objavljeni Kb. London, 29. septembra. ,,DaiIy Telegraphu" javlja se iz A t e u e 0 juče održanom krunskom vijeću, da su u njemu učestvovali kralj, ministar predsjednik, ministar spoljnih poslova, načelmk glavnog stožera Moskopulos, kao 1 svi generali. Nije još ništa objavljeno o ovom savjetovanju. Venlzeios o svome pokretu. Kb. Atena, 29. septembra. Venizelos je izjavio jednom saradniku ,,P a t r i s a" : Pokret, čijeg se vodstva primam zajedno sn admiralom Konturltisom, čisto je nacijonalan. Mi ne na> mjeravamo da promjenemo oblik vladavine, nego želimo samo da pripremimo ođbranu Mac'edonije. U Atenl u pogledu vojnih i gradjanskih vlasti ostaće „status quo". Ako Atena i dalje bude ostala pri ovom svome pasivnom držanju, to ćemo sami raditi kako mi znamo. 1 Gunarisova stranka za rat? Ktr. Paris, 29. septembra. „Temps" javlja, da se Gunarisova stranka na jednom zboru pod predsjedništvom samog Gunarisa izrazlla za napuštanjeneutralnosti. Uzrujanost u AtenL Kb. London, 29. septembra. ,,D a i 1 y C h r o n i c 1 e“ javlja iz Atene od 27. septembra, da je toga dana prijestonica bila prvi put uzrujana od kako kriza traje. Vijesti sa K r e t e o vanredno oduševljenoin dočeku Venizelosa I Konduriotisa učtnile su u Ateni dubok utisak, mnogo veći, nego li i sam odiazak Venizelosa i Konduriotisa. Tako isto izazvali su veliki utisak odluka ostrva M i t i 1 e n e. da se pridružuje revolucijonarnom pokretu, proklamacija atenskog ćasničkog zbora, pristupanje dva grčka ratna broda sllama sporazuma i ponašanje časnika u Patrasu i na Krfu. Atensko stanovnlštvo je mlmo. K. B. Milano, 29. septembra. „S e c o 1 o“ javlja, da je još jedna gička torpednjača prišla sporazumnoj floti. Atensko stanovništvo potpuno je inirno.

Olenzlva nn zopacfu. Engleskl vazdušnl napadi u Belgiji. K. B. London, 28. septembra. Admiralitet javlia: Naše pomorske letilice rano u jutro izvršiše napade na hangare neprijatđjskih vazdušnih brodova u Evere, Berchem, ’St. Agathe i Ktterbecku blizu B r u x e 11 e s a. Bombe izbačene na E v e r e pogodiše zgradu u kojoj je vjerovatno bilo munidje pnšto sc u pogodjenom skladu primjetila teška eksplozija. Regrutovano 42.0G0 Belgljanaca. Kb. Rotterdam, 29. septembra. „Rotterdamsche Courant" lavjja Iz L e H a v r e a, da je prema novoin belgijskom zakonu o narodnoj vojsci upisato ii vojsku 42.000 Đelgijanaca od 18. do 40 godina.

Rnt sa RumunlsKom. Vazdušni napad na Đukarešt. Kb. Amsterdam, 29. septembra. ,,Tljd“ javlja iz Bukarešta: Prllikom vazdušnog napada u poncđjcljak poginulo Je 50 lica, mcdju njima lma žcna i djecc.

KJemafkfl. Odlazak američkog poslanlka. K. B. Kopenhagen, 29. septembra. ,,B e r 1 i n g s k e T i d e n d e“ Javlja, da se američki poslanik u Berlinu G erard, a na osnovu brzojava, koji su mu stigli od ministarstva spoljnih poslova u Washingtonu, riješio da prati svoju Ženu na putu za Ameriku. On će poći sutra; o trajanju puta ništa nije poznato.

