Beogradske novine

BroJ 290.

1. decembra 1916.

Beogradske Novlne

Petakr

Strana 3.

Pojreb Njesovos Veličanstva.

Kb. Beč, 30. novembra. Uz zbilja carske počasti i razvijanje svega sjaja, što ga dvorski ceretnonijal predvnija za ovaj tužni slućaj, uz ucešće puno pijeteta, kakvo se ne pamti, od strane vjadarskog doma, savezničkih i prijateljskih država, kao i naroda monarkije, danas je izvršen pogreb pokojnog cara i kralja Franje Josipa 1. Kod ovoga se pogreba izpoljilo opšte poštovanje, što ga je pokojni vladar uživao u vaskolikom civilizovanom svijetu, duboka Ijubav i odanost naroda Njegove prostrane monarkije, koja se u ovome svjetskom ratu tako sjajno, kao nikad dotle pokazala. Kao god tatr.o na polju junačke čete austrougarske, udružene sa ti ihovim v.'ern'm saveznicima, ispunjeni najplemenitljim rodoljubljem i jednodušnim oduševljenjem ne samo brane granice starodrevne domovine, već još i daleko izvan njih pronose slavu i sjaj Habsburškog stjega u neprijatelj c ku zemlju, tako su se isto narodl obi.iu država monarkbe, sve '’arodnosti. svi staleži monarkije okup'Ii oko prijestolja tnrogoljubljenog vladara. U Dvoru. — Posljednja počast. Preko Ringa do crkve Sv. Stjepana Uskoro poslije jedan sat poslije podne krenuše se sa građskim sveštenstvom na čelu, gradjan! iz bečkih domova staraca, članovi pobožnih zadužbina iz Augustlnske dvorske crkve za unutarnji đvorski trg. Vrijeme, koje je zadnjih dana bilo sumorno 1 hiadno, razveđrilo se prije podne, a kada se

primicalo vrijeme pogreba, grad je bio obasjan sjajnim sunčanim zracima. Tako zvano „carsko vrijeme", koje Je kod toiikih svečanih pojavljivanja pokojnog vladara povećavalo spoljni sjaj, ostalo mu je vjerno i prilikom njegovog posljednjeg putovanja. U dvorskoj kapeli preduzeto je prvo opijelo Previšnjeg mrtvaca uz veliku svešteničku azistenciju, na šta su dvoranski komornici 1 lični lakeji podigli kovčeg, pred kojim su išli dvorski župnik, pomoćni dvorski kapelani i dvorski crkvenjaci, 1 odnijeli su ga na mrtvačka kola, koja su stajala na tako zvanom švajcarskom dvorištu. Vrhovni dvorski maršal knez Montenuovo sa palicom, tri najviša dvorska čina, gardijski kapetani, dvorski maršal za Ugarsku, dvorski službeuici, generalni pobočnici, oba kneževska komornika I krilni pobočnici išli su za kovčegom, kojega su pratila osam plemićkih paževa sa zapaljenim voštanim buktinjaina, arsijerski, ugarski 1 trabantski tjelesni gardisti. Pošto je kovčeg po polaganju u kola još jednom blagosiovljen, krenuo se sprovod, a u taj mah zabrujiše sva bečka crkvena zvona. Za mrtvačkim kolima išla je brigada arsijerske tjelesne garde, brigada ugarske tjelesne konjičke garde, Jedna četa pješadije i jedan eskadron konjice. U času, kada su mrfcvačka kola stigla kroz švajcarsku kapiju u unutarnji dvorski trg, koji je isto kao i spoljni dvorski trg bio pretrpan Ijudstrvom, dvorska je straža odaia počasl vrhovnom vojnom gospodaru. Posljednji put se njina zastava, uvijena crnim

Loša žetva u Kanadi. (Naročiti braojav .Beogradskih Novina'). Arnsterdam, 29. novembra. Prema jednom brzojavu lz T oront a ,,Times“-u, u ovoj godini stojl za izvoz na raspoloženju samo 99,493.700 busliela kanadskog žita, prema 264,172.000 bushela u prošlo] godini.

