Beogradske novine

8. oktobra 19!ts.

Beogradske Novloe

Nedjelja

Broj 236

Izgredl prlčuvu’ka. Kb. Atena, 7. oktobra. Havasov ured Javlja: Rovenja prlfcuvničklh udruženja uzlmaju opasnih razmjera. Pričuvničke rulje terorišu jprljaielje četvornoga sporazuma i svuIda priredjuju demonstraclje, naročlto J>ril!kom odlaska prijatelja sporazurna ka Solun. U Patrasu napadnuti su fca vrijeme pozorišne predstave Venifcelist; U V o 1 o s u napaii su pričuvnifci glavnog urednika lista „Tesalija* 4 , fcrUateljskog raspoloženog prema spojrazumu i prijetili su mu smrćti.

Ofenzfvu no zupađu. Francuski izvješ^ai. Kb. Paris, 6. oktobra. Sjcverno od Sommc obostrano topničkc djelovanje. U toku noći jedno našc l 2 vidjačko odjeljenje u odsjeku jQuennevieres prod.rlo je do rovo,va njemačke potpornice I boinbardovalo ih jc ručnim granatama. U v e r d u ns k o j oblasti prilično djelovanje obiju topništva. Na „Biberskom visu“ i u šuHii L a L a u v e e njemačko je bombar’dovtmje rasturilo francusko topničke ladnike sjcverno od šume Mullot. Letačke borbe: U prkos rdjaVogu vremena francuski letači izvršiže dvadeset i devet potjernih i izvidjačkili letova, kao i letenja radi potpomaganja topničkog djelovanja. Fngieski izviešfaj. Kb. London, 6. oktobra. IzvjeŠtaj od poslije podne: Na frontu južno od Ancre znatna topmčka djelatnost. Pomjerili snio svoje položaje u naprijed sjevero-istočno od L'aucourta u odsjeku L o o s a i južno od A r as a prcduzeli smo uspješne urepade. Engleskl oklopljeni automoblll. Kb. Berlin, 7. oktobra. Wolffov ured objavljuje izvjcštaj o novim englesklm automobilima, u kojem se veli, da su ovi automobili odmah u početku pokazali, da ne odgovaraju svojoj zadaći. Jedan je automobil ostao u žicama i nije se mogao da makne, dok su drugog naši topovi odmah razorill. Muniđja je eksplodirala, a kola su izgorila. Treći 1 četvrti automobil pokušali su na 15. augusta napad na cesti Gulllcmont—Combles; jedan je od njih uništen ručnim granatama, dok je drugi takodjer izgorio. Izvještaj zaključuje riječima, da će seengleska .kopnena flota“ skora saatojati iz samili razvalina.

Rat sa Rumunjskom. EHglCi kl snd o poiožaju na runiiinjskom bojištu. Kb. London, 7. oktobra. ,.D a i 1 y C h r o n i c b 1 e“ piše: SenzarJjoni uspjesi neprijateljevi na sjcvertiom i južnom frcntu kod nckt.'i osmatrača izazivaju utisak. da je siupanje u rat Rumunjsk’e manja iznenaUilr Nijemce, ncgo li saine saveznike. M' ra sc priznati veli list, da Nijemci ula.li mnogo vještine i ene-gije prema ovoi novuj opasnosti na Balkanu. Pojedinostl sa rumunjskog bojišia. Kb. Beč, 7. oktobra. iz glavnog stana za ratnu štampu javijaju: Zarobljenici iz 11. ruiminjskog pješadijskog puka iskazuju, da im je zapovjednik puka, potpukovnik A ng e 1 e s c u izdaa naredbu, da se r anjeni austro-ugarski vojniciimajubez razlike pobiti. ’N ojnici ovoga puka otimali su i pijačkali, gdje su stigli. Rošto su, uslijcd s!ičn.'sii uniformi, ruski vojtiici u više maha pucaii na rumunjska odjoijeoia misleći, da su Austrijanci, »p je naredjeno kako vele zarobljenici, da sve rurjnunjske čete, kaje se bore zajedno sa Rusima radi boUeg raspoznavanja nose pa kapama bijelu platnenu ozrmku. U više maha utvrdjeno je, da su erdeljvki seijaci rumunjske narodnosti natjerivam od rumunjskih četa, da se u svmne seUačkom odjelu s puškom u ruci bote Ptotivu austro-ugarsJciii Čcta. Rimiunjski dclegat ij Londonu. Kb. Lugauo, 7. oktoura. Kako javljaju taliianski listovi stigao je u London u uaročitoj misiji počasni adjutant rumuujskog kraba Ferdmanda, general Oeorgcscu. Oencrai je već imao prcgovore sa pojodinun čiano.vima viatie \ bio je prim\ od kraUa.

