Beogradske novine

Br. 83.

BEOGRAD, ponedjeljak 26. marta 1917,

f z lazi:

dnevno u jutro, ponedjeljkom poslije podne.

Pojedlni brojevl: U BMgrate 1 u tralnliu u»aitg«ni« a «. 1 kr. Wi H nljral 1 btltra U Hmtfks]-tlmnl)l, BMnl-HMcngnlat

Mjosoena pretplata: U taMraU« 1 a kraltflaia lapstlntfat/lla H .. » '2!L " ®*l ,a * 9to »"o Mtln. . ( rU Bmtrada n tatun u kuta . ... K m U HfreUkoJ -ktavonlj), 8nj=l - Hoicagotial 1 K m

Inn «*»1 pođruflja M cijanl H. . . . 1t halara

U ai*aUm kralarlaia Aaalra-sgarekaiaaaafMla ( fU Inoatraastra g ^

Ogtasl po eljenlku.

Urodnlitvo: BEOORAD, Vuka Karadžlća ul. broj 10. Telefon broj 83. Uprava i prlmanjo pretplata Topličin vonac broj 21. Talefon broj 25. Prlmanja oglasa Knaza Mlhajla ul. bro] 38.

Godina III.

Rotni izuještoil. izvfeita] austro-u$iirsko9 $lm$ stožera. Kb. Beč, 25. marta. IstoČno boj'Kte: Zapadno od Lucka s uspjehom su protekla preduzeća naših navalnih četa; inače niSta od značeuja. Talijausko hojište: Na visoravni Krasa provaliie su naše navalne izvidnice juče u jutro kod Kostanjevice u prvu neprijateijsku utvrdjenu liuiju, rastjerate talijanske straže, a onda se prema naredjenju povratile opet u svoje položaje. Poslije podne bi!a je na visoravni topnička borba vrlo živahna. U oblasti stilfserskog potoka odbile su naše čete jedan napadaj Talijana na M o n t e S c o r t u z z o. Nepri« jatelj je kod toga napadaja pretrpio znatnih gubitaka. Jugoistočno bojlšte: Ničeg novog. Zamjcnik glavara generalnog složera pl. Hflfer, podmarSal.

Izvjsita] njematkoš vojnož vodstua. Kb. Berlin, 25. marta, Zapadtio bojišto: Kod jasnog je vremena bila vrlo živahnu topnička djelatnost na f 1 a n drijskom iartotskom frontu. Južno od Yperna naše su sprave za bacanje inina radile s vrlo velikim uspjehom; izvidnice su ustanovile. da su roivovi, na koje je bila uperena ta vatra tmnama, bili posve razrušeni I 'spražnjeni. Kod Beaumetha, R o i s e 1 a I istočno od crohoiskog kanala došlo je do francuskih napadaja na naše siguiniosne straže, koje su prema naredjenju nanijevši jvrije ncprijatclju štete. odstupile. U jeduoj borbi kod V r e yry-a sjeveroistočno od Solssonsa, suzbijeni su francuskl bat a I j u n I u z v a 1 i k e g u b 1 1 k e. Kod S o u p i e i kod C e r n y a, na sjevernoj obali A1 s n e provalile su poslije uspješne topničke vatre naše jurišne čete u snažnom jurišu u francuske linije, otkuda su se povratile, zarobivši 60 neprljateliskih vojmka. Iztnedju mora I Mosele svršili su sa p o b J e d o m napadaji našlh letača na neprijateljske letilice. U v a z dušnoj borbl izgublli su CnglezliFrancuzl 17 1 e t i 1 i c a. Natporučnik barun Richthofen oborlo je 30., a poručnik Voss 16. i 17. neprijateljsku letilicu. Istoćno bojpšte: Front maršala princa L e o p o 1U a b a v a r s k o g: Kod jednog prcpada u blizint S a m«n e n a, ua Dvtnt, ostao je u našim rukarna 21 ruski zarobljenik. Na više odsjeka, naročito kod Sinorgona, zajiadno od L u c k a, kođ B r o d y - a l Brzezany-a pojačala se od vre.mena na vrijeme topnička djelatnost. Na frontu gcncral-pukovnika tiadvojvode J o s i p a i kod vojne skupine maršala pl. M a c k e n s e n a položaj j£ kod vladajuće jugovine neizmijenjen. Maćedoiisko bojišlO: Sjeverno od Bitolja očistila su naša štrafunska odjeljcnja pred našim položajitna i onaj jedan rov. u kojem su se još nalazili Francuzi. Prvl zapovjednik glavnog slana pt. Ludendorff. Njemačkl večernjl tzvještaj. Kb. Berlin, 25. marta. Na zapadu žlvahna borbena djelatnost u uglu Izmedju Somme i crozatskog kanala. Sa tstoka i maćedonskog t r o n t a ne javlja se o nikakvim osoMtim dogadjajima.

