Beogradske novine

11. novembra 1916.

Beogradske Novine

Subota

Straiia 3.

Brc] 270.

L' svim ulicama viju se nebrojene j Liave crvenog krsta. U djeloj Rujr'v.jskoj ponovo se mobiliše sanitetsko o>obljt.

Pitanje mira. Izjava Sturmera. (Nartćiti brzojav ..Beogradskih NovinaV.) Karlsruhe, 9. novembra. Razni švajcarski listovi donose slijecj.će londonsko saopštenje »Neue Ko rfespondenz", kojom se sporazum ^to služi: S obzirom na vanredne napore, koje čini Njemačka, da bi izazvaia razdor izir, dju saveznika rasprostiranjem vijesti o obožnjem zasebnom miru sa Rusijom, v-edno je upozoriti na iz avu, koiu je rii cj(j ministar-predsjednik Stiirmer upujii- ruskom poslaniku u Londonu, u koj ( , niinistar-predsjednik izjavljuje, da se cn i i ;egova zemlja potpuno slažn sa " ivama, koje su nedavno učinili lord {j ey i lord George, naime, da se lai bez piekida produži, dok saveznici svoj cilj ne postignu., Suprotno ovome potrebno je utvrdiii, da je s njemačke strane u nekoliko pr:lika naglašavana netačnost ovih vijesti.

Rusiiti.

Porodičnl savjet u carskom domu. iNaročiti brzojav „Beogradskih Novina".! Malmo, 9. novembrU.

Štirmerova bolest. (Nžiročiti brzoiav ..Beogradskib Novina".) Stockholm, 9. novembra.

k Petrograda javljaju, da se stanje zdravlja ministra predsjednika Š t i r m era pogoršalo, pa mu je ljekar pi'eporučio bavijenje na jugu, tako da Štirmer ne će moći đa prisustvuje otvaranju gosudarstvene dume, koje će biti 14. novembra. Naknadno regrutovanje u Rusiji. (NarbČiti brzojav »Beogradskih Novina ; Basel, 9. novembra.

Krizc u firčKoj.

Riit nn mofu i pod morem. Njemačko-norveški spor. (Naročiti brzojav »Beograidskih Novina«; Kopenhagen, 9. novembra. „T e m p s“ saznaje, da odgovor Norveške na njemačku notu zaht>eva, da se održi naredba, prema kojoj je pndmornicama ratujućih država zabranjeno da ulaze u norveške vode, ali naročito ističe, da ta mjera nije upravljena isključivo protivu Njemačke, nego i protivu ostalih ratujućih država.

Nolnovije Hrzojovne vijestL

Zajednička vlada slla sporazuma? (Naročiti brzoiav „Beogradskih Novina'.) Ztiricli, 9. novembra.

U Carskom selu održat je porodični savjet, na kojemu je učestvovao car, carica, careve kćert velike knjeginje 0 1 g a Taljana, kao i drugi veliki knjaževi i vellke knjeginje. 0 čemu je raspravljano, ne može se tacno znati. Pošto je neko vrijeme na savjetu prisustvovao lični ljekar carev B o tkin, to se pretpostavlja, da je medju ostalim bjlo govora i o stanju zdr'avlja prijejolonasijednikovo.li. No u produženju porodičnoga savjeta, koji je trajao tri sata, mora đa su raspravljana važna p o 1 i t i č k a, u prvom rcdu balkanska p;ta n ja. Tvrdi se, da jc car iznco jedno veliko: i važno svojervčno pismo kralja Nikole crnofirskog o mnogitn važnim pitanjima.

,,C o r r i e T e della Sera“ s obzirom na neke dosadanje krupne pogriješke sporazumne diplomacije, predlaže, da se za svo trajanje rata uvede kao neka vrsta zajedničke vlade sila spor a z u m a, sastavljene iz punomoćnika pojedinih država. bvako sastavljena vlada mogla bi zasjeđa vati iii stalno u jednoj od siporazumnih prijestonica, ili naizmjence u pojediniir, glavnim gradovima sila sporazuma. ,,S e c o 1 o“ javlja iz P a r i z a, da se naročito francuska vlada oduševljava za što veće koncentrisanje vojne i političke djelatnosti. Ona će organizovati nov ratni savjet, sastavljen iz predstavnika savezničkih glavnih stožera kao jednovrtemeno velika politička konfer e n c i j a, na kojoj će učestvovati delegati saveznih vlada.

