Beogradske novine

EGDitt IM16 ~ 1 - 1 1 ... ... Br. 228. BEOGRAD, ponedjeljak 20. avgusta 1917.

(zlaze: dnevno u jutro, ponedjeljkom poslije podne,

Pojedini brojevi:

II Mofrsđ« | u krB|«rima <apat|«tnirti« o4 o.1 kr. (ati po cljtid »0.... 8 halart B HrratjkoJ-Slaronllt, Botiri-HoroOfatial I BtlmaelJI pa aUoid od. 10 halart livta ortg podrtljt pa djaal ad.. . .12 Itaiera ::,'i Oglasl po cljanlku.

Mjesečna pretplata:

0 Btogrtdt I t krajtrlma lapoaj.dnullm ot c. I kr. Itta i« bojnu I ttnpnu paltu . . 2•U Boogrtdt it dotltvam u ku6a .... 2'SO U HrrotatoJ -SlavonJJi, Boinl - Horetgorlnl I Odmaclll 2 60 U Oktnllra krajorlma Auslro-ugartkt manarhljt 3'U Inoslrnnslrn ... 4 50

(JradnlltTO: BEOGRAD, Vuka Karadllća ul. broj 10. Telefon broj 83. Uprava I prlmanja pretplato Toptlćln vonac broj 21. Tolefon broj 23. Prtmanjo ogtaaa Kneza Mlhajla ul. broj 38 Telefon br 245.

Godina III.

Povoljan tok bitki na Soči i u Flandriji. — Richthofenova letačka eskadra oborila dvijestotu neprijateljsku letilicu.

Ratni izvještaji. izvještaj austro-ugarskog glavnog stožera. Kb. Beč, 19. avgusta. Istočuo boHSte: Nema osobitih dogadjaja. Tali]ansko bojlšte: Talijani su preduzeli p o n o v n 1 napad na Primorje, koje već nekoliko stoljeća pripada Austrijl. Poslije topnlčke prlpreme, koja je potrajala dan i po i kojoj je slijediio jučer posllje podne nekoliko izvldjačkih 11 apada, stuplia je danas ujutro talijanska pješadija u borbu izmedju M rzioga Vrha i mora. Borba bijesni najvećom ogorčenošću skono na svlm odsjeciina 60 km širokog fronta: kod T o 1 m i n a, sjevero-zapadno od K a n a 1 a i Brega s v. G a b r i j e 1 a, južno od Gorice I na visoravni K r a s a. Sve dosada stigle vijesti glase povoljno. Balkansko bojlste: Nepromijenjeno. Načelnik glavnog stožera.

Austrijski večernji izvještaj, Kb. Beč, 19. avgusta. Bltka na S o č i traje dalje n es 1 o m 1 j i v o m s n a g o m. 0 n a s e razvija povoljno z a naše o r u ž j e.

Izvještaj njemačkog vojnog vodstva. Zapudno bojište: Front prijestolonasljednika R u pprechta bavarskog: Kb. Berlin, 19. avgusta. U F1 a n d r i j i je bila borbena đjelatnost na obali i ođ Ysere pa sve do L y s a osobito uvećer vrlo živahna. U odsjeku B i ,\ s c h o o t eH o o g e porastao je danas ujutro topnički boj do bubnjarske vatre. Poslije južno od Langemarcka navalio je ueprijatelj, kod čega su trebali oklopljeni automobili da u povoljnoj magli prokrče put pješadiji. Poslije prvog prodora u naše poiožaje i z b a č e n j e s v u d a n e p r i j a t e 1 j. Na a r t o i skom frontu postigla je topnička vatra na vrijeme vrlo veliku snagu na kanalu La Bassec, uz obe strane L e n s a i na južuoj obali S c a r p e. Kod Hadrincuorta i zapadno od Le Cafeleta navaiili su Englezi poslije jake topničke pripreme sa jakiin izvidničkim odjelenjiina. 0 d b i j e n i su u borbi na nož. St. 0 u e n 11 n je bio i opet izložen jakoj francuskoj topničkoj vatri. Front njemačkog prijestoionasljednika: Na C h e m i n d e s Dames provalila su naša napadna odjelenja u neprijateljske rovove, pa su poklala p o s a d u, koja se sastojala samo iz crnačkih Francuza. Na B r i m o n t u je uspjelo jedno vlastito preduzeće. Zarobijeno je više neprijateljskih vojnika. U zapadnoj C h a m p a g n i je došlo na -vTijeme do živih topničkih borbi. Topnička bitka kod Verduna traje i daije. I tečajem noći samo je malo popustila uništavajuća vatra izmedju šume Avocourt i Ornesa. Napad francuskih letača protiv našiii osmatračkih balona ostao je bez uspjeha. Badska napadna odjelenja zadala su ponovno srnjelim propadom u šuml Caurrieres teške gubitke, pa su se povratila sa mnogo zarobljenika. Jučer je u vazdušnoj borbi svaljeno 17 neprijateijskih letilica i jcdan osmatrački balon. Dugo vretnetia od konjičkog kapetana pi. Richthofena vodjeavo lovačko lohiičko cdjeleaje br, 11, svalilo je jučor poslije seJajn mjesečne borbene djelatnosti d v i j estotu neprijateljsku ietilicu. Ovo je odjelenje zaplijenilo 121 letilicu i J96 mašinskih pušaka. fronl vojvođe Albrechta '.vurtteinIjerškog: Nema većih borbi. N* I s t o č n o m I ni a ć e d o npkOm bojištu je položaj nepromijenjen* Hvi zapovjednlk glavaog stam pt. Ludendortf.

