Beogradske novine

Beograđsko Novine

Utofak'

Broj 238

Strana 2.

10. oktobra 1916.

bolište, gdje se opet sjajno pokazuje pofcjedonosno bratstvo oružja izmedju Djemačklh 1 austro-ugarskih četa. X Nadvojvoda Frledrlch u PoljskoJ. fcosvećenjedvijuve'ikihincItova u saposjednmoj Poijk skoj. Lublln, 9. oktobra. Jutros Je feldmaršal nadvojvoda JRlledrich stigao radi posvečenja f ovih niostova na Visli u I) e m b 1 i n u P u 1 a v i j u. U Demblinu ga je na statlici dočekao vojni gjavni guverner leldcajgmajstor pl. Kuk sa svojim štajbom. njemačkim zastupnikom u guberfuji i mnogobrojnim austro-ugarskim jnjemačkim dostojanstvenicima. Pcpnsmi četu dao je poljski pomoćni zbcr, i raportirao je pukovnik-brigadir toga |bora Zielinski. Zatim se nadvojNoda krenu mostu. Tu su mu predJŠtavIjena sva vojna i tehnička lica, koja |u imala zasluga za podizanje mosia. flvdjc je guverner FZM pl. K u k lzgoworio pozdravni govor, na koji je feldhuiršal nadvojvoda odgovorio izrazivjlii svoju zahvalnost svima zaslužnim fcasnicima, inžinjerima i činovnicima. jOvaj je most dugačak 415 metara, a Jpodignut je u mjesto mosta, što ga Pusi kpališe pri povlačenju. Posvećenje je fevršio vojni sveštenik Szyczew> k i. Poslije su gosti otišli u Pula\vy, S [tljc je posvećen drijgi most, po obli! u sti kao onaj u Demblinu, samo mnoto duži. Po pregledu mosia predstavfjcni su nadvojvodi časnik i preduzN iiiač, koji su iinali udjela oko podizanja i uljepšavanja mosta. Po objedu u nečuvenom zamku Czartoryski. otfulovao je nadvojvoda u Lubl'n. dočeian zvanično i od stanovništva najgvečanije i najoduševljenije, a na konak se povratio u dvorski voz. Povojdcin dolaska nadvojvode bili su sjajno okićeni i osvjetljeni kaiio I.nblin. 'tako i Demblin i Pula\vy.

Rsi na moru l pod morem. Rama pOdniornica u Anterici. O d z i v u š t a rn p i. Kb. Berlin, 9. oktobra. Prilikom stizanja njemačke ratne podmornice u američko pristanište, piSe ,,B e r 1 i n e r L o k a 1 a n z e i g e r" 'da treba istači činjenicu da se komanIdant te podmornice, podkapetan Ose, riajstrožije održao medjunarodno-pravliih propisa. Ovaj podvig nema satno poiitičkog, već i tehničkog značaja. Ovo je najrječitiji odgovor najnovijoj noti četvornoga sporazuma pomorskini heutralnim državama, u kojoj se veli, da njemačke podmornice u neutralnim vodatna imajti potajnih mjesta za snabtijevanje, te da im se s toga ima odu2cti pravo koje uživaju po niedjunarodnom ratnom pravu. Ovaj poliod najboIjc pokazuje da njemačke podmornice i za ovakav dugi put nemaju potrebe za kakvim stanicama za snabdjevanje. „Berlincr Tageblatt“ veli: Pojava podmornice ,,U 35“ nentinovno će učiniti velikog utiska na naše neprijatelie. Pro*est engleskoga ambasadora. Kb. \Vashington, 9 oktobra. Reuterov ured javlja da je engleski ambasador podnio minisiarstvu spoljnih poslova protest povodom pojave njemačke ratne podjnornlce u 'umeričkom pristaništu.

