Beogradske novine

17 I a z I:

dnevno u jutro, ponedjeljkom poslije podne.

Pojadinl farojavl: U lurfli 1 ■ kri|Miim np«ii«<iiiitlM «. 1 *r. hto Mm U HnatskoJ-SIiTonljl, Botnl - Horci|oiUil 1 il „ rU„| mA . . .. .—.—

MjeseSna pretplats: ■ e 1 ■ kriloTimi m»oi|«IioUiii O o .. : * *'■.>*• p i *ta»«iM«ii.. * »w U Boofrodo 00 (ottoTOM u kstu . . . . o .10 U HrTOttko 1 -StttTOolJi, BouH - Horoo«oTlol 1 Oolmacijt . 11*

Ina #T 0 f pilrullt M cl/Mt 1] Mon

U krfajavimt Autt/»-u|artfcfa mMsrMjt ič iU iaostrftnstni . , . % 4M

Oglasl po cijenlku.

llrodnlitvo: BEOORAD, Vuka Karadllća ul. broj 10. Tolofon broj B3. Uprava I prlmanja pretplata Topliila vonae broj 21. Tolefon brol 25 Prlmanjo oglasa Knara Mihajla uL broj 38.

Godina III.

Rotni izuieitoll. Iivleiti] nustro-usorskoj ilovnoj sfožern. Kb. Beč. 29. aprila. fstočuo bojiite: Na više odsjeka fronta živahna topnička vatra, kao i vatra potnoću sprava rs bacanje mina. Talijansko frojiste: Položaj je nelzmijenjen. Jutros rano napale su naše jurišne Irvidnice jedno neprijateljsko uporište u Jtvlizini tonalskog klanca, svladale posadu i povrdtile se natrag sa 22 zarobIjena neprijateljska vojnika. Jugoistočiio boiišle: Ništa za javiti. Zamjenlk gUvara generalaog stolera pi. HOfer, podmaršal.

Dogfldjaii ua utoru. Kb. Beč, 29. aprila. 28. o. mj, u jutro ponovno su i sa uspjehom napale naše poinorske letilice vojnićka postrojenja San Canziano, te se neoštećene povratile. C. I kr. zapovjednlžtvo mornarice.

fzoleita] njemntKos volnos vodstva. Kb. Bertin, 29. aprila Zapaduo bojište: Front prijestolonasijednika RupOreclita bavarskog: Najveća bubnjarska vatra, koja je iprije svanuća dana započela na cijelom ffrontu od L e n s a do S t. 0 u e n t i n a, blia je 24. o. mj. uvod u b i t lc u, kojom su se Englezl, već po trcći put nadaji iprobiti njetnačke linije kod Arrasa. Do podneva bila jc velika borba odluIčona: Svršilascsteškim e n■g 1 e s k i m p o r a z o m! L' zoru pošle su poslije kiše od čefika, praćene siitiom prašincm, oblacima plinova i dima engleske jurišne kolone na napadaj u širini od po prilici 30 kilometara. »T ežiua je neprijateljskog napadaja sjetverno od Scarpe bila upcrcna protiv uaših položaja cd A c h e n v i 11 c-a đo Roeux-a; ondje se razvi]a bi ka vanrcdnom žestinom. Englezi su prodrli u A r 1 e u x, koji je uama sltižio kao iPrednji poJožaj, zatim u 0 ]> p y, kod Cr n v • e 1 i e i u R o e u x Ovdje ga ie •pogudio protivnapađai naše pje«ađSie! L ziiavoj borbi čovjek protiv čovjeica izbačen je neprijateij, djelimično preko uašili starih linija, koje su sve osim A r 1 e u x a opet u našim rukama. 'Južno od scapske nizine bjesnila je isto tuko ogorčena borba. IJ metcima razrivenim položajima prkosile su naše Jirabre čete višestrukom Jurišu: i 0 n d j e s u s c i z j a 1 o v i 1 i s v i e ng 1 e s k i n a p a đ a j i. Na krilima bojnoga poija slomiie su se iiepriiateljske navalne btijice već u unišiavajućoj vatri našega topniŠtva. E n g es k i g u b i t c i o p e t n e o b i č n o 'r e š k i. 28' o. mj. novi je dan časti za naše pješaštvo, koje se — siiažno vodjeno i izvrsno podupirano od sviju vrstl ostaloga oružja — dokazalo doraslim veličiui svoje zadače. Kod ostalih armija zapadttoga fronta, takodje na A i sn i I u C h a ni p a gii i, kao i na i s t o č n o m b o j i š t u te na B a 1 k a n u opsti je položaj nepromijenjen. Prvi zapovjednlk glavoog stana pl. Ludendorff. Njemački večernjl iz vieštaj. Kb. Berlin. 29. aiirila. Na arraskom irontu kod jake 1 Jopnlćkc vatre samo djelitnični bojevl hxA O p p y-a, gdje su se skrhaia će-