Jedonoesto toliionslio otenzlvo no Sočl. U posljednje vrijeme bilo je dosta znakova, da se spretna jedanaesta talijanska ofenziva na Soči. Austrougarska vojna uprava je javljala, da neprijateljska tojmička vatra postaje s dana u dan sve jača ođ T o 1 m i n a pa sve do Jadranskoga m o r a, osobito u odsjecima Kostanjevice i Dulna. Talijanski letači bacali su cednljice, kojima su naviještall najprije stosatnu, pa onda četiristosatmi bubnjarsku vatru. I jjrema iskazima zarobljcnik'a', mogla se ova ofenziva očekivatl i dogadjaji pokazuju, da su oni govorili istinu, kada su izjavljivall, da će ofenziva započeti oko 15. avgusta. Austro-ugarskoj vojnoj upravi blIesupoznate sve pripreme T a 11 j a n a, osobito velika topnlčka spremanja sviju kalibara, prvenstveno u odsjecima Hermade — kapije g r a d a T r s t a. Medjutim je značajno, da se i talijanska štampa u posljednje vrijeme mnogo bavila uredjenjem austrougarskih položaja na Hermadi, koji su poslije desete bftke na Soči tako uredjeni, da im ni topništvo ne će rnoči innogonauditf. Svrha ovog pisanja je očita i jasna, jer se time talijanska javnost sprema, da 1 j a g 1 j e pregori nove neuspjehe. Talijanski napadaj na Sočl posvudal suzbijen. Kb. Beč, 20. avgusla. Javljaju iz giavnog ratnog stana za štamjju: Do u samu noč trajala je juče jaka topnička vatra i vatra sprava za bacanje mina na cijelom frontu Soče. Bubnjarska vatra je otpočela još poslije podne na Svetom Brdu i u sjeveruim dijelovima našeg fronta kod Vodice i Descle. Oko ponoći je bila naročito jaka. Bilo je i mnogih talijanskih napada s plinom. Oko 5 sati u jutro foptiička vatra i vatra mina bila je vrlo jaka. Od tada se vodi pješučka borba od Mrzlog Vrha do mora. N ašajevojska naSočl svuda suzbilaprotivnika, agdje je b I o p r o d r o u n a š e p o 1 o ž a j e, naša ga je čelična pješadija i z b a c i 1 a. I naše topništvo obnavlja svoju staru slavu, a junački leiači napadaj'u s botnbama i ulaze srčanom smjelošću u borbu. Na koruškom 1 tirolskom frontu živahna topnička vatra. Car i kralj u Budimpešti. Kb. Buđimpešta, 19. avgusta. Car i kralj Kario stigao je jutros ovatno. Službenog dočeka nije bilo. Njegovo Veličanstvo odvezlo se uz oduševljeno klicanje stanovništva sa zapadne stanice u dvor.