Bojkot protivu Francuza u Kitaju. (Naročiti brzojav „Beogradskih Novina') Frankiurt, 9. novembra. Francuski otpravnik poslova u Pekingu Demartjn, opreo se zahtjevu kitajskevlade, da piovuče francuske kolonijalne čete iz nepravilno posjednutog gradskog dela Tie n čina. Zbog ovog je stanovništvo otpočclo bojkot protivu Francuza.

Spriječen veliki atentat. Anarhistički pokušaj, da se baci u vazduh zgrada španskog parlamenta. (Naročitl brzojav „Beogradskih Novina ‘ ) Bern, 9. novembra. „Berner Tageblatt“ javlja iz Madrlda: Jedna grupa anarhista iz Barcelon e pokušala je, da baci dinamitom u vazd'.ih zgradu španskog parlamenta, ali je policija blagovremeno primjetila i spriječila njihov pokušaj. Ovaj ie atentat trebao da bud? protest protiv skupoće i protiv i ogromnih dobiti mnogih velikih trgovačkih [ kuća, koje rade sa zaraćenim državama.

„Baseler N a c h r i c h t e n“ javljaju iz Petrograđa: Carskim je ukazom naredjeno naknadno regrutovanje svih Ijudi od 18. (k' 48. godine starosti. Pltanje o provozu municije kroz Švedsku. .‘NA'Očiti brzojav „Beogradskih Novina“.) Frankfurt, 9. novembra.

K Vjjesti o početku englesko-švodskih prireianih pregovora kazuju, da lord Gre \v e

upa gmpu engleskih političara, koja zaha. da se bezuslovno primi engleski glavahtjev o propuštanju muniđje za Rusiju.

Nova nota Grčkoj. (Naročiti brzojav »Beogradskih Novina«) Lugano, 9. novembra. _,AV&nski dopisnik „Corriere della iS'e’ra* javlja da su poslanici Francuske | Engleske predali grčkoj vladi novu |n otu. Ovoj se noti pridaje veliki značaj. I.Niena se sadržina drži još u tajnosti.

Grotl i oKoiico.

Katolička služba božija. Sutra u nedjelju, (12. novembra) služiće se: 1. U dvoruuS sati u jutro sv. misa’za vojnike, na kojoj ima slobodan pristup i gradjanstvo. 2. U župskoj crkvi (Poslanička ulica): a) u 8 sati u jutro sv. misa za školsku djecu, b) u 10 sati srpsko-hrvatska propovjed i pjevana sv. misa. c) Po podne u 3 sata večernja. U radne dane počima prva sv. misa u pol 7, a druga u pol 8 sati u jutro. t D i mitrije Jankovič|—„Robespierre 1 *. Prošle je noći umro jedan rijedak čovjek — Dimitrije Janković — „Robespierre“ — „čika Mita“, dugogodišnji beogradski novinar, a sada za ;vrijeme rata šef opšteg odjeljenja opštine grada Beograda. Da li ima jednoga čovjeka, koji je bio ma koji put poslorn u uredima opštine grada Bepgrada, a da ne poznaje starog, dobrog i simpatičnog čika Mitu. Uvijek dobre volje, ovaj stari demokrata i po djelft i po srcu učinio je velike usluge sirotinji beogradskoj i našao se u svakom pogledu mnogoj neiskusnoj

ženi, ostavljenoj bez zaštite i pomoći. Svaki je izašao zadovoljne duše iz „čika Mitine“ sobe, jer je uvijek svršio dobro svoju stvar i bio lijepo i prijateljski dočekan* A vi beograđski javni radnici, nesumnjivo da ćete se dugo sjećati svoga starog druga, koji je neumorno od svoga djetinstva, pa do posljednjih dana žurno punio novinarske „šlajfne". Mita Janković bio je demokrata u pravom smislu te riječi. Ni jednoga sata u njegovom životu nije se pobudila želja za bogatstvom, za gomilanjem nepotrebnog novca, kako on govoraše, već uvijek želja, da težnje za onim, što je pošteno i iskreno, prodru u duboke slojeve njegovog društva. I riječima i djelom, i novinarskim člancima uvijek je ovaj pošteni čovjek želio dobra svakom dobrom čovjeku, želio da prodre svjetlost i znanje i u neuke duše i zapoje omladinu i svoju okolinu samo onim, što je idealno, pošteno, karakterno i što vodi dobru. Od ranog djetinjstva stupio je u javni politički život. Prvih dana pojava socijalističkih ideja vidimo čika Mitu da svojim mladićskim žarom prihvata slobodoumne ideje, a odmah zatim istupanjem zanatlije iz socijalističke stranke vidimo ga uz posl ednje. Kada se opet zanatlije medju sobom rascijepiše, čika Mita je sa onda tek u početku razvića demokratske, docnije samostaine stranke, stupio u prve redove sa pokojnim Domanovićem, a docnije, obrazovanjem samostalne stranke, čika Mita stupa u njihove prve redove, u kojitna je bio do svoje smrti. ^ Rijedak je i čudan bio to čovjek. Pun poštenja, pun časti, pun karaktera. Uvijek dobre volje, nasmijan i raspoložen. Uvijek ,,oran“ za šalu, za veselje, za pjesmu, za mladost. U posljednje vrijeme, i ako već dosta teško obolio, on je rado bio vidjen u društvu, gdje je vladala mladost, pjesina i veselje. I danas, kad ove retke budemo čitali, čika Mita će polako putovati svojoj vječnoj kući, da poslije života punog borbe, punog teških i lijepih dana, mirno boravi vječiti sanak. Bog da prosti čika Mitu Jankovica!