Iffllljfl. Talijanskl izvještaj. K. B. Rim, 27. septembra. U đolini A s t i c o ućutkana je noču u oči 26. žestoka neprijateljska topnička djelatnost na naše položaje vatrom naših baterija. Smjelim prepadom jedno se naše odjeljenje dokopalo jednog uzvišenog položaja izmedju Monaria 1 Tovo, sjeverno od Laghske dubokodoline (kod žarskog potoka, posmska dolina). Na ostalim dijelovima fronta topničke borbe. Nepiijatelj je tom prilikom razvio naročitu žestoku djelatnost protivu glavnih osnovnih tačaka, koje smo mi osvojili na kotama 208 i 144. Na visoravni K r a s a pošlo je minule noći poslije velikih teškoća uslijed suprotne vazdušne struje za rukom jednom našem vazdušnom brodu, da prebrođi visoravan, kojom je prilikom bacio bombe na čete u pokretu i komorske kolone na drumu K o m e n—K o s t a n j evica. Vazdušni se brod vratio čitav u naše redove ma da su ga neprijateljski reflektori osvjetljavali, a neprijateljsko topništvo žestoko gadjalo. Ispravka talijanskog Izvještaja. K. B. Beč, 29. septembra. Javljaju iz glavnog stana za ratnu štampu: Talijanski izvještaj od 25. ov. mj. tvrdi medju ostalim, da su poslije podne 23. ov. mj. Alpinci zauzeli na juriš vrh G a r d 1 n a 1, visok 2455 metara sjeveroistočno od C a u r i o 1 a. Ovo je tvrdjenje potpuno izmišljeno i lažno. U stvari Talijani su 23. ov. mj. poslije izdašne topničke pripreme od nekih 5500 metaka sviju kalibara zbilja jurnuli na Gardinal, ali su krvavo odbijeni l odbačeni. Ni jedan ni jedini Talijan nije dostigao do Gardinala. Zadobijeni zarobljenici potvrdjuju, da je bilo velikih gubitaka. Austro-ugarskl gubici iznosili su ukupno pet mrtvih, 26 ranjenih. Gardinal bio je i jeste još Jednako čvrsto u rukama austro-ugarskih četa. Isto tako predstavljaju potpunu Izmlšljotinu I neistinu stalne talijanske vijesti o tome, kako talijanska ofenziva izmeđju doline Cismone i Vanoi nspješno napreduje.

Roi na iRDtu I rod rcorem. Postradao njemačkl brod. K. B. Kopenhagen, 29. septembra. Kako javljaju iz Stockholma, tamošnji ,,A f t o n b 1 a d e t“ saanaje, da postoji velika vjerovatnost, da je njemački parobrod ,,E 1 v i n e“ potopljen na sjevernoj švedskoj obali. Rad njemačkih podmornica. K. B. Berlin, 29. septembra. 23. ov. mj. potopila je jedna njemačka podmornica u Sjevernom rnom 11 engleskih ribarskih ladja. Istoga dana potopila je jedna druga njemačka pođmornica na ušću kanala La Mancha četiri manja belgijska broda. Pomorske vazdušne borbe. K. B. Berlin, 29. septembra. 27. ov. mj. napao je jedan njemački pomorski vazdušni brod letačku stanicu L e b a r u i obranbene baterije na ostrvu Oeselu; uspjeh je bio dobar. U pilros žestokom bombordovanju vazdušni se brod vratio zđrav i čitav.

fiojnovije brzojnvne vljestl. Novi načelnik giavnog stožera bugarske vojske. Kb. Sofija, 29. septcmbra. Pođnačelnik glavnog stožera pukovnik Lukcw naimenovan je za načelnika glavnog stožera, koje je mjesto smrću 2ostova bilo upražnjeno. Potonnll brodovL Kb. London, 29. septembra. Po jednoj vijesti Lloyda potopljen je parobiod „Thelma“, švedska jedrilica „B e n g u e 1 a“ potonula je. Posade su spašene.

Grofl I OROllCfl. Katollčka služba božlja. Sutrau nedjelju, 1, oktobra služiće se: 1. U Konaku u 8 sati sv. misa za vojniitvo, kojoj imadc pristup i gradjanstvo. 2. U Župsko] crkvl (Poslanlćka ulics): u 8 sati služlće se sv. mlsa za Skolsku djecu, u 10 sati srpsko-hrvaiska propovjed i pjevana sv. mlsa. U radne dane je prva sv. mlsa u pol 7, a dmga u pol 8 satl, U mjesecu oktobru svski dan po podne u pola 6 oktobaraka poboinost, kod koje se krunlca moii. Pm oktobarska pobožnosi sutra po podne u pola 6 poćima.