Rertie li MačcdOBljL Francpski jzviešiaj. Kb- Soiun, 6. oktobra, Zopoviedtiištvo tstočnc vojske ;avijA: Na S t r u nt i depiiiatelj sc pred EmJezima povlači u oblasti Cerrovca. Borba se yodi na lijevom itomu M ezdž id 1 i—K enal i—K r adcsnica. Saveznieki leiaćl javljaju za živ protivnićki željezuički saobraćaj. Austro-Ugarska. Obollo predsjednlk ugarskoga sabora. Kb. Budiinpešta, 7. oktobra. Predsjednlk ugarskoga sabora B 01 h y a, kojl je u Lavovu na vojnoj dužnosti, udarila je kap. Stanje je bolesnika dosta ozbiljno. ] 1 ' Hjcmočko. i \ Rad Relchstaga. . 5 Kb. Berlin, 7. oktobfli. 'Olavni odbor Reichstaga produžio le povjerljivu raspravu o spoljnoj poHMcI, Engleska l kolonlje. Pooštrenie vojne obveze. s Kb. London, 7. oktcbra. Vlada je objavila zvanično saopštenje, u kome se veli, da je potrehno Još i mnogo ljudstva za ojjerativnu vojsku I fabrike municija, pa da će se s toga oslobodjenja od vojskc ograničiti do krajnjih granica. NJemačkl brodovi Jz Portogalije. Kb. Bern, 7. oktobra. „Tems" javlja iz Llsabona: U ponedjeljak predala je portugalska vlada engleskoj vladi pod zakup 15 zaplijenjenih njemačkili brodova.

Rusijo. Razvod braka u imperatorskoj porodici. Ruski imperator potvrdjuje razvod braka ruske velike knjeginje sa njemačkim v o j v o d o m. Kb. London, 7. oktobra. Reuterov ured sazuaje iz Petrograda, da je ruski imperator potvrdio razvod braka izmedju velike knjcginje Olge Aleksandrovne i vojvode Petra Oldenburgskog. Itallja. Taiijanski izvješlaj. Kb. Rim, 6. oktobra. Pošto je protivnik noču it oči 4. okfobra bio preduzeo nekoliko diversija u t r a v i g n ol s k o j doiini protivu naših p. Jožaja na visovima sjeverno od rijekc cn je ponovo potjerao svoje čeče na napad protivu ođsjeka na južnoj padini Colbricona, On jc svuda odbijen. U toku 4. oktobra on je poslije izdašne topničke pripreme sa svjcžim četama ponovio svoje napore i pošlo mu je za rukom, da povrati naše položaje csvojene 3. u ju r ru u pravcu Colbricon P i c c o j o. Na svima osiaiim mjestima neprijateij je odhačen uz velike gubitke. U gornjoj c o r d ev o I s k o j dolini odbili smo iznenadni prepad na padinama Siega. Sa nekoliko odsjeka fronta javlia se za imcnzivnii akciju neprijateljskcg topništva, tako protlvu naseljenili mlesta Samo (zapndno od Morja, Forniavoltri) gornju dohnu D e g a n a (Timau i Paularo), basena bučke doline i Gorica; prićinjena je izvjesna materijalna šteta. Naše topništvo uspješno je odgovaralo na vatru i razorilo je vojničke h.irake u Birnba-iniu (Gailska dolina) dovevši ti nered nepi ijateljske položaie n;i visoravni Krasa. Albansko bojište; Tri naša konjička odjeljenja napusliše Argirokastro i posjedoše Jorgukati i Emiskopi u dri nts k o j dolini (na Vojuši), dok su sc druga konjička odjeljenja krenula iz D e 1v i n a i postavili vezu sa posadom u Argirokastru. Sukob sa Švajcarskoni? Snn tno ranjen švajcarski č o v j e k. Kb. Bern, 7. oktobra. Švajcarski glavni stožei zvanična saopšiava, da je 4. oktobra u 2 sata posiije podue kod jezične tromedje jedno laitiansko puščano zrno slučaino preleiielo preko švajcarske granice i smrtno rardlo švajcarskog vojniku Gcorgia.

