Beogradske novine

Izlazei

dnevno u Jutro, ponedjeljkom

poslije podne.>

Pojsdinl brojevl: ■ Srm 1 ■ tn|Hfcu ncSUS 1 ti. W» »• cl|Ml *4. . . . • Man • H»at>ko|-Sla»MlJ1, HtfHfttHI 1 Mndjl H KM •«. 10 tnn tma o«t poSruSJo 00 ctjod o . . .10 Mon == Oglasl po

0 lo»|r» 0 o 1 • «ra|»flan npo<|o**ifla ■* i. ft» M* u boju 1 otapao **M* • • •'—j U Baooraoa u dottavom o *a6u . , a 8(7 U HmtofcoI-StOToaip. Sool-HingioiUl | uoimaciH ... a-eo U oitoHm trojoflaa* Aaotfa-ouar : nooofSea 3 eljenlko. =a

UrednlStro: BEOORAD, Vuka Koradžlća ui bre| 10. Telofo« broj 83. Upravs I prlman|a pratplata Toplltla *oma bro| 21 Tolofoa braj 28. Prtmanla ogiaia Knaza Mlhajla ut bral 38 Talafoa br 241

Br. 318.

BEOGRAD, ponedjeljak 19. novembra 1917.

Ratni izvještaii. Izvještaj austro-ugarskog glavnog stožera. Kl>. IteC, 18. novombra. Talllansko boilSte: U prostom sjeroroio'.očno od Asia u n pqkušavao jo neprijatc’.j da nain ja'kim protiv napadiina o‘mo visfeisko položajo, kojo jo {»sljoJjijili dana izguliio. IVaše brabro če(o u ogorčonoj (borbi prsa u prsa ođržale su lo s v o j e n o 1 i n i j o. Izmedju Brente i Piavo saveznici su osvojili nekoliko vi3 i n s k i h p o 1 o ž a j a. Na donjoj Piavi topnička borba S proir.ijenljivom jačinom. Lelačka c’je'ritnost je juče ! il t naročilo živaiuia. Casnički zamje.uk Arrigbj oborio je 18. neprijato’j.'ku letibcu. Inače nije bi'o važii'jih đogad’aja. Naćelnlk Elavnog stožefa.

Austro-ugarski večernji izvještaj. Kl>. Deč, 18. novembra. Javija se iz glavnog slana za rrtnif gtampu: Izmedju B r e n 1 e i P i a v e ai e 5> ri j ate 1 j je ponorn i zg u 1>io ja ke planinske položaje.

Izvještaj niemačkog vojnog vodstva, Kb. Berlin, 18. novembra. Zapadno boflšte: U F1 a n d r i JI toiMiloka borba Je 'liila umjerena. U A r t o 1 s-u I sjcverno od St Ouentina u uspješnim ’hnrbama zarobljeno ie vi.še od 40 'Bngleza I eaplijenleno je nekoliko m a 81 n s k I h p u ša k a. Poslije I jake vatre, koja se od đva na ovamo 'dana povedavala, slijedio je protiv južjiog fronta kod. S t. 0 u e n t i n a francuski napad. Borbom prsa u prsa ne- ; prfjatelj J e potlsnutllžgnbiojemnogezarobljenlke. | Istočno boRčte: Neina ničcg aiovog. Maćedonsko bojlšte: Sjeverno od dojranskogje* e r a s u z b 11 o su bugarske predStraže nagjad engfeskih bataljuna. Talilansko bollšte: SJeverolstočno od A s i a g a jaike t al I j a n s k e s n a g e uzaludno su napadale na vlsove, kojl s u I m o t e t i. I z m e d j u r i j e k a Brente l Plave Izbacllesu našečeteneprljateljalzmno- | gihpoložaja. Na gornjoj P i a v f s vremena na vrijema p o j a č a n a topnička borba. i Prvl zapovledntk glavnog stanar pl Ludondorff.

Njemačkl večemji izvještaj. - Kb. Borlin, 18. novembia. Na istočnom x eapadnom fro.itu nfkaivih većih borbi. Izmedju Brente i i'iave T&lijani sii ponovoizbar «enx iz njihovih jakih planinBkih položaja. Izvještaj njemačkog admiralskog stožera. Kb. Berlin, 18. novembia. Nal7. novembra u jutro pokušale su po prvl puta jakoenglosko boračko snageda f>rodru u njemački zaliv. Naše sil Ih osiguravajućo pomorsko enage zadržale ve£ na liniji ’Hornsriff-Torschelling i OKbnah 8tf lako izvršenim protiv napadom nafiib prednjih snaga potianut«. Mi nismo imali nlkakvih gubitaka. Na sjevernom bojištu pcmovo |e potopljeno 16.000 tona. Načelnik adtniralskog jtožera niomarice.