] C. 1 k. dobrotvorni bazar. — Otvaranje 4. oktobra 1916. — Imendan NL VeUčaostva. Otvaranje ovoga bazara oćekuje se u ćasnićkim krugovima s velikim interesovanjem. Prostor bazara zamišljen Je kao kavana u hotelu ,,Mo s k v i“ sa najljepšlm izgledom i moći će računati na stalne goste več i s toga, što cijene neće biti veće od običnih, jer će se kavana voditi u vlastitoj režiji. Sam bazar zamišlja se kao filijal c. i k. ureda za ratne dobrotvorne ciljeve i prodavaće aktuelne vještački izradjene dopisne karte, fotografije, specijalni ,,beogradski" broj časopisa ,,0st. Illustr. Rundschau" i razne druge lijepe citne stvari po bečkim originalnim cijenama. U programu su predvidjene i predstave u dvorani rečenog hotela koja je udešena u vidu pozorišta, ali se mora odmah priinjetiti, da će te predstave biti takve prirode, da se neće kositi sa zbiljoin vremena, u kome živimo. Svakako će iste dobro doći mnogirna kao razonodjenje poslije dnevnoga pcsla. Dobro poznati iluzionista Ludvig H o f već jc bio tako dobar da se stavi na raspoloženje, te će pored najnovijih trikova na poljii magike držati aktuelna predavanja „0 homunkulusu". Ako se ostvari očekivano interesovanje, moći će od vremcna na vrijeme da se pozovu i umjetničke snake iz Beča radi sudjelovanja. Dobrovoljnih priloga za bazar pristiglo je još od Dimka Stojanovlća i supruge mu, Drinčićeva ul. 11, Kruna 200.—. Dalje je bazaru osiguran prihod od bolničke plakete, koju je izdala ovdašnja rezervna bolnica ,,Brčko“. Traže se. Društvo Crvenoga Krsfa u c. i k. voj. gen. guberniji u Srbiji u Beogradu, Simina ul. 21, poziva da se jave društvu ove osobe: G-dja Jelena udovaVojislava . avkarca, g-dja udova Koste K o s t i ć a i g-dja udova Jovana Š p 1 i c h a 1 a. Dozvole za pečenje rakije. Mnoga lica obraćaju se opštini grada Beograda molbama za dozvolu za pećenje rakije šljivovice. Prema naredbi zapovjedništva grada Beograda, opština grada Beograda neče izdavati ove dozvole do 10. oktobra ove godine, te s toga nek se niko do tog vremena i ne obraća za iste molbama opštini grada Beograda. Izdavanje dozvola za pečenje rakije objaviće se docnije, kada to bude dozvoljeno od strane nadležuih faktora. Preseljenje prodavnice. Radi pravilnijeg i lakšeg izdavanja namirnica iz Šeste prodavntce životnih namirnica opštine grada Beograda odlučeno je, da se mljekarnica na Cvjetnom Trgu iz do sada postojeće otvorene kučice premjesti u lokal, gdje je do sada radila šesta prodavnica životnih namirnica, a ova (šesta) prodavnica preseti u tom cilju zauzet dućan u Gimnazijskoj ulici broj 29. Ova selidba izvršiče sc danas i od sutra ove prodavnice radiče u novim lokalima, što se ovim obraća i pažnja gradjanstvu. Nov cjenovnik namlrnica. Opština grada Beograda priprema nov cjenovnik svih životnih namirnica roesa t mesarskih proizvoda, koji će ovih dana stupiti i u život. Ovaj cjecovnik obuhvata detaljno sve životne namimice kao i detajlisaće prodaju mesarskih proizvoda, koji se smiju prodavati, koji ne. Poslije uvodjenja u život ovog cjenovnika, pristupiće se najstrožijem kontrolisanju održavanja i sili ovoga cjenovnika i svaki koji se ogriješi o njega biće najstrožije kažnjavani bilo kupac bilo prodavac. Cjenovnik se radi prema sadanjim prilikama i nesumnjivo će biti zadovoljan i kupac i prodavac, potrošač i proizvcdjač. Brođarski prenos robe. Dunavsko Parobrodarsko Društvo javlja, da je proširilo plovidbu za prer.os robe izmedju sviju svojih stanica na Dunavu od Regensburga do Beograđa, dalje na D r a v L l' i s i, S&vi i Begeju. Prema tome će dakle i ra Savi to društvo ne samo prenositi robu na svojim brođovima, već i reinorkiraii i druge teretne i veslarske brodove n pur,om obimu. Vrijeme. Prema izvještajima, pristiglim od 17. do 23. o. mj. vladalo je u početku te sedmice hladno, mutno i kišovito vrijeme. Izdašnijih klša bilo je ipak samo u okruzima valjevskom i krsgujevačkom. Noću u oči 20. bilo je nepogode, mjestimično uz jaku kišu, poslije koje je u planini došio do mraza, ali bez ikakve znatnije štete. Pred kraj sedmice razvediilo se, a teinperatura je skoćtla.