Za i protiv Stockholma. 'Taročiti brzojav„Beogradskih jNovina") Stockholm, 19. avgusta. Organizacijoni odbor radi vrlo živo na pripremama za otvaranje kongresa. Još nikako nije riješeno pitanje o mjestu, gdje će se kongres održati. S pogledom na javr.i rađ kongresa tražl se prostrana zgrada sa potrebnim dvoranama, galerijama i drugim sporednim prostorijama, u kojinia će odbcri raditi. Za sada je u izgledu, da će se uzeti pozorište, koje se nalazi u srediui grada, ali se razgledaju I druge zgrade. Ranije saopštenje, da će konferenciju otvoriti Cajdže, đolsta se potvrdjuje. Radom konferenclje će upravljati Branting i Troelstra. Posljjdnji se smatra kao pravi pokretač ideje o stockholmskoj konfercnciji, koju je on 19. aprila dostavio skandinavskom odboru, poslije čega je i akcija otpočela. Ako ne bude teškoća u izdavanju putnih listova, broj učesnika će iznijeti oko 150. Prilikom savjetovanja će se govorltl: njemačkL engieskl.

francuski i rtiski. $vaki će se govor prevcsti u pomenute jezike. I ako je kotiferencija samo socijalističko djelo, biće dozvoljen pristup i gradjanskoj štainpi, ali u ograničenom broju, koliko to prostor bude dozvoljavao. Odbor pouzdano računa, da će u konferenciji učcstvovati socijaliste iz Francuske i Engleske, u prkos trajne agitacije engleske i francuske štampe protiv kcnfcrcncijc.

Iz današnje Rusije. Carska porodica u syom novoin prebivniištn. Kb. Kopenhagen, 19. avgusta. „Berlingske Tidenda“ javlja iz Petrograda preko Haparande: Carska jx»rodica dovedena je u porodični dom Romanovih, udaljen 20 kilometara od Kostrome. 12. avgusla stigao je u Carsko Selo Kerenskij, da lično nadzire preseljenje. S carskom porodicom otlšio je 50 dvorsklh člnovnika i 200 vojnika. 14. avgusta c.arska je porodica već bila na mjesm svog novog prebivalištai. Poklič ukrajinske rade (nnrodnog savjeta). (Naročiti brzojav „Beogradskih Novlna")’ Bern, 19. avgusta. Ukrajinski dopisni ured javlja od 15. avgusta: Ukrajinska srcdišuja rada uputila je poklič stanovništvu Volinije i Podolije, da ne napušta svoja ognjišta u slučaju, da bi neprijatelj zaposjeo zemlju. Rađa uvjerava, da se žaiosni dogadjaji, koji sii se dešavali prilikom posljednjih povlačenja ruske vojske, neće ponoviti, jer su preduzete sve mjere, da se spriječe sva beskorisna i zlovoljna uništavania i da se po mogućstvu održiorad. SvetusklikonRrcs JevreJa. (Naročiti brzojav „Beo^rađskih Novina") Berlin, 19. avgUstaj. ,,Lokalanzeiger“ javlja iz Basela: Prema izvješfaju „Basler Nacbrichten“-a otpočele su u Petrograđu priprerne jza s v eru ski koln gr e s Jevreja. Učestvovati mogu po četiri izaslauika gradova, u kojima ima 50.000 jevrejskog stanovništva. To su ovi gradovd: Petrograidi, Moskva, Kijev, Odesa, Harkovv, Jekatar rinoslav, Kišinjev, Berdičev, Vitebsk, Minsk, Homle i Bobrinsk.

Njemačka. Njetnački car kod svoje moniarice. Kb. Bertin, 20. avgusta. Iz glavnog s'tana se javlja: Car Vilim je u subotu prije podne, u pratnji načelnika admiralnog stožera i državnog tajnika momarice, prispjeo u Fridrichshafen da posjeti mornaricu. On je u pratnji načelnika mornarice prošao front posade pristaništa pa se zatlm odvezao na admiralskom brodu radi pregleda dijelova mornarice na otvorenoin moru i ostrva Helgolanda. Na putu za Helgoland i odatle za Elbu odavale su vojničku pratnju veiike I male krstarice, forpedna flotila, letilice i letači. Jednu podmornicu, koja se vraćala iz neprijateljskih voda i podnijela izvleštaj o uspiehu da je potopila 23.000 tona, car je lično znacima dobrodošlice pozdravio. U Elbi je car prcgledao vrlo zaslužne jedinice za iznaiaženje i čišćenje mina i iskazao im svoje priznanje. Prije izlaska sa admiralškog broda car Je izdao ovu bczžičnu zapovijcst: Pomoftkim boračkim snagama! Pošto sain nedavno dobio izvještaj, da je uspješno odbijen ponovni teški neprijateljski napad, koji je imao svrhu da uvuče u borbu poinorski front u Flandriji, Ja sam se danas posjetom moje flote I ostrva Helgolanda mogao uvjeriti o sigurnostl I jačini i ove flote. Izjavljujem moje toplo priznanje cjelokupnoj pomorskoj boračkoj snazi na vodi, pod vodom i u vazduhu, tako isto i tvrdjavi Helgolandu. To zaslužuje njihov neumorni i uspješni rad, koji je taj cilj imao ^vpsto pred očima i postigao ga. Neka bl flota I daije bila uvjerena, da ja I otadžbina Imamo u njoj čvrsto pouzdanje. U znak moje zahvalnosti, a prema predlogu šefa flote, ja podarujem željezne krstove. kojl se ovim dostavljaju. — Vilim I. R.

