Beogradske opštinske novine

51

осигурано. По смрти, оно ће прећи на његова најстарија сина, а иосле овог на унука, и тако вечно осгата у његовој ФЗМИЛИЈИ. Док је пашин секретар читао горља акта у турском ориђиналу, Турци беху као од чуда онемили. Начротив, каква радост и поклич од стране Срба, кад Димитрије Давидовнћ прочита српски превод! Глас Срба се само удвоји кад Хусејии паша, као Махмудов заступиик, у знак инве»естатуре огрну Милоша богатим бињишем, свог златом извезена и брилијантима украшена! Ово, доиста, беше чудновата церемонија — пуна славе за Србе, пува бола а понижења за Турке. И док се Турци, као осуђени од вдадара правовернвх, од оаога чија је реч света, враћаху кућама са обооеном главом, Милош, ношен од свог народа, оде у саборну цркву да у њој, од митрополита и цеаог му нлисутног свештенства, буде по православном обреду миропомазан, за владајућег кнеза.... Тридесет новембра 1830 год. славан је дан у нсторији Истока и деветнајестог му века; јер призор који тога дана на очи иаађе то беше иобеда Србије, Србима ароглашене у самоме граду Београду— у уме султана Махмуда а иред Турцума немоИ ним и иораженим!.... (наставиће се)

о т ез т При општини варвши Б^ограда упражњено је место првог енжењера, коме је буџетом регулисана плата на 5.004 дин. год. Ко је вољан да се ова службе прими, треба да се са документима о спрема својој обрати Суду општинском до конца Фебруара т. го;>. I Изаб; ани биће одмах извештен а остллима ће се вратити д Л 'Кумента. Од страве Суда општине вар. Београда 28 ја нуара 1887 год. АБр. 75.

Ооштини вар. Београда потребан је још један ста ни инжењер, коме је општински одбор буџетом утврдио олату од 3000 дин. годишње. Према томе позавају се сви они инжењери к>ји би се хтели општинске службе примити да се са документима о спреми својој обрате општинском суду до 1-г а избор извршиће се најдаље до 15-г Фебруара т;к. годиае. Изабрани ће се одмах известити, а осталима документима врати^и. Од стране Суда општине вар. Београда АБр. 1992 — 31 Декембра 1886 год.

НАВНАЊЕ

Општински Суд сматра за потребзо и опет скрепути пажњу грађанства нз» то, да лзвожењеђу брета из варошких кућа и зграда имају п^аво да врше само ковпесионари браћа Г. СтојшиИ. Они имају у дужност да из сваке куће изнесу недељно по једанпут све ђубре које се накуаи. Месечпо за сваку партију кирајџзја дужне су газде тачно плаћати концесиовару 60 дип. пара; али зато је кинцесионар обвезае и из авлије износити, а не само са капије узимати ђубре.

Преиа решењу миниетра унутрашњих дела од 18 Сеитембра пр. год. СЈ\§. 5740, којим је решењем оснажена ко тцесија за изношење ђубрета, солствеаици зграда дужаи су иријављивати концеоионару све партдје својих карајџија , да би избзгли одговорн ст која их постизава на случај неизвожења ђубрета или веуредаог плаћања таксе. Од страае Суда општине вароши Београда 25 Новембра 1886 год. АБр. 1887. год.

Објављује се грађанству ради знања, да ношење леда са земљишта н ' ба а општиаских преко општиаског земљашта стоји под надзором општине београдске, и да се од једвих кола леда плаћа у корист касе ооштанске такса по 30 пара дин. Печати се дају по наплати таксе у канцеларији рачунг водства судскога. Према овоме, сваки онај ко жели одаосити лед дужан је прк-дходно ]авити се суду и такеу платати, јер ко.ји се ухвати да ради противно овоме судском иаређењу иазниће се четвородупдом таксом у кори^ т касе општинске. Из седаице с>да општ ше беогрпдске 5 Јануара 1857 године Бр. 1. Београд. По §. 28 уредбе о к&Фанама од 25 маја 1864 год. (31ор XVII стр. 172) баваии могу у својим бакалницнма продзвати отмепа вина и ракије, и Фабрицирана I ића (рум ликера и т. д.) узапеч+ћеним Флашама. Сво то пиће могу и крчмити у св,}им бакалницама, но само на мале чаше. Бакали немогу никешо у бакалницама продавати обично вано, н^во, бермет и тсме подо к на пића. По чд. занона о крчмарини од 20 јуна 882 г. у ред бакала долазе и ликерџије који такође смеду крчмити само она пића, која могу и бакали, и са онаким истим ограничељем, с каквим и бакал^. По како се доннало, да се изложеног прописа законског не придржавају на: бакалан и ликерџзјје, то је општ1Нски суд нашао за нужно да их овим путем опомене, да престаау са крчмењем обичног пића и да Фабрици ^ана паћа крчме у својим ду • ћанима само на мале чаше, а никако еа вошење по кућамч. ако не желе да их постигне казна, ко а је за први пут 100, за други 200, за трећв 400 а за сваки поновљен случај 500 дин. Од суда општине вароша Београда 15 Јаауара 1887 год. СН. 1344 — 1886 г.

З^ог новог разеосача „Општинских Новина" млогл београдски претплатници нису на време добили последње бројеве листа. Молимо за то сву ону господу којима се то десил}, да нас што пре известе, како би им се дотични бројеви накаадили, а они сами лист у будуће уредчо добијали. Администрација-