Ruska kadetska stranka za demokratsku republiku. Sjeverno ledeno more zabranjena zona.

Izvjestaj bugarskog glavnog stožera. Kb. Sofija, 25. marra. Maćedonsko bojište: Na istočnoin okrajku ohridskog j e z e r a predstražarska čarkanja. Neprijatelj je svojom žestokom topničkim vaitnom gadiao na C r v e n tt S t e u u i sela Trnovo i Magarevo. Ovdje su provalile bugarske i lijetnačke ćcte naprijod i zauzcle jcdan blizl rov, iz kojcga su Francuzi pobjcgli. Na ostalom frontu slaba topnička djelaitnost. U dolini V a r d a r a letačka djelatnost. Rttmunjsko bojište: Mir.

Turskl ratnl Jzvještaj. Kb. Carigrad. 25. marta. Perzljsko bojište: Nikakvog neprijateljskog djelovanja, osim onih odbijenih napađaja, o kojlma je već javljeno 21. o. mj. Jedan napadaj triju neprijateljskih konjanićkih pukova, pojačan sa topništvoin i mašinskltn puškama, u okolišu B a n e, o!dbijen je. Naše čelfe progone šuzbljeuog neprija'telja. Tigriško bojište: Neiznrijeiijeno. Dvije su nejnijateljske jahačke eskadrone raspršeue vatrom našili euphratsklh fcaterija. koje su neprijatelju nanljeie teških gubitaka- Tom stno prilikom zarobilt 1 časnika I II vojnika, a zaplijeniil ratiK>g materijala i stoke. Kavkaško bojlšte : Na desnom je kril-u pokušala Jedna neprijateijska četa jedan prepad protiv našilt položaja, no bila je odbijeua. Sinajsko bojlšte: Neprijatelj se oklijevajuči pribltžuje našim položajima. Na ostalim frontovima nikakvih dogadjaja od z-načenia.

Predala vellkog krsta reda narlje Terezije caru l kraiju Kariu. Beč. 25. marta. Maršal nadvojvoda E u g e n došao je juče N j e g o v o tn V e 11 č a n stvu caru i kralju Karltt. da Mu u ime podređjenili vodja 1 vojnika predavelikl krat reda Marije T e r e z i j e, .kojl na svojoj stražnjoj strani nosi ovaj naitpis: „Pobjedničkom vodji navalne grnpe u napadaju protiv Italije — svojein najvišem ratnom gospodaru u nepokoiebljivoj vjernosti i zahvalnosti vojna grupa maršala nadvoavode Eugena. V a 1 S u g a n a, 17. januaira 1917“. Kako je poznato, umolio je nadvojvoda Eugen Njegovo Veličanstvo, kad je ono na svom tirolskom putovanju 17. januara 1917. boravilo u Val Suganu, u doglcdu vielgereutliske visoravni, preko koje je Njegovo Veličanstvo još kao nasljednik prijestolja vođilo svoje hiabre čete u besprimjernom pobjedničkom pohodu, da primi insiguije reda Marije Tcrezije ne samo kao veliki mcštar ovoga najvišega vojnoga reda, nego i kao u o v o m r a t u z a s 1 u ž eno odlikovanje. Njegovo je Veličanstvo onda ovo] molbi uđovoljilo. Kad je poslije inaršal barun Comad Hotzendorffskl smijenjen sa mjesta načelnika glavnog stožera da u drugom svojstvu doprinese do odlučne pobjede središnjih vlasti, podarilo mu je Njegovo Veličansitvo veliki krst reda Marije Tcrezije i predalo tnu sa vanredno laskavim ručnim pismom velikl krst, koji je dosada resio grudi Njegovog Veličanstva. Sada je ona vcjna grupa, s kojom je Njegovo Veličanstvo ubralo svoje prve pobjedničke lovoiike, posvetila novu dekoraciju I uručila je preko svoga vodje najvišcmu svcm i ijubljenom ratnom gospodoru.