Treći engleski poraz kod Arrasa. — Od početka rata potopljeno 5,711.000 tona neprijateljske brodarske zapremine.

tiri engleska napadaja uz velike gubitke za njih. Uzduž A t s n e. O i s n em a r u s k o g prokopa i u C h .t mp a gri i pojačana topnička borba. Odbijena su francuska izvidnička odjeienja, koja su izjutra više puta pokušala uznapretlovaf'i. Na istoku ništa bitnijega. Izvjestaj bugarskog glavnog stožera. Kb. Sofija, 29. aprila. ‘ Maćedonsko bojište: Od zapadnog savijutka C r n e R e k e doDojranskog jezera živaitnatopnička vatra uz prekidanje. Na ostalom frontu slaba topnička djelatnost. U sereskoj nizini izvidničke borbe. Rmnunjsko bojište: Jedna ruska letiiica izbacila je kod T u 1 č e j e bombe; ranjeno je više gradjanskih lica.

Položo] no ztptinom bojiitu. Clemeiiceauove jadtko v ko. Kb. Bern, 29. aprila. Oovoreći u ,,H o m m e E n c h a i n" o dogadjajiina posljednje ofonzivo ii'i zapadnom frontu tlemenceau oštro napada vojnu upravu sporazumnih sila, utvrdjujući pri tome, da još nikako nije ostvareno jeđinstvo akcije. Clemenceau jzjavIjuje, kako svaki znađe, da je ova ofetiziva biia samo svršetak druge velike ofenzive, koju ja Hindenburg izazvao za svoj manevar povlačenja. Mora so svaki pitati, da li je bilo potrebno, s pogiedom tta nemoguonost gonjenja neprijatdja, da se udari glavom baš o one dvije tačke, gdje je sebi neprijateij u svome povlačdnju osigurao sve koristi cdbrane, On najzad utvrdjuje, da je povlačenja jijemačkih ćeta osujetilo najveći dio francuskih osnova.

lieofranićenl podntomitki rat. Od poćetka rata potopljeno 5,711.000 tona neprijateljske brodarske zapremine. Kb. Beč, 29. aprila. Konačno je utvrdjeno, da je u mjesecu niartu ratnim mjerama središnjih vlasti uništeno svega 450 trgovačkih brodova sa 885.000 brutto tona. Od toga su 345 neprijaleljski brodovi sa 689.000 brutto tona, a od ovih 536.000 tona engleskih. Dalje je teško povrijedjeno 6 brodova, medju njima 3 neprijateljska, ukupno sa 39.500 brutto tona. Prema tome je od početka rata, kad se uračunaju i ratni gubici koji su se saznali u toku posljednje četvrti godine, propalo neprijateljskog brodskog prostora 5 m i1 i j u n a 711.000 brutto tona. Od toga su 4,370.500 brutto tona engleskih. To je 23 postotka od cjeickupne engleske tonaže domaće trgovačke flote u početku rata.