M nn morii I poti morem. Postradao američkl brođ. Kb. Washington, 30. novembra. .Reuterov ured“ javlja: Amerikanski komul u Valenciji izvijestio je viadu o gubitku parobroda ,C h e m u n g‘! Misli se, da je ovde slični slučaj kao kod jedrilice ,WilIiarn“, koja je nosda ratnokrijumčarsku robu. Pošto nije biio ljudskih žrtava, to će moći pitanje o naknadi štetete da se riješi diplomatskim putem.

SVEČME HKSIBCE H 8JE86M VELŠĆAHSTUO FBAUJO JOSIPil I. Sutra u subotu, 2. decembra služiće se u 9 sati prije podne u Konaku za Njegovo Veličanstvo Franju Josipa I. svečane zadušnice, kojim imade slobodan pristup gradjanstvo grada Beograda.

Tražo se. Umoljavaju se da se jave Društvu CiA’euoga Krsta u c. i k. V. G. G. S. Sirnlna ul. 21: Gospodje: Milana Zivanovića, učitelja, Stana Cucić, učiteljica iz Sjenice, Danica Crvenčić, učiteljica iz Sjenice, Živka Obradović, činov. pošte iz Kačanika, Danka Mitrinov i ć a, supienta gimnazije u Mitrovici a sada u Pleviju kcd Pejatovića. Porodica Miloša Perovića. prof. lz Skoplja. Gospoda: Drago Obradovlć, učitelj iz Priboja, Apostol Adamović, učltelj iz Priboja, Božiuar Valtrov 1 ć, Mih. Diinitrijević lz KraguJevca, Branko Marinković iz Male Krsne, Vladimir Radojčič, učitelj 1 Zivojin Susić, sudija lz Novog Pazara. Cjenovnlk najviših cijena za mesarsku i kobasičarsku robu. Gospodin gradjanski povjerenik pri opštini grada Beograda riješenjem svojim od danas odredio je cjenovnik najviših cijena za mesarsku i kobasičarsku robu, koji će važiti od datias 1. decembra ove godine, pa do dalje naredbe. Cjenovnik sadrži cijene za nižeimenovane artikle i to:

1. Meso govedje 1 Kgr.

Kr.

3-70

2.

, teleće 1 ,

n

4-40

3.

, ovčije 1 ,

9

2-80

, svlnjsko sircvo sa slanlnom 1 Kgr.

Kr.

6-50

velom, spustila prc*l vladarem. Prolazeći izmedju prvog spomenika princa Evgenija Savojskog I nadvojvode Karla povorka, na koju je sa svoga spomeUika gledala velika carica Marija Terezija, krenula Je ka Ringu, Iza vojnog špalira, a duž cijelog tužnog puta gomilaia se masa svijeta, koja Je brojala stotine hiljada. Na svima se licima ogledala duboka uzbudjenost, ninogi I mnogi su piakali. Sa domova na Ringu 1 na. keju Franje Josipa viju se teške crne zastave. Sa gorostasnih svetnjaka pred dvorskom operom bukte žrtveni plamenovL Na cijelom su putu prozori sviju domova bili načičkani liudima. Povorka se kreće preko Opernringa, pored gradskog parka, umjetničkog zanatlijskog muzeja, novog ministarstva vojnog, preko Aspernplafcza, da bi skrenula na kej, koji nosi ime pokojnog vladara. Glavno opijelo u crkvl Sv. Stjepana. - NJihova Veličanstva 1 Previšnil gosti. U nijemoj žalosti, gologlavo stanovništvo propušta impozantni sprovod, koji očekuju pred prvostolnom crkvom Sv. Sfcjepana člaaovi Previšnje carske porodice, članovi srodnih i prijateljskih vladalačkili domova, koji su došli u Beč, naročiti poslanicl, diplomatsko tijeio, tajni savjetnici, ministri, dvorski činovn ci, činovnicl središnjih nadleštava, generalitet, Časnički zbor slobodan od službc, predsjedništva 1 članovi obiju domova carevinskog vijeća I ugarskcg sabora, prestavnici građskib zastupništava priJestolnili 1 glavnih državnih gradova Beča i Budimpešte, kao i deputacije. Ovo je prvi siučaj, da se u crkvi Sv. Stjepana vrši opijelo za jednog vladara lz Habsburško-Lotarinškog doma. Nešto prije 3 s. stigoše pred glavnom kapijom dostojanstvcne crnlm

5.