Razne uljesfi. t Dr. Josip Florschfitz. U petak je umro u Zagrebu dr. J. F1 o r■ chOtz, profesor komparativnefilologije na hrvatskom sveučilištu. Pokojnik se rodio u Osljeku 8. marta g. 1864. God. 1882. pošao je u Beč, gdje Je sluSso slavistiku, germanistiku i komparatlvnu fllologlju. Na preporuku angažirao ga je za svoga učitelja u hrvstskom jeziku nadvojvoda Ivan Salvator (Ivan Orth), Položlvši odlično stroge ispite, bude god. 1887. promoviran na ćast doktora filozofije. U julu g. 1890. položto je siednjoškolskt učtteljski tsplt tz hrvatskoga i njemačkoga jezika. God. 1895. potvrdjen je u učiteljskoj službi dobivši naslov ,profesora* u statusu zagrebačke realne gimnazije. God. 1900. bio je pridljeljen ženskom liceju zagrebačkom, a u avgustu g. 1908. je ime-

novan Izvanrednim sveučilišnim profesorora hrvatskoga sveučilišta iz indoevropske komparativne filolpgije, sanskrta, Iitavskoga, gotskoga I arbanskoga jezika. Gog. 1909. Imenovan je javnim redovitim sveučilišnim profesorom, te je bio izabran dekanom mudroslovnoga fakulteta za prošlu školsku godinu. Iz njegova pera potječu ovi književni radovi: ,Prilog za razumijevanje hrvatskoga i njemačkoga akcenta*, ,Iz historlje komparativne gramatike germanskoga jezika*, ,Zur Entstehung des schwachen Praeteritums im Germanischen*, ,August Šenoa*, ,Stridon i Zrin“, »Gramatika hrvatskoga jezika”, ,Utjecanje Turkotatara i Germana na Slavene* i .Litavci*. Pisao je osim toga manje rasprave i članke u časopisima, a bavio se glazbom, te je i sam skladao neke pjesme. S njim gubi hrvatsko sveučilište jednu od najboljih sila, a djad dobroga i uvidjavnoga profesora, koji je osobito savjesno predavao svoje predmete. Ljudi koji dvije gođine neznadoše ništa o ratu. Mnogo se u novinstvu pisalo o Schackletonovoj ekspcdiciji, koja je i z Buenos-Airesa u oktobru 1914. otišla na naučno putovanje, te se o njoj nije kasnije ništa znalo. Sad je ta ekspeđicija, za koju se sav svijet živo zanimao, stigla u čilski grad Punta Arenas. Doveo ju je parobrod ,,Y e 1 c h o“, koji ju je našao na Slonovom otoku. Momčad pripovijeda, da joj lia Slonovom otoku nije išlo baš strašno zlo, jer, što je glavno, nijesu izgubili nade da će se spasiti. Bojali su se jedino od sniježnih 1 lednih masa. Hranili su se ribom, a osobito tučnjacima, kojiii je u okolici bilo vrlo innogo. Od zime su mnogo patili. U toj su si pustinji rasporedili život tako, da im bude što ugodnije i udobnije. Nedjeljom su si odredili sat za molitvu, a četvrtkom koncerat, dok su svaki dan pravili tjelesne vježbe, da se učvršćuju od zime i bolje spreme na napore, koje irn vrijeme može donijetl. No glavni je posao bio straža, koja im je bila jedina nada. Neprestano bi se dva po dva izmjenjivala na straži na skrajnjoj ledenoj gromadi odakle bi motrili, neće li se pokazati kakov brod, koji bi ih spasio. Uspjeh je nagradio strpljivosk Dne 30. avgusta došli su stražari ko bez duše da jave, da su u velikoj daljinl viđjeU brod. Odmah be zapalila vatra, velika vatra, mornarska signalizacija, za koju je već odavno bilo sve u pripravi. .Zamalo su vidjeh, da je brod opazio signalizaciju, i da im se približuje. Za sat su pak bih na parobrodu ,,Yelcho“, koji lh je spasio. Prvo je pitanje, koje su upravili svojim spasiteljima, bilo: Kad se svršio rat? — Oni su naime u oktobru 1914. ostavili južnu Ameriku i bijahu sretni, što ništa nijesu znali o klanju u Evropi. Dvjestagodišnji jubilej grada Omska. Na 3. avgusta je grad O m s k u Sibiriji slavio dvjestagodišnjicu svog opstanka. Pred 20 godina — piše „Novoje Vremja“ — grad je brojio 37.000 stanovnika. Danas pak iznaša broj stanovnika 200.000. Brzi razvoj zahvaljuje grad sibirskoj željeznici. Prije otvorenja te željeznice bio je Omsk činovničko-vojnička varošica. Danas je trgovačko i industrijsko sređište Sibirije. U novom prometu Rusije zauzima on trinaesto mjesto. U gradu je 13 srednjih, 10 stručpih i 47 pučkih škola. Kao spomen na 200 gođišnjicu osnovanja, gradsko je vijeće zaključilo, da se osnuje narodno sveučilište, te u tu svrhu odredilo 10.000 rubalja. Dželat — čuvar narodnog zdravlja! Cuveni D e i b 1 e r, glavni pariški dželat (krvnik), koji je đosada stručnjaćki rukovao giljotinom, „velikim narodnim brijačem francuske republike", kako su je zvali 1793. g., te „brzo vješto i bez bola“ odsjecao glave ubicama i „apašima" a ia Bonnot i Garnier, kao da od poćetka rata nema mnogo posla. Na ime, tražio je, da mu vlada za vrijeme rata da novo opredjeljenje. I zbilja on je postavljen za činovnika u uredu za čuvanje narodnog zdravlja. Dok mu je do sada bio zadatak da uništava ljudske živote, — do duše Ijudske živote štetne po družtvo — on sada radi na što boljem očuvanju ljuđskih života.