čeni koujl, te jadne i vjerne životinie, čiji podvizi i patnje u svome radu zaslužuju da budu ovjekovječene u naroČitoj knjizi! Ja ssui u jiiartu i aprilu jnjesecu, kada je verdunska bitka bila na vrhuncu, svojim očima gledao, šta sc oci topničkih konja traži. Još me srce Kii.'kad ih se sjećam, jadnih životinja, gdje vuku, zapadajući često do bokova u glib, sve izmazani i izlijepljeni strašnirr blatom francuskih drumova. A pr potnlsli na te mirne i strpljive jiutnikt milo mi je, što je sijeno ove godine ovdje tako lijepo... Ovaj najjužniji kraj Belgije, kao štc izgleda, nema mnogo industrije. Saino ovdje-ondje, u kojenm od malih gradića, kroz koje brzi voz projuri bcz ikakvog zadržavanja, vidim nešto nalik na fabriku, ali nigdje većeg industrljskog postrojenja. U mjcsto toga svuda njive, livade i bašte. Svuda je žcijeznički nasip zasadjen niakoin i gorostasnim suncokretiina — mislim se baš... da su to u Njeniačkoj svuda tako slstematskl iskali, sada bi bolje siojali sa zalihama u zejtinu. A uz to, ovo divno izgleda. S vremena na vrijeme, u mjesto kroz njfve i livade prolazirao kroz po koje parče šume, kroz čijl visoki. zeleni krov prodire zelenkastoziatna svjetlost, pa se velieanstveno blistaju praznine izmedju divnih krupnin stabala. U tome se vrtu iznenadno ukaza Jedan grad: N am u r. Još iz daljine ša* ije pozdrav tvrdjava na visu preko zlaćanih polja i vrhova tamnih šuma. Koji bi ga Nijemac tnogao sagledati a da mu srce ne zatreperil Ovo je ono mjcsto, gdje je njcniačka vojska izvcla svoj drugi udarac, koji je cio svijet zastrašio. Tek što L i} e ž bješe osvojen, pao Je i N a m u r, — svl mt to znamo, Još

Rat podmornica. Kb. New-York, 9. oktobra. Jedan britanski parobrod torpedovan je na putu od New-Yorka za Bordeaux; dvadeset Ijudt posade prihvatlla je ploveća kula svetllja kod Nantucketa. Jedna araerička razoračka flotila otišla je iz NewYorka da ih prenese na kopno. Kb. Paris, 9. oktobra. „Matin* javlja iz Bresta: 21 čovjek spašenih sa torpedovanog engleskog parobroda „Isle of Hastings* prispjeli su na jednom parobrodu u Brest. Torpedovan je norveški parobrod „Trinitas*; 24 čovjeka posade spasla je jedna ribarska barka.

Krizu u GrthoJ. Novi predsjednik vlade. Kb. Amsterdam, 9. oktobra. Prema jednoj Reuterovoj vjesti iz Atine, profesor Lambros se primio sastava vlade. Rusija se ne slaže sa saveznicima u grčkom pitanju. (NaročiU brzojav „Beogradskih Novina' 1 .) Beč, 7. oktobra. Kako javljaju „Fremdenblattu' iz Berna tamo se doznaje iz Sto ckholma, da se Rusija u grčkoni pitanju znatno odvaja u mišljenju sa svojim saveznicima. Prema tim izvještajima ruski imperator osudjuje potpomaganje revoludjonamog rada protiv kralja, kojega želi po svaku cijenu da održi. To se vidi i iz držanja atinskog ruskog poslanika, Demidova. Oovori se čak da kralj Konstantin pomoću jedne bezžične telegrafske stanice namještene na zamku T a t o j, obiiazeči englesku cenzuru opšti neposredno sa Petrogradom.