Meso svinjsko bez slanine sirovo

1

Kgr.

Kr.

5-—

6.

Meso svinjsko suvo sa slaninom

1

KgT.

Kr.

9*—

7.

Meso svinjsko suvo bez slanine

1

Kgr.

Kr.

7.—

8.

Svinj. slanina slrova

1

»

»

11.—

9.

„ . suva

1

*

12.—

10.

Sviajsko salo

1

12.—

11.

Svinjska mast

1

»

n

13.—

12.

Čvarci (prženjacl)

1

»

*

6.—

13.

Kobasice obične suve

1

n

»

6.—

14.

,Krenvirš!e“ I ,,cervellade* I

Kgr.

Kr.

6.—

15.

Parizer

1

6.—

16.

Debredner

1

7.—

17.

KrvaviceidžigernjaČe 1

n

n

4.—

18.

Švargle

1

»

»

6.—

19.

,FIašnes“

1

»

»

8.—

20.

Salame obične

1

»

»

8.—

21.

Salame krakovske

1

»

»

10.—

22.

Svinjska .karmenadla* rebrice barena

1

Kgr.

Kr.

10.—

23.

Mortadela

1

»

»

10.—

24.

Šunka nebarena

1

10.—

25.

Šunka pipjena •

1

»

»

12.—

26.

Šunka barena

1

9

»

15.—

Robu, koja nije

predvidjena

ovim

cjenovnikom, nije dopušteno izradjivati niti prodavati. Riješenjern gospodina gradjanskog povjerenika pri opštini grada Beograda odredjena je i naročita koinisija, koja će izraditi propise, po kojima će biti odredjen kvalitet kobasica i ostalih preradjevina, koja će imati cilj, da spriječi z!oupotrjebe u izradjivanju kobasičarskih i ostalih preradjevina od mesa.

drapirane prvostolne crkve Njihova Veličanstva car i kralj K a r 1 o i carica i kraljica Z i t a. Od džinovskog portaia pa do presbiterija bio Je postavljen vojnički špalir. Po prijemu izvještaja, da se približava sprovod, Previšnja i visoka gospoda odoše na svoja odredjena mjesta i klupe u presbiteriju. Na to je iz sakristije izašao kardinal kneznadbiskup dr. Piffl, praćen asistirajućim biskupima i kanonicima prvostolnog kaptola i sveštenstvom i otišao na portai crkve, da dočeka Previšnjeg mrtvaca. Sada se kovčeg diže iz mrtvačkih kola, odnosi u presbiterij I postavlja na katafaik, pri čemu ga prate plemićkl paževi i časničke tjelesne garde. Za kovčegom Iđu vrhovni dvorski maršal sa palicom, ostaii dvorski činovi i dvorski siužbenici, dvorski maršal za Ugarsku, generaini i krilni pobočnici, kao i kneževskl komornici. Sada je kardinal knez-nadbiskup dr. Piffl prišao kovčegu i preduzeo opijelo, koje je tužni zbor do posljednjeg mjestanca ispunjavao prostranu crkvu, iz dubine duše tronut i u svečanom raspoloženju pratto. Dvađeset minutl poslije tri sata ceremonija je bila završena. Pod dirljivini ,,Libera“, koju pjevaju pjevačl dvorskog glazbenog zbora, podigoše opet kovčeg dvoranski komornici i lični lakeji I ođnesoše ga na mrtvačka kola uz istu pratnju, kao I pri dočeku. Do vječne kuće u kapuclnskoj grobnic?. Tužni sprovod opet se krenuo, Neposredno za kolima išlo je Njegovo carsko 1 kraljevsko Veličanstvo car I kralj Karlo 1 Njezincr Veličanstvo carica i kraljica Zita, strana Previšnja I visoka gospoda, nadvojvode, straue visoke gospodje • i nadvojvotkinje, strani naročiti izaslanici i strana časnička izaslanstva, pratnje Previšnje i