Rat na rnotn l pod motem. Polopljeu veliki prekoinarhki drod, Kh. Loudon, 6- oktobra, jžvaničao se iavlja: Brod dništva n u a r d L i n e“ Franconla, što ga ie kiipna epgleska vjada, od tor na zapremine potopijen je u Si-edo^emnom moru od jedne podwonwee. Qd pcsade spašeuo je 302 čovjeka, dvanuestorice ie uestak). Za vrijome potapauja na hrpdu utie bilo čcta za prpvog. H#Jnwij? brzojovse vijesti. Nava iapauska vlada. Kb. Tokio, 7. oktobra. Reuterov ured javlja;'grot Ter o h i dobip je ualog da sastavi vladu, Qn se u načelu primio o.vog 2 adatka, ali je ipak tražio da mu se da nekoJiko dana vremena da razmišjja do konačne odluke. M —

Sjajan uspjeh petoj njematkoi ratnoi zajma. Kb. Berlin, 7. oktobra. Na petl njemačkl ratnl zajam je uplsano 10 milijardi I 590 mlHjuna kruna. Veliki švedski manevrl. Kb. Stockholm, 7. oktobra. Jučer su zavrSeni veliki vojnl manevrl. Manevri su obavljeni pod vrhovnim zapovjedništvom kraljevim u okolici Stockholma, a bilo je pozvano više godišta pričuva. Kralj je po svršenim manevrima izrazlo četama svoje priznanje, pa je u svom govoru rekao; U ozbiljnim vremenima, koja sađa preživljujemo, veseli me što mogu da istaknem, da ste svi odgovorili potpuno svim zadaćama, koje su na vas stavljene prilikom ovih vježbi. Očekujem, daćetei u budućnosti ostatl meni u svakom pogledu vjernl, jer otadžbinavas može svaki čas trebati.

Grad l oKalica. Odlikovanja kod austrijskog parobrodarskog društva. Već su više puta u javnosti istaknute velike zasluge, koje je sebi za vrijeme rata steklo austrijsko povlašćeno dunavsko parobrodarsko društvo. Njegovo je Veličanstvo car u prlznanju rijetkih ovih zasluga podijelio načelniku upravnog odjela dr. Franji vitezu Schonki Čast značaj pravog tajnog savjetnika, a glavnom upravniku dvorskom savjetniku Fridriku pl. Csataryu komturni krst reda Franje Josipa sa zvijezdom; ravnateljima društva Karlu Viktcru S u p p a n u i Ljudevitu W ertheimeru komturnl krst reda Franje Josipa; glavnom tajniku dr. Alfredu Neumannu i giavnom nadzorniku Rikardu T o t z u časnički krst reda Franje Josipa. Godlšnjica osvojenja Beograda. 9. oktobra t. g. navršuje se godina dana od kako su c. i k. i savezničke carske njemačke čete osvojile Beograd. Tim povodom održače se toga dana u 9 satl prije podne na ovdašnjem vojničkom groblju poljska misa i izvršiče se osvećenje toga groblja i njegovog spomenika. Njegova preuzvtšenost gospodin guverner prisustvovaće bogosluženju. Izdavanje pomoći. Odbor za odredjivanje pomoči činovnlcima i činovničkim ženama i umirovljenicima otpočeo je izdavanje priznanica za primanje pomoči za mjesec oktobar. Do danas su gotove priznanice do broja 2800 i iste se več izdaju. Po prijemu usiznanice blagajna zapovjedništva grada Beograda ižplaćuje odmah i pomoć. Skreče se pažnja svima, koji primaju pomoć, da prilikom prijema priznanice svaki mora bez razlike ponijeti sa sobom i redarstvenu (žutu) prijavku, koju treba pokazatl prilikom prijema priznanica, jer niko ne može da primi priznanicu be,z ove prijave, Prodaja maslaca (putera). Da bi se zađovoljio što veči broj gradjanstva i podmirila potreba u maslacu opština grada Beograda donijela je odluku, da se od sada prodaje maslac u paklama od 100 grama po cijeni od jedne krune. Prodavnica mlijeka na Terazijama prodavače cd sada pored mlijeka i maslac, kojl se može svakoga dana prlje podne dobiti u istoj prodavnlci. Slike za putnlce. Opštlna grada Beograda saopštava gradjanstvu, da če od sada prema naredbi carsko i kraljevskog ureda za davanje putnica primati samo one slike, koje budu izradjene u ovom uredu. Siikanje će biti obavljeno u carsko i kraljevskom uredu za davanje putnica soba broj 7 svakog dana od 2—4 po podne. Stranke imaju slijedeče pristojbe platiti.