Cienzlva na zapadu. Fraccuskl izvještaj. Kb. Paris, 8. oktobra. 3 sata po podne: Na S o m m i s vremena na vrijeme uzajamna topnička vatra. Posiije žestoke topničke pripreme preduzeli su Nijemci jedan napad protivu naših položaja zapadno od Saily-Saillisel, čije su uzastopne napadne kolone slomljenc našom pregradnom vatrom, te nijesu mogli ni dospjeti do naših rovova. U Woevru je naše topništvo gadjalo neprijateljske transporte i logore a tako isto i kolodvor kod T h i a uc o ur i a. Engteski •zvještaj, Kb. London, 8. oktobra. Večernji izvještaj. Južno Ancre nalazio se naš front, naročito u blizini G u e u d ecourta-Lezars, cijelog dana pod teškom topničkom vatrom. Mi smo pomakli u naprijed naše jinije jugozapadno od G u e d ecourta. U jutru je neprijatelj preduzeo napad protivu tako zvanog „švapskog rova', ali nije imao nikakvog uspjeha. Sjeverno druma Courcelettes za Warlencourt besnio je vrlo ozbiljan boj. Mi smo zadobfli nešto prostora. Čijelokupni broj za poslednja dva dana javljenih zarobljenika povisio se na 13 časnika i 866 vojnika. Juče su naše letilice, iako je vrijeme bilo rdjavo, izvršile vrlo korisna izvidjanja. Jedna od naših letilica nije se vratila. Žalopojke u parlamentu. Kb. Paris, 7. oktobra. Prilikom rasprave o nekim interpelacijama odnosno popunjavanja francuske vojske utvrdio je poslanik R o gnon da se sada uzimaju u vojsl.it i Ijudi, koji uslijed svojih tjelestiih mana nikako nijesu za frontu. Pošlo je sada ostvareno jedinstvo fronta to F r a ncuska, koja je toliko prepatila, može

nam je sve to u svježem pamčenju, kao -da se to dogodilo prije nekoliko nedjelja, kao da nas od onih burnih dana do danas ne rastavljaju dvije duge, sudbonosne ratne godine ... Grad izgleda potpuno tih, na kolodvoru nekoliko gostioničkih noslužitelja; mnogj putnici ne izlaze, ali mnogi navaljuju u naš vuz, jer je nedjelja i Namurci odlaze u Bruxelles, da se tamo tog nedjeljnog dana pozabave ... Dugi voz grmi preko mosta rijeke Maase — pa se odmah zatim izbija dolje u moru cvijeća, polja, šuma i livada; izgleda kao da jedva čeka, naviknut da juri kroz vrt, što prije da napusti ovaj kameni grad. Put od Namura do Bruxellesa ne traje dugo. Ali je divniji nego li ma koji drugi. Kuda oko dostiže, ono vidi zeiene brežuljke, šuniovite gajeve i iskićerie vrtove. Na kolodvorskim ulazima malih stanic*, pored kojih voz prolazi, cvjetaju ruže. Od jednom mi smo pred jednim niallm mjestom, koje izgleda da se bavi u većem obimu gajenjem cvijeća; desno i lijevo pored pruge sve same kućice za cvijeće, a na njihovim ravnim staklenastim krovovima sa milijunima okna biješti večernje sunce. Odmah zatim mi smo u dubokom, hladovitom, gustom zefenllu, — mi prolazimo kroz divnu šumu S o i g n e s a, koja dopire do samog ulaza u Bruxelles i utiče u čuvenu šumu d e 1 a C a nifc r e, gdje se svakog dana najotmjeniji svijet Bruxellesa bavi radi prohodnje. On je kao posljednje odmorište, koje priroda mllostlvo daje putniku prije no što ga ne pusti da stupi na vrelu vellkovarošku kafdrmu 1 onaj njen metež. Puni šumskog vazduha u nosu i odjciu izlazimo na sjevernoj željczničkoj stanici iz voza.

tražiti da kod sviju savezftika budu uvedene srazmjerno podjednako velike efektivne vojne snage. V i 11 ie r s rekao je, da se trgovina i poljoprivreda ne smiju potpuno umrtviti, pa se uslijed toga mora štediti sa Ijudskim materijalom. Francuska, koja je pođnijela toliko strahovitih žrtava, ima pravo da apeluje na pomoć saveznika. Rasprava je odložena, a da vlada još nije odgovorila na te interpelaeije.

Rnt sa Rumunlskom. Žekov proizveden za general-leutnanta, Kb. Sofija, 8. oktobra. U znak priznanja za posljednje uspjehe bugarske vojske proizveden je glavni zapovjednik bugarske vojske general-major 2 e k o v za generalleutnanta. Švedski gias o rumunjsk‘m vojnira nczgodaraa. Kb. Stockholm, 8. oktobra. „Svenska D a g b I a d e t“ u jednom dlanku o propalom rumunjskom prelazu kod Rahova veli da ovaj dogadjaj, u vezi sa ranijim nezgodama rumunjske vojske na bojištu, neće baš doprinijeti da podigne pali ugled rumunjske vojske.