Nova potapljanja. Kb. Berlin, 19. avgusta. Naše dvije podmornlce potopile su opet u vodaina oko Engleske 8 parnih brodova, dva jedrenjaka i jedan ribarskl brod, medju njitna talijanskl parni brod „Oneta 1 ' sa 2674 tona, natovaren ugljem, koji je bio na putu iz EnglCske za Italiju, zatim francuske jedrenjake „Alfred de Courcy“ i ,,Maria et Isus protegez nous", oba natovarena ugljem iz New Castla za Gravelines. Engleskl libarski brod ,,LT 54“ potojljen u sred svoje pratnje, kao i 5 ostalih parnih brodova. Na 8. avgusta uništena je topničkim hitcima jedna engleska zamka za podmornice. Zamka je bila ponajprije pogodjena u mašinu, a dalji hitci pogodili su munlcijonu komoru, posiije čega je uslijedlla eksplozija, ua što je brod pogodjen torpedom pofonuo.

Borbe u vazduhu Engleskj vazdušni napadaj na ThouruL Kb. London, 20. avgusta. Admiralitet javlja: U četvrtak olco ponoči su pomorske leti'lce bacile mnogo tona bombl na kolodvor i raskrsnu tačku kod Thouruta. Prouzroče■nl su požari. Misli se, da je pogodjeno municiono smjestište 1 cla je pruga povrijedjena. Naše su se letiiice vratile. Engleski vazdušni napad na otvorene njemačke gradove. Kb. Berlln, 19. avgusta. Jedna neprijateljska eskadra od 7 letilica pojavila se juče izmedju 12 1 1 sat u podne nad F r e i b u r g o m (u Bresgau-u) i bacala iz velike visine na ovaj otvoreni grad bombe. Četiri su iosobo lako ranjen.e od krnjaka razbitog stalcla, a oštećene su tri zgrade. Vojničke štete nema. Naši letači, koji su se uzdigli u svrhu progona neprijateija, oborili su jednu neprijateljsku letillcu, koja se razmrskala.

Pokret za slobodu Finske. Generalni štrajk u FinskoJ. Kb. Petrograd, 19. avgusta. U datiašnjoj sjednici privremene vlado podnio je glavai guvcmer za Finsku, Stahović, opširni izvještaj o položaju u Finskoj, koji da je veoma ozbiljan iako se generalnom štrajku stalo na put. Generalni štrajk pripreman je od odbora, koji je sastavljen iz mnogobrojnih socijalističkih elemenata. 14. avgusta stavio je ovaj štrajkašld odbor privremenoj vladi ove svoje zahtjeve: 1. da se finski sabor ima sastati u najkraćem roku; 2. da privremena vlada, glavni guverner, ruske čete u Finskoj i druge vlastl ne preduzimaju nikakvih mjera, koje bi zapriječavale sastanak sabora ili otežavale njegov rad; 3. uprava nad Finskom ima se 'postaviti na osnovu zakonskog predioga od 18. jula o izvršivanju najviše sile u Finskoj; 4. privremena vlada iniade ovaj zakon priznati, kome se 5. imadu pokoriti i svi finski gradjani. 15. avgusta predalo je izaslanstvo spomenutog štrajkaškog odbora ove svoje zahtjeve generalnom guverneru Stahoviću, a ovaj je izjavio, da ruska vlada ove zahtjeve štrajkaškog odbora, koji predstavlja volju tek neznatne grupe finskog naroda, n e može prihvatiti. Privremena vlada, saslušavši ovaj izvještaj, podijelila je guverneru Stahoviću punomoćje, da sve učini, kako bl Finska vodila računa o intereshna Rusije i o položaju, u kojem se Rusija danas nalazi, kao i da se sačuva autoritet privreniene vlade. Sastanak se sabora u slučaju potrebe ima spriječiti oružanom silom. Isto se tako imade stati na r>ut svim pobunama, koje bl štetile vojnićke ijaterose i iiacijonaluli odbranu Rusije ili mogle dovesti do opšteg ustanka. Protiv takvih pokušaja imade se takodje najstrože postupatj. ' , i v " *

