Beogradske novine

BEOGRAD, ponedjeljak 9. jula 1917.

Izl az e:

dnevno u Jutro, ponedjeljkom poslije podne.

Pojedlnl brojevl: ■ B»gratfa I I krajirtna npoijidliifla

otf o. I kr< (oto po oljMt otf. . . . 8 hoton • HrvatskoJ'SlavonlJI, Bosnl-Horcagovtiri I DalmoclJI po tl|anl «!>..... 10 fcoiara Uvaa ovog potfruCJa po oijoal otf. . . .13 fcoiaro i. .. i -i Oglasl po el|enl!tu.

MjeeeCne pretplata:

U Mogrotfo I ■ kralovtna raposJotfnoBa otf a. I kr. Oota ra bojaa I oUpm patfto. . 2'—; U Boograda aa tfostavom o kuta .... 2 50 U Hrratako J -klavonljl, Boiol-H«oogoolai I Oalmacljl 260 U oitallm Irajovima Auatro-ugarikenionartiljo 3U inostranstvu ........... 450

UrBdnlStvo: BEOGRAD, Vuka Karadžlća ul. broj 10. Tolofon broj B3. Uprsva I prlmanja pretplate TopllEln venac broj 21. Telefon broj 28. Prlmanja oglasa Knaza Mlhajla ul. broj 38 . Telefon br. 248.

Godina III.

Ratni izvještaji. Izvještaj austro-ugarskog glavnog stožera. Kb. Beč, 8. Jula. Istočtto bojI§te: U K a r p a t i tii a traje samo slablja neprijaieljska topivička vatra t neznatna izvidnlčka djelatnost. Kod S t a n i s 1 a w a nastavio je neprijatelj jučer i danas svojim upornim napadlma. Poslije jednog neuspjeIok slabijeg napadaja. preduzeo je neprljatelj sa mnogo Jačim snagama odiučni udarac protlv naSlh položaja uz obe strane druma S t a n 1 s I a \v- K aI u s z. Svi su se neprijateljski napadaji razbilt na junačkol odbranl i izvrstioj »aradnji »vlh rodova oružja mlskolczke divizije. Neprljatelj, koji je samo na neklm mjestima provaiio u naše prednje rovove, izbačen je smjesta preduzetlm protlvnaj)adom. Ponovni napad pred večer spriječen je vatrom uašeg topništva. Bez uspjeha je ostao i Jutros jedan napad, kojega je neprljatelj preduzeo bez prlpretnne vatre. i U dollnl Bistrycid Solot(W i n s k e u blizlni H u t e preduzeo Je meprljate^j takodje jaki napad sa vellIkim snagama. Oprobanl sleški pješaftljskl puk „Car 1 kralj Franjo Josip I.“ broj 1 održao je u ustrajnoj borbi sve svoje položaje. ^ U glavnim napadnim područjima jpiošlih dana nije došlo do većih borbi Uzuzev Jedan neuspjeli neprijateljskl inapad Jugo-zapadno od Zborowa. Načetnlk glavaug siožera.

Izvještaj njemačkog vojnog vodstva. Kb. Berlin, 8. jula. Zapadno bojištei Front prUestoIonasIjedntka Rupprechta bavarskog: Na oball, u odsječku Y p e r n a I Wy t schae t e, kao I kod Lensa, pa Izmedju Somme I Oise traje rsvremena na vrijeme Jaka topnička ivatra. Dok su istočno od Y p e r n a iosujećena engles-ka izvidnička predu*eća, pošlo Je za rukom našim izvldnlčkim odjelenjima, da 6jevero-zapadno .1 zapadno od St. Ouentina prive<du zarobljenike. Front niemačkog orHesfolonasljednika: Posllje jake topničke pripreme, koja je potrajaia cijeli dan, preduzeli su Francuzi sa jakim snagama napad Jstočno od Cerny-a. Ovaj Je napad Skršen u našoj vatri 1 borbi ručnim igrauatama, a neprijatelj je pretrpio Iteške gubitke. Sa Istim neuspjehom svršili su neprijateljski nočnl napadaji protlv naših rovova južno od majura I! a B o v e 11 e 1 južno od A i 11 e s a. Našlm napadnim odjelenjlma uspio je iprepad na jednu neprljateljsku poijsku jstražu kod majura Mennejean, Jažno od druma L a o n-S o I s s o n s. ,U zapađnoj Champagni odbijen Je ijučer ujutro ponovnl napad Francuza protiv visine Cornilet. Na lijevoj jobali rljeke M a a s e razvila se jučer Mv-eče topnička vatra do najjače žeRtine. U noćl Je uslijedio Jaki francuskl tiapad protlv v i s 1 n e 304 I zapadnih padina vfsine „Mrtav čovjek". Neprijatelj Je odbijen i samo još u neklm položajlma traje borba. Front vojvode Albrechta wflrttemberškog: Osim vatre svremena na vrijeme u lathorinškoj dolinl I Jedne uspješne borbe ispred položaja na Rhein-ronskotn kanaiu nema osobitih dogadjaja. U noći od 6. na 7. Juia došlo Je osim izbacivanja bombi u bllzini fronte \ do vazdušnog napada na njemačko '•zemljište. NeprijateUskl letači izhacill su svega oko 100 zapaljivlh bombl na e s t f a 1 s k o lndustrUsko područjc