Spunija. Budžet za 1917. god. Kb. Madrid, 8. oktobra. Budžet za 1917. godinu sadrži vanrednih izdataka z a voj s k u 373 m i 1 i j u n a a z a m o r n a r ic u 309 ni i 1 i j u n a.

Momčadski dan u dobrotvornom bazaru. Momčsdski dan Je potpuno uspjeo. Živahno raspoloženje ukazano je n o v i m stvarima, kojih je bilo u velikom izboru. Porudžbine 200 prodatih predmeta primila se gospodja potpukovnika F e y 1 a, koja se primila uprave robnog odjeljka za ratne dobrotvorne svrhe. Primljeni su još slijedeći prilozi: Kosta 20 kruna, vojni sveštenik Jungić 10 K, momčad c. i k. vojnog redar. odjeljka 1000 K, jedan rodom iz Brna 30 K, pučko-ustaški mjernik M U 11 e r 20 K, Emil Bachrach 24 K, Robert R a d o 50 serija razglednica. Traže se. Društvo Crvenoga Krsta u c. i k. Vojn. Oen. Ouberniji u Srbiji u Beogradu, Simina ul. 21, poziva da se jave Društvu ove osobe: 1) gdja udova Milana Krasića, bivšeg činovnika Uprave Fondova; 2) gdja Persa Andre D j u r i ć a, bivšsg carinskog činovnika; 3) gosp. Dimitrije P o p o v i ć, inženjer, ili njegova gospodja. Prilog za fond udovica i siročadi. C. i k. časnička menaža u N o v o m Pazaru prikupila je dobrovoljno priloge za fond udovica i siročadi u vidu dobrovoljne ulazne cijene za predavanje g. kapetana Limbergera, o njegovim putovanjima kroz Meksiko, Priloga je palo 126 kruna. Lješ u Savi. Na obali Save nadjen je 8. t. mj. iz vode izbačeni čovječiji leš. Dokazalo se, da je to lješ narednika Josifa K o p i t o n y a, rodom iz Nagylajoša. Istraga se vodi.

Za strogu »eutralnost. Kb. Madrid, 8. oktobra. Pokret za dalje održavanje neutralnosti uzima sve većega maha. Do sada je u zeinlji osnovano preko 2540 odbora, kojiina je zadatak da bdiju nad strogim održavanjeiti neutralnosti. Finansijsko privredni zakon, Kb. Madrid, 8. oktobra. Ministar finansija podnio je parlamcntu preko 20 zakonskih predloga finansijskog i privrednog karaktera, koji će izazvati znatne promjene u španskom privrednom životu.

If 1 e iu a C k n. Savjetovanja sa kanceiarOra. Kb. Berlin, 9. oktobra. U subotu u veče, a u vezi sa raspravama ti budžetskom odboru Reichstaga, bilo je kod 'uržavnog kancelara savjetovanja sa vodjama sviju s t r a n a k a. Kako javlja ,,V o s s i scheZeitun g“, došlo je do žive debale o rezuitatima rasprava u budžetskom odboru; bilo' je i prijedloga o odredjivanju stalnog odbora Reic>3taga za spoljne poslove.

Ensieska I Rcloaijai Irska prot'v uvodjcnja Op§t e vojne obaveze. Kb. Rotterdam, 8. cktobra, Ovdašnji „Comant“ javlja iz Londona: Vodja irskih nacionalista John Rsdraont održao je u W a t e r f o rd u zbor, na kojemu je ozbiljno napadao vladu. Izjavio je da neće više da učestvuje na povjerljivim savjetovanjima sa vladom. irska n e ć e u p ogledu rata zauzeti nelojalno d r ž a n j e, ona neće ništa preduzeti što bi odugovlačilo pobjedonosno dovr-' šenje rata. Ali zato on ne može da pristane na uvodjenje opšte vojne obaveze u Irskoj. Ona bi baeila zemlju u najgoru bijedu. Svako pojedino selo silom bi se odupiraio. Uvodjenje vojne obavezc u opšte je bilo štetno i odvelo je samo do toga, da su ljudi prestali da se dobrovoljno javljaju za vojsku.