Borbe na zapadu. Njernački izvještaj o borbama » Flaiu drijl. Kb. Berlin, 20. avgustai U liandriji je 18. avgusta cio daoi trajaia jaka topnička vatra u svima glav« nim borben irn odsjeckna. Vatra je trajala cijelu noč i prešia je ,19. o. mj. u 5 sati u jutru u 'bubnjarsku vatr'u« U prkos najjačoj potrosnji inunio je, npotrebi metaka sa jaldin dirnom i bornbi koje stvaraju maglu, da bi prikrili na* pade opkoljeuih automobiJa, i u prkos lijepog VTemena, koje je Englezima iš!o u korist, ipak je napad svuđa propao. U Artoisu traju mjesne borbe. U krcč' nim majdainima sjeverno Lensa izadobile su Njemačke čete u ogorčeriim bor« bama ponovo prostora. Poslije po 'ne je topnička ratra ina cijelorn frontu Arr. sa i sjevemo Scarpe dospjela do ve'.ike žcstine. Pošto se noću bila prirreimeno stišala, otpočela je ponov r o u samu zo u. Bačenim neprijateljskirn bornbama u građove Cainbray, Thilloy i druga mjesta poginula su 2 stainovnika, a 2 ih jo ra« lijeno. Engleskim napadima u predjrdu Hon>necoua i oboslrano Havricdurta pretvorila je jaka topnička vatra posijednjih daina cio predjal 'u nekoliko 'đuhokih lijevaka. Na lotrinškoin 1101x61 bi!a je u reče 18. o. ni. nijesUmice dosU živa borbena djelatnost. Njetrnačke izvidnice kod DomevTea 1 Leint reya sit privele nekoliko zarobljenika. Fraucuska štauipa o otcnzivi u Fiain driji. Kb. Bcrn, 19. avgusta. Sv r a fiajncuska štampa vcliČa ofenzivu u Fiandriji i izjavljuje, da je fran.' cusko-engleska vojska postigla ciljeve, koje je sebi postavila. „Petit Pari« sien“ piše, da se imaju očekivati žestoki njemački protivnapadaji. „Ecbo de Paris“ izjavljuje, da je engleska, vrhovna komanda razborito postavila sebi tek 'ograničene ciljeve, koji se mogu postići samo korak po korak.

italija u ratu. Mirovne deinonstrac'ije u Italiji. (Naročiti brzojav „BeogradskLb No,i a“) Berlin, 19. avgusta. Dopisnik ,,Ac.lit-Ubr-Abendblatt“ a bržojavlja s ruske granice: Prcma izvještajima, koji su ovaino stigli iz pouz« danog rimskog izvora, bilo je 9. 10. i 12« augusta u svima talijauskim gradovima,' velikih niirovnib demonstracija. I’ovod demonstracijama bila posjata zastupnika ruskog radnickog i vojničkog savjcfa_u Italiji. Demonstracije su bile naiočlto iz* razite u Milanu, Turinu, Genovi, B .logiii, JRimu l Napulju. Demonstranti su biri očeridno pod orgamizacijom st.ranke zvaničnih sođjalista. U Milanu jo nekoliko liiljada lica zahtjevalo mir po svakil cijenu i izdavaaije putnih iistova za stockboimsku konferenciju. Clanovi zv&nične socijalističke stranke će se »astati početkom septembra radi važnihi političkih odluka.

Najnovije brzojavne vijesti. Kitajska objava rata Njemačkoj. Kb. Bcrliu, 20. avgusta. Prema vijesti lioiandske vlade, po l Čijom su zaštitom njemački interesi u Kitaju, kitajska vlada je 14. avgusta o’. javrila ratno stainje s Njemačkom.

Grad i okolica. Loptačka utakmica. Jučer poslije podne u nedjelju, 19. ov. tnj. održana je loptačka utakmica na lijepo uredjenom igralištu ,,Brčko“ izmedju prvog i drugog Kombinovanog beogradskog ,,tima“ sa rezultatom 6:0. Ovom prllikom su se osoblto odltkovait od igrača gosp. SaVai Nedeljković, Svetolik D a tn n j an 0 v i ć i Dlmitrije S a v I ć, koji su poglavito svojom igračkom vještinom doprinjell uspjehu i začinill c'Jelu zabavu posmatranu od velikog broja otmjene gledalačke publike.