Beogradske novine

11. marta 1917. Posllleđnie brzolcviie vilsst!.

Broj 69. Zmnlfne oblooe. OBJAVA. ‘ Sud c i k. /apovjcdnišUa inosnc biane i grada u Beogradu jc, na osnovu čl. 4. i 17. zakona o zaštiti trgovinskih i tvorničkih iigova i 2 jaivona o pristojbama, dozvolilo tvrtki Austrijsko ofužno tvorničko drušho u Stcyru“, u gor. Austriji nnošcnje u registar zaštitnog žiga slijedeće zaštitne žigove: „Defcnsor" i „Owas“ za automobile, kolske točkove, motorske točkove i sve druge vrste kolskib sprava, letilice svih vrsta, dijelove i prinadlcžnosii za gore pornenutu robu, oružjc svih Vrsta, i to za vrijeme za daljih dcsct godina računajući od 18. febmara 1917. prije podne 9 sati, sa isklju&vhn pravom ujiOtrebe ii području c. i k. vojne gtavne gubernijc 'u Srbiji. U Beogradu, 23. februara 1917. Sud e. i k. zapovjcdništva mosne braine i grada Beograda. OBJAVA. Sud c. i k. zapovjedništva mosne brane i grada u Beogradu -je, na osnovu čl. 11., 3., 4. i 17. zakona o zaštiti trgovinskih i tvorničkih žigova i zakona o pristojbama, dozA’olio tvrtki „Ugarska gumi-robc tvornica dioničko društvo" u Budimpešti, X. Kcrcpesi-ut 17, da možc obnoviti svoj zaštitni žig za pncumatiku, kao i sve druge automobilske, kolske i velosipedske obmfce, koji je poslijednji put bio uveden kod srpskog trgovačkog suda I. stcpena u Beogradu 3. febmara 1914., i to za daljih de6ct godina, računajući od 3. februara 1917., sa iskijučivim pravom upotrebe u podničju c. i k. vojne glavne gubernijc u Srbiji, U Bcogradu, 13. fcbruara 1917. Sud c. i k. zapovjedništva mosne braifie i grada Beograđa.

Pre v išnja naređba o iniciialima Kb. Beč, 10. marta. Previšnjom odlukom od 8. februara odobrcno jc sa malim izuzedma narcdjenje 0 inidjalu Mjegovog Veličanstva na portei>eje-ima, ešđrpama i ružicama (kokardatna) na kapama. Svi sa inidjaiitna Njcgovog Veličanstva blagopokojnog cara i kralja Franje Josipa providjena a sada nošena ratna oprema ima se bez otlredjenoga roka iznositi. Nove narudžbine paradnih dijelova imaju se izbjegavati, jer će propisi o opremi možda biti izmijenjeni. U isto vrijeme odredjuje se, dai se časničkt kožni opasač 'ima iziiositi. Na njegovo injesto dolazi opasač sa kopčom. Bavarskl predsjednik ininistarstva o podmorničkcm ratu. Kb. Munclfen, 10. marla. U današnjoj sjćdnici zastupničke kuće uzco je riječ izvandnevnog reda prcdsjednik minisaarstva grol H a e r t1 i n g, i spomenuvši prije svega junačku smrt princa H e i n r i c h a i šlavna djela njemačke vojske. Prešavši na ocrtavanje ratno-političkog položaja, rekao jc H a e r 11 i n g,'' da su se središnje vlasti, služeći se kraj toga svojim dobrim pravom. morale nakon odbijanja njihove pomtde za mir prihvatiti neograničetioga podmorničkoga rata. To je učinjeno u borbi za opstanak protiv inanije za unišravanjem, koju su dosada gajili naši neprijatelji. U takvoj se borbi moraju upotrijebiti sva sredstva, koja stojc tia raspoložtnju. O ograttičenju sadanjega pooštrenoga rata ne može biti ni govora. Kako je sada započet, tako će biti podmornički rat i sproveden, a danas je jače no ikada đo sada pouzdanje, da će nas on dovesti željenom cilju. Neprijatelji nijesu drugačije htjeii: Mora se požaliti, što u