Orad I okolica. Osvećenje c. 1 k. vojničkog groblja u Beogradu. Povodom godišnjice osvojenja Beograda, priredila je ovdašnja posada u nedjelju 9. o. mj. prije podne pomen u čast boraca, koji su u toj borbi prije godinu dana pod Beogradom pali i sahranjeni u naročitoj parceli novog beogradskog groblja. U srjd uparadjenih četa i grupa časničkih odsjajivao je u sunčanoj svjctlosti jednostavan ali monumentalan krst na svome podnožju, kao spomenik podignut palim i tu sahranjenim borclma, a pred njim na poljskom oltaru vršio je vojni superior pomen uz pratnju dječaka, koji su svješteniku pomagali pri tom vjerskom obredu, kojl se završio počasnom svirkom iz truba i carevkom. U ovom groblju ima do sad oko 600 vojničkih grobova, medju njima i nekoliko časnićkih. Svečanosti su prisustvovali Nj. Preuzvišenost guverner pl. R b e m e n; generalmajor B a b i c h, šef glavnog stožera pukovnik Kerchnawe i mnogi časnlci; Nj. Preuzvišenost glavni gradjanski povjerenlk pl. ThalIoczy; grof Szćcheny; konsul pl. Freytag; časnici njemačkog nadzornog zapovjedništva. U svečanosti uzele su učešča i mnoge časničke dame, pa i toga dana na grobtju okupljeno srpsko stanovništvo bijaše okrvžilo krst i oltar. Vjerski obred izvršlo je vojni superior K11 m k o v i ć sa poayjetnlm govorom.

KORESPONDEHCIJA. Josef Jovanović, Rue des Maraicliers 46, Ženeva. — Dragutinova radnja ne radi, a mi smo svi iseljeni iz kuće. Gospodjica sa majkom zdrava u isiom stanu. Leposava Radovanović, Molerova ul. broj 68, Beograd. Gospodji ELEONOKI D. DIMITRIJEVIĆ, Navussi—Grčka. — Danas nain stiže tužna vijest. da je tvoj dobri muž, a naš dragi zet preminuo. Kako nas je iznonadila ta strašna vijest. Molim te draga Noro, da vjeruješ u naše duboko saučešće, mi sa tobom zajedno oplakujemo tvoga plemenitog druga. Neka ti Bog podari »iravlja i snage da taj veliki udar izdržiš. Tebe i tvoje sinove tješi 3 pozdravlja: Draga, Milica, Vida j Mara Mostić, Kralja Milana ul .br. 7715501—8 SRPSKOM CRVENOM KRSTO, ženeva. — Najučtivijo molim Srpski Crveni Krst, da rni na račun plale pošalje pomoć, jer sam u velikoj oskudici i da izvjesti moga brata Dragulina Mitrovića, pješadijskog poručnika u VI. puku, di’inske divizije, I. poziva, da je majka mnogo obolela i da pošal.e novaca. Za oca niš'ta neznamo. Sofija i Lepa zdrave su. NataLija Milrović, učiteljica iz Štipa Rnez Danilova 16, Beograd. 15193—8 JOVANU LAZAREVICU, računoispiUču, Krf. — Dragi i siatki tatice, čitali smo oglas rađosni smo što stle i ti i Voja zdravi, to nam je najveća briga. Citali smo kartu o Vojmim oeenama, i ja ću se isto tako truditi. Bane. Joco, primila sam koncem septembra 152 krune i početkom oktobra 197 kruna. novac mi je uvijek potreban, osjećain se slaba od tuge i brige. Seka, Bano i Arsa zdravi su naši takodje. Mnogo te grle i Ijube Bane soka. i Arsa. Moli čiča Sima da mu g. Steva pošalje keliko je moguće. Tvoja Milica Lazarević, Kursulma ul. br. 12- 15506-8 CROIX ROUGE SERBE R,.e Pierre Fatio No. 25 * ueva. — Za Danila T- Ivanovića poručnika IV. puka, drinskog konjičkog diviziona. -— Dragi Danilo, Molim te da me izvjesiiš preko Crvenoga Krsta šta je sa mojim Djurdjem. Njega izvjesti, da sam sa Savom zdrava i mnogo ga pozdravljamo. Pozđravlja te tvoja sti’ina Caja Diurdja Ivanovića„ Bašin—Palanka. 15541—8 Javtjam svome mužu ACI N. JOVANOVIĆU, Hotel Temiinus, Ženeva. — Aco, želimo da si zdraiv, i mi smo svi zdravi, dobila sam od gazda Toše Kamenovića 220 knina. t'elika ti hvala. Aco je si li ti pravio pitanje za braca Dragog i Miku, ako šta đoznaš ti nam piši. Majka je pravila molbu i nikakav o dgovor nismo dobiti. Svi te pozdravljaju a ja najviše tvoia Simka A. Jovanovič Kralia Aleksanđra ul. br. 122- 15510—8 MATA POPOVIĆ. Pension Favorite, Rue du Rhone No. 94 Žencva. — Srećni smo i zadovoljni kada nam kad kađ od vas dodje kakav izvještaj. Desankino skorašnje saopštenje da ste vi svti u Ženev4 i da ste zdravi veoma nas je obr&dovalo. Neka bi vam Boe > na dalvp podario svima tjpvoljno zdravl.e. Bata da podnese izvještai o školovanju. Ujak Nika iiv je 4 zđrav. Mama i ja tiubimo sve vas. Dr. Mika Popović, Cetinjska ul- 86. 15539—8 CR01X ROUGE SERBE, Rue Pierre Fatio 25, Oenf. Blagodarim na posredovanju pošiljke novaca meiii, od moga sina Milana Zivadinovića, koliko sam danas primio preko Expoziture Wiener Đanke. Molim da o prijemu izvjestite moga sina Milana, i saopšlite mu, da sam ja i svi moji zdravf i da mjemu i drugom mome sinu Božidaru šai,emo topto pozdravtje. živadin Živadinović, Pajsijsva ul. 8. 1663A8

