Beogradske opštinske novine

БРОЈ12

7 БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 22 МАРТА 1887 ГОДИНЕ.

ГОД. VI.

БЕОГРАДСКЕ I

ИЗЛАЗЕ НЕДЕЈБНО ЈЕДАНП7Т НА ТАБАК7 ЦЕНА ЗА СРБИЈУ: НЛ ГОДИНУ 6 дин. НА ПОЛД ГОДИНЈЗ 3 „ 8А СТРАНЕ 8ЕМЉЕ НА ГОДИНУ . . 9 ДИН.

СЛУЖБЕНИ ДЕО 3 А П И С Н И К. ванредног састанка 11 марта 1887 год. (састанак отворен у 5 3 4 часа) Били су: Председник|општине г. Светомир Николајевић ; иан суда г. Јанаћ Јанковић, одборннци и замениди г г: Светозар Јанковић, Милан Вељкозић, Коста Петровић, Димитрнје Миловановић, Јован Д. Стевановић, Милош Симоновић, Стеван ЈосиФовић, Илија Антоновић, М. Степановић, Самуел Пијаде, Васа Дучић, М. Крстић, Ђура Козарац, Јов. Барловац, Милутин Марковић, Димктрије Наумовић, Др. М. Т. Леко, М .Клидиг, К. Црногорац, Ј. Дилбер, Сг. Добривојевић, Ј. Милановић, М. А. Павловић, А. Богатиичеваћ, Др. Ђ. Димитријевић. Извинили изостанке г. Вучко Стојановић. Бр. 48 Г. Председник. Господо! Као што вам је познато, 10 Нов. п. г. одбор је донео решење, да се водоводи, канали и осветлење изврше путем концесије, и то, средством ширег конкурса, који је имао одмах да се распише и у српским и у страним лиетовима са роком од 4 месеца. Овако расписани конкурс изашао је у немачким, Француским и енглеским листовима, а пиеано је и страним министар ствима да га и она са своје стране објаве. Рок је био до 10 марта о. г. и до тога дана стигле су нам 4 понудг. Сад треба те понуде отворити. По закону о јавним грађевинама, као и по том како је обичај у другим земљама, треба да огварање изврши једна комисија за то изЛрана. Међу тим, дужноет ми је известити вас, дајеипосле раиисаног крајњег рока дошло накнадно неколико писме них обећања, да ће понуда доћи; и то Дитриха из Берлина, Кенига из Келна и инжињера Фрајнда из Београда. Сва та господа говорила су да им је било кратко време за израду понуда. Кривилису општинску управу, што је расписала конкурс без изложена плана, како се желе потребе подмирити. Према овоме, господо, могло би се истаћи пвтање, да ли ћемо ове понуде (које су ту) отворити или треба конкурс продужити, причекати понуде и ових који су се само писмом јавили, или у опште и друге који би се јавили. Ја остављам то одбору да реши. Ну само ваља имати на уму, да би продужење ковкурса поред понудашто су стигле, могло умалити пошту према празилности рада у овој општини.

а је огласима 6 дин. пара од врсте. плату ваља алати уаутницом на оиштинсуд а све коресионденцпје на уредника, РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СБ. Неплаћеиа писма не примају се. Г. К. Црногорац. Господо, кадје г. преае!н«к напоменуо да нема закона аога ба се држали, дакле, да није цроиие..п ) по којој Форми, по коме облику да ми ову радњу данас извршомо, г. преседник је напоменуо и то : да, кад би ми покушааи да конкурс пролонгира«, да би нае свет чудновато сматрао. Мени се чини да време од 4 месеца није било кратко, и да су нам ове 4 понуде довољне; према томе, можемо приступити отварању оних понуда којз су већ дошле, и то отварање изврши овде, што би у осталом било мпого деликатније, па и свечаније, но давати комисији да она то учиви. После тога може да се образује одбор који би проучио те понуде и дао нам своје мишљење. Г. Ж. Жлидис. Ми треба најпре да решимо, да ли ћемо чекати понуде и оних лица која су изјавила да ће их поднети накнадно, или ћемо приетупити отварању ових конуда колико их данас има, без обзира нл даље понуде. Ја бих причекао са отварањем докле не стигну понуде и од све тројице који су се писмом јавили, ако ће они то учинити за 10—15 дана, па по том да извршимо отварање у свечаној седници. Г. С. Добривојевиб. Слажем се са г. предговорниаом да најгсре треба решити питање, да ли продужујемо рок прајаве или не. Ја мислим да не треба продужавати кочкурс, него да се задовољимо овим понудама; јер ко год је био озбиљаи" предузимач, тај сз јавио у одређеном року. Ови, који ее поеле јављају, то нису озбиљни пре дузимачи, већ техничари који биће да иду да ћаре. За то мислим да треба да се задовољимо са одређеним роком, јер 60, за цело, било врло тугаљаво и после рока од 4 мзсеца за подношење понуда одређивати нов рок, и тиме оне који су уредно и на време поднели понуде готово омаловажити. Слажем се са г. Црногорцем да се ОФРрти отворе у овој седници. Г. М. Степанови!. Ја се слажем са г. Добривојевићем да треба те понуде у данашњој седница отвориги. Јер ако би се рок продужио, био би бламаж за нас. Оаи који су се доцније јавили, изгледа да хоће да спрече озбиљне понуђаче, теже дакле да нас ивиграју. Познато ми је баш као занатлији да у томе има шпекулације, јер сви они који на посао озбиљно мисле, долазе на време са својим понудама и ценама; докле они, који то доцније чине, дакле по сазвању услова стечајних конкурената, готово никад нису озбиљни поштени предузимачи. На тај начин они редовно побијају озбиљност послу а у исто време омаловажавају значај конкурса, знајући да ће они бити добродошли к»д други, дакле понуђачи с»

ПШТИНСЕЕ НОВИНЕ !|; Цеш УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈД ЈЕ У ЗДАЉУ ОПШТИНСКОГ СУДА ј :