Beogradbke Novine tomc trpc i neutrald, no krivnja za to pada na naše neprijatelje, u prvom redu na Englesku! — Na kraju svoga govora izrazio je predsjednik tninistarstiva nadu, da će njemački narod i nadalje biti onako složan kao do sada, jer će samo totn siogom Njemačka doći do mira, koji ćc joj omogućiti ljepšu buđućnost. Tendencijoziie sporazumne vijestb Kb. Berlin,, 10. inarta. Wolffov ured, osvrćući se na tendecijoztie sporazumne vijesti o tobožr.jim velikim njernačkim gubicima na pođmornicania, veii, da je kod telmičkih talvO osjetljivih .podmoraica, kod smjelosti podntorničke por.ade i neizmjernog odbranbenog aparata, koji su stavili u kretanje sile sporazuma, neinoguče izbjeći svim slučajniin gubitdma, tio da se ti gubitd kako prije tako i sada kreću u normalnim granicama; napose ti gubitci đaleko zaostaju za oniin brojem, koga navode sporazuinnc sile. Ti gubici ni najmanje rie uplivišu na djeiovan'e podmornica pošto priraštaj novili podmornica innpgostrnko nadmašuje eventualne gubitke. Barim Hazal — upravitik elelokupuc doptmske službe. Kb. Beč, 10. marta. Njegovo VeličattsDvo imenovalo je bivšeg ugarskog ministra za dotnobranstvo, generabpukovnika baruna H a z a i a upravnikom cjcloktt’pne dopunske sltižbe. Naoružanje amcričkih brodova. Kb. Washington, 10. ntarta. (Reufler). Wilson je odlučio naoružanje trgovačkih brodova orotiv njentačkih podmomica 1 izjavio. da anterički brodovi mogu putovati u sva pristaništa svijeta i da se pri tom ne trebajtt brinuti za njetnačku zabranjenu zonu.

^ Ncdjelja Nastradao brod. Kb. Lottdon, 10. tnarta. Prema jtdnoj ,,Reuterovoj“ vijesti, potvrdjuje se, da se transportni brod „Mundi“ n-a svoin putu za Francusku sukobio sa jednim dragim brodom i potonuo. Utopiio se 10 Evrooeiaca i 615 urodjenika.

Rozne t l’esti. Učtivost i štednja artije. Više nego u ostalim zerrljama sada je 1 u Francuskoj na dnevnom redu pitanje o oskudiđ artije 1 o potrebnim mjerama za Stednju toga za iskazivanje mlsli tako potrebneg proizvoda. Medju ostalim našao je ,,Matin“, da pored službenoga i trgovački stil sadrži grdno nepotrebnih forroula koje u interesu štednje treba izbaciti. Naročito se ,,Mstin“ okomlo na uoblčajenu završnu forroulu trgovačkih pa i privatnih pisama, koja glasi: „Venillez agrćer l’assurance de'mon ćstlme le pius profond" („Primite uvjerenje o mom odličnom poštovanju“, u kojem se prevodu ova fraza u veliko uvukla i u srpski trgovački stil pored* kraćeg ,,s poštovanjem“, koje se upotrebljava po njemaćkom ugledu). ,,Matin“ veli, da je upotrebljavanje ove glornazne fraze sađa ne samo izlišna nego da se onaj, koji je upotrebljaya, upravo griješi o interese otadžbine. Ona, veli ,,Mat(n“ ne samo izaziva trošenje artije, već 1 gubltak vremena. List računa, da čovjek, koji ima srednju trgovačku prepisku, upotrebljavanjem formule gubi godišnje 9 sati, 6 minuta 1 nekoliko sekundi, za koje bi vrljeme mogao mnogo šta pametnijeg učiniti. Za deset godlna gubi se već čitav mjesec dana na taj zlosretni izraz. S toga ,,Matin“ traži, da se taj zlosretni izliv prekomjerne učtivosti (koji se tollko ukorenio, da ga upotrebljavaju 1 u pismima, gdje se neko inače grdi ,,na pasja koIa“) što prije izbaci. „Matin* predlaže da se pisma završavaju starorimskim ,,Tibi“ (iii ,,tvoj“) kojim bi se uštedilo mnogo artije 1 dobilo mnogo vremena.

Strana 1

BEOGRADSKI ORFEUM (prodj« BOULCVARD). = Ulaz iz Knez Miletine ullce. =

PočcvSI od 16. marta 1917. svakodnevno: SEMZACIONI POĆETNI PROORAH:

Dvoilca Camtllosa teieatska prcdstava iz clrusa Beketova. — Camlilosi znaju svet Camillosi će sve pogodlti! Od Camillosa se nc može ništa sakrltl! Sestra Wiisonove akroUatske igračice.