Srpskom Crvenom Krstu, Genev? za g. Rađ. Rađojlovića. Baš u najpotrebnijem času đanas početkom oktobra primih 292 krune. Mnogo Vam blagodarim na Vašoj pažnji i dobroti. Poštuje Vas Ljubica Krstićeva, Janićeva 10. 15529-8 G. Zorka MHoševićka, Šabac. Prvom prilikom poslaćemo ti 70 kr. Mama je bolesna. Ljube te Dana i Buba Lazarević, Jakšić^va 10. 15530-8 SRPSKOM CRVENOM KltSTU, Ženeva. — Molim za izvještaj da li je * živ i zdrav, mo> sin Spasoje Adamović, zcmlj. iz sela' Bašina, okruga smederevskog, vojnitč II. četeIII. bataljuna III. voda IX- puka, I. poziva pješadije. Ostajem sa zahvalnošću, inajka Kata Adamović selo Bašin—Palanka^srr.eJerevska. 15542—8 SRPSKOM CRVENOM KRSTU Ženeva. — Molim Društvo, da izvjesti moga muža Zivka Stepanccvića. berberina iz Beograda da sam vijesti o njomu dobUa da je živ i ndrav i molim da mi se on lično javi' gd : e se nalazi. Ja i majka smo zdrave, za nas da ne brine. Unaprijed blagodarna Jelc na Ž. Stepančevića Knežev Spomenik br. 5 .Beograd. 157."5—g. CROIX ROUGE SERBE. Bureau de Rensejgnements. Rue Pierre Falio No. 25, Ženeva. — Usrduo zahvaljujem Društvu na jav« ljanju o zdravlju rnoga muža i moliin da dostavi ( e slijedeće mome djeveru Miši Ni' čoti .djaku naredniku apsolviranom tebnićaru: Dragi Mihel, tata je dobio karlu kojorp preko Crvenog Krsta javljaš o rnome Nikoli, sretni smo kad je živ i zdrav. Molim te javi mu, da sam jednako kod tate. Bata je veliki Stevica već govori, a Duško kroz dva dana navršuje sedam mjeseci. Zamoti ga da mi se lično javi. Januara sam bila u Jabukovcu tvoji su svi zdravi, nemam nika ko veze više. Nikolu i tebe mnogo pozđrav« tjamo i volimo: Zora, Aleksander, Stevan i Dušan Ivanović, Bašin. 16543 8 SRPSKOM CRVENOM KRSTU. Ženeva. — Molim vas, da me odrnah izvjestile, da' li je živ i zdrav moj muž Uija Adamović, zdmlj. iz seia Bašina. koji je kao vojnik u pekarsko' četi VIII. puka, II. poziva, dunavske divizije. Sa liijonL je i sin Čeda, dečko od 16 godina. Unaprijed blagodari Kata llije Adamovića, Bažin—Palanka, oktug s.nederevski. 16544—8 MITI GAZIBARIĆU, Pariz.— Vijest o smrti Svetozarevoj primila sam. Ovim te ov4ašćujem da u ime moje primiš svu zaostavštinu moga pokojnog niuža Svelozara Lučića pješadijskog majora, i molim te da mi' novac što prije pošalješ. Isto tako izvjestf gdje treba da sam ostala bez sredstava i dia molim da mi se što prije pošalie što novca'. Joc.u izvjesti da sam pamila đvije njegove pošilike po 160 kruna Pozdrav. Nala Lučfr" Jagodina. 