Talijanski protivnapadi kod Asiaga. — Uspješne borbe izmedju Brente i Piave. — Austro-ugarski letač Arrighi oborio svog 18 . protivnika.

Dogadjaji na moru. Eiigiezi bcz uspjeha napali njemačkt zallv. U h o r b I s u u Č e s t v o v a I e z n a tneengleske sn ag e. Kb. Bcrlin, 18. novonibra. VVolffov urcd javija: U borbl za vrijeme englcskog napada na njemački zaliv 17. t. in. učestvovalo je sa eugleske strane osim v e 1 i k o g b r o j a e n g I e s k i h k rs t a š a. torpediiih r a z o r a č a. još i 6 vellklh ratnih brodova 01nijski brodovi ili borbeni krstaši), što su utvrdlle našc pcmorske boračkc stiage i letiHce. To je svakako tnoralo biti dobro poznato i engleskom ik >morskom zapovj^dniku, p r o t i v u o zvaničnom i z v j e š t a j u e n g 1 es k o g a d m 1 r a 1 i t e t a, kojl govor! s a ni o o I a k i m b o r a č k i m s n ag a m a. Prcduzeću Engleza odmah sn s naše strane izašle u susret potrebne snage. koje su p r o t i v n 1 k a p r i n udlle da se povuče. Naše boračke 9iiage zapazaie su, da su neprijat e I j s k i b r o d o v i n e k o 1 i k o puta pogodjeni. I naše 1 e 1111 c d su učcstvovale u borbl, one su bombania bombardovaie engieske vefltke ratne brodove. Načelnlk adiniralskog stožera mornarice. Potapljanja u Sredozemnoin moru. Kb. Berlin, 18. novemh'.a. TVolffov ured javba. U istočnoiii Bredozenmom mom ponovo j ■ potop’jei o djclatnošćn naSih podmornjra (8000 t o n a. Načelnlk inornarlćkog stožera.

Biians središnjih vlasti. Za posUednjlh 4 mjeseca zauzeto 45.550 krak — Samo u većint borbama zarobljeno 300.500 zarobljenika I 3233 topa. Kb. Berlin, 18. tvovomb v a. \Volffov ured javlja: Ogroninoj dobiti zemljištu, što su ga saveznici osvojili za samo čet!n mjescca, od jula do sreduie novembra, a ko.’e iznosi 45.550 kvadratnih kilometara, valja dodati sibe brojeve zadobi.enih zarobijeuika, što su ih saveznicima donijele s am o voćo oper ac i j e, izvršeno za to vrijeme. Na ime od 19. ju'.a do srodine novembra zadobilo su središnjo vdasti n e k i h 390 500 z a ro b ! j e n ika i zaplijenile su više od 3233 topa. Pn ovoiue nijesu uračunati manji ili većć brojevi zarobljenik akoji se skoro svako dnevno p rivode u omanjim borbama i 5ar* kama, na svim frontovima. O ido sad zaplijenjenom materijalu u mašin« skim puškama, spravama za izbacivanje mina i drugoni ratr.om p-iboiu za sada se n opšt.ejoš veda sastaviti tačan prijegled. Engleski, talijanski i ruski gu|>itci u mrlviin i ranjeniina po svorn znalnom 1> r o j u p o tpuno su u skladu sa pomenulira veliki m g u bi tcima u zarobl joni« oima i ratnom materijalu. Naiočito su se strasno iskrvavili Englezi I Kanadjani za vrijeme svojih čet.rnw jost bitaka, u koje su so upušlili r.uli zauzimanja zodobijanja ajemačko bazeti Flandriji. Ovi su se njihovi gubici još znatno povećaii žestokim dje 1 imičnim napatllma što Di oni skoro svakocfnevno be? ikakvog uspjelia vrše.