Skreće se pažnia gradjanstvu, da se pridržava ovog cjenovnika najviših cijena za mesarsku i kobasičarsku robu u samome svom interesu. O izvršenju ovog cjenovnika vodiće se strogo računa i svi, koji se buđu o isti ogriješili biće najstrožije kažnjeni. Kretanje stanovnlštva. Izvještaj prijavnog uređa od 29. t. mj.: prijavljeno 73, odjavljeno 30, preseijeno 42, u gostionicama prijavljeno 75, odjavijeno 90, ostalo u gostionicama prijavljenih stranaca 201.

Osmanlijska narodna kreditna banka. lz Carigrada se brzojavlja: Nova banka, koja se domaćim kapitalom osniva, nosiće ime „Osmanlijska narodna kreditna banka“; njen je osnovni kapital četirl milijuna funii (oko 90 milijuna kruna). 400.000 dionica po deset funti izniječe se javno za upis, ali će ih moći upisati samo otomanski podanici, da bi se banci očuvao narodni karakter, cjeiokupno osoblje, osim nekoliko stručnjaka, biće Osmanlije, a službeni i prometpi jezik biće isključivo turski. Dalje skakauje cljene pšenici u Engleskoj. ,,Reuter“ javija iz Lonđona: Cijene pšenici 1 dalje skaču. Na mnogim žitnim trgovima Iznoslie su pne 76 do 80 šiiinga od jednog quartera.

visoke gospode, kao i izaslanstva do-. maćih pukova, čiji je vlasnik bio Previšnji pokojnik. Završetak povorke sačinjavali su arsijerci, ugarska konjička tjelesna garda, jedna četa pješadije i jedan eskadron konjice. Sprovod je prošao posred špalira, obrazovanog od izaslanstava odaslatih od vojske na bojištu kroz Kdrntnerstrasse, Kupferschmiedgasse, preko Neu Markta pred Kapucinsku crkvu. Dočekan od sveštenstva kovčeg Je unesen u crkvu i postavljen na katafalk. Previšnja i visoka guspoda, kao 1 sve ličnosti, kojb su pratile Previšnjeg mrtvaca na ovom posljedniem dijelu puta zauzeše odredjena mjesta u crkvi potpuno izdrapiranoj crninom. Još jednom je blagoslovljen Previšnj! mrtvac, još jednom pjevači dvorskog glazbenog zbora zapjevaše „Liberu'V Poslije toga kovčeg bude podignut, a uz posinrtne molitve i praćen buktinjama sa čč. ocima Kapucinima na čelu odnesen doije u grobnicu. Suznih očiju, savladani bolom, članovi Previšnjeg carskoga dorna i ostali tužni zbor prate pogledima kovčeg, za kojim Njegovo Veličanstvo car i kraij Karlo, : vrhovni dvorski maršal sa palicom i oba kneževska komornika silaze u grobnicu. Ovdje je kovčeg, shodno želji pokojnoga vladara, postavijen izme- dju sarkofaga pokojne carice 1 kraljice Jelisave i pokojnog carevića i kraljevića Rudolfa. Po završetku opijela i posmrtr.ih moiitava vrhovni dvorski maršal predade ključ od kovčega Previšnjeg mrtvaca gvardijanu Čč. otaca Kapucina i preporučio mu, da ga čuva, na što se vladar sa pratnjom vr/itio u crkvu. Sada FVevišnja i visoka gospoda napu-. stiše crkvu. Večernje sjenke spustiše se na za. vršetak pogrebne svečanosti!