Mro-lMa. Bavarskl ministarski preclsjednik u Beču. Kb. Beč, 29. aprila. Njegovo Veličanstvo car i kralj prirniio je danas u podne u naročitoj audijenciji bavarskog ministra predsjednika grofa Hartlinga. Poslije toga je bavarskog ministarskog predsjednika primilo u audijenciju i carica i kraljica Zita. Audijencije kod Njegovog Velićaustva. Kb. Beč, 29. aprila. Danas poslije podne primilo je Njegovo VeliČanstvo ministra spolinih posk>va groia Czernina i prinea OIgiero Czartorj’skogn naročitoj audije*iciji.

flmertka u ratu. 1 Ainerika će sporazuntne sile samo novčano pomagati. (Naročiti brzojav „Bcognid. Novina‘9. Par's, 29. apriia. Viviani javlja iz Washing f ona, d:i je pitanje o amerićk 'j pomoći vojskcm četvornom sporazumu sa svini i s k I j u č e li o iz savjetovanja s arneričkom vladoni. Sad \ se isključivo proućava pitanje o prenosnim ' sredstvima. Ali se i u ovoni pitanju za j bliska vrenrena n e inože mnogo oček i v a t i oil Am e r i k e. Praktična potnoć Amerike ograničtće se za sada na novčanu pomoć. Primljen zakon o vojuoj oba'tv.i. Kb. Washington, 29. aprila. Senat i poslanički dom p r i m i 1 i s u p r ij ed 1 o g o v o jn o j ohavc7 . i. U .poslaničkom doniu glasalo je 367 protiv 24 glasa, u senatiu 81 protiv 8- S e n a t je daije printio sa 56 protiv 31 g!as dodatak, koji ovlaščuje Rooscvclta da tnože prikupiti 4 divizije za službu ti Fraftcuskoj. Američki poslanički dom. Kb. VVashington, 29. aprila. Poslanlčki đom o d b a c i o je sa 209 prcitiv 98 glasova dodatak vladinom prijediogu, kojitn se zahtjeva dobrovoIjački sistem, dokle sani vladin prijedlog predvidja saziv voiske prisilnom vojnom obvezom po izboru.

Rosko isvoiuclja. Rusija i ratni dljbvi sporazumnib sila. (Naročiti brzoja¥ „Beograđskih Novina"). Petrograd, 29. aprila. Petrogradski brzojavni ured pobija vijest od 25. o. m., da ruska privremena vlada sprema notu saveznicima o ratnim ciljevima Rusije, Ured označitie ovu vijest kao preuranjenu. Kerenski o ruskim ciljevima. Kb. Paris, 29. aprtla. „Petit Parisicn’’ javlja iz Pe■trograda: Ministar pravde Kcrenski razložio je predstavnicima 7. armije jiajg.avnija pitanja Rusije. On jc izjavio, da privremena vlada ima svu inoć u svojim rukama. Ciljevi, koji se jnoraju postići, sastoje se u slozi izmedju vlade i radničke socijalne-domokracije. Nesuglasicse, koje postojo, taktičke su prirode, ali će se i u njima postići saglasnost. Potrcbno jc da vladu kontrol.še radnički i vojnički savjet, jor je taj savjet neposredtii za- 1 stupnik inarcda i vojske. Izvješru su kiugovi u Petrogradu uzmjnni zbog vijesti, koje se rasprostiru. A!i tim vijestima ne treba vjerovati, nogo valja povjeuovati zfdravom Ijudskom razumu n;rjda, koji ne će srljati u propast. Dalje je Keronski rekao, da ni jedau vojnik na svijctu nema tolika prava kao ruski, ali mjveća prava Zabtijevaju i najveće dužnosii. On je uvjeren, da će vojnici ispuniti svoju dužnost prema otadžbini i demokraciji. Izvršnom odbcru radničkog i vojničkog s;> vjeta pridodano je još 19 vojničkih čianova, tako da sacl broj članova iznosi 63. Poljoprivredni odbcr časničkih i vojničkih izaslanika riješio je, da svi oni bjegunci, koji se do iduće nedjelje ne vrate svojim Četaina, izgube pravo učošća u podjeli zemlje, koja će se dccnije izvršiti. Oeneralisinitis Aieksejev na južnom fronlu. (Naročiti h-rzoiav „Beograd. Novina‘9Rot.rdam, 29. aprila. Prema fcrzojavu iz Petrograda posjetio je general Aleksejov jugozapadni front i konfcrisao je sa gcneralom BrusiJovom i drugim vojnim zapovjednicima. Jevrejski ćasnici u ruskoj vojsci. (Naročiti brzbjav, „Beogradskili Novina") Basel, 29. aprila. Petrogradski brzojavni ured javlja: Kako llstovi javljaju, u mjesoou Junu unaprediće se 2600 Jevraja ca ćasnike.