Mčne objavs. Naredba. Vojnog Vrhovnog zapovjednika od 11. avgusta 1916. odnosno kaznenih mjera protivu pretjerivanja cijena i patvorenja (falsifikovanja) životnih namirnica. Na osnovu Meni Najvišom Zapovješću prenetog prava gradjanske i vojne vlasti nalazim za pođručje Srbije, koje stoji pod austro-ugarskom vojnom upravom (zaposjcdr.uto područje) narediti slijedeće: § 1. Koji radi zarade pri kupovanju ili prodaji predmeta opšte potrebe postupa na jedan način, da se tiine njegov preduzetni dobitak povišava znatno preko odgovarajuče mjere mjestnih životnih prilika i postizava cijenu, koja otežava življenje potrošača, kazniće se novčanom kaznom do dvije biljade kruna ili zatvorom do šest mjeseci. Pored kazne zatvora može se izreći novčana kazna do dvije hiIjade kruna. § 2. Ko prikuplja zalihe predmeta opStc potrebe, ili ih kupuje pa time proizvodnju ili trgovinu ograničava, ko na promet trga s predmetima opšte potrebe spriječavanjem posjećivanja trga, prekupljivanjem od posjetllaca trga van trgova ili na koji drugi način utiče, ko rasprostire neistinite vijesti ili upotrijcbi druga lažna srestva, da bi ttme svoj preduzetnl dobitak povećao znatno