Rszne i/iiesfi. Rockfeiler niiadji poočim 100.000 djece. Sin najbogatijeg čovjeka na svijetu amerikanskog petrolejskog kralja John D. Rockfellera, riješio je da se zauzme za 100.000 francuske djece, koja su uslijed rata ostala bez očeva, i da lh 0 svorne trošku vaspitava. Kako amerikanslci listovi saopštavaju, mladi Rockielier je izračunao, da će mu kao poočimu tolike djece u toku petnajest godina biti potrebno svake godine 65 milijuna franaka. Doznalo se još i to, da je čitav niz amerikanskih r.ajvećih novčanih matadora, medju ovima i kralj čelika S c h w a b (njemačkog porijekla) obećao, da mladoga RockfeJlera potpomogne raznim milijunima pri vršenju njegovim poočinskim dužnosliina spram francuske djece. . Beskvasni hljeb. Kako javljaju berlinski listovi. pošlo je za rukom upravniku državne pekarnice za opite raznog peciva N e b e 1 u hg u da peče pšenični hljeb bez kvasca. Ovaj se hljeb u pogledu oblika, boje i ukusa siabo raziikuje od dosadanjeg a ostaje duže vrijeme svjež, nego hljeb, spravljen pomoću kvasca. Način tog novog peciva je zbog toga od velike važ-i nosti, što će se njegovom opštom upotrebom uštediti znatna količina sirovine 1 što će to pecivo na jednostavan način dospijevati za ishranu ljudstva. Novi beskvasni hljeb je malo nakiseo i vrlo prijatan, a moći će svaki pekar da proizvodi. KOREMSm Moricu A. Tajtacaku, Ziirich. Lcpa vas moHm gospodine, da javite Mileti, da sino svi zdravi, i umollte ga, da me što ćešće oscbl Izveštava. Molim Vas raspitajte se i javite g. Milosavu ili mcni, kaito jc kapetan 1 kl. Miloš Kalinić, kom. 1 bat. 16 p. morav. dlv., Jer ništa o njemu nisu čuli Miletu, sve naše kao i vas pozdravija Olga M. Zdravković, Vrnjačk.t-Banja. 21371-8 Miiojko Ivanović, Ženeva. Ja sam živa i zđr'ava. U stanu sam istom. Tri tvoje karte sam dobila, javi se. Pozdravlja te i hubi ivoja majka Katlca Ivanović, Vidinska 35..'TJeograd. 21423-S Z0R1CIIER BliREAU FUR AUFSUCHUNG VEUMtSSTER, Ziirich. — Za R&dovanoviča i Alcksića. Casse Plain Palais 19444, 71 e. Jlolim Vas ako sto u mogućstvu da saznate i odmah nio izvjestite, ila jo sa mojiiu rrnižem Urošem iMicičem, trg. iz Kraljeva, jer ođavuo nemam' fcvješće o njcmu, zbog ćega sam n velikoj brizi. Njemu dostavite, da sMo svi dobro, i Eeiimo da nain go lično javi, iii bar preko V;ls. Unaprijed Vam zahvaljujo, Kosara Micić. KraJjevo. 21408—8 DRAGISI DJOKOVICU, svršcnom pravniku iz Uiica, sada na Kifu. Dragišal Molim te, sko ti je moguće, razabcri za inoga Momčila, i za SJjordja, šla je n njima, jesu li zdravi? Ako moieš, javi im da sam sa djecom i roditeljima del'ro. Tvoju kartu od aprila dobila sam, iuila. ti, kiid ei so bar ti sjetio, da nas za oaše izvjestiš, pored tolikih naših prijatelja i pozn&nika, koji su nas zaboravili. PozdravIja le, Draga Bjelovićka, Užice. XX/34. Molim te, razatieri i za Mišu Mitrovića, da li je istina podiegao tifosu, i javi tačno pdroab. 21441—8