Raska revcludja. Vellkl knez Nikola smijenjen sa svog položaja. Kb. $tockhoIm, 25. marta. R e u t e r o v ured javlja iz P e t r og r a d a : Veliki knez N i k o i a N i k olajević je smijenjen sa položaja vrhovnog zapovjeduika. Dok mu se ne postavi zamjenik, priinio je vrhovno zapovjeđništvo u svoje rulte generalisiinus A1 e k s e j e v. Zabrinutost u Franeuskoj zbog dogadjaja u Rusiji. Kb. Bern, 25. marta. Frađicuska štampa, koja s veiikom pažnjom pratl dogadjaje u Rttsiji, iznenadjetia je viješću, da je car uapšen ! podsjeća na izvjestan dio događjaja francuskc revolricije i apšenje Ludwiga XVI. Bivši minisitar Reinot dovikuje u ,,L‘0 e u v r e“ ruskint revolucijonarima: „Stojtel Ne polazite d al j e!“ On bahtijeva, da se vlade četvornog sporazuma uiniješaju svojira uticajem, kako bi se stvorilo uredjenje, koje bl odgovaralo željanta dtitne. J’rebalo bi sadanjitn vodjanta u Rusiji objasniti, koliko je beskoris'.an njihov postupćik prema caru. ,,I.a Frauce“ piŠe: Ćara bi trehalo, ako još ima vremena, pustlti u slobodu. Vjcrovatiu) bi agenti četvornog sporazuina niogii uvjeriti rusku vladu, da u njihovom interesu ležl, da se krlza ne produžuje beskorisnim apšenjiiraa, da trcba izbjegavati svako izgrede, zbog lcojiii. propadaju i najbolje upućene revoluciie. ,.E c h o d e P a r i s“ I ,.V i c t o i r e“ utvrdjuju, da je u Francuskoj vrlo nepovoljno primijena vijest o apšenju cara i opominiiu, ;4a treha i/bjegavati Strahovladu.

noda, pozdravljaju Iilieraini crkveni dostojnici kao preteču novog doba. Sve pristalice stare vladavine. koje su iniale episkopske dijeceze, zbačene su. Mitropolit petrogradski biće knez U c h t o m s k i.

IteoMM pođmornifkf rot. Ponovno potopljeito 80-000 tona. Kb. Berlin, 25. marta. Wolffov ured javija: Osim onlh potopljeniii brodova, za koje smo ’ već u mjesecu martu javili, naše su podmornice posljednjiit dana potopile daijih 25 paintilt brodova, 14 jedrenjaka i 37 ribarskih brodova sa ukupno 80.000 toua zapretnine. Nadaije je jedna od naših p o d m o r n i c a topniČkom vaitrom uništila u K a n a 1 u jedan engleslci dvopločnik (letilicu). Ođ brodova, čija imena za vrijeme noćnog napadaja nijesu mogla biti ustauovljena ili jer u opšte nijesu imali označenoga itnena, uništeno je: jedan repoznaiti natovareni brod od oko 3000 tona, torpeđnim hitccm jedan engleski naoružani brod od po priliei 3000 tona, jcdan parni lraod od po prilici 3500 tona, jedau brod od po prilicl 30o0 tona, jedan parni brod od po prilici 8000 tona, jedan norveški parni brod sa 2500 tona, jedau brod od po prilici 300 tona, kao i tri engleska i 2 francuska ribarska broda. Na potiopijenim brodovitna aništeno je, koliko se do sadu dalo ustanoviti: oko 34.000 tona uglja, odredjenog u glavnom za Francusku, 3000 tona ulja za gorivo, 3300 tona rude raa pnttt iz H u e 1 v e za W e s t - H a r 11 3 p o o 1. 3300 tona žiba i 9900 tona žlvežniit namirnica. Ovdje nije uračumt tovar sa potopijenih ribarskili brodova. Načelnik athniralskog stožera ratne mornarice.