Tom I 3ack Amerićki lakrdijaši lz .Glavoogradskog orfeuma*. Hllda Ernau glavne igraćica c, k. dvorskc opere u Bcču. Sestre Enciersove Atictski aktovi sa pešiansirog .Steinhartovog orfeuma".

5šcskay Sandor omiJjeni pešianski komiiar sa svojim rcpertoarom. Mld Zlatka Njemačkohrvatska subrcta, bivša člarilca Zagrebačkog pozorišta. Netlć Nataile madjarska pjevačica.

Cene mesta su: Loža <4. osobe) a 16 80 i 12 80 Sedište u loži 520, Sedište orkcstar 4, parket 3, parter 2, Oalerija 1—2 red 1.50, 3—5 rcda 1. Predstava za vojsku (Nedeljom i petkom) po podne: Loža (4 osobe) 4; Scdište orkestar 1. Sva ostaia mesta 50 hellera. Prethodna prodaja karata od 10. marta ua dr.evnoj biagajni orteuma, hotel .Opera“, od 9—12 prije podne I od 2—7 po podne.

^ Ekspozitura peštan.-ugar. Komercial-Banke E u Beogradsi — Knes Mthsnova ulica £0.

GLAVHA UPAAVA CF„I. i KR. MOUOPO LA PSTROP-.SjA i SPIRiTUSA. 2 bavl se svima bankarsklm posiovlma, pošliikama novaca iz Austro • Usarske I zs Austro' J Usarsku, saveznlčke Ineutraine države. Spedisino od|eljcn]e za pošiijke novaca ratnšm zaroblienicima i Interniraniitta. Prima ulose I obavlja menjanie novca po naikulantnljim dnevnim kursevima. Zasebno cdieljenje za robu za sve branše trgov. poslsva. Osncvni kaplfal i raserva 168 , 500.000 Km na. p

Ekspozitiim Ensiosko - Husfrljske BanKe u Beograđu Saborna ulica broj 23. bavi se svima bankar. pos!oyima i trgovinom svakcvrsne robe. Vrši isplate iz Au^ro-Ugarske, saveznićkih 1 neutralnih zentalja a tako isto I odande. imr Sslje itovac ratnim zarobl|smicyma i Interniranima po umerenim uslovima. — Prima uioge na šteđnju I menja novac kulantno. Kapetai sa rezarvama: 190,09^.000 Kruna. =

Svaki žovek ima svoj srećni trenutak! MIk®i ii© treba da propusti trenutak sveie sreće! Bilježite tačno vruente, čas i trenutak!

VI ste na slgurno više puts Ćuli, da )e dovoijan samo jedan srećni trenutak, da se postane

Usied vrlo mndglh srećnih vučenja, ml smo našim poštovanim mušterijama ispiatiii

miiilunar.

Ne propuštajte taj trenutak, mi ćemo vam biti u pomoći. Nikakvo predubed jenje ne treba da vas zadrži od cve prilike, kako varn ne bi umafcao trenutak vaše sreće. Obeiežite na ovome satu vreme, koje pokazuje vaš sopstveni sat u TRENUTitU, kad ovaj oglas bude pred vami. Požinjući od vrha veiške kazaijke vudte pravu finšju s vrha maše kazaljke do unutrašnjes okvirasde su označeni brojevi i VS ĆETE NAĆi VAŠU SRECU. Pakle, sred u susretž Foručite cdmah taj vaš srećni broj kod

fiRV' sil K 400.0CD ns ln| 52,3$

izmcdju kojih:

ja

pvtefl

fp?srir

iiilili

t i"

tŠT&Tfl

tTegfl

CD \

X

V

5.4Z|

M

11

_

fi ff 91 99 99 99

400.008 200.000 mooo mooo 100.000 mooo

15.4211 63.057 64.384 99.805 53.990 53.337

atoje dovoljan dokaz, da su mušterije srećne bankarske radnje :: Gorzć & Comp. :: postigie sreću. Vučenje je I. klase već 13. apriia. Zvanična cena *-o* [ V 8 | \U j Va | Vi za I. klasu: Kruna 1*50 | 3*— | 6*— , ii2*Poručite odmah! ^ Za portiku dovoljna je i dopisna karta.

flORZO & COMP.-Srećno bnnkorska radnjo. BudimpeŠta, IV., Koronaherceg-utca 9-11. • Osnovana 1898. | zakonom xai«Meno br. 32104.