Saopštenje.

Dr. jDragoljuo Janjič javlja svoj svojoj rodbini, da se nalazi u Heinrichsgrunu, u Ćeškoj, (Lager B., Nr. 1021) i da se dobro osjeća.

Priznanice za pomoć.

Upozoravaju se svi c:n, kcji kod c. i k. zapovjedništva mosne brane i grada Beograda kao okružnog zapovjedništva primaju pomoć na ime svojih penzija, plata ili na ime milostinje, da prilikom prijema priznanica u uredu za popis činovnika, penzijonera, penzijonerki i t. d. podnesu svoje redarstvene („žute“) prijavnice, koje izdaje zapovjedništvo beogradske policije, pošto bez podnošenja istih niko ne može dobiti svoju priznanicu. Do sada je koipisija za popis činovnika i t. d. izradila priznanice do broja 2850, pa se iste odmah mogu dobiti s'vakoga dana od 8 do 12 prije podne. Pomenute se (,,žute“) prijavnice takodje moraju podnijeti prilikom naplate same pomoći na blagajni rečenog okružnog zapovjedništva, jer bez ovoga dokaza o identičnosti niko neće moći da naplati svoju pomoć.

Norodna privreda.

Rumunjska žetva. lz Lugana javljaju : Ovogodišnja rumunjska žetva iznosi u ž i t u 27.4 milijuna hektolitara (1915:31 milijun), u ječmu 10.5 milijuna hektolitara (1915: lOmilijuna), u zobi kao i iane 10 milijuna. Za k u k uruz još nema podataka. 11 okruga javljaju za dobru žetvu, 16 za srednju, a jedan za lošu. Ukupna količina na raspoloženju iznosila je 1. jula ov. g. 16 milijuna metarskih centi prema 12 milijuna metarskih centi prošle godine u isto doba; od ove lanjske količine otpadale su 7.8 milijuna metarskih centi na k u k u r u z.

Razne vijesti.

jj„Oskudica u duvanu." N a ša s ta 1 n a r u b ri k a.

Kao što čitaoci vide, ne oskudevamo u materijalu za ovu rubriku. Opet se jedan od „finijih“, ogorčen zbog ove oskudice u đuvanu, „sortirao“ kako je on znao. Sada izgleda, lopovi nalaze, da je grehota i vršiti opasne kradje i riskirati robiju kod duvandžinica, jer ove malo „fasujuG Stoga je najnoviji „strasni pušač“ obratio pažnju neposrednijem izvoru — pečujskoj fabrici duvana. Koristeći se nedjeljnom usamljenošću u fabrici ušao je kroz prozor u skladište gotove robe i ,,digao“ 20.000 komada cigareta u ukupnoj vrijednosti od K 1000 - Vlast traga za kr.vcem, a ovaj svakako da smatra. da je plijen do duše mogao biti masniji, ali da će rnu i ovoliko „stići za neko vrijeme". IHr D’ Annunzio postao kapetan. Kako javljaju talijanski listovi, proizveden je Gabriel d’Annunzio za rezervnog kapetana. Za unapredjenje ga je predložio iično vrhovni zapovjednik Cadorna, sa motivacijom da se d’A nnunzio veoma odlikovao prilikom osme bitke na Soči 10. i 12. oktobra.