Krivična i gradjanska odgovornost činovnika. Kb. Petrograd, 29. aprila. Vlada je izdala uaredbu, kojoin je utivrdjcna krivična i gradjanska odgovornost svih činovnika, lcoji sc nalaze u državnoj službi, razlikujući poiožaje, u kcjinia se nalaze. Odioženo otvaranje petrogradske burze. Kb. Beni, 29. ajiirla. ,,P e t i t P a r i s i e n“ javlja iz Petrograda: Na neodredjeno je vrijeme odloženo obvaranj© burze, koje je bilo odred.ieno na dan 27. aprila. U radionicania petrogradskim opet se redovno radi, ali ješ nijesu mnoga pitanja konačno riješena-

H j e Ri a t k o. Uiuitarnje preuredjenje Njcniačke. Kb- Bremen, 29. aprila. Senat sloboduog grada Bremena izvijestio je gradjanstvo, da je riiešio obrazovati ustiavnu deputaciju, kojoj će se narediti, da podnosi prijedloge, prema kojinia će se ustav i zakoni o njegovom izvodjenju savremeuo mUenjatii, pa poziva gradianstvo da to odobri.

ltolijo. TalJjanske nevo!je. Kb. Lugano, 29. aprila. Taiijanski anlnistarski savjet, koji je juče trajao šest sati, danas je produžen. Prema vijestima, koje su prodrie u javnost, pretresaua su naročito dva važna pitanja, jiaime pitaiije o financijama j pitanje o snabdi jevanju. Sto se prvog pitanja tiče, izjavljuje sc, da ijo odgovara istini, da će Italija, kao i Engleska, ućestvovati u financijskoj pomoći, koja se iz Amerike očeknje. Razmišlja se o tonie, da se u Amerlku pošlje naročita talijanska misija, koja bi porcd dekor.-tivnog, imala da postigne i praktićni i korisai uspjeh. što se snabdijevanja tiće, za viadu postoje velike teškoćc, u to.liko više, što se najvažnijc životne namirnice kao pšcnlca i pirinač, i ako sii plaoene, nisu mogle dobaviti, naročito s toga, šbo je velika neštašica u brcdovima.

FmntusHo. Francuske socijaiiste preiua stockliolmskoj kcnierenciji. Kb. Paris, 29. aprila. ,.H u m a n i t e“ cbjavljuje odgovor upravnog odbora socijalđemokratske stranke na saziv medjunarodne konferencije 16. maja u Srockliolmu, u kotne se veii: Ni jecian član stranke francuskih socijalista ne će dobiti mandat, da odmali ode u Stockholm, jer ta konfcrcacija ima da poslužl jedino pokušajiina da se do-dje do ostvarenja zasebnog niira. Stranka fraucuskih socijalista nije se mogia upustiti u takve namjere u času, kada se njemačka vlada protivi da objavi svoje ratne ciljeve, kada se Rusija bori za slobodu i kada Sjedinjene Države posreduju za trajni mir na osnovi medjunarodnog prava. Stanje usjeva u Francuskoj. Kb. Bcrn, 29. aprila. Stanje usjeva u Francuskoj 1. apriia, prema prošlogodišnjem stanju istoga dana. nije ni ukoliko zadovoljavajuče. Saino u 3 departementa, prema 33 u prošloj godini, izglcdi su zetve dobri- U 4 su rdjavi, u ostalim prilični. Ncstašica živežnlh natnirnica. Kb. Bern, 29. aprila. Kako ,.P e t i t P a r i s i e n“ javlja, ministar V i o 11 e 11 e sprema naredbu o uvodjenju karti za ugalj. Količine uglja će se dijeliti prema oblastinia Francuske i prema njihovom bogatstvu u šumama. IzaslanJci gradonačelnika ratne zone podnijeli su na jednom sastanku sa Viollettom samo svoje že-

lje o boljem snabdjcvanju životnim namirnicama i ugljem. Francuski listovi javljaju, da će francuski poslanik Compres-Morell, čim sc komora sastane, iutcrpelisati ministra za snabdjevanje zbog njegovih nedovoljnih mjera u pitatiju životnih namirnica, čija oskudica slvara u cijcloj zemlji veiike teškoćc

Eittiesko i kolonije. Ogronma pofrošnja grauata. Kb. London, 29. aprila. Reuter javlja: Prilikom donošcrija zakona o prošireniu sistema miješanja izućenih sa neizučenim i poluizučen ut radnicima, koji postoji već u inunicijonim t\crnicama, koje se naiaze pod vladinim nadzorom i na privatne tvornice, iznio je t-ajnik ministarsU a municlje izneriadjujuće brojcve o potrošnj : granata na frontu. On ie rekao: U toku prve nedjelje ove posljednje britanske ofenzive naša je potrošnja granata cd 15 cm. bila dva puta veća nego li ona u prvoj nedjeiji borbe na Sonvmi. a potrošnja u 'drugoj nedjcljl bila je šest puta veća, ttego li ona u drugoj nedieiji ofenzive na Sommi. Eksplozija u municionoj tvornici. Kb. Londcm, 29. aprila. Ministarstvo municije objavljuje: U jednoj jnunicionoj tvomici u SclK>tlandu eksplodirato je 27. o. m. \iše granata ođ šest eoli. Povrijedjeno je 12 lica, medju niinia 10 žena; tri su ppvriiodiotie ž'-r.e umrle

G f č k ti. Čarkanje izmedju grčkih četa i četa sporazumnih sila. (Naročiti brzojav „Beograd. Novina‘9. • Bern, 29. aprila. ,,Matin“ javlja iz Ateu.e: Položaj u Grčk&j nije bio nikada tako ozbiljan. Moguće je da će biti još izgrcda. A enska \1acla je da!a novih dolcaza o svojoj ncsposobnosti. Dusmanis se vr!o često vidja u kraljevskoj palati; i drugi stožerski časnici, kao Gunaris i Pratos, vrlo se čestio bave u kraljevoj palati Neredovne čete, koje su pokušale da dodju u dodir sa Arbanezinta u neutralnoj zoni, intale su mnoge čarke sa četaina sporazumnih sila. ledan od generala četvornog sporazuma je izjavio, da liostoji dokaz o tome, da neredovnlm čefanta zapovjedaju časnici rcdovne grčke vojske-

Grsfl! OHSlKfl. Pctreban alat Odjeicnju za smctlištc opštinc gra j Bcograua poircbno je: 20 koniada motika, 30 komada iopala, 10 komada grabulja, 15 komada koiica, 30 komada malih motičica /..i ćiš( nje trave, 30 komada čukiji, 30 komada ašova, L0 komada pijukova, 15 kanti za poiivanje sa jvšcikom, 20 komada vila za sijeno. Pisnieite ponude trcba pcdnijeti istom odjolenju, koje se nalazi na Velikom Trgu broj 27 (,,Tekija“) svakoga dana u katieularijsko vrijeme. Želiezuički ložači i zauatlije. Svi ložači i zanatlije, koji su bili zaposleni pri žoljezfničkiiTi stanicania, mašinama, željezničkim radionicama, direkciji željezničkoj i u opšte žoljezajićkim ustanovama imaju se odmali prijaviti urodiina tajništva opštine grada Beograda, radi izvjesnog liitnog saopštenja, odnosuo primanja u službu i dobijanja mjesta.

* r r -■