D0BR9TU0RNA SCDMICA ZA UD 0 VICE I SIR 0 CAD :: U BE 0 GRADU ::

Daitas, u poned Jeijak 26 . marta cympho> nijskl koncerat u pozorišnoj dvoranl mjesne etap. menaže

PočetRk u 8 i pol soti no uzćer.

fimerlka l sredifnie vlasti. Njemačko-amerlćkl ugovori. Kb. Rotterdam, 25. marta. Reuter javlja iz Washingtona ; SjedinjeneDržavesusasvim odbile zahtjev Njemačke za proširenje ugovora iz god. 1799. i 1828. u pravcu, da se u slučaju rata trgovinski brodovi ne mogu zaplijeniti. Oslona tačka amerićke rlote u Evropi. Kb. Bern, 25. inarta. U jednom se brzojavu „Matin“-a iz N e w-Y o r k a veli, da Sjedinjene Države namjeravaju da postave jednu osionu tačlcu za svoju flotu na francuskoj i!i engleskoj obaii.

EnglcsKa I Koionile. Fitauje ishraue u Englcskoj. Kb. Rotterdani. 25. marta

RaUikdJj 1 viada. Kb. Stockholm, 2o. inarta. Dopisnik „Degens Nyheter“-a razgovarao se sa profesorom petrogradske univerze Pavlom Winogradowom, koji putuje u O x f o r d. On je dopisniku izjavio, da u vijesti o bjegstvu cara Nikole ne treba vjerovati. Grupa socijalista, lcoja traži mir, nije velika. A1 i n e možezatajiti, dasuradikalni elementi opasnost za sadanju j v 1 a d u. | Savez republikanskih časnika. Kb. Ženeva, 25. marla. „Petit Parisien“ javlja iz Petrograda, đa se obrazovao savez republikanskih časnilca, Car nlje pobjegao. (Naročiti brzojav „Beograd. Novlna".) Stockholm, 25. tnarta. Petrogradski brzojavni ured javlja: Sve vijestt o carevom bjegstvu proste su izmiŠIjotine. Kadetska stranka za demokratsku republiku. Kb. Stockholm, 25. marta. R e u t e r o v ured javlja iz Petrograda : Središnji odbor i parlamentarna frakcija kadjetske stranke odlučile su po- , slije zajedničkog savjetovanja o obliku j vladavine, d a s e ustanoviđemo-j kratska republika. Zajedničkom skupu državnog vijeća, koje će se održati u Petrogradu 7. aprila, podnijeće se u tom smislu sastavljeni izvještaj. Podjela careve imovine. Kb. Rotterdam, 25. marta. Prema ,,Nieuwe C o u r an t“ javija pctrogradski dopisnik ,,T im c s“-a, da se od privremene vlade može uskoro očekivati odgovor na pitanje, kojim se u posiijednje vrijeme zanimao znatan broj seljaka, naiine, šta če bitl sa ogromnim zemljištem, koje je svojina careva, i šta sa carcvom apanažom. Već su mnogi seliaci i vojnici seljaci došli u svoja sela. bojeći se da se ne odocne za podijelu zemljišta. Potrebno je, da se ova stvar sa svim objasni. da bi se izbjegio ponavljanje agrarniit nemira. Ruski crkveni dosiojnicl. Kb. Stockhoim, 25. liiart«. Iz Petrograda se javlja: Vla- ■ dimira L w o w a, prokttrora svetog si- 1

Sjeverno iedeno more zabranjena zona. Kb. Berlin, 25. marta. Stranim vladama jo saopšteno, da će se u buduće u oblasti s j e v e r u o g 1 e d e n o g m o r a. istočno 24 step, istočne dužine i južno 75 step. sjeverne širine, izuzimajući norveške teritorljaine vode, svaki morski saobraćaj bez izuzetka oružjem s u z b i t i. Neutralni brodovi, koji budu ploviii tom oblasti, čiraiće to na svoju opasnost, ali je več naredjeno. da se bricidovi neutralniti država, lcoji se nalaze na putu za ili iz tih oblastl, ne napadaju bez opomene do 5. a p r i 1 a.