G. MILANU P. GJORGJEVIĆU, Ženeva. Lijepo Vas moiim, gđje treba, đa mi se od raoje 'penzije pošalje, što više, jer sam boiesna* Penziju sam primala, na blagajni Načelstva, okruga beogradikog, n »umi od 161.50 dinara, po priznanicama. Novac pošaljite na vašu Huiu. Unaprijed hvala na usluzi. S pošlovanjem Savka željezovska, nastavnica u penziji. Kragujevac. 21409—8

Dr. JE81 2UJOVIĆU, ljekaru, 2oncva. Najljepše Vas raolim, da izvjeslito Andonovića iz •Bukarešta, da sam 66. oktobra primila 656 kruna, a 1. noverubra 291. Molim Vas budile dobri i izvjestite me, kako je moj Vojin? U velikoj sam brizi. Pozdrav Vami i tetka Danici, Vaša Toka V, Maksimovića. Resavska 56, Beograd. 21439—8 G. JOVANU Pl’EMOVICU, Case 8545, M. B. 2eueva. Primih novac, veliko bvala. Molim dostavite Milorađu moju preveliku radost, kad čub da je žir. Neka so bar jedanput mjosečno preko „Beogradskih Novina" javlja. Ođ poslatog novca više ođ polovine vratib đug, koji učinih zbog zimuice, ostatak bit će dovoljan do Božića. Neke neopbođne stvari potrebno jo đa spremim za malu, što će vrlo mnogo koštati. Neka javi pašenogu Vlajku, da što prije

trović, prof. univcrsitela, rez. inž. luajor, i ako bi tako bržo Išlo, molim učinilo vi tu dobrotu; i šuraku živoradu Nikoliću, inžinjeru, rez. iul.

kapetauu, da so javi roditeljima, jer mnogo brinu, t po mogutstvu pošlje im štogod noivaca. Miforad da ne brine, evi smo zđravi, Inolimo ga ds čuva svoje zdravlj«. Jeste li

moiUDO ga as cuva svoje zuravije. u dobili i Miloradu poslali đjetinju aliku. Poslah Vsm je prije dva mjeseca. ’ Svima toplo pozdravlje. Kosara Mil. Radovanovića, Budimska 2, Beograd. 21442—8

ZORICHER bubeau for aufsuchung VERMISSTER, Ziiricb. — Molim vas lijepo, izvjestite moga sina Nikolu Djer. Simića, da sam (primio preko Wiener Bank Vareina 813 kruna, hraJa, mi smo svi zdravi i mnogo ga pobjiravljamo. DjeTasim Simić. Makeuzijeva 63, iBeograd. 21401—8 G. VELJI MARKOVIĆU, Grailenriedu-eg 14 jpr., Bern, Scbweiz. U vezi oglasa u broju $40 i 241 „Beogradskih Novina", ponovo Vas molim, pišite Pavlu H. Pavloviču u Ncw-JorkUj <la edmah pošalje više novaca sestrama, Ljubici i Stani u Cupriji, i đa su mu svi živi i zdravi. Unaprijed Vam biagođari i pozdravlja, Živojin llarinković, sudija. Deligrađska 24, Reograđ. 21397—8 G-dji ELEONORI DIMlTRIJEVlC, Soiun. Draga Noro! Čitn sain čula za smrt zet Mitinu, pisala sam ti; ne znam da li si dobila to pismo? I ovim putem, molim te, primi sa Micom moje srdačno učešće u vašoj nesreći. Moje materijalne nevotje gone me, da te opteretim jednom molbom. Budi dobra, nadji puta, da mi što više od moje penzije pošalješ. Obolela sam, pa će tl biti jasno moje stanje. Penziju sam primaia na blagajni načelstva okruga beogradskog u sumi od 161.50 dinara. Ako znaš gde je g. Radoje, dostavi mu ovu moju molbu; uverena sam, da će učiniti što može. Pisala bih mu, da znam gde je. Unapred hvala za ushigu. G. Radoju moje poštovanje; tebe i 'Micu mnogo pozdravlja tvoja Savka Zefczovska, Kragujevac. Poialji na adresu g-dje Ruže Miiana Djordjevii, Kragujevac, Glavna ulica 49a. 21410-8