Ofenziva nrotiu Itallje. Koliko je zauzeto po talljaiiskom račuii«. — Ordne raase bjegunaca. — Vlasti uapnštaju Veneciju. Kb. Lugano, 18. novembra. Prema talijanskom sraćunavaaiju Iznosl prostor, kojl su do sad sredlšnje vlasti posjeie oko 11.000 km*. I koji broji više od mllijun stanovnika. Broj bjegunaca iz te oblasti nije još utvrdjen, ali vjerovatno iznosi nekoUJco stotlna hiljada. Vlada Je za sad odredlla 25 m i 11J u n a 1 i r a za pomoć Izbtegllcama. Gradonačelnlk Venoclje, grof Grlmani, riješlo se da ostane na svome mjestu, iii d» u posljednjem trenutku na-

pusti Veneciju. Sa sviiu rz drugih pohuda so c I j ai i s 11 č k I član o v i gradskog ođbora riješili su, da no napuste svoja mjesta za slučaj, da neprijatclj zauzme gred. Važnost aslaškc visoravnl. Kb. Lugauo, 18. novornbra. Ta'ijanski voj.ni kr'tiča r i • p av J jaju sad a n a j v e ć u p a ž n j u • a p s I 'ednjo talijansko plamnske položajo na a.si’aškoj visoravni.

Gradjaiiski rot u Rusiji. Uhvaćeu Kerjenskov štab. — Kerjenslcij pobjegao. — Pregovori u Moskvi. — (idie su saveznički ugovori? Kb. Air.steTdain, 18. novcmhra. „Reuter" javlja iz Petrograda: U pe tak su „bolj.ševiki" ?. au ze I i G a č i u u. K e r j o n s k o v š t a b u a p š c n j o. Sam Kerjonskij pobjogao jo, naređjcno jo đa se on uapsi. U subotu su obustavIjona ne pr i j atol j» t v a. U Moskii polpisaui su uslovi, {><>(1 kojiina p r od a j e oružjo Kerjenskova tako zvana ,bije'a gai’da". Rasturen jo odlior za jav no blago3tanjo. Kao svoj uslov za stupanje u šocijalisUčki kabtnei , b o 1 jševiki" zahtijevaju ruetiju ostalim pravo nadzora nad čotama u Poirogr adu f LMoskvi i nad r ad n i cima u cijoloj Rnsiji. Prod’j ašnj i intliistar spoljnih poslova, koji je sklonio ugovor« s a s a v e z n i c i ut a, idaljo ih krije. „Boljševiki" naredih su da se ou uapsi V dn se traga za poinenutim ugovorima. Kako je u Petrogradu. Kb. Stockhoim’, 18. novembra. Danas jo <1 ošno adž P o f. r o g r a đ a trgovački direktort Hiktroem, pcšto je prešao granicii kerbTcfvneje. Oi pri a, da od javljenih krvavih bojevn nije ništa primjotio, i ako je svaki d-n. išaonšetnjn. Da su „boljševiki" na viašfi, vidi se upravo sanro po lom, što su po uličnim uglovima postavljena p > 2—3 oružann i|rdnika I>ez naročito oznnke. Pri jurifianju na ziiusku palatu ,,bo jševiki“ su straliovito postnpali sa p i temcim a. vo jno akad e mi j e, koji su se Ivorili izvanrednom hrabmaću. U ostalom sii , l>o!jševiki“ majstori n o d r ž a v a n j u r o d a p o u 1 i c a m a. Knd su u nedjelju zauzoii telearafsku staliicu, koja je bila u rukama pitomaca vojne ško!e, prvo su čelali, dp. se prolaznici povuku u svojo staaove, i onda su tek upotrebili topove i mitraljeze. Na sa.no tolegraf, nego i 1 eleton nalnz' ■se pod conzurom „boljševika‘. Kerjon skij uije u Petrogradu, niti će taiuo doći. Pr jo bi tamo mogao na ći Kalodjin. Korjenskij je pogriješio, što se upnštao u pregovore. Sfi-anci su potpuno sigurni, dovoz životnilr nanviruica dovoljan, bafo na pretek. Državai činovnicištrajkuju. Kroz prostoiije miniatarstva siio’jnih poslova n ože svako mesmelano prolaziti, pofito neira m šefova, ni iK'rsona.la. Potpuno bczvlašče u Moskvl. Kb. Rolterdam, 18. noven.b'ra, ,,LVieuwe CoUrant" doznaje po ,,D a i 1 v N i e u vv s“ u iz Pelrograda tht u Moskvo vlada potpuna anarhija, Stanje u Fiuskoj. Krvavc borbe izmedju socljajista l gradjaua. — Soclja1 i s t i i m a j u s v u v 1 a s t. Kb. Stockhohn, 18. novembra. Preina današnjim vljestiina Iz H aparande o položaju u F I n s k o j izgleda, da bi moglo da bude borbenog kompromlsa medju gradjan i m a i s o c i j a 1 i«t i m a u pitanju samostaJnosti. Ali zato postoje veoma veiike suprotnosti u ostalhn pitanjima. Javlja se iz mnogih mjesta u unutrašnjostl o krvaVim sukobima !zmedju socijallstičk« „crvene" i gradjanske „crne gar* d e“. U večhi! varoši imaju svu vlast socldallsti uveliko. Oni kontrolišu putne isprave u Torneju, I bez njiliovog ovjeravanja pasoš nc važi. Isto se tako oštro postupa prl cenzuri telegrama. Vojnici su svrgnull ofic i r e I potpotnažu socijaJiste. U cljeloj zeinlji vrše sestroge premo-