SsrbE na zapaslu. Francuska štampa o njcmačkont odstiipaujii. Kb. Bcrn. 25. marta. Prilikom raspravljanja dogadjaja na zapadiiom frontu. čime se francuska Štaunpa knvi na široko i 11 a dugačko, stručni kritičari govore već o tome, da će novc linije biti umitvijenc. Iz naročitilt izvještaja sa fronta izlazi, da se u napuStenim predjclima ne može upotrijebiti tii jediia željeznićka pruga i ni jedan dniin. Itallla. Odlaganje talijanske komore, Kb. Zilrich, 25. marta. U talijanskoj poslaničkoj komori su podnijeta dva prijedloga, od kojih jedan zahtijeva, da se komora odloži do 3. maja, dokle drugi zahtijeva, da se komora ođloži do vremena, koje ministar predsjednik utvrdi. Ministar predsjednik B o s e 11 i izjavio je, da prima posljednji prijedlog. Glasanjem je 283 poslanika primilo prijedlog, đa vlada utvrdi dan ponovnog sastanka komore, samo je 31 poslanik glasao protiv prijedloga. Prema tome je komora o d 1 o ž e n a. Strah pred aiistro-ugarsko-iijcuiačkom ofenzivoin u Italiii. (Naročiti bnzojav „Beogrnd kih Novina"). - Lugano, 25. marta. „P o p o 1 o d‘ 11 a 1 i a“ žaii, što so j u Icaliji sve više širi strali pred jednom blizom novotn anstro - ugarskom ofenzivom protiv Iralije, u kojoj da ćc sudjelovati i njemačke čete

,,N i e u w e C o u r a n t“ javlja iz Loradona, da je juče u donjem domu ponovno raspravljano pitanje ishratte. Lord Devoncourt izjavio je, da je policiji izdan raalog, da kod svih onih, na koje se suinnja, da imadu skrivenih zailiha živežnih namimica, izvrši premetačinu. Ta je izjava primljena s negodovanje m. Ljetnje vrijeme u Engleskoj Kb. Rotterdam, 25. marta. Eugleska je vlada zaidjučila, da se počevši od 8. aprila u Velikoj Britanijt uvede opet ijetnje vrijeme.

Najnovije brzojovne vijeiT Novi bngarski poslanik n Bcrim. Kb. Sofija, 25. marta. Bugarski posJaaiik u Bcniu, Simeon R a d o v, dao je ostavku na taj položaj. Za poslantka u Bernu je, u privremenoj inisiji, naimenovaii P a ssarow. Danas Passarow putuje na svoje novo opređjeljenje.

Grsd I okoiita. -f- Nićifor Jovanović. U Smederevu je u dubokoj starosti umro Nićifor J o v a n o v i ć, pukovnik u miru. Pokojnik je u punom siuislu riječi bio veteran srpske vojske, jer je nadživio sve vojničke drugove svoga doba. Kad je u Beogradu ustanovljena vojna akademija, on je bio njen prvi pitomac, a docnije profesor u njoj. Kralju M i 1 a n u je bio profesor za vojne predmete. U Beogradu je uživao opšte poštovanje, a odlična porodica, koju je nakon sebe ostavio, dokaz je, da je pokojnikbio i uzorit rociitelj. Neka mu je laka zemljal Nadjeno: Na bcogradskoj žeijezničkoj stanici uadjeno je 23. o. tnj. jedan džak sai čctiri hljeba (,,vekni“), 8 kilograma kukukuruznog brašna i parom čarapa. K je izgubio, neka se javi c. i k. policajnoj komandi. Na beogradskoj ctapnoj pošti pre* dao je neki vojnik uz druga akta omaškom i jedan zavoj sa 356 kruna 50 l:elera. Vlasraik toga novca neka se javl upravnlku beogradske e apne pom«. koji će mu ga vratlti.