a) za

jedan snimak

od jedne

slike K 1'40

b) ,

*

n

, dvlje

. , 2-40

c) ,

n

, M

. . 3--

d) ,

a

n

, Sest

, . 5'—

Po izmirenju troškova oko izrade, čist će se prihod predati povjereniku za dobrotvome svihe kod car. i kr. zapovjedništva mosne brane i grada Beograda na raspolaganje za dobrotvorne ciljeve. Po odobrenju glavara uređa za izdavanje putnica mogu se upotrijebiti i donijete slike siiomašniin strankama, samo ako potraživanju odgovaraju,

Miio pfltiređa. Koiuihija za regulaciju Popovn oolja. Knko ,,N. J “ doznnio iz Dnbrov^ niKn, sastala se je ovih vjana tamo voHKa komisua radi predltodnih izvidjaia n sivari regidacqe Popove poJja u jlcrcegovin}. To je polje dugo do 80 km, a široko popxečno 1 i pol kilometar, pa kad bi se isušijo, b'do ’n Misir (lercegovine. U spomenuto) komisiji. ueestvovali su zastupniei bos.-herccgovačke i dalmatinske zemaUsko viade, organi drugih iiUeresovaHih vlasti i. člauovi triju konzorcija, koji iu pior učiH i piedali razne projekte o izrabljivanju vode Trebišnjice i Popova poija u industrijalneisvroev Jedan koazorcij (Trebišjajica-(>inbla) uzeo bi vodu kod Trebinja i izrabijivao snngu od 100.000. Hp u Rijeci (OmbRk Drugi bi konzoreij uzeo vodu u Zavali 'na. Popovu, pojju> i izrabljivao 80.000 tip u