t a č i n e p o k u ć a m a zbog traženja oružja. Svi putnici, što su došll iz Stockliohna, vraćeni su, Izuzevš! trojice Finaca. Na mnogim mjestima p os J e 1 i s u s o c i j a li s t i i v o j n i c! t a k o d j e r I b a n k e. S e f r e v o I ucijonarne viade jeste Tokoj, koga je poslije martovske reyolucije privremena vlada biia takodje Iinenovaia za predsjednika senata. Poslije IJetošnjeg raspuštanja sabora Toko] je bio odstupio sa svog mjesta. Prije svog jiovratka u Finsku živio je kao radnik u amcrikanskim maidar.iina soli. Helsingforški list ,,I z v j c s t i j a" što Je u petak stigao u liaparanđu, đonijeo jc radioteiegrain iz I'etrograd a, gdje se ja.vlja, da je t a in o m i r, otkako je uguš.en otpor oficira dobrovoljaca. Pogroma i kradja nema. Sa svih frontova stižu delegatl, da bi se upoznah sa položajem. k'ećina javljaju, da je sva vorska uz novu viadu, i traži bo.i protiv Kcrjenskoga.

Herve o položaju na bojištima. Pesimističko shvatanje situaclje. Kb. Eern, 18. novembra. U svojein listu ,,La Victoire“ uporcdjuje Herve ofenzive sporazuma sa njemačkim ofenzivama i kaže: K a kve koristl može donijeti t a k v a j e d n a o f e it z i v a, kao na C h e Tii i n d e s D a m e s - u, osim propadanja nekoiiko njcinačkih divizija, nekoliko liiijada zarnbljenika i zađobijanju 100—200 topova. Neprijatelj se tu vraća za nekdiko kiiometara, b i r a p o v o 1 j i t r e n u t a lc z a p o v 1 a č en j e i namješta se u svojim novlni polo.žajima, lieomctan od naših trupa. Ako ima kakovu lokalnu nepri1 i k u, kao kod Malmaisona, onđa zna. d a n e m o r a i z g u b i 11 g 1 a v u, ncgo da niože popraviti pretrpljenu štetu, zato što ga ml ne gonimo. J e d i n a tn e t o d a z a 0 f e n z I v u, koju je iskustvo vee odavno utvrdilo. ne mora se tek 1 z n a 1 a z i t i. Operacije ne polaze uvijek za rukom, kao što. su skoro uspjeie Nijemcima kod Verdima 26. septembra 1916., a skoro i nama na Sommei 3. septembra 1916. One su u s p j e 5 e protivRusa, Srba I R u m u n a, a e v o u s p j e v a j u i p r o t i v T a 1 i j a n a.

Kriza engleske viade. Lord Northcliffe protiv Lloyd Georgca— L,andsdowne u izgledu. — Veiika uzrujanost. Kb. Rotterdam, 18. novembra. ,,N iemve C our ant“ javlja iz Londona: U štampi se još uvijek i zm j c n j u J u m i s I i o k r i z i. Neki listovi pridaju naročitu važnost rijeČitna lorda N o r t h c 1 i f f a u njegovom pismu, uipućenom L1 o y dm G e o r g e u, gdje veli: Engleska ima na raspoloženju najsilniju vojsku na svijetu. kojom zapovijeda jedan od najvećiii generala na svijetu. Odavdc se zaključuje, da je prilično velika razlika u mišljenju izmedju premijera i njegovih vojnih savjetnika, kao i da se Northelift najposlije stavio 11 a stranu vojnih predstavnika. Libcralni ,,Star“ piše: Nortiicliff ne spada mcdju pacove, koji bježe sa broda, kada ovaj tone. Njegova bezobzirna otvorenost dokazuje, da je ratveoma ozbiijan. Književnik Massangham piše, da se još od vremena Chatnberlalnovog vračanja k zaštitnoj carinskoj politici ne sjeća, da je doživio takvu uzrujanost, kao sada, poslije govora Lloyda Georgea. Massangham drži kao moguće, da dodje v 1 a d a, u kojoj bi kao premljer bio Landsdowne, Asqu 11h kao sekretar za spoljnu p o 1111 k u, Balfour za koionije, a Smuts za rat. Konzervativni nedjeljni Hst „Dlctator* piše, da bl odstupanje Lloyd Georgeovo bllo potrebno u interesu naroda. Takodje i „Pali Mall G az e 11 e“ naglašava potrebu, p r e o bražaja vlade. Sjednica donjeg doma u ponedjeljak biće vjerovatno javna.