Rimska grivna — u krompiru. Ko ovo pročita rnisliće možda da je ovo neko novo jelo, koje se preporučuje za ratni jelovnik. No u stvari tiče se jednog interesantnog nalaza u Bregenzu na Bodenskom jezeru. Tamo je u jednom krompiru nadjena staro-rimska bronzana grivna. Grivna je predata gradskom muzeju, a „klasički obrazovani" krompir svakako da je pojeden bez obzira na njegove konservatorske zasluge.

Poginuo jedan član porodice Bismarck. Njemački listova javljaju. da je u posljednjiin borbama poginuo. komandant 1. pruskog gardijskog pješačkog puka potpukovnik Fritz pl. B i s marck. Ovaj je Bismarcl rodjen 1870. god. u Magdeburgu, kao posinče svoga oca, koji je nekoliko mjeseci prije toga bio poginuo u tadašnjem francuskonjemačkom ratu.

Poginuo sinovac bavarskog kralja. Već je čitav niz članova njemačkih vladarskih kuća poginulo u toku ovog rata. Tu skoro je javljeno za jednog hesenskog princa- koji je poginro u Dobrudži, a sada se opet javlja, da je od rana zadobijenih pri jednom izvidjanju 7. novembra iste noći umro pr'nc Henrik havarski. Princ Henrik, koji je rodjen 1884. god., a bio neoženjen, jedini je sin najmladjeg brata sadašnjeg bavarskog kralja Ludviga WLpok. princa A r n u 1 f a.

Požar u Mostaru. Javljaju iz Mostara, da je ovih dana buknuo požar uslijed neopreznosti u ,,H otel Neretvi“. Bio je jedna od najljepših mostarskih zgrada, u kojem je za svog boravka ondje prije 6 godina odsjelo i Njegovo Veličanstvo car i kralj Franjo Josip I. Šteta' se procijenjnje na 40.000 kruna.

KORESPONDENCIJA.

MILANU l'. RADOJLOVIČU, Ženeva. Molim vas porađite giije treha, da dobijem što više pomoći, akonto mog primanja. Za raoja đva' sina, Dj,š ana i Milana, ne dobih izvještaj, ovim pntem odgovorite, troškove platiču. Pozdrav, Miloje Trifunovit, upravnik pošte i telegrafa iz Lapova, a sada u Jagodini, Unlerhauptstr. Nr. 62. A il59-S

BORISLAVU P0P0V1ČU, kapetanu I. puka, Zeneva. Dragi Boro. tvoj oglas n ..Beogradskim Novinama" pročitala sam. Hvala miloslivom Bogu, kađ ste svi zdravo. Ja sam ovdje sa kućnim stvarima doselila sc sa svim. Zđravo sam kao i tvoji svi n Beograđn. Ne brinite za nas, samo nam se javljaj uvijek jeđan put mjesečno ovim putem. .TavljaJa sam ti se često Velju, Vlastu pozdravljam, o tebe najviše, tvoja Leposava, Užice. A 1153-8

MH. TANASKOVJČ, Ziirich, Dufour I M) III. Karle dobih. mnogo se obra-lovah, velika vain blagodarnost. Molim izvijestite, poro-liei Leouide zdravo. Porodice uašiii ostalih su /drave. Izvijestite molirn vas Dušana, ja i iljeca zdravo smo, operisaia sam se, novac neka o<tmali pošalje u Valjevo. U Kruševcu svi z-lravo. Ncka se izvijesti za našeg Svetu. 15. puk, 2. poziv, pri blagajni i DraguUna Stamenlnvića, majora, 1. puka. Mnogo pozdravjja i moli ‘/.a fešći izvještaj. Stanislava Janii'-Djmarević. Kuradjića ul. 25, Valjevo. A 1161-8

G. DJORDJU RADOJLOVIĆU, Žoneva. Molim da dostavitc slijedeće Kosti Stefanoviču, d<*legiilu šumad. divizije, 1. poziva. Dragi Kosta! Svi smo živi i zdravi, rnajka, otar, Darta i Lepša kod nas su. Dobili smo od tete pet karata. Od Duška i Branka po jednn, presretni smo, kad smo čuli da stc svi živi. Milu kaži. da razpita za njka Voju i I.jubu, javi Brnnku, neka posalje Dani nnvae. Du?i:u javi, da je Lepša zdravo, sa radnjom ne raili. Primite svi rnnogo pozdrava kao i Milentije i A'andiel od sviju nas. Jermina K. Btefaooviea, Arandjelovae. , A. 1151-8