SRnome, a treći bi konzorcij odveo vodu pri kraju Popova poija (lluiovo) te izrabljivao snagu od 32.000 Hp u Bistrici pokraj Kleka. Syi su ovi proJekti tek u zametku, ali nadati se Je, da će jedan od njih uspjeti na korist Hercegovine. Komisija je trajala đeset dana. Zaplijena kukuruza u Magjarskoj. Zvanični list ugarske vlade objavljuje naredbu, kojom se odredjuie potrošnja i promet kukuruza u javnoj potrebi. Neproducenti ili oni producenti, kojima žetvom nije pfckrivena sva potreba dobiće dozvolu za kupovanjc na tcmelju ovlasnih certifikata. Istoni se naiedbom naredjuje da će se dozvoliti tovljenje svinja samo oncmu, kojr se obvezuje da će uhranjenu svinju predati opštoj potrošnji. Producenat smije samo onu količinu kukuruza upotrijcbiti za svoju kuću i nranu, koliko mu je odredjeno. Sve ostalo morace predati oblasti, koja će u javne svrhe po naredbi ministra prtvrede rekvirirati sve količine. U obrtne svrlie osim tovljenja ne smije se kukurtiz upotrebJjavati. Ovoj zabrani ne podlcži dioničko društvo za izradu ratnin produkata. Nnjviše cijene za kukuruz su ove: Običnom kukuruzu u klioovima 26 do 32.30 kruna, očiščen 34.50 do 33 kruna, za finij' kukuruz u klipovima 28.10 do 34.80 kruna, očišćen 37.60 do 41.— Od oktobra ove godine povcčavaće se svakog mjeseca cijena. Biijezl ((aksenc marke) za Srbiju. Austrijski ministar financija izdao Je naredbu, da se u Beču otvori prodaja biljega, što su uvedcni u c. 1 kr. okupiranom području. To su bosanski biIje/i, preko kojih je štampano ,,K. u. k. Miliuirvervvaltung in Serbieu". Naredba je izdana, da se strankama olakoti promet sa Srbijotn, jer ih već mnogo ima, koji šalju razne moihe u ona područja ili sklapajti ugovore Itd., a do sada su se takoyi biljezi prodavali samo u Srbiji. Poštanski ured Ub. Od jučer otvoren je etapni poštanskl i brzojavni ured U b u Srbiji i za privatni brzojavni promet. Petl švedski državni zajam od poče^ka rata. Pretna vijestima, koje su stigle iz Stockholina, raspisala je vlada na javni upis peti švedski državni zajam od početka rata u iznosu od 50 milijuna uz tečaj od 99.55%. Proizvodnja briketa h bngarskog uglja. Pišti iz Berlina, da je werschensko-weissenfelsersko društvo za proizvcdnju briketa preduzelo pokušaje sa bugargkim smedjim ugljenom; pokušaji su sjajno uspjeli, pa će isto društvo započeti već sa predradnjama, da se poslije rata može odmah preduzeti produkcija gorivih briketa iz bugarskog ugljena. Novi zajam grada Varšave. Zvanični list njemačke unrave u zaposjednutim dijelovima ruske Poljske javlja, da je oblasno izaata dozvoia za ćctvrti zajam grada Varšave u iznosu od 20 milijuna rubalja. Zajam će biti izdan u 5 i pol postotnim poiugodišnjim obveznicama grada Varšave. Zajam će se početi otplaćivati godine 19JS. Trgovački promet sa Srbijom. IJslijed mnogostranog potraživanja obavjesti glede izvanjske trgovine sa Srbijorn, obnašlo je c. i k. središte za promet robe izdati zbirku dotičnili naredbcnih propisa. Potonja sadržaje sve upute glede uvoza i izvoza, naredbe glede zabrane izvoza, popis izvoznih i provoznih dozvola iz monarkije, irnenik robe, čiji je izvoz dozvoljen, nadalje carinski tarif za okupirano područje, proplse glede pograničnog prometa, poštc 1 brzojava, te glede ishodjenja dozvole za poslovna putovanja. Taj priručnik mogu doniače stranke nabavitl kod trgovačke i obrtničke komore u Zagrebu uz cijenu od K 1 10. Povećanje štedovnlh uložakau Austriji. Značajka je ovog rata u lemljama siedtšnjih vlasti, da pitva»u! Štedovni ulošci rasfu dnevno. To je otuda, što je jednaka Njemačka kao ( Austio-Ugarska za svoje ratne potrehe ne mogu, a ni ne Čine poigdžbe pp stranl, nego sav novac ostaje u *em)jk a jednako radnik kao t tvorničar, trgovac t Ufcrant zasiužuju gidne pare. Tako je tcčajcsn »jeseca septembia oy. go<J. uioženo u poštaasku štedto. nicu 10,855.6 il K, a ispiaćeno je 8,622373 K, ostaio je dakfe utoženo 2,233.438 K. U čekovnoai promehs je upkrćena 3.222,160.729 K, a povraćeoo je 3,205,778-530 K, dakte se u čckovnom pronaetiAsatdo uJožakapovisioza16,382.198K. Broj sadionika u poštansko-štedovnom promctu poviaio se u štedovnom. prometu za 4.720, u clearingskom ptometu za 576, a u čeko.vnom prometu za 616osoba, Promet j« dostigo svotu od 6,447,417.045 K. Ukupni saldo uieda tznoslo Je u Štedovnom prometu 224,618.414 K, u čekovnom prometu 1,155,589.293 K, aajedno dakla 1,380,217.707 K. Ukupnf broj »adionik« u