Najnovije brzojavne vijesti. Nemirl u Argentiiil. 0p 1 jačkani vozovi', Kb. Bern, 18. jiovembra. „Petit Pansien" doznaje in B 1X6110.3 Airosa: 12. o. m. ore' su so pojavi’i nemiri na željeznlčkin, iprugama. Iz raznih krajeva imut'ašnjosti doznaje so, da jo dolazi'o do ošto ćivanja utovaronog mateiijala Clemenceau-ova izjava. Kb. Bern, 18. novembra. ,,J o u r n a I d e Oenčvc" javlja iz Parisa, da će Clemenceau, poslije date vladine izjave, za koju će biti potrebno nekoliko sjednlca, svoj Iist ,,L‘h o m m e e n c h a i n e“ produžiti pod nazivom ,,L‘H o m m e 1 i b r e“. Pašić u Parisu. Kb. Bcrn, 18. novemhra lz Lugana se javlja, da je P a š i ć otputovao u Paris, da učestvuje u kon« ferencijl sporazumnih sila.

Grad i okolica. Svečano biagodarenje. Povodom sretuog izbav’janja Nje'O« vog carsbog i ki-aljevskog apostcl kog Voličanstva iz opasnosti po ž’vo' služeno jo juče u rimo katoličkoj C'kvi n dvoru sveč'ano h 1 agoifarerrje. Blagodar©jijti prisustvovala je Nj. PreuzviSenost gospodin vojni giavni guverner, mnog' r ifii častiici, kao i predsiavnicl l>oograd~kO austro-ugarske kolonije. Muz ku pr; b!agođarenju izvođila jo c. i k. posadu« nmzika. Cijelo ldagodarenje teidn j'‘ vro 'svočano i ueinilo je dubok 'utisak na sve prisutne. Prvl snijeg u Beogradu! Jutros jo na beograd-kiin loovovima Osvanuo prvi sitni snijeg. Kifiica, koja jo poslijo toga nastala, tibrzo ga je ]>osHjo toga opet ukloni’a. Nadajmo se, da će bit.i još nmogih lijepih t’ toplihi dana, prije no fito konačrio nasta)>i prava zima. Istorijski kalendar. Na današmjl dau, 19. novembra 1202. godine zauzeo je mietačkl dužd D a n d o 1 o Zadar. — 19. novembra 1231. god. umrla je J e 1 i s a v e t a, supniga vladajučeg thftrlnškog grofa (,,Landgrof“-a), po rodjcnju ugarsika princesa, koja }e zbog svojih dobrili djela za nevoljnfke i siromahe prozvata sveta Jelisaveta. — 19 ; novembra 1665. umro je u R i m u francuski slikar Nicoias Poussin. — 19. novembra 1770. god. rodjeu je danski vajar Bertel (Albert) Thorvvaldsen. — 19. novembra 1805. god. rodjen je F e r d i n a n d d e L e s s e p s. francuski inžinjer, kojl je sagradio sueski kanal. Uniro je 1894. god. Na 65 rodjetrdan Lessepsov, 19. novembra 1869. god. svečano je pred?.t saobračaju sueskl kanai. Svečanosti su prisustvovaii članovi skoro sviii evropslkih vladarskfii domova, medju ostalhna francuska carica E v g e n iJ a (supruga Napoieona III). pruski prijestolonasljednik Friedrich Wl Ih e 1 m (docniji njemački car Frlcdrich III, otac sadašnjeg cara). i. t. d. - UJMJggS luonltne obiaue. OBJAVA. Ovih datia izvršiće s« izinjena svih mesinganih I bakarnih predmeta kao i dijelova na prozorima i vratlma, sa gvozdenim. Ovim se stavlja do znanja gra*i djanstvu, da n tom slučaju nesmije niko stavljati nlkakve preprijeke, nitl pak smije utajltl kakav metai. U protivnom slučaju dotično lice bilo bi kažnjeno sa 6 mjesecf zatvora fli 2000 kruna novčane kazne. Car. i kralj. okružnl zapovjeđtrtko