Nastavak žestokih borbi u istočnoj Galiciji. Njemački vazdušni napad na London.

kcd T r i e r a i okoiice, zatim na M a n n h e i m, L u d w i g s h a f e n i R o d a 1 e e n. Vojne štete nije bllo. Jedna neprijateljska Ietllica ostaia Je u našim rukatna. U jutro na 7. jula navalilo je Jedno naše letačko odjelenje na London. Oko 11 sati prije podne izbačene su sa dobrirn uspjeliom zapaljive i eksplozivne bombe na dokove, lučka I skladišna postrojenja na Themsi. Jedna neprijateijška letilica, koja je uzletfla na obranu svaljena je nad samim Londonom. Izbačene su bombe na Margate i istočnu englesku obalu. Naše su se ietilice povratlle sve izuzev Jcdne, koja je moraia da se spusti na otvorenom ttioru 1 koju naše ratne pomorske Jedlnlce nijesu mogle da spase. U vazdušnoj borbi i zbog naše obranbene vatre izgublli 6U protivnlcl jučer 9 letilica. Jednu od njih svalio je poručnlk Wolff, kojl je na taj način izvojevao svoju 33. pobjedu. Istočno bojlštet Vojna skupina general-pukovnika pl- B5 hm-Erntolli-a^ Na bojištu izmedju S t r y p e I Z1 o t a L i p e nijesu mogli Ru*l zbo* uzaludnih žrtava prošlih dana, da nastave svojim napadajima. Danas je sa teškim neprijateljskim gubiclma skršen ruski napad kod Z b o r o w a, preduzet bez topničke prlpveme. Kod S t a n i s 1 a w a vodjena je Jučer I danas ujutro borba. Auatrougarske pukovnije odbile su tamo u borbi na nož vlše neprij ateljskih napadaja, čije su kolone proredjene našim topništvom došie do satnih položaja. I kod H u t e u gornjoj dolini Blstrycze SoI o t w i n s k e odbijea Je jedan nepriJateljskl napad. Kod ostalih’ vojski na istočnom frontu blla Je borbena djelatnost neznatna. Na m a ć e 3 o n s k o m bojištu je položaj nepromijenjen. Prvl zapovjedfllk glgvnog stan« pl. Ludendorff.

Njemački večernji izvještaji. Berlin, 8. jula. VVolffov ured Javlja: Preduzetlm napadom na Chemin des Dames zadoblll smo znatnona zem11 š t u i zarobili smo 700 neprUateljskih vojnika. Na Istoku isu Rusi ponovno navaIHI kod Stanislawa i zadobili nešto na zemljištu.