15545—T DRAGOLJUBU RADOJLOVIĆU. Ženeva — Molim te Dragoliube, piši mome zeti iniinierskom jukovniku Andri Jovanoviću da mi pošalje od plate moga muža Ljubo mira Popovića, inžinjer.-tehn.-pukovnika, dc dvije hiljade kruna. Ljuba je zarobljeu (Andrž zna) a ja sam u oskudici sa djecom. TJna prijed ti blagodari t pcidravijate Mica Lju be Popovića, Zorina ul. br. 38- 15546 —t .. SRPSKOM CRVENOM KRSTU -Ženeva — Molim da mi se pošalje novac na ime moje penzije, koja iznosi 2.800 dinara godišnje, a koju nisani primio od 1. januara tekuće gođine. Sa familijom sam u potrebi. U Ženevi me poznaju: Milan Pavlović direktor Ziratne Banke i Ceđomir Arandjelović, ok> mžni blagajnik vranjski. Anta Ljotić, pen* zioner,, Smeđerevo. 16547—8 Gospodinu Br.AGUTINU DEKICU, Hc T erminus, Zeneva. — Javi teči, da su njego svi živi i zriravi. Kuća tvoja j njegova čitf su. Radnja ni jedna ne radi. Pošalji novac mi, jer ako je velika suma, netnožerm isplatiti. Fotografiju sam poslala Zlat: zavod kao i mnoge karte. Javtjajle se č Mi vas svi mnogo Ijubimo. Milica De Kralja Milana ul. br. 18- 15549Gospođinu DUŠANU JANKOVIĆU, apotekaru, Ženeva. Primila sam od vas dva puta po 225 kruna. Hvala mnogo. Molim yas, izvjestite Dušana i Mani, da smo svi zdravf. Mitica već ide. Velizara svi mnogo pozdrav Ijamo. Leposava K. Popovića, Deligrađska ul. br. 23- 15513 8 MICI M. PAVLOVIĆA, Zeneva. — Tvoje izvješće o našem Dragom veoma nas je obradovalo. Srdačno ti blagodarimo. Janko Danin odsutan. Mi smo svi zdravi, koje i vama svima želimo, i sve vas toplo pozdravljamo. Spasoje Ranković, Kraljice Natalije til. 86. 15517—8 VUČKU JANKOVICU Zurich. Dvijc karte Miloradove sam primila. Radnja ne radi. Javite Milorađu i Dušanu da nam odraah novao pošalju. Sveta je u ‘Austrijii i piše da jc zdraV, kao i mi. Sve naše pozdravljamo. Jelka M. Vasića. Maćvanska ul. 19- 15538 8 CROIX ROUGE t ERBE R.ePierre Fatio No. 25 Zeneva. — Za g- Jovana Vaniića pukovnika. — Primila sam preko WienerĐanke poslati novac. Blagodarim na usluzi i molim vas da me se i u buduće sjećate. U isto vriiemo mole vas moj zet Rista Anastasijević. penzaoner i njegova kći Mara, udova' Miloša Pavlovića. bivšeg kapetana pješadijPskog, da poradrte da sc i njima pošalje no> vaca što više, jer su vrlo oskudni. Ja stanu« jem u kući moga zeta Riste, koji vas pozdravlja kao i Mara, udova Mib. Aćina, podpukovnika Cara Uroša nl. br. 4116531 -#