KOSTI ALEKSIĆU. Flotel Terminus. Ženeva. ProČitao sam vaš oglas, erljo me jzvještavate za Iliju i mnogo vam hvala. Hija mi piše, da mu je-Boža pisao. Molim te, fiisi mu i ti i pošaiji rmi 150 kruha. novae sain dao Stojani. Izvjesti sr za Svetislava Simića. telefonista 17. puka, Dušana Siraića, 2. koniički puk, T poziv i Milana Simića, ohv^nikn bnuliifkoe puka. Pitaj “Milorada Milanovog, je li uzim.'”i još od koga tamo novae sein tebe, pa mi javi. 0- lie mi traži jeđan, kaže da je neko njegov dao tamo Miloradn. Zdravi «mn svi i tvoji i Milt-no-i. Pozdrav lebi. Boži i Miloradn. Panta Janknvić i Stojann K. Aleksina, Valjevo-Kamenieg. A. 1162-8

LEONIDU SOLAREVIČU, gcnccalu Svaki ilrugi <1an se javljam preko MiluUna. 0 i * tebe dobili dosad jcdrm kartu. Od Kose pisrn" pr<*ko označene adrese adrese i jednu kartu. Dobijam i/.vještaj često preko strine i Afilntina 'f<*l>i, mojim milim sinovima Miši i Voji čestitam slavu. Moiim Boga da ih zdrave viilim. Telie i sve naše pozdravljam. Sliku i kartu od Kose i djece još ne primih. Danica Solarević, Kruševae. 19216-8

G. MTLUTINU KOVAČIČU, rue Melatreic 5. Geneva. Dragomiru dan vođjeuja i slavu našoj miloj i željnoj djeci festitamo i moiimo se Bogu da su nam živi i zdravL Kosa me je obradovala sa dva pisma i jednom kartom, a mi joj se takodje često javljamo. Veliku bi nam radost pričinila kad bi nas i u buduće što češće izvještavaln narofilo o djeci. Pozđravljamo vasve, grle i Ijube roditelji, Mileva i SvetozaiCvetkovif, Skenderbegova ul. br. 12. 19247-3

G. Djordju Radojloviću, Ženeva. Molim vas da dostavite mome bratu Slmi Janjuševiću, učitelju iz Užica slijedeće: Mili moj brate, već duže vrijeme ne dobijam od tebe nikakvo izvješće. —* Molim te, ako si zdrav javi se, jer smo u velikoj brizi za tobom. Mi smo srećnl samo kad si nam ti zdrav. Za nas ne brini, samo pazi na sehe. Pišem ti svaki dan, ali ne znam da li dobijaš moje karte. Novac smo dobili. Javi se preko „Beograđskih Novina“. Mnogo te vole i Ijube, majka, Dara i Zora. Zora Janjušević, Ušice. A. 1152-8

G. DJURDJU RADOJLOVIČL', Ženeva. Javite Dragomiru Naumovieu, rezervnom porueutku XVII. puriu, driiiske divizije, koji bc javio preko vas: .vMf sinel '#voje pismiul i dvije karte dobila sam, koje nas nmogo obrađovalo ka ! smo čuii za tvoje, Ujokino i Miloradovo zdravije I za sve lamo naše. Lakše bi mj bilo ku I l<i se javio Itjoka, Milorad i ti bar jedan pu- mjesečno preko „Beogradskih Novina" i jrratil' ini vaš** siike. MUi sinovi i brate Pero, fe.-—,m \am krsno im<* Svetog Djurđja, ja, Ljub;'.Mar.i i ostaia familija. Dragomire, ako možeš da primiš Ljubićino pćimanje, numora knj '!<r< ■ 2010. i to prati na menc. Primi mnoeo po.eirava sa: Djokom, Miloradom, Perom. Vindislavi' ■. Vojom, Radom, To lorom i Jelenom. Pozđrav ; -imile od naše familije, a vas ljube vaše Bestr<* '.jiibica,-. i.. n ra i rnajka Draginja Naumović, Drršmora ul. br. 56. Beograđ. 19263—8

M-me PJURIČIĆ, Pension Brnu s iPlace du Cirque No. 3, Zeneva. — Za gospođju Katarinu St. Markovića. — Ati smo još u Hu/incu, ali prelazimo na zimovnik u Beograd Zdravi smo. Decn pozđravite. Milo nam je što nfe. Ako mogu, neka se jave gospođinn profesoru Forsvth-u. članu Kraljevskog Društva fFelIow of the Roval Societv) u Londonu._Za Aloksandra brinemo se mnogo, javite. šta je s' njime, o njemu ništa ne znamo. Bogdan je fea nnma. Sad je maio bolie sa zdravljem. .Tavite čika Jovi. đa na žalost nikako nismo rnoeli doći u vezu sa gospođjom Vidom i ako B-mo je nekoliko mrta tražili još prije niogovog oglasa. Stoianu i Aliki javite, da ih mama jnnogo linbi. Mikinu sliku smo nrimili. Sve vas srdafnn pozdravljamo i grlimo. Rnžie.a Gavriiović. Mišarska ld br. 11. 19431—8

KORESPOKDENCIJA.