štedovnom prometu je iznosio 2,393.353, u čekovnom prometu 136.328 osoba. Od vlasnika čekovnih konta otpađa na clearlngski promet 133.990 sadlonika. Posjednika rcntovnih knjiga imade 503.691, kojl imadu u poštanskoj štedfonid u pohrani vrijednostnih papira u vrljednostf od 1,179.508.740 K. Na račun ulagača je tečajem mjeseca septembra na temelju njihovih uložaka kupljeno i na njih otposlano efekata u nominalnoj vrijednosti od 647,005-884 K. U prvoj ausrfjskoj štedion i c i je tečajem mjeseca septembra od 14.710 stranaka uloženo 18,756.405 K, a od 22.856 stranaka otkazano 13,267.776 K. Prema tome je na koncu mjeseca iznosila cjelokupna uložena svota 596,256.539 K. Hipotekarnih je zajmova izdato isključivo u svrhu potpisivanja ratnog zajma 905.815 K, a od toga je otplaćeno 718.474 K. Na 30. pr. mj. bilo je hipotekarnih zajmova izdato u ukupnoj svoti od 326,146.759 K. Zajmova na založne listove je koncem mjeseca bilo 18,683.269 K, a založnih listova sa rokom od 60 dana je bilo u prometu u svoti od 18,873.200 K. Mjenica je eslomptirano za 9,734.582 K, a ubrano u svoti 9,155.259 K. Mjenična lisnica je koncem mjeseca iznosiia 49,012.193 K. Prlvredni položaj Sjev. Američkih Država. Iz sedmičnih izvještaja američkih novina se vidi, da su se u posljednjim danima pokazale mnoge zaprijeke u privrednom raz* vitku i ako ovaj nije mogao da bude osjetljivo spriječen. Industrija mnogo pati na pomanjkanju radne snage. Sav se promet bavi ponajviše zajmovima silama sporazuma, ali opšte je raspoloženje za ovaj rad potpuno sma1 a k s a o. Žetva pamuka u Americi. Prema zvaničnoj procjeni američke države iznosl ovogodišnja, žetva pamuka u Americi 11,637.000 bala, prema 15,966.000 bala u prošloj godini. Povišenje poštanskih pristojbl i ugarsko piovitbeno dru tvo. Kr. ugarsko plovitben> društvo saopštuje, da obzirom na povišenje poštanskih pristojbi, povećane su pristojbe za otpremu robe kod spomenutoga društva. Emlsijona banka u Varšavi. Iz Berlina brzojavljaju, da će u skoro vrijeme biti u Varšavi osnovana emisiona b a n k a. Predradnje su sve učinjene, a sada izradjuje jedna komisija cijelu osnovu u Berlinu. Engleska zabranila svaki izvoz robe iz Indije. ,The Board of Trades Journal" javlja, da je Engleska zabranila svaki izvoz robe iz Indije, u prvom ređu uŠvedsku i H o 1 a n d i j u. Sto se tiče ostalih neutralnih država, može se roba pod stanovitim uvjetima uvažati. Jedino je dozvoljen izvoz svih vrsta štampanih obrazaca, praznih buradi, iznošenih odijela, osobno vlašništvo I žive životinje, koje ne služe ljuđskoj ishrani, Potpuni zastoj engleskog uvoza. Berlinska .Deutsche Tagesceitung* jav« Ija iz Stockholma, da je u posljednjim danima potpuno zastao svaki uvoz u Englesku, Prema vijestima iz Gfiteburga vratilo se u Holandiju mnogo brodova bez robe. Rad beogradske klanice. U mjesecu septembru zaklano je na beogradskoj klanici 100 bikova, 358 volova, 122 krave, 125 teladi, 17 ovaca i 104 svinje,

Nove naredbe glede koža. Prema vijestima iz B e č a, sprema austrijska vlada nove naredbe u stvari prometa kožama. Ova će se naredba osobito ticati prometa kožama teleći 1 kožnih otpadaka.

Njemačkl ratni zajam. Prema vijestima iz Berlina, učinjene su kod Njemačkih banki sada več velike predbilježbe na budući njemačkl ratni zajam. Ove predbilježbe daleko su veče nego kod prošlog zajma.

Razne vljesti. Nova krlvlčna tužba protlv Liebknechta. Poznato je da je fu skoro veliki vojnl sud u Berllnu povislo kaznu socijalističkom poslaniku d-ru Liebknechtu, zato što je kao vojnik priredio jednu polltičku manifestadju. Sada »Berliner Tagblatt* javlja sud tvrdjavskog zapovjedništva u Thornu podnio je imunitetnom odbom Reichstaga zahtjev, da mu se izda dr. Liebknecht radi otvaranja krivlčnog postupka. Liebknevht se optužnje zbog uekiti ktaka što ih je razašiljao vojalcima. Bffliridi Mattoni 11 M I Mavari (Ma^.

Za trupe, zavode, menaže l za prfpadaoce c. I kr. kao e. njemaCke »ojske u vojnoj prodavntd ci fkz. vojnog- General-Gouverneincula, r Belvrratl, Oarde kasarna.