Vladi Neđeljkoviću, Ženeva. Molim vas raspitajte se o Miianu Mirkoviću lz Koštunića. komordžiji III. čete, II. bataljona X. puka II. poziva, i o Lazaru Veskoviću, čedomiru Nikoliću, Dragutinu Avramoviću. Sva trojica iz Koštunića, vojnici I. brzometne baterije dtinavske divizije II. poziva, i izvjestite me ovim putem i sa kartom. Kata je dobila vašu kartu od 3. oktobra, gdje javljate, da ste oglase pročitali. Javljajte češće o našima! Molim Dragišu, da pošlje novac. Vas pozdravlja Drina Matić, Gorn. Milanovac. A 1350-8

Vlaci! Nedelikoviču, Zeneva. G. Viado! Raspitajte sc o slijedećim I Javite meni, ako što saznate dobro ill hrđjavo. Božidar DamJanović, narednlk 6. debanžove brđske baterije; Velisav Damjauović, kaplar 2. bataljun, 3. četa, 10 puk, 1 poziv. Obojica su iz Kostunlća. NjihovJ roditelji biće vam vječito zahvalni. Javljaj te što češće o mojima. PozđravIja vas Drlna Matić, Gor. Milanovac. A 1334 —8

G. Mltl Radovanovtću. Ženeva. Najučtlvtje vas umoljavam, da Izvolite saznati Je li živ moj muž Svetozar Avejić, vojuik drin. artilj. divizlona, 1L poziva pretekši, pošto se za njega do danas ništa nije čulo. Tako isto moiim sve prijatelje i poznanike, ko bi ma šta znao o njemu, neka mi javl, na ita ćn mu bitl ze navek blagodarna. U Uto vrijeme Javite mu, da smo svi živl i zdravL Soiija S. Avejlć, Sume. A 1375-8

Gosp. Jovanu Jovčiču, Ženevn. Molim vas Izvijestite me za moje sinove: Aca Drndnre-t vić, 1. četa pionirska, drinska divizija, I, poziva; Nedjeljka Drndarevića, vojnika 2. Čete, 3. bataijuna, 4. puka, 1. poziva, drinske divizije; Siavka Drndarevića, regruta 1906. godine, djačke čete. Molim vas javite mi i za mo. ga zeta Lazu Kuzmanoviča i za pašenoga Mi1 hajla Simića, majora 4. puka, 3. poziva, drinska divizije l njegovog sina Moračila, jer o njima odavno nljcsam ništa čula. Unaprijed vam> mnogo blagodari Josip Drndarević, Užice. A 1333—8

Gosp. JOVI ALEKSIJEVIĆU, Ziirich, „Hotel Sciiwert“. Dragi brate! Dostavite slijedeće mome mužu "W. Rendiu, vojn. kapelniku, N. AfrJca Bizert (Zarzouna) Velh tunel. U naprijed blagodari S. Paula R. Mili moj Wenzo! Tvoju kartu sam dobila iz Pariza, jako me obradovala, jer nisam nikako vjesti o tebi imala. Feri te mnogo vofc! Ou ne može o mc-nt računa voditi, on dobar kao u«vek. Ja i Lajoška novčano njemu još pomagasrto. Sada ne znam viSei g<Se se nalazi, mnogo brinem i to škodi roomc zdravlju. Opet sam dobila grčevne napade. Moram se ozbiljnp liječiti od žučne kameni. Prati mi novaca odmah, ako možeš; to i Honzo nek učini. Dragi naii Wenco i Honzo, primite srdačne čcstitke za Božić. Nama će biti žalosno. bez vas i bez novaca. Javi jel' si dobio moju i Ferikinu sliku. Grii vas t liubi vaša Rendla Paula, Giziella i djeca, Balkanska 16, Beograd. 21393-0

iisaiis peii faini zaiam, koii sraža sjaiaa or