0. Dimitriju J. Rošu, rue Pierre Fatlo 25. Zeneva. Dragi Ujko. U 236 br. „Bcogr. Novina* izašao je oglas nejasan. | Joca jc u Bugarskoj od janu [ ara. Brižna i oćajna Vas molim najpokornije, nadjite nači| na da doznate da li je živ I u kom je mjestu. Ako je živ, glei dajte da na svaki nsćin dodjeI tc u vezu sa njim i doznatc - koliko mu trcba mjesečno slati 1 L ne trp : oskudicu. Vi mu šabne icdovno, a suinu i Iroškove koje budcte imali, izvjesti-.i te mc da K'dlln: nnlflžem Nal-

Djordju Radojloviću, Zene va. Za Sretena Pavlovića, crtača geograf. odjeljenja. Oglas sam pročitala. Poslati novac i sliku primila sam. Zdravl smo svi. Kaži kunra Aci majka mu je mnogo bolesna. U velikoj su oskudici, neka pošalje novaca Sta je sa Mirkom? javi. Kuma sa djetetom mnogo se muči. Sa željom, da nas se često sjećaš, mnogo te pozdravljamo. Darinka Pavlović sa djccom , Bitoljska 103. 19335-8

tc rac da Krflin; polažem. Naj ljepše Vas molim da me o zdravlju Jocinom bar iednom mjescčno izvještavate, samo sa dve jjtef 1; zdtav je, — meni

*• f-DUH. J 1 -!.— rnuiii « biti dovoljno. UoznavšJliVj’«SU ( nhri“itn im„.:~

dobrotu, verujem kao u "Oga, da ćete rr.i molbu ispu'9 i najbrže obradovati. Uz "agodarnost puno poštovania iF* dragom ujaku od Slavkc „i'^gdanovlća, Oblllćeva 11 12. irstenik. 19272-8

O-dju V6gely i g-na Tatomira Petronijevića, umoljavam da dostave mome mužu Drngutlnu Obradoviću i bratu Josifu da smo s.t djecom i Savicom kod kućc zdravi. Savica moli Josifa da joj pošalje 200 kr. jer .joj .b* Javi TT.?fn $ta je sa Ješićem, Ilijom? ocem i bratom. Sa našim ne.tnamo nikakve veze. Unaprijed zahvalna Jela bbradović, Bcograd, Jove Ilića ul. No. 5. 19328-8

O. Jovanu Premoviću, Oeneve, za Dušana A. Nikolića, načelnika okrulnog. Tvoj sam oglas pročitala. Miio mi je da ste svi dobro. Sllku nisam dobila, vrlo mi je žao. Izvještavaj nas što češće o sebi i ostalima. Javljaj Desi o Borisavu a mi će mo ocu o svima vama. Dobijate li od nas karle? Otac sa djecom, Desa i njeni zdravi su. 2a vas sve mnogo brinemo. Mi smo zdrave. Zbog maminih očiju liteli smo ići u Beograd. Mama sc razbolela, sad p > zimi ne možemo, ostaćemo i daIje u Pazaru. Mami je sad dobro. Novac nam što pre pošaljitc ti i Milan na Desu. Do sad nlšta nismo dobilt. Mnogo topbh pozđrava šaljemo tebi, I Lorlsavu, Nikoli, Milanu, Vlaji -cstalima. Tvoja Milica Niko*

Jovanu Premoviću, Oeneve. Za Dušana Nikolića, Marselj. Molim vas javite mi odmah kako je moj sin Lazar Stanić narednik XVIII puka. U possltdnje vreme bio je u prištinskoj botnici. Do sad tni se nikako nije javlo. Mnogo brine.n. Zahvaljujem vam Vukena Stanić, Novi Pazar. 19396-8

: lič, Novirt

19397-8

Mi *anu Aieksandrićn, 'j •Termlnus - , Geneve. Moda . izradite ako je mo-

«« i^iauue axo je motliL. i se is P°^je pomoć vuVi Xl m ca S de treba na osno ' ■^i!! n i, n J a -.P ož,0 .. M ! n u