Broj 228

preko odgovarajuće mjere mjestnih životnili prilika i postigao djene koje otežavaju življenje potrošača, kazniće se novčano do dvadeset hiljada kruna ill zatvorom do jedne godine. Pored kazne zatvora može se izreći i novčana kazna do dvadeset hiljada kruna. § 3. Ko u celji prevare u trgovini f promehi životne namirnice lažno gotovi ili ih patvara Ili lažno gotovljene, patvorene i zđravlju štetne životne namirnice hotimice prodaje, a da kupcu takvo stanje nijc bilo poznato, kazniće se novčano do deset hiljada kruna ili zatvorom do šest mjeseci. Pored kazne zatvora može se izreći i novčana kazna do deset hiljada kruna. § 4. U slućajima §§ 1. i 2. može se u kaznenoj presudi izreći gubitak prava rada, zatvaranje prostorija radnje ih isključenje od posjete trga, u slučaju § 2., odsjek I. i gubitak zalihe. U slučajima § 3. moraju se u prvom odsjeku označene mjere navesti i narediti uništenje zdravlju štctnih životnih namirnica. Svaka presuda, kad na snagu stupi, objaviće se u zvaničnim listovima, u đnevnoj štampi ili na inače uobičajeni način. § 5. Za izvidjanje i kažnjavanje nadležno je u Beogradu zapovjedništvo mosne brane, inače okružno zapovjedništvo, u čijoj se zvaničnoj oblasti prestup izvršio. Postupak se upravlja prema naredbl vrhovnog zapovjednika vojske od 22. juna 1916. Br. 27 Zb., odnosno redarstvenog kaznenog prava I redarstvenog kaznenog postupka. § 6. Ova naredfaa stupa na snagu 20. septembra 1916. Nadvojvoda Frieđrich, maršal, s. r. U smislu § 326. srpskog krivičnog zakonika naredjujem dalje u vezi sa § 3. gornje naredbe: Ako u datom slučaju ne bude utvrdjen umišljaj pri falsifikovanjn (krivotvorenju), to će se prodavac, za slućaj da ne dokaže, da mti pri svoj potrebnoj obazrivosti nijesu bile poznate rečene zabranjene osobine robe, kazniti novčano do 290 kruna, ili zatvorom do 20 dana. Ove se dvije vrsteJražne mogu i spojiti u podjednakoj visinlr Mjere kojima se prijeti u § 4. naredbe, primjeniće se i ovdje. Beograd, 25. septembra 1916. C. i k. zapovjedništvo mosne brane i grada Beograda u svojstvu okr. zapovjedništva. O b j a v a. U smislu objave c. i k. glavne vojne gubernije, S. z. i ž. Br. 822|OA. od avgusta 1916. sve količine rakije u opštmi beogradskoj, ima da se prijave na dan 2.—8. okiobra kod opštinskog suda u sobi kod ekonoma u 8 sati u jutro. Svaki kućni starješma, ko ji ima više od 10 litara rakije, ima toga dana da dodje do opštinskog suda i prijavi svoju količinu rakije. Ko i ovo propusti, biče kažn,en novčano od 10—2000 kruna i oduzeće mu se skrivena količina. Ko zbog opravdanog uzroka ovoga dana ne može doći, može prijavu da učini kod opštinsKe vlasti u toku idućih 8 dana, uz opravdanje svoga izostanka. Opštine imaju ovakve naknadne prijave odmah da podnesu kotarskom zapovjedništvu. Beograd, septembra 1916. C. i k. okružno zapovjednlštvo. Objava. U smislu naredbe c. i k. Vojne glavne gubernije, odjeljak 9. Br. 10218, 1916. objavljuje se, da je zabranjen pašujak u mjestiina šume gdje se drva sjeku i ispaša koza u mladim šumama državnim, opštinskim, crkvenim i manastirskim. Ko ovome protivno postupi kazniće se po postojećim odredbama srpskog zakona o šumama koji je do sad važio. C. i k. zapovjedništvo mosne brane i grada Beograda u svojstvu okr. zapovjedništva. Objava. Naredbom c. i k. vojne glavne gubernije u Beogradu, odjeljak 9„ Br. 13.400 od 16. septembr’a 1916., tvrdka R. H. Markus, koja se nalazi u Beogradu u ulici Kralja Milana br. 20, stavljena je pod prinuđnu upravu prema § 1. naredbe vojnog vrhovnog zapovjednika od 10. IV. 1916. „Zbornik“ br. 10. Za prinudnog upravnika postavljen je Gavrilo R a d e n k o v i ć, trgovac u Beogradu, Vatrogasna ulica br. 23. Prinudna uprava stupa današnjim danom na snagn. C. i k. zapovjedništvo mosne brane i grada Beograda u svojstvu okr. zapovjedništva. Objava. Važnost đobijauja zejtina iz koštica od voća zahtijeva skupljanje tih koštica. Središte za iskorišćavanje žetve osnovalo je u Tiavnićkoj ulici br. 13, skladište za skupljanjekoštica, gaje će olkupljivati koštice od trešanja, šljiva krupnih i sitnitr, kajstja i bund e v a, koje moraju da budu o s u š e n e, od voćnih mesnatih dijelova oćišćene 1 sortlrane; i odmah prl prijemu plaćatiugotovuito: za koštlce od trešanja, šljiva i kajsija 10 heiera, za koštlce od bundeva 50 h e 1 e r a za svakl kilogram. Koštice od breskve n e ć e se uzimati. Pošto će se i najmanja koll&ina otkupljivati, preporučuje se, da se na* roćito d j e c a upute na skupljanje koštica od voča. Košttce se imaju predavati sortirane po vrstama voća. Središte za Iskorišćavanje ie*" c. i k. vojne glavne guberr