Rusija u ratu. Krltlčau položaj u FlnskoJ. Kb. Bern, 8. Jula. ,,P e t! f P a r I s 1 e n“ javija iz Petrograda: Položaj se u Finskoj pogoršava, Prije zahtjevana autonomUa Finske više ne zadovoljava; njihove nove tražblne smatraju u Pefrogradu neprihvatljlviina. Petrogradska je vlada htjela podići u Helsingforsu zajam od 260 milijuna rubalja, no toj se osnovi usprotivila finska socijalna demokratska stranka. Na to je ministar Č e r et e 1 i posiao u Helsingfors tri poznata socijalista, ne bi 11 onl Ipak izradiii. da se ta osnova protura u finskom saboru. Sud o ruskoj ofenzlvl. Kb. Bern, 8. Juia. 0 mskoj ofenzlvt ptše Stegemann u ,,Bund“-u ovo: Ruska ofenziva se ire nalazi nikako u popuštanju, šta više, ona još nije nl razvila svu svoju Jačinu. All ona u svojlm docnijim napadima nije zadobila mogućnostd za uspjeh, nego će kao 1 većina ofenziva te vrste postati ofenzlva radi olakšavanja I sad se već poćinje, Iz spoljnlh uzroka, da razvlja vlše u šlrinu nego K u dublnu.

..Bcrlincr Tageblatt“ piše: Ruska djellmičtva ofenziva je došla ili prerano ili prekasno, a da bi Njemačkoj ili Austro-u®arskoj inogla stvoriti neprilike. Ona je jedna po5edinačna operaciia, bez potpore, jedan junački podvig s moralnim uticajem, Ali da će ta) tnoralm utioaj imatt trajnosl za izazivauje nada, u to se mora posumnjati NioJ tzgleda, pripada adše značaj proiazuog utlcaja na živce Francuske i Italije.

Slobodna Ukrajina. Kb. Stockhohn, 8. jula. Kako ,,Riječ“ javlja, obrazovan je ukrajinski središnji komesarijat, kome je Viulščenko predsjednik. DaIJe su imenovani državni i financljskl tajnici, kao i tajnici za spoljnje, ratne I sudske poslove. Engleski vazdušnl napad na Njemačku. Neznatna šteta. Kb. Beriin, 8. juUW o 1 f f o v, u r e d javlja: Noču -izittedju 6. i 7. ju|a preletjeli su njemački letači kolnsku tvrdjavu. Bombe nisu bačene. Niie bilo ni potrebuo upotrijebiti odbracbehe iopove. U zoru su neprljateljski JetaČi posjetili rajnskowestfalsku inđustrijsku oblast. Bačeno je svega 8 bombi. Pričinjena šteta tznosl 2000 maraka. Ljudskih žrtava nije bilo, nUe nl Jedno industrijsko postrojenje pogodjeno. Letači su napali i L u dw i g s h a f e n i njegovu okolinu- Štete su neznatne. Niko nije po\ r redjen. U 11jetu ovamo i nazad letači su napali i Karlsruhe. ali su vatrom odagnani. Najzad su bačene bombe na T r i e r 1 okolinu, većina tombi je pala bez ikakvog uspjeha Izvanigrada, samo je nekoliko palo u grad fJOštetilo zgrade. Jedno je dijete poginuio, a jedan je čovjek ranjen. Jedna francuska letilica je kod Saarburga odbranbenom vatrorn blla prlmorana da se spusti.

Amerika u ratu. Gra'dienje amerlčke vazdušne eskadrilefN'aaoćiti brzojav „Bco'iradsVi'i Nov.na' ) Wasliingtoii, 8. juia. Ministarstvo vojno podnijelo je vojnom odboru poslaničkog doma zakonski predlog o gradjenju vazdušn© eskadrile. Predlogom se predviđja neodložtio gradjenjo 22.625 aoroplana, za koje se traži 639 milijuna doiara. Sudjelovanje Amerike u konferenciji za revizUu ratnih ciljeva. Kb. Stockholm, 8. Jula. Preina londonskoj vijesti i Amerika će učestvovatl u konferenciji za revizUu ratnih clljeva. Dalje se očekuju Kerenskij, Tereščenko I drugl članovi ruske vlade, što zavisi od razvoja dogadjaja povodom ofenzive.

Borbe na zapadu. O zdravstveno«* stanju u francuskoj vojsci. Kb. Bern, 8. jula. ,,P e t i t P a r i s i e n“ javlja, da se u posljednjoj tajnoj sjednici komore raspravljalo o svim pitaujima, koja su upravljena o zdrkvstvenom stanju voiske i to ovim redom; 1. Nedostatak broja ambulanta u vatrenoj liniji i kod evakuacijonih bolnica, koje na cijelom vatrenom frontu nijesu dobile više postelja nego ii za vrijeme ofenzive na Somml 1916. god. 2. Nedovoljan brol hirurga 1 liječnika uopšte. 3- Manjkave odredbe o otpremanju ranjeničkih vozcva i zastoj transporta na stanicania, prije svega nedoyoijna opskrba ranjenika, dovedenih u etapno područje. Interpelanti su istakli osobitu okolnosi, što je državno podtajnlštvo za zdravstvo naveio kao uzrok tih nepovoljnih prilika, da vrhovno zapovjedništvo nije uopšte Izdalo nikakvih odredaba !H je to učinilo tek djelimično I sa zakašnjenjem, I da organizarUa na napadačkom frontu nlje sprovcdena onako kako treba. — ,,P e 111 P a r i s i e n“ primjećuje tome, da se, bllo sad ko mu drago nosi odgovornost za ove žalosne prillke, takve stvarl u budučaosti više ne »miju da dogode.

Kitajska carevlna. Carevlna Kltaj [Njyoi;itf brzojav „Beogradskih Nov na") Stockholm, 8. jula. ,,D a i 1 y M a i 1“ javlja, da Č a n gš u n, koji sad uvidja da je uspostavljanje mandžuske dinastije bila jedna kobna zabiuda, prijeti, da će opustošiti Peking, da će zapalltl carsku paiatu a cara da će protjerati u MongolUu. Careva abdikacija. Kb. London. 8. jtilaReuter javlja lz Pekinga, Car se zahvalio na prljestolju.

Neograničeni podmornički rat. Potopljen engleskj brod za traženje mlna. Kb. London, 8. jula. Jedan engleskl brod za traženle inlna, upotrijebljen u Sredozemnoin moru, sukoblo se sa minom te Je potonuo. Ne zna se za sudbinu 10 inomaka posade. Oni su vjerovatno ustnrćenl eksplo. zijom. Potopljena francuska podinornica. Kb. Paris, 8. jula. Havas. Podmornicu ,,Arianna“ Je 19. juna u Sredozemnom moru torpedovala i potopila Jedna neprljateljska podmornica. Poginuli su časnici i jedan dio posade. Devet je ljudi spašeno, Torpedovan američki purobrod ,,Orleans“. Kb. Washington, 8. jula. Ministarstvo spoUnih poslova javija, da su podmornice torpedovaie i potopile parobrod ,,0rleans“. Četiri čovjeka posade su poginula. Churchii o podmorničkom ratu. Kb. Haag, 8. jula: Bivši ministar mornarice Win.storr C h u r c. h i 1 pišc u „S u n d a y B i c t oral“: Podmornice su napadom na naše brodove zasvjedočile, đa sč n: najnianje ne obaziru na naše strategijske teorfjft' lli na ugled naših vlasii. Dosadanja opšta mišljenja i naših najviših odgovornih' ličnosti sa svim su poremećena radorn’ podmornica. Podmornica je revolucijonama činjenica najvećeg značaja, Ako rat polraje još duže, podmomica će bez sumnje postati odlučujuća činjeuica. Teško našoj nadutosti, našem ličnom zadovoljstvu, našim visokoučenim stručnjacimal Podmornice se to ništa ne tiće, ona mimo radi i daije svoj revolucijonami posao. S mjcrama, koje su upravljene prolivu podmornica, ne može se račimati, osim ako bi izbile kakve nove osione ideje, koje od’ovarajti ogromnom pitanju velikog rata. Tek ako bi pronašli kakav način za ofenzivnu borbu, koji bi se u praksi mogao primijenili, moći ćemo našu sjajnu englesku flol.u osloboditi onog magijskog krnga, ko : i su oko nje povukle njemačke podmoniice.

Grčko groblje. O ahdikacljl kralja K«nstantina. [Naročifi brzojav „Bco.;raclsk3h Novina”) Zuricli, 8. jula. Francuska šiampa saznaje iz Londona: Kralj K o n s t a n t i n i kralj Aleksandar nlsu nikada potplsali akt o abdikaciii, koji im je Zaimis bio podnio. Ali sporazumne sile toj činjenicl ne pridaju nikakvu važnost. O položaju grčke krune će riješavati ustavotvorna skupština. Težak pofožaj u GrčkoJ. [Naročiti brzojav „Beogradskih Novina") Berlln, 8. julaJedan čltalac bei linskog lista ,,M i ttagszeitung“-a dobio je iz Atene preko Svajcarske pismo, u kome se Izmedju ostalog veli: U nas je sve da ne može bitl gore. Dnevno po stotinu ijudi umlre od giadi, naročito starci ( djeca. Cijena životnim namlrnicama Je postaia već fantastična. LJekarija je skoro sa 8vim nestalo, pa kako nema ni se-

rurna, to difterija prosto kosi dieca. O operacijama ne može bitl ni govora, jer neina narkotičnih i antiseptičkili sredstava. Ali sve to ni najmanje ne uznemiruje naše dželatc- Još pain samo ostaje molitva, da NJemačka §to prije pobjedi.

Najnovije brzojavne vijestf. NJemački državni kancolar kod cara. Kb. Berlln, 8. jula. Car Willielm Je danas primio u podužoj audijenciji državnog kancelara. KralJ K°nstanUn o raiu(Narotiti brzojav „Beogradskih Nov'ma”). Ženeva, 8. julau Za vrijeme svoga Imvljenja u Svajcarskoj na putu Lugano—Engandin grčkl kralj Konstantin primio je nekoliko ug’ednih grćkih ličnosti, koje sad borave u Svajcarakoj. Kralj je iskazao izvjeano peuzdanje o razvitku svjetskog rata i o: budućnosti Grčke. Po njegovom uvjerenjU rat ćo se završiti poslije četiri do ped mjeseci. ,,Ja nisam nikakav prorok rekao je on — mogn se i prevarlti, a'i sam nvjcren, da će nam iskušenje novog zimskog rata biti uskra,« ćeno." 1303 mllijima dolara rattiog duga sporazumnih slla. Kb. VVashington, 8- Juia. Fraucuska je đobila jo§ 100 milijuna dolara ratnog zajma. Prema toma ukupna svota rafnog zajma, koji ia Francuska dobila u Amerlci, iznosi 310 milijuna dolara. Sjedinjene Država dale su do sad sporazumuhn silama svega 1303 milijuna dolara zajma, Istupanje B«nar Lawa iz ratuog kablneta. pšaročiti brzojav „B'.'Ogr&dskih Novina"). Haag, 8- Jula. Bonar L a w je Izjavlo, — kako to javlja ,,N i e u w s b u r e a u“, da će istupiti iz ratuog kabineta. da bi se mogan potpuuo posvetitl flnancijskim pitalijlma. Bonar Lawa će u ratnom kabinetu zainijenitl Jedau od ostaild mitiistara. Zvanitne objave. OBJAVA. Ovim se objavljuje da radi porezivanja dolazi na red slijedeće ulice: 1- Kom i s i j a. 10. jula: Saborna br. 81.—150. 11. jula: Vatrogasna br. 1—18. 12- jula: Vatrogasna br. 19.—37« Knežev Spomenik. 13. jula; Dotija br. 1.—42. 14. Jula: Donja br. 43.—99. II. Komisija. 9. Jula: Mojsljeva, Sibinjanin Janka, Car Dušana br. 1.—30. 10. jula: Ćar Dušana br- 31.—71. 11. jula: Car Dušana br. 72.—110., Strngara Prometne Banke, Pančevačka. 12. jula: Kosovska, Vlajkovićeva, 13. jula: Takovska br. 1.—5014. jula: Takovska br. 51—88., Vidina. Daničića, Drinčlćeva. III. Komi s i ja. 9- jula: Ojurgjevo Brdo: I., II., III. IV., V.. VI., VII., VIII., Baštenska. 10- jula: Majdanska (Senjak) Oranična. Brdska Senjačka, (Stari Senjak), Trgovačka (Ćukarica). 11. Jula: Careva (Cukarica), Majdanska (Čukarlca), Sindjeiićeva, čučuk Stana. Sveštenlčka. 12. jula: Grčić Milenka. Žlčka, 2ička Poljana, Čuburska, Valjevska. 13. juia: Niška, Miročka, Banjska Čelcpečka, Mokroluška, Hajdak Ye!jkova. 14. jula: Vojvode Protlća, Jasenička, Požarevačka, Ratarska br. 1.—30. C- i k. okružno zapovjedništvo za grad Beograd.