, ,luan J a . posto sam u hniJ ?*! ud , icl Unaprijed zaiHfk! ltum * Dautc« Djut Beogradska 3, Beograd * 19373-8

r

Aleksandru Milanoviću, kap. Dragi sine, tvoj oglas pod br. 1960 mnogo me je obradovao. 2a nas ne brinite, mi smo svi zdravi. Oca i Vlajko su u Madžarskoj, Voja i Zlka kod kućc. Jela je sa djecom dobro. Ljubi vas mnogo vaša majka, koja se danju i noću moU Bogu za vaše zdravlje. Da li je tamo 1 Miiivoje 1 što se ne javljaš. Zivana S. Milanovlća, Brankova 20. 19361-8

Peri KušakoA ću * p enf z „ drl y i smo što i tebi V, 0 -. PisaIa sam ti nebrojenc\!j ara \ a 1 P°7 slaia 2 siike, no o\V; be vec dttgo ne dobih ništa. ™? iim <e javi se odmah jer sam

Jovanu Jovićiću, Zeneva. Molim Vas dostavite sljedcće mome mttžu Dušanu Gavriloviću: Dragi Dušane! Svaki tvoj izvještaj sve nas veoma obraduje, s toga te molim javljaj nam se češće, da bar o tebi toliko ne brinemo. Mi smo svi zdravi. Cestitajući ti slavu žeiimo tl svako dobro i molimo Boga da te u zdravljti održi. Svi te mnogo pozdravljamo i ljubimo. Tvoja Mica. Blagodareći Vam na dobrotl, poštuje Vas i pozdravlja Mica D. Uavrilovića, Dušanova45. 19338-8

juv. OV uuiumi aoui II-\ zabrinuta I ncraspoložena z,T?| toga. Da li si dobio dva pisr™.od gospodjice Jelice. Cana pi-.

gospodjice jence. Lana pi še da Je Tomća zdrav i kod kuće. Novac sam mu tražila nekoliko puta no on ništa ne J odgovara. Mollm te piši 'ipu da mi po.šalje odmah jer mi treba. Mnogo te Ijube djeca i tvoja Zorka P. Kušaković, Kne?inje Ljublce 34. 19348-8

G. Mihajiu Jov. Ristiću,' sudljl Srpskog Apelacionog Suda, Geneve. Najpokornije vas moiim, poradite da mi se što pre pošaije penzija, koju prlmah na blagajni okruga kruševačkog, bar 700. kruna, jer se sa četvoro nejake djece užasno patlm. Novac, koji ste mi ranije u dva maha poslaii, primila sam, na čemu vam sa djecom lskreno blagodarim. Zorka udova Toše Bogdanovića sudije, Osman Paše plac broj 1. Kruševac. 19402-8

G. Draganu ‘Stefanoviću, inžinjeru, Lausanne, Hotel Metropole. Dobila sam od Vas kartu kao odgovor na oglas. Mnogo Vam hvala. Javite Milu, da mi pošalje 400 kruna preko Hadži-Popovića. Javite, gde je Mića. Mi smo svi zdravi. Svima mojim, kao i Vami pozđrav. Žika Tadić, Sabac, Mačvanski trg. 19323-8

G-nu Djordju Radojioviću, Geneve, za Blagoja Colovića, učitelja iz Belosavaca. Molim vas najpokomije raspitajte Se za Cedomlra Matijaševića II. četa Ili. bataljon XI. puk II. poziv, je II živ i zdrav. Unapred vam blagodari mati vašeg bivšeg kolege Ace, koja se nalazi u velikoj brizi i očajanju za njim. Takodje vas molim i ja, ako se nalazi u novčanoj oskudici, vi mn na ime plate dajte pa vi naplatite, a ako ne, onda ću vam ja vratitl kad budem primila. Pozdravlja vas i blaj;odari Mllena Matijaševićka, učiteljica u Belosavcu. 19371-8

G. Jovanu Premoviću, Geneve. Hotel „Terminus* za Dobnt Petkovića. — Vaše sam karte dobila, na kojc sam vam odgovorila istim putem, i javila vam, da je moj Mita umro prošlog mjeseca; nije mogao da izdrži tešku žalost za gubitkom našeg dobrog Stevana. Ogtas sam vzš pročiiaLi, gdje javljate za radnju. Oko te radnje ja imam velike neprijatnosti. Jovanu nemojte odmah javijati, da se ne bl potresao, a mene o njegovom zdravlju izvještavajte. Vašoj majci, kad mogu, novac šaljem. Molim vas da g. Aci Diniću isplitite na moj račun,- troškove, koje je imao za izvještaje o Jovi. Pozdrav. Evgenija Dim. Jovanovića, Dečanska 15, Beograd. 19392-8

G. Kosti Dr. Rizniću, Geneve. Vaš oglas za Petra S. Tomkovića, pročitali smo. Blagodarimo. Petar i Djurdje nisu kod kuće, a ostali su zdravi i dobro. Molim vas pitajte Miloja je li on bio kod Stanimtra kad je Stanimir umro? Imam nade, da ta vjest ntje u opšte istinita. Zato vžs moiim za tačno izvješće. Mhogo vam blagodari snaha Petrova — Mileva N. Tomković, Darosava, Arandjelovac. 19341-8

G. Jovanu Premoviću, Zeneva. Za Boška Trifunovića. Svi smo zdravi u svojoj kući. Trifun Trifunović, Smederevo 19345-8

G. Jovanu Premoviću, Geneve, za g. Dimitrija Grudića Mnogo ti blagodarim na poslatih 510 kruna i molim te da me se i u buduće setiš. Javi Voji da smo zdravl a meni molim te javi kako su Voja 1 Pera jer već davno nemamo nlšta od njih, te mnogo brlnemo. Mnogo te pozdravlja tvoja tetka Sofija K. Petrović, Knjag. Ljublce ul. 34. 19349-8

DJordju Radojloviću, Geneve. Moiim vas da lzvjestite moga muža Jovana Ljubinkovića mašinovodju u Solunu, da sam primila 120 kruna. Ja sam sa djecom zdrava. Macom, Pericoro i Glišom. Linka Ljubinkovlć, Miloša Velikog 93. 19375-8

G. Djordju Radojlovlću, Geneve. Umoljavam vas, da izvjestite Spasoja Colića III četa IV bataljon X pešad. puk, da su mu svi kod kuće zdra/l. Otac mu je u Madjarskoj, javlja se, zdrav je. On neka se čcšće javija. Jelena Colić, Topola. 19370-8

Djordju Radojloviću, Geneve. Mollm vas dostavite ovaj ogias Živku Zivkoviću i Voji Živkoviću, poručniku 4. prekobi. puka dunavske dlvizije. Poštovani g. Vojo, najućtivije vas molira oudite tako dobri da učinite tu dobrotu, ako je moguće da mi javite da li je živ moj muž Petar Golubovićma gacioner niških rezervnih trupa II. poz. Ja znam ds je bio sa vama u niškom štabu. U poslijednje vrljeme blo je komesar u istoj trupi, ni|e se javio od kako je otišao. to se tlče ovoga ja ću se narediti sa vašom šestrom. Unaprtjed vam blagodari Marija Golubović, Bugarčićeva ul. br. 6. Beograd. Rađmila ŽivkovTć. 19358-8

G. Jovanu Mijatoviću, Hotei „Terminus", Geneve, za Milana Mirkovića. Pročitali smo tvoj oglas i kartu od avgusta primili. Presrećni smo, da si ti sa braćom i našim dragim Ristom zdravo. Rista za nas nek ne brine. Mi smo svi dobro i zdravo, kao i mali Budimir; koji voli 1 ljubi svoga milog batu i kuma. Bulovu sliku poslali smo vam a radovali bi se svi mnogo, kad bi nam ti tvoju i Ristinu siiku poslao. Jova je na starom mjestu, javlja se često; Rista nek mu pšše. Tvoj brat Miloje i Milora! Knetević umrli su, ostali svi živi i zđravi, kumica Jela dobrn, ne brini ništa. Bugarčiči i Kncževići svi zdravi pozdravljaju njihove. Molim te ti buđi i dal-e Risti na ruci, ja ću ti biti blagodaran Javljaj se češće. Svi tebe l milog Ristu toplo ;>ozdravljaju i vole tvoj kum Jovan Ukropina, Sabac. 19316-8

G. Dragoljubu Radojloviću, Geneva. Dragl Dragoljube. ne bih ti đosadjivala, ali mi je novac jako potreban. Zato te molim da poradiš da se i meni pošalje penzija. koju od oktobra,prošle godine nisam primila. Ruža ti mnogo blagodari i moll da je opet lzvjestiš jer sad mnogo brine. Svi te mnogo i srdačno pozdravljamo. Slavka Mllićević, Vldlnska ul. 28. 198724

.. - .